Nici nu mai stiu de cand am inceput sa adun rosiile,practic de cand am inceput sa le culeg,adica din 15 iulie.S-au indulcit(zaharoza se formeaza dupa ce le culegem) s-au rascopt,s-au facut zemoase si totusi zeama rezultata avea aspect de lava.Rosiile mele au pulpa multa si de aceea.Nu le-am cantarit,cert este ca din 11,5 litri de compozitie dupa ce a fiert am unplut 20 de sticte de jumatate de litru.S-a pierdut 1,5litri prin evaporare.Sora mea mi-a zis ca ea le fierbe pana ramane jumatate din compozitie…poate ca avea rosii de vara,cum era odata, din acelea zemoase.Am zis sa-mi adune seminte pentru la anul.
Am facut poze pana le-am vazut in oala,apoi cand am inceput sa le bag la sticle,eram singura si nu am avut vreme sa fac poze.Celofanul l-am uns cu albus de ou,l-am lipit de gura sticlei,rasucind in jos si apoi cu elastice,ca aveam elastice vechi,casante si nu m-am increzut in ele,asa ca daca se rup celofanul este lipit etans pe sticla si nu intra aer.Asa mi-a zis sora mea,ca eu n-am mai facut asa pana acum.Apoi le-am pus la perna.
La cantitatea asta am pus 3 linguri cu sare si 7 cu zahar si o legatura mare de frunze de telina,dar toate astea pe la mijlocul procesului de fierbere.Am fiert pe plita,nu direct pe flacara.Este important sa nu se afume,adica sa nu se prinda pe fundul oalei(si daca nu amestecam destul de des asta se intampla,mai ales ca pulpa este groasa, nu-i ca apa…).
Mi-au ramas toate cele mici si in plus din cele culese ultima data,ca nu mi-au incaput in oala asta,insa astea mai stau bine inca o saptamana,cel putin.
Sunt puse in cosuri diferite in functie de cand le-am cules,nu le amestec si stiu care sunt culese mai demult le folosesc la mancare iar care sunt mai proaspete le mancam asa ,salate si la cina.
Ma bucur ca anul acesta rosiile nu s-au stricat partial,asa ca nu am aruncat decat cotoarele care se vede din poza cat sunt de reduse,iar 3 din ele s-au inmuiat asa de tare ca le-am aruncat.Culese de trei saptamani?!Cele din cuva albastra sunt cele mai vechi si-s tari,sanatoase si trebuie sa vad ce voi face cu ele,le coc in cuptor ca Jamie sau le pun la reteta de zarzavat….nu m-am hotarat,inca.Dar,vad rosu in fata ochilor….
Numa` bune.5 kg sa puneti,dar tocate nu pasate.
Am inteles.Astea sunt statutele…de 2..3 saptamani culese,ca cele de maine…o sa vezi maine seara daca voi termina reteta,ca,de fapt ar trebui sa astept sa scot de la perna fasolea si apoi sa pun in loc aceste legume…sau vad eu…ma rog,tre’sa cumpar iara frunze ca le consumai pe cele luate…Eh si dupa o zi cu conserva poate ca voi respira nitel printre flori,ca n-au intrat zilele-n saci 🙂
Elisa urmatoarea tura de bulion am s-o fac dupa reteta mamei,acum mama nu mai e dar au ramas retetele.deci reteta e urmatoarea:rosiile culese de o saptamana se spala se taie in 4 in 6 depinde cat de mari sant si se pun la fiert cu coaja si cu samburi cu tot 30 de min. de cand au inceput sa fiarba apoi se strecura prin strecuratoare deasa sa nu treaca semintele si cojile si se pune din nou la fiert 30 de minute de cand a inceput sa fiarba ,intre timp se adauga sare dupa gust si frunze de telina , nu se pune zahar.se sterilizeaza sticlele in cuptor si se toarna bulionul fierbinte in sticlele fierbinti sa sfaraie in sticla se leaga si se tin in paturi doua zile.Ca sa nu se sparga sticlele trebuie avut grija ca din palnie sa nu curga pe pereti sticlei ci direct in mijloc.
Ioana,
nu ma mai intorc in secolul trecut la ciurul cu doua tambure pe care tambure le-am frecat pe sita pana mi-au iesit ….bataturi,ca si copil…Pana si mama s-a modernizat si a avut ,mai apoi, o masina de rosii pentru bulion,mi-a zis sora mea ca este la ea (am prins-o,ha,ha,ha ) ,deci daca pot sa fac ceva traditional,dar cu mai putin efort…aleg solutia asta din urma.Tu..da-i’nainte cu ciurul si doua tambure,freaca,freaca…pana iese apa,ha,ha,ha.
Sper ca nu te superi c-am scris intr-un ton glumet,ne mai destindem nitel,ne abatem de la problemele tarii…ha,ha,ha…
Nu ma supar Elisa ca aici ai dreptate dar mi dor de bulionul acela fiert cu totul si strecurat prin ciur frecat cu doua ciocanele.Iti mai aduci aminte ce gust avea?
Nu,draga…nu-mi aduc aminte de gust si cred ca tu-ti aduci aminte de gustul …copilariei,asta trebuie sa fie si vrei sa-l regasesti in bulion facut rudimentar 🙂
N-are cum sa aiba alt gust:)