Calendarul lucrărilor în grădina mea

3 mai

– plantat rosii in gradina

10 mai

– stropit cu Dithane rosii,castraveti,dovlecei

11 mai

– plantat restul de rosii in gradina – plantat   ardei in gradina

12 mai

–  plantat  alti  ardei  in gradina –  stropit capsunii cu Topsin

14  mai

–  copilit  si  prasit (1)  rosiile plantate in 3 mai

–  prasit(2)  ceapa si usturoiul – plantat ardeii iuti –  plivit morcovii , –  plivit si prasit  pastarnacii – sapat  castravetii si rarit – plivit dovleceii

15 mai

– introdus araci, pentru rosii,cu ranga – legat(1) rosiile – sapat printre randuri, cu harletul ,pamantul batatorit de la lucrarile de mai sus – curatenie in balconul cu rasaduri plecate de acolo

16  mai-

dupa o ploaie de-o noapte

17 mai

– am sadit ceapa rosie de rasad

-am sadit restul de ardei

-am sadit telina si sfecla rosie

ploua

23 mai

-am stropit(de urgenta) ceapa,rosiile si mazarea mica(inflorita),castraveti si dovleceii cu ANTRACOL.

24 mai

– stropim pomii cu CAPTADIN + DECIS

-stropim capsunii, ardeii ,petuniile,florile din gradinuta,totul cu TOPSIN

este a doua zi insorita de dupa potop

si este deja mana  la flori(lunaria) .

25  mai

– am sapat ardeii pana m-o prins ploaia,deci a tras o rafala si atat.

26 mai

-am sapat ceapa de rasad si ardeii iuti

-am copilit rosiile

-am stropit cu zeama bordeleza rosiile,castravetii,fasolea,ceapa de arpagic

-am stropit cu decis fasolea caci avea purici negri multi de tot

-am sapat castravetii,fasolea si randul de rosii plantate ulterior,cherry+lungi

-de dovlecei am uitat sa-i stropesc.

27 mai

-de cate ori trec printre rosii gasesc pui si copilesc

-am legat (2)  rosiile inalte

-am dat humusil la ardei,rosii,castraveti,varza si ceapa mica(rosie de rasad)

28 mai

-am sapat ceapa de arpagic pe care am plantat-o ptintre randurile de spanaci si de salate de toamna.

-am rupt stolonii capsunilor

-am curatit stratul de langa gard unde este hibiscus, in stanga cararii principale.acolo am capsuni,varza,sfecla rosie,salate,usturoiul din toamna,mazare pe gard,fasole urcatoare pe gard si 3 tufe de leustean vor fi.

-am prasit rosiile pe langa fir doar cu sapaliga mica si doar la suprafata

-am pus araci la ultimul rand de rosii,acelea cherry si lungi

-am curatat cararea de buruieni si la farsit arata ca-n povesti

-APOI A VENIT O TORENTIALA DE JUMATATE DE ORA SI UN PIC DE GRINDINA

29 mai

-am facut poze si cand le-am copiat pe computer s-au selectat toate folderele de pe acea pagina,fara sa vreau eu  si la sfarsit nu mai gasesc pozele copiate.Deci nu mai pot arata ce-am vrut si nici post nou nu mai fac.

-am scos nu ma uita  din gradinuta  si am pus varfurile la uscat pentru seminte

– diseara voi sadi in loc rasaduri de flori

– culeg deja fragute si incep si capsunele sa se coaca

-nu mai beau cafea ci ceai de galbenele+sunatoare+menta+busuioc +coada soricelului si am tensiunea 12/8,adica excelent dupa cat de cald este afara. Nici sare nu pun in mancare dar nici alte adausuri cum era delikat.Mancarea este gustoasa fiindca asa mi-am setat eu creierul.Azi am mancat avocado,pur si simplu asezata pe paine prajita si era delicioasa.Sotul meu a zis ca nu-s normala fiindca are gust de sapun,iar eu i-am zis …norocul meu ca nu am mancat niciodata sapun  😀

Cam astea-s noutatile mele,vad ca nu va mai place blogul meu deci,pa,pa!

-am stropit cu ANTRACOLmazarea(de care uitasem,cea de pe langa garduri),castravetii si dovleceii si rosiile americane.

-am stropit cu TILT florile de rasad,petuniile si restul,tot ce am in ghivece si prin gradinute.

-am sadit tataise,regina noptii,panselute,petunii,nemtisori in locul covorului de nu ma uita.

31 mai

-am rarit morcovii

-am plivit pastarnacii

-am sadit cimbru

-am legat (1)  rosiile  lungi si cherry

-am tuns de urgenta piersici cu frunze basicate

-am adunat frunzele basicate de pe jos de sub piersici ca sa nu se imbolnaveasca si alte plante de sub ei.

– am cules capsune mari si fragute mici 1,5 ore.

Incepe ultima PLOAIE  din luna mai .Este deja prea multa apa in sol.

1 iunie

-am plivit dovleceii

-am semanat ridichi albe si lungi printre dovlecei

-am legat rosiile(2)

-acum ma duc sa stropesc rosiile cu zeama bordeleza de-adevaratelea caci cea de cumparat nu a ramas pe frunze.

-am pus poci la fasolea urcatoare

– am stropit cu FOLPAN  si Calipso ciresul,visinul si marul din curte.Ciresul avea deja purici negri pe varfuri si fructele de pe crengile  de  jos cad afectate de putregai.

2 iunie

-ieri am stropit rosiile cu zeama bordeleza.deoarece bolile ,precum mana,apar acum dupa ploi cand este si cald ,le-am vopsit de se cunoaste,am pus putin aracet in solutie si daca ploua nu se spala asa ca protejeaza planta.Am stropit si pamantul de sub plante.Dar trebuie rupte si frunzele de jos ca sa nu se faca sub ele efect de sera,sa circule aerul,mai ales ca rosiile mele au frunze mari si multe.deasemenea,trebuie copilite incontinu fiindca puii cres foarte repede si se va face tufa.Eu am rupt puii si cand erau mari fiindca planta stufoasa nu face fructe de calitate.Stufoasa,adica ramificata,necopilita la timp.

3 iunie

-am stropit ceapa cu CAPTAN si ardeii si dovleceii

– am prasit ardeii si ceapa de rasad,castravetii,dovleceii si 2 randuri de rosii

4 iunie

-am prasit restul de rosii,ceapa din salata si spanac,varza,brocoli,morcovii si pastarnacii

-am instalat sfori pentru un rand de fasole care am crezut ca este pitica si dimpotriva se urca

-am improvizat in saci si cazane o gradinuta pentru vinetele albe rotunde

–am carat compostul din locul unde aruncam gunoiul vegetal si l-am folosit la vinete

-am cules toata varza chinezeasca si am plantat in loc ardei bulgaresti

-sunt terminata de munca.

5 iunie

-am dat humusil la ardei, castraveti ,varza,ceapa rosie,rosii si vinete

-am stropit cu un acaricid impotriva acarienilor(frunzele de varza,de lamai,de castraveti si incep si cele de ardei sa fie taiate in doua si mancate de acarieni de la mijloc spre margine).

-am scurmat  pamantul in fiecare ghiveci de petunie si alte ghivece si le-am dat ingrasamant lichid

cui nu-i place ca eu stropesc sa nu se mai uite pe blogul meu si

sa arate pozele cu gradini nestropite .

8 iunie

-am stropit ceapa si castravetii cu DITHANE

-am stropit pomii cu SHAVIT

-am legat(3) rosiile cele mai inlte

9 iunie

-am udat fasolea,castravetii,ceapa,ardeii,rosiile cele inalte,varza,mazarea la 5 dimineata

11 iunie

-am legat rosiile a treia oara

12 iunie

-am presarat ceva,o substanta, impotriva viermelui de sarma la ceapa cea rosie

-am facut ravase intre randurile de ardei ca sa le dat tarana ca sa stea bine in picioare

-am stropit cu topsin capsunii care infloresc a doua oara foarte intens si oricum pana miercuri nu-i culege nimeni.Sper sa ploua.

15 iunie

-am stropit rosiile si castravetii  cu BRAVO 500

16 iunie

-am copilit rosiile

-am legat rosiile

-am rarit si legat castravetii

-am cules frunzele de jos de la rosii,cele care stau pe pamant si care sunt ingalbenite

-trebuie sa culeg mazare

-trebuie sa culc ceapa mare la pamant

-trebuie sa dau ravase la ardei

-trebuie sa sap patrunjeii

– trebuie sa mai raresc inca o data morcovii

-trebuie sa trec prin fasole sa adun frunzele galbene si cazute de la furtuna si grindina

-Duminica a fost furtuna si grindina dar nu sunt stricaciuni

-azi este miercuri

17 IUNIE

-am lucrat ce mi-am propus ieri in afara de rarit morcovii

-am scos patrunjeii de anul trecut care infloreau si am plantat in locul lor 3 rosii si 8 vinete ce mi-au ramas prin ghivece

-am sapat ridichile si plivit dovleceii

18 iunie

-am vazut ceapa cea de rasad,cea mica,cum se culca cate-o frunza de exterior la pamant si acesta este un semn de boala asa ca am stropit-o cu ANTRACOL

-am stropit si castravetii si dovleceii tot cu antracol

-am legat si sapat rosiile

-am dat rosiilor humusil(a doua oara)

-am cules multa,multa mazare(nu prima data) pe care am pus-o la congelator.

-dupa furtuna mazarea de 2,5 metri(ca asa ajunsese) era huluita in partea de sus,se lasase si de greutatea pastailor care cresc si a trebuit sa ne gandim cum s-o aranjam ca sa nu putrezeasca asa cazuta una peste alta.Cu greu.

-constat ca si mazarea cea inalta are pastai cu multe boabe si este dulce,dar nu trebuie lasata sa se maturizeze caci atunci are gust fainos,ca orice boabe coapte.

-am pus mult zat in jurul cuiburilor de fasole fiindca am multi limaxi

-nu am reusit sa raresc morcovii din cauza ploilor.Ieri a ploau cu intermitente si tare mult cantitativ si toata noaptea.Maine trebuie sa stropim rosiile cu zeama bordeleza.

-am plantat in locul spanacului de primavara ardei,sub marul de vara.

-nu am stropit florile tot din cauza ploilor.

20 iunie

-am stropit rosiile cu piatra vanata adevarat

22 iunie

-am legat si copilit rosii

23 iunie

-am pus gainat solid, care a stat in sac in ploaie,deci inmuiat,la fiecare cuib de rosii,la  cele doua randuri de rosii mari.

24 iunie

-trebuie sa  stropesc dovleceii de mana si ardeii de acarieni

– nici fasolea pitica ,plina de flori si pastai, nu se simte prea bine de la  atata ploaie .

– a fost prima zi, din 13 iunie incoace  ,ca nu a plouat desi era innourat

-am stropit dovleceii, ardeii,ceapa,castravetii,fasolea,trandafirii,caisul,zmeura cu DITHANE + TALSTAR,adica un fungicid si un acaricid

25 iunie

-azi am pus ingrasamant solid(gainat macerat) la ardei fiindca nu am pus odata cu plantarea asa cum faceam din totdeauna

-am pus ingrasamant lichid(zeama de gainat) la rosiile cherry si americane (cele 2 randuri de langa castraveti.

-am legat iar rosiile

-am rupt toate frunzele de  jos,cele care se atingeau de pamant la  ,rosii ( fara sa fie ingalbemite) astfel ca sa fie aerisire pe  sub ele,sa circule aerul.

-am cules prima fasole si  inca multa  mazare.Congelatorul este deja plin cu spanac si mazare

-ploua iar

28 iunie

-am tuns via

-am stropit   florile cu TILT

-am stropit gradina cu piatra vanata

-am cules aproape  toate ciresele

am cules marar pentru congelator

-am smuls marar,betele cu flori ,pentru uscat, pentru varza murata

1 iulie

-am curatit ceapa de putregaiuri,frunze putrezite in apa de pepamant

-am stropit cu DITHANE  ceapa castravetii si dovleceii

-am cules multi,multi dovlecei detoate dimensiunile.Voi face ciuispais,pane si o budinca cu branza la care am asteptat branza.Azi ne-a adus branza/cas da-i umed,o sa-l pun sfaramat.Am scris reteta pentru Maryanne undeva la un comentariu caci si eu am uitat-o,tre buie s-o caut.

-apoi seara la 20:30 a inceput o furtuna cu ploaie torentiala 45 de minute,cu descarcari electrice.

2 iulie

-azi am legat rosiile,le-am inspectat,nu au nimic suspect ba mai mult vad ca gogonelele au inceput sa creasca.Poate dupa ce le-am pus gainat la radacini.

-am dezmierdat plantele mele cu maini murdare de la legat rosii,cu vorbe calde si iubitoare,le-am cerut cu drag sa reziste ca o sa treaca si perioada asta si o sa fie bine si pentru ele si pentru noi.

-am cules visine sa fac compot

-am cules rozincine,cum le zice…alea negre,nu mai stiu,noi asa le spunem,rozincine negre.Au multa vitamina C o sa le  pun si cu zahar,poate de-o coacazata(asa…coacaze le zice ).

-acum cand scriu cate-o insecta iese de  pe haine pe piele.Ieri m-a intepat asa de tare o mamaruta galbena cu puncte negre de m-a durut toata ziua locul.Insectele sunt agresive.Desi am stropit in casa de muste si tantari vad cate-un tantar si alte insecte…habar n-am pe unde intra ca am plasa peste tot la ferestre.Deci asa intra,se aseaza pe om si el le  duce in casa.Doamneeee…ce vremuri  cu umiditate maxima!

3 iulie

-azi am stropit cu TOPSIN capsunii.Am dat si pe ceapa  rosie ca-i  putrezesc si ei frunzele de  pe pamant.Incepe  coacerea capsunelor  la seria a doua de  anul asta,seria a doua de  inflorire.

-am pus ingrasamant solid la rosiile  cherry,lungi si americane.Cele mai mari sunt americanele,care seamana cu cherry ca inflorescenta doar ca-s mai mari. Ele  se vor coace primele,asa sunt semnele,deja s-au albit.

-sotul meu aduna melci seara de  seara de  pe varza si fasole si  limaxi deasemenea si aduna merele de  vara care deja cad,aproape  coapte ,dar destul de  mici. Nu-s dulci nici ele,prea multa apa.

6 iulie

-am facut dulceata de   visine:3,5 kg visine desfacute de samburi si 2,70 kg de zahar.Au stat in zahar de aseara pana azi dimineata.

Au stat pe foc pana cand a inceput sa apara spuma,am spumuit,am incercat daca se incheaga, la rece si dupa 2,5 ore am luat-o de pe foc si am acoperit-o cu o fata de masa inmuiata in apa rece si stoarsa,adica am rasucit-o pe sub buza cratitei si la toarta am fixat-o.Sta asa pana se raceste apoi o pun in borcane,cred ca vreo 6,asa am pregatit.Borcanele sa fie curate si uscate complet si capacele  la fel.

-am legat iar rosiile si am mai rupt  frunze de pe   jos

-am sapat ardeii iuti saditi ulterior celorlalti in locul verzei chinezesti

-am cules zmeura din care voi face…nu m-am gandit ce sa fac din ea,poate ca gem,ca-i mai simplu.

–am curatit florile de uscaturi,le-am scurmat iar pamantul si la  lobelii le-am dat ingrasamant.Am multe  lobelii curgatoare si-s minunate,le  iubesc de mor  .Si la   impatiens am pus ingrasamant si ele incep sa infloreasca.

-sotul  meu a tuns iarba din curte cu masina aia electrica cu fir.

-ieri am incercat sa sap 2 randuri de ardei,de pe margini fiindca celelalte sunt ca albiile raurilor secate de curand si nu pot intra intre ele .Ardeii au rod dar nu-s asa stufosi cum ar trebui,mai mult inalti si se inclina,le tot  pun sprijin cate-un bat.

– am sapat  usturoiul si am scos firele care aveau  mucegai pe   catei.(Se vede ca s-au ingalbenit frunzele) .Inca nu s-a maturizat.

-AM STROPIT-VOPSIT IN ALBASTRU- ROSIILE CU ZEAMA BORDELEZA.DE LA ULTIMA STROPIRE,PRIN 28,PARCA,AU CRESCUT JUMATATE DE   METRU SI VARFURILE   ERAU VULNERABILE LA MANA.

-am   pus dulceata de  visine in borcane,au iesit 7 si un bol pentru degustare.Atat de buna a iesit!!Are consistenta de pe  vremuri  .Pacat ca nu  pot s-o  pozez.Urmeaza sa mai fac un strudel cu visinile   ramase pe  pom,maine,poate si gata cu visinile.Trecem la   zmeura si capsune.Zmeura de azi am mancat-o.

8 iulie

-am turnat 10  litri de zeama de gainat,destul de concentrata ,la radacinile castravetilor.Sper sa porneasca roditul.

-am dat ingrasamant lichid si la ardeii iuti si bulgaresti

-am miscat pamantul si din jurul cuiburilor de dovlecei

-am udat fasolea urcatoare fiindca se uscase pamantul sub ea.

-trebuie sa   pun ingrasamant si la fasolea dintre pomi,de pe  sfori fiindca e uscat pamantul . Eplina de pastai mici.

iulie14

-intre timp culeg din gradina fasole,dovlecei (aia Patison ,ca o caracatita, sunt

grozav de buni in salata cruda)

-am cules azi si ardei si 2 rosii, brocoli ,capsuni din aceia mari,enormi si dulci,zmeura,zilnic un kilogram

-merele cad pe jos,cele din pomi cresc si le-am scos la poarta in saci.

-otetul fermenteaza,azi am   luat manusile  si le-am sfaramat in maini.miroase a otet.

-am mai  legat si copilit rosiile,sunt inalte,gogonelele de la unele  sunt enorme,au destule gogonele si astept

sa se coca mai multe deodata

-castravetii au inceput sa faca flori bune,adica cu castravete la baza,dupa ce le-am aruncat 10 litri de gainat la radacini.

-nu pot sapa caci alaltaieri seara a plouat ultima data si-i moale.

– am  scos ceapa de  arpagic fiindca i s-au topit radacinile si nu mai crestea,dar am lasat-o pe   loc s-o bata soarele ca-i plina de  pamant.

– stati linistiti,gradina mea arata bine.

16 IULIE

-ieri am stropit  rosiile cu Bravo fiindca am gasit la cherry un varf inegrit pe tulpina deci mana

-azi am cules primii castraveti pentru muraturi.Nu m-am mai uitat la ei de cand le-am pus 10 litri de gainat si azi le-am rupt varfurile si am gasit destul de multi si destul de mari,dar o sa fac din primii salata ,nu muraturi.

-am cules multa fasole din cea de pe  sfori,stiti voi,cea pe care am incercat  metoda cu sforile ,cea care credeam,adica trebuia sa fie pitica si este urcatoare,au  boabe la fel,bej.

-trebuie sa leg iarasi rosiile fiindca au crescut enorm in inaltime si-s pline de fructe mari si mici,cateva randuri.Primul rand de   rosii este compromis din cauza grindinei care a fost can erau in floare acel nivel.

-acum castravetii si cu fasolea de pe sfori s-au unit intr-un perete in forma de L.

-doctorita mea mi-a spus azi ca am reusit o arsura chimica pe maini de gradul II si ca-mi vor ramane semne.Mi-a dat o alifie cu vitamina A si a zis sa nu incerc bitter suedez pe arsura caci se accentueaza.

-in rest,arputea fi si mai bine.

O CUVA PLINA CU DE TOATE.SI ALTA CUVA PLINA CU DOVLECEI.SOTUL MEU FACE DEJA ALERGIE LA….DOVLECEI  😀

25 iulie

-aseara am stropit rosiile cu Ridomil fiindca de cateva zile tot rup frunze ,de sus, inegrite continu,adica de la mana.Am avut cateva dimineti cu ceata deasa si la noi se spune ca ceata favorizeaza mana.

-am stropit si castravetii doar pe sus ,pe frunze

-am dat zeama de ingrasamant la rosii si ardei fiindca am observat cat de mult crescusera fructele lor dupa operatiunea asta precedenta

-a plouat foarte bine,chiar trebuia sa ploua

-am cules prima rosie GIGANT,adica din semintele cumparate de la firma aia de pe net si am constatat ca nu-i gustoasa ca ale mele,dar nici mare cat ale mele cele doua soiuri,deci Doamne tine-mi semintele de soiuri bune sa mai am si alti ani,dac-oi mai cultiva.

-totusi plantele Gigant  sunt vanjoase si inalte,le-am lasat si mai  multe varfuri si sper ca la coacerea deplina sa fie bune si la gust.

-am semanat in locul mazarei marar,patrunjel si salata verde.

-am rupt frunzele la varza Bruxelles care nu prea da semne sa faca ceva  pe  tije  .

-am  cules multi Patisson pentru murat.

31 iulie

-am stropit flori   de fainare si musculite cu TILT +DECIS.

-pe verbina stau musculitele   albe si nu mor,trebuie sa repet cu alt insecticid.

3 august

-azi am strecurat merele din butoiul  pentru otet.Mi-au iesit 25 de litri in seria asta ,a doua.Aceasta a doua serie este cu mere foarte coapte si de aceea am repetat figura.Nu mai stiu cand le-am strivit si pus in butoi,cred ca au stat la fermentat 10-14 zile,tre’sa ma uit mai  sus.

-ieri am tras in sticle-7 de jumate si treisferturi de litru- siropul de capsune.Asnoapte, pe la 1, ma gandeam ca daca s-a dizolvat zaharul nu mai poate astepta asa ca am muncit 1,5 ore fiindca l-am trecut printr-o sita deasa si mica,avea seminte si pulpa si nu vroiam sa iasa un kich.Gustul este Dumnezeiesc…nu se compara cu nimica.Dragilor care ati comandat capsuni o sa ma pomeniti cat veti trai daca o sa faceti din capsune sirop.Cred ca si cu miere de albine este mai bine insa nu am incercat.Am bagat 5 kg de miere la otet.

-aseara tarziu am udat gradina,era intuneric si ma simteam ca-n padure.Ma tot uitam printre hibiscusi-vaaaiii,ce   faini sunt pomisorii astia infloriti acum la maxim…pacat ca nu pot sa-i   pozez ziua…,asa si ma gandeam sa nu ma intepe cineva de partea cealalta a gardului cu ceva si sa ma   omoare…  😉  asa   ca la gandul meu a aparut barbat’miu si m-am bucurat c-o stat cu mine pana am terminat.Trebuia udata salata abia rasarita patrunjelul si mararul care inca nu au rasarit,ardeii,leusteanul si telina si am pus si la   rosii ca tare uscat era pamantul.

-ieri am pus al treilea borcan de castraveti de 5 litri si azi am cules din aceia mici sa pun in borcane de 3 litri cu capac.Am un soi de castraveti care nu se maneaza si nu-s cornis,nu se chircesc,cresc frumosi si drepti si-s buni si cruzi, la gust.Am lasat,de fapt au ramas ei,2 de   samanta si au coaja ca pepenele galben,cu asperitati,zgrumturoasa.Deci,astia sunt buni daca vreti pentru anul urmator.

De cand seman castraveti am mai avut din astia insa mi-am pierdut samanta.Acum am recuperat-o si ma bucur.

5 august

-ieri am dat ingrasamant lichid   la  rosii si ardei  si castraveti fiindca il avem preparat si nu-l putem tine pana la anul.Apoi a plouat un pic,doar.

-azi am iar de un borcan de castraveti  si o galetusa de capsune.

-este o zapuseala groaznica,am cules 0 ora capsune si m-am deshidratat cu jumatate de kilogram,nu mai vedeam ca-mi intra apa in ochi.

-ieri am stropit cu  LIDER-insecticid verbina caci erau pline de musculita alba,Se pare ca au intepenit.Se zice ca acest insecticid intra in planta ,adica e sistemic  si apoi cand musculita suge seva se otraveste si moare.

7 august

-am  stropit cu Ridomil rosiile si castravetii

-am pus inca 2 borcane cu castraveti murati,acum am 5 si inca sunt multi castraveti mici.O sa incerc sa-i culeg si mai mici,cat degetul mic de mici ca sa incapa mai multi.

-am cules o galeata de 10 litri cu rosii inainte de stropire si le-am asezat pe planseta de lemn in camara sa se coaca si rascoaca fiindca eu asa fac bulionul,din rosiile dulci si tare zemoase.Daca stau 0 saptamana in camara se fac ze,oase si se indulcesc.

-am dat gainat la unii ardei mici,plantati tarziu sub mar si mancati de limaxi si imediat au iesit limaxii afara.Deci,asta-i remediu,nu le   place gainatul si astfel ii poti culege.

9 august

-aseara a fost furtuna mare si ploaie cumplita,nu se vedea nimic in atmosfera de parca era ceata.Azi am gasit multe frunze de rosii manate,deci am curatit rosiile de frunzele manate si arse si le-am legat.

-apoi am cules rosiile,o galeata si jumatate  pentruca le-am stropit cu piatra vanata,le-am colorat in albastru,fiindca prin vecini s-au manat,deci rosiile,peaici,sunt peduca,desi au gogonele destul de multe.Sper ca daca le-am stropit o sa le mai tin in viata macar pana plec.

-am cules o galeata de fasole si o galetusa de castraveti ff mici,crant la murat o sa-i pun maine-poimaine.

-am cules dovlecei din care o sa fac iar parjoale,sunt grozav de bune,cu branza ….ma   rog,o sa scriu reteta la  postari.

rosiile culese sunt pe  o    planseta si acoperite,adica la intuneric.

-am cules semintele de marar,coapte si am taiat betele uscate pentru ca le   folosim la varza murata.

-am si facut o ciorba cu leustean,foarte gustoasa,de cartofi ,dar cu afamatura,cu dovlecel,ceapa,rosii si ardei.

12 august

-azi e ziua lu’Manole.Sa traiasca LA MULTI ANI !

-am cules menta inflorita din gradina cu dovlecei si o sa o leg de cozi si usuc in pod.Nu o spal fiindca daca se uda frunzele acum,dupa ce este culeasa,se inegresc.

-azi mi-am luat o zi de   odihna,nu ca as fi facut nuj’ce treaba, zilele trecute ,insa ma omoara caldura chiar si daca stau…afara.

-am facut cununa de usturoi si 2 cununi de ceapa alba.Pe cea rosie nu am scos-o inca din gradina.

-rosiile s-au inrosit tare multe in gradina,curand voi face prima serie de bulion-ardeii mi-i mananca iarasi ca anul trecut ceva,ii gaureste si -i gasesc stricati.Nu i-am stropit,nici nu stiu cu ce sa-i stropesc,insa daca era sa fie de la limaxi…lor nu le place zeama de gainat si am dat de cateva ori asa,peste tot printre ei.Deci,cred ca-i un fluture care face larve si ele ii mananca.

-cald,tare cald,zapuseala mare,dezhidratarea cere sirop de  capsune.

17 august

-Duminica seara, tarziu,dupa ce s-a ‘stamparat caldura,caci nu-i bine sa le  culegi calde,am cules rosii,multe,vreo 50 de  kg  si le-am lasat in camara sa se lase „”””zeama lor pana fac bulionul.Pe cele mici le  voi fierbe in borcane,intregi,asa cum m-a invatat Lia,folosesc mult ,iarna rosiile din borcane si se tin,am avut si de  2 ani pana de curand,caci in 2008 am pus asa prima oara.

-rosiile nu se  culeg dimineata atata vreme cat este roua sau apa pe  ele, asta daca vrem sa le tinem mai mult. Si nici ude  de la  ploaie,doar uscate.

-am rosii  mari ,mai mari ca anii trecuti .La toata lumea am vazut plantele uriase,au crescut de ploi,daca nu s-au manat sunt o padure,cum vad si la Gradinardupaureche,insa sunt 2 secrete ca sa ai rosii (patlagele) mari si gustoase ca ale  mele.

Ghiciti-le!

-azi de  dimineata am udat ,cu peturile ,ardeii bulgaresti pusi mai tarziu,in locul verzei chinezesti si din seminte 2007 si 2008,fiindca cei din 2009 sunt deja corciti cu cei iuti si au alte forme.

-am scos ceapa rosie,este deosebit de frumoasa,din aceea alungita putin.Am cumparat   din piata,rasadul(este mai  sus si poza cu rasadul) de la o tanti din Arad casatorita aici,ca si mine,banateanca la  origine.Ea vinde in piata,are produse deosebit de bune si frumoase,dar cand are ea,am si eu, desi are solar,solarul il foloseste doar la producerea rasadurilor.Mi-a  zis ca-i dulce ceapa,voi vedea,nu am gustat-o inca .

-am sapat telina ,fiind pe carari ,pe  unde calc, era tare batatorit .

-ieri dimineata am cules ardei si gogosari fiindca s-au maturizat si nu mai astept sa se inroseasca la fir, ca sa creasca altii,i-am luat.I-am sters,pe  fiecare,caci erau umezi de  la udat inainte si i-am asezat in vailing si o cratita mare,aia de  gem,in bucatarie sub soba de teracota si alaturi,acoperiti cu fete de mese impaturite in 2 sau 4 .Asa se vor inrosi.

-am cules zilnic castraveti,i-am  adunat in frigider si ii ducem prietenei mele careia i s-au manat si rosiile si castravetii,sa-si puna un borcan de 10 litri.

22  august

-ieri am fiert rosiile,cele mari caci cele mici de America si cherry le voi aseza in borcane si fierbe in bain marie.

-au iesit 23 de sticle de jumatate de litru.Intre timp am mai mancat 10-15 kg din ele,cele mai frumoase.Acum in gradina este iarasi rosu.

-ieri dimineata m-a vizitat un fost coleg sa-i arat rosiile mele asa ca mi-am luat cafeaua cu el si nu la computer.I-a placut ce-a vazut,m-am bucurat sa-i dau din fiecare sa vada si nevasta lui.Cele mari de Timisoara sunt ,de fapt,cele mai bune si frumoase,perfect rotunde ,mari si gustoase .

-cand am tocat rosiile pentru bulion le-am tocat separat,pe  soiuri,asa ca sa putem lua seminte separat,pentru voi,pentru cei care vor trimite dupa capsuni,va voi oferi si cateva seminte de rosii din astea de-ale mele,sa fie in toata tara rosii bune si voi la anul sa dati mai departe,ca o  leapsa,fiindca noi romanii chiar meritam sa mancam rosiile bune pe care le cultivau pe vremuri parintii si bunicii nostri.M-am bucurat ca mi-a venit ideea asta,abia astept primavara viitoare.

-sotul meu ,ieri,toata ziua a spalat semintele de rosii,el este un migalos.Am retinut 5  soiuri:

-mari de Timisoara

-move-inima de bou

-galbene mari

-lungi in forma de kapia

-gigant,cele achizitionate anul trecut de pe  net.

VA DORESC  DUMINICA PLACUTA SI BUCURIA VIETII SA NU VA PARASEASCA,ESTE FRUMOS IN TOATE CELE!

25  august

-azi am cules rosii si  ardei impinsa de nevoia de nu le mai lasa la indemana hotilor.Intru in gradina la 6 dimineata sa ud .cand ajung la rosiile de langa ardei vad pe un arac ,rezemat, un bat cu capatul bagat intr-un tub de plastic.Zic,asta-i din fundul gradinii,era semn unde se termina semanatul,sa nu calce cineva prin interiorul perimetrului delimitat.Ce cauta acest bat aici?Sa-l fi adus al meu,dar de  ce?Deodata realizez ca ardeii au numai frunze si tulpini.Nu mai sunt.Dar nu erau calcati.

Cand i-am cules,desi era vreun sac am mai  luat o jumatate de corfa.Nu-i nimic,sa fie pomana, i-am spus celui flamand,insa cand vazui tufa de busuioc roscat ,care avea multe ramuri si flori, rupta  si lasata alaturi,prin ardei, imi dadui seama ca insul s-a enervat de atata busuioc nevazand ardeii.El nu stia ca eu deja am executat primul cules.

Ehhh,si asa,am zis ca ori pazim la  noapte gradina ,ori culeg aproape  tot ce este rosu si asa am facut.Dar gardul peste care a sarit l-a indoit,macar de si-ar fi intepat un coi in el,nu i-ar ajuta Dumnezeu cu tot neamul lui de basisti derbedei,hoti si periculosi pentru neamul nostru romanesc.

-recolta mea,in mare parte ,este in …aiurea,credeati ca va spun???

Si unde mai  pui faptul ca dupa ce ma vizita, sambata ,colegul ala al meu ii strigai in soapta,in poarta,la despartire:

Breee,sa nu spui la nime’ce-ai vazut ca dau hotii…la care el „nici la  nevasta meu?

Deci,rosii si ardei nu mai sunt in gradina mea,castraveti nu,fasole,nu,capsunii i-am cules azi,nu mai e nimic de  furat ,parol!

26  august

-azi am pus ardei mici impreuna cu cei iuti in borcane inalte la  murat.

-am cules perele caci se flescaiesc daca se coc prea tare.

-desi sunt pe picioare de azi dimineata nu stiu ce-am mai facut,culmea,doar atat?caci mancare aveam,deci ce-am facut toata ziulica?

-a,da….am cules frunzele de la  patrunjei ,multe,dar nu toate si le-am spalat.Dupa ce se svinta apa de pe  ele le toc si pun in pungulite mici cu fermoar,la congelator.

-anul asta am avut inspiratia sa seman  trei,patru soiuri de  patrunjel,de  frunze,ornamental si 2 feluri de radacina si au iesit toti si am frunze frumoase si nu mai cumpar la iarna din piata.In schimb am semanat ,acum de-o luna,deodata cu salata,marar si de 2 ori si nu a rasarit nimic,deci marar trebuie sa  cumpar.

-din dovlecel  pattison  fac parjoale asa:

aluat de clatite mai gros,cam ca de chec in care rad cas nesarat dar uscat bine sau branza framantata,destul de multa,frunze de marar,patrunjel si leustean si dovlecel tocat cu robotul,caci pe razatoarea mare ies prea  lungi aschiile si incomodeaza la prajit. Se amesteca toate bine si se pun in ulei incins cu lingura,ele se  aplatizeaza,le  intorc si, bine rumenite, sunt excelente.Daca dovlecelul este din acela zemos se stoarce inainte de  a-l introduce in aluat,in pumni.

-maine aleg rosiile cherry si americane,pe cele mici le asez in borcane si fierb in bain marie,pe cele mari…le mancam.Mari inseamna cat merele cele  mici  🙂

-poimaine vom face al doilea rand de  bulion din vreo 40 de kg de rosii.

-otetul de mere din prima serie,caci am facut doua serii,trebuie tras in sticle.In borcane pelicula de bacterii ,de deasupra ,este de jumatate de centimetru,deci este momentul.Insa pe   cuptor asteapta sticlele uscate pentru bulion si ar trebui pregatite sticle uscate pentru otet,deci avem treaba.

-mai am ardei gras si kapia care stau la  inrosit si nu stiu ce sa fac cu ei.Dati-mi idei…. caci zacusca nu fac anul asta,mai  este de  anul trecut.

-va mai intreb cum se usuca ardeii pentru umplut la iarna?Se scoate cotorul si cum se face ,ca sa nu mucegaiasca,sa se  usuce frumos? Nici cei iuti nu stiu sa-i usuc.De fapt nu stiu sa usuc ardei si vreau sa invat.

29 august

-alte 27 sau nu stiu exact cate sticle stau la perna.Gata cu bulionul pe anul acesta.

-rosiile care mai sunt pe  fir- de mancare si multe gogonele verzi pe care ,daca va anunta bruma,le vom culege si se coc in casa,pana la Craciun tin, daca sunt sanatoase.

-ardei am insirat 2 siraguri sa le insir la soare insa nu-i soare.Restul stau la inrosit,le  voi coace,inca nu am facut ardei copti,salata curenta.

-mai sunt de cules capsuni pe care-i consumam natural

-zarzavaturile se scot ultimile din gradina,sper ca  mai cresc,cu ploile  astea, un pic.

-trebuie sa culeg fasolea cea uscata,de  boabe si de samanta.

-sa mai seman inca o data salata pentru la  primavara fiindca asta este deja mare,de cules.

-si spanac trebuie sa seman tot   pentru anul  viitor.

CRED CA-I ULTIMUL UPGRADE PE ANUL  ACESTA

LA  PAGINA ASTA.

MA DECLAR MULTUMITA DE FAPTUL CA

TOATE S-AU FACUT REPEDE SI

AM REUSIT SA-MI PREPAR CONSERVELE NECESARE

INAINTE DE A PLECA,ASA CUM AM SPERAT.

DOAR OTETUL DE  MERE MAI AVEM DE TRAS IN STICLE,MAINE.

LA REVEDERE GRADINA DRAGA,

MI-AI DAT SI ANUL ACESTA ATAT DE  MULTE,

PACAT CA NU  POT SA POSTEZ POZELE CU RECOLTA.


47 de răspunsuri la Calendarul lucrărilor în grădina mea

  1. Pingback: Da,este alegerea mea « Elisa-gradina mea de vis

  2. Maryanne zice:

    s-o crezi tu ca nu-mi place blogul tau.Ti-am mai spus,nu comentez de fiecare data,dar intru in fiecare zi la tine sa vad ce ai mai postat.De multe ori ,uit anumite lucruri si se intampla ca tu sa imi aduci aminte.Asa ca ,tine-o tot asa.Te pup si o duminica frumoasa!la noi a plouat asa de bine!!!!!

  3. Elisa zice:

    Am inteles.Nici eu nu mai comentez pe blogurile pe care ma uit si nu ma mai uit decat pe putine din blogroll,asa ca te inteleg 🙂
    La noi a plouat in 28 ultima data,de atunci e cald si soare.Maine trebuie sa mai fac 2 jardiniere cu creasta cocosului si sa plantez vinetele in improvizatiile mele,la soare,suspendate sau asezate pe sus prin cazane,oale si saci fiindca pamant nu mai am,din pacate.Sunt asa de frumoase acolo in balcon incat le-as lasa sa se faca acolo si daca ma gandesc bine chiar asa o sa fac cu unele din ele care nu incap unde-am zis.Mie-mi trebuie gradini suspendate dar nu-s Semiramida 😉
    Duminica frumoasa si tie 🙂

  4. Liviana zice:

    Buna Elisa, te citesc de ceva vreme si iti multumesc frumos pt raspunsul special la intrebarea mea de pe forumul desprecopii.
    De data asta as vrea sa-ti cer sfatul mai direct asa ca iti scriu aici.
    Rosiile mele nu sunt asa de mari, dar mi-s dragi ca-s crescute de la stadiul de samanta si sper sa imi rodeasca. De cateva zile am observat ca au aparut pe ele niste purici negri. Imi poti spune te rog cum sa le ajut? sotul meu e impotriva stropirilor in ideea de a avea o gardina cat mai eco. Totusi cum sa combat daunatorii?
    Multumesc si astept Re-ul tau.

  5. Elisa zice:

    Liviana,
    buna!
    Purici pe rosii nu am vazut niciodata doar ca este o musculita neagra ce sta pe tulpinile plantei,poate la asta te-ai referit insa noi de purici megri care altadata apareau pe iasomie si pe cires si visin am stropit cu insecticid fiindca eu nu am incredere in zeama de urzica si alte d’astea.Eu zeama de urzica o beau proaspata 😀
    Asa…am stropit cu decis puricii verzi de pe trandafiri si de pe muscate si au murit.
    Daca este musculita neagra asa cum am zis eu aia eu o iau cu mana cand o vad pe tulpinile rosiilor si nu stropesc pentru ea,dar mie mi-a aparut iar musculita alba de care nu am scapat de anul trecut,am dus-o in casa cu florile si uite asa va trebui sa le stropesc pe dosul frunzelor cu ceva.De la protectia plantelor mi-a dat LIDER si pe plic scrie ca-i pentru musculita alba la castraveti si gandacul de colorado la cartofi.
    Insecticidele pentru tomate sunt DECIS,FASTAC,CALIPSO,dar daca vrei eco atunci fa un butoi de zeama de urzici pe care le lasi la caldura sa fermenteze,sa se macereze si cand pute de trazneste strecori si stropesti impotriva insectelor daunatoare.
    Sper ca ti-am fost de folos 🙂 Cu mare drag

  6. Liviana zice:

    Multumesc pt sfaturi si informatii Elisa. Sunt de MARE folos ca tot site-ul tau de altfel.
    Arata ca musculitele neagre si sunt f multe, deci nici vorba sa le culeg. Aseara a plouat tare si sper ca le-a mai rarit; o sa incerc sa vad diseara cum se prezinta planetle, daca voi putea intra in gradina.
    Nu am urzici, asa incat nu pot aplica acest tratament. O cunostinta mi-a zis insa ca are randament scazut, adica o data la 2 sapt trebuie stropite din nou. De ce zici ca bei zeama asta, ce proprietati are?

  7. Elisa zice:

    Liviana,
    citeste la postulURZICA si vei vedea…are multe dar trebuie sa stii sa prepari corect pentru diabet.
    Scrie „Urzica” la cautare pe acest blog si vei gasi.
    Eu prind o clipa fara ploaie si stropesc rosiile cu zeama bordeleza deoarece este o atmosfera de sera,zapuseala umeda si acum se imbolnavesc toate.

  8. Gabriela zice:

    Sper sa nu rideti de mine…dar abia acum invat ce si cum cu gradina de legume…so…soacra-mea mi-a spus ca de citeva ori pe vara, gradina de rosii/legume trebuie sapata ca sa poata ajunge apa cum trebuie la radacini. Asa ca m-am apucat aseara sa fac asta la rosiile mele care sunt destul de mari, au flori majoritatea, ba chiar unele deja incep sa formeze gogonele. Am observat insa ca ele si-au facut o „plasa” de radacini la suprafata pamintului, asa ca eu sapind pe linga ele, le distrug reteaua asta de radacini…e ok asa, nu o sa sufere? Astea sunt doar radacini superficiale de suprafata formate din cauza excesului de umezeala?
    De asemenea pina acum nu am stropit legumele cu nimic, dar nici nu am observat semne de mana, boala sau ceva daunatori pe ele…si zilele astea am recoltat prima mazare…

  9. Liviana zice:

    Elisa, ce frumos arata gradina ta, face in ciuda crizei!
    Spune-mi te rog, cum ai legat sforile la fasolea urcatoare mai exact cum ai prins-o de fasole a.i. la un vant sa nu se rupa planta?
    Petuniile roz sunt crescute din samanta? Ale mele au doar o palma inaltime, nu stiu cand si daca vor inflori….
    Mai vreau sa stiu cu cat vei vinde stolonii de capsuni la anu’. Asta ca sa vad cum stau cu bugetul pana atunci.
    Merci frumos.
    Liviana

    PS: Am citit despre urzica, fantastic de mult bine face, habar nu aveam. La anu’ in primavara stiu ce am de facut, atata doar ca va trebui sa o cumpar caci la mine pe camp nu creste.

  10. Elisa zice:

    Liviana,
    urzica se culege si acum cu tot cu tulpini,se pune la uscat si apoi i se iau frunzele si se pastreaza intr-un sac de panza si nu mai astepta pana la primavara caci alea crude,primele sunt pentru mancare insa pentru ceai se foloseste intreaga planta.
    Deci,ia-te si du-te si culege 🙂 Acum.

    Petunia roz asortata cu cea cyclamen am luat-o ieri de la o florareasa deosebita ,este asa de mare fiindca poate are si ea o varsta,nah….tot timpul va creste de la mica spre mare 😀
    Ale mele ,semanate de mine adica au inceput sa infloreasca insa eu nu le ciupesc ca-mi plac sa creasca in sus in ferestre si daca le ciupesti atunci se fac tufe si cresc in toate directiile .
    Capsunii ,am mai spus,vor avea un pret numai sa nu-i jignesc,deci intre 1 si 2 lei,habar nu am,dar daca vrei 20 de fire…doamneee,chiar trebuie sa pui deoparte 30 de lei sau 40 de lei care insemna 2 kg de carne??!!!!
    Draga mea,fasolea asta credeam ca este pitica fiindca de aia am semanat-o acolo printre celelalte randuri de pitica,numai ca vad ca s-au incurcat…adica eu sau sotul meu am incurcat pastaile,fiindca le-am pastrat pe toate in pastai pana la semanat.El a vrut sa le planteze poci/araci insa nu am vrut eu si astfel am gasit proasta solutie cu sforile.Nu,nu se rup caci le tin sforile insa vrejul crescand vrea sa si alunece in sus ori pe sfoara din calti se agata si ramane acolo deci o sa fie tot o bucla dar asta este,fac experienta ca altfel nu-i interesant.Asta-i povestea 🙂

  11. marcel zice:

    Elisa, buna seara, am si eu o intrebare , ca am uitat, la castraveti , stiu ca se rupe virful dupa a patra frunza………adevarat sau nu , imi poti spune daca stii ce avantaje deosebite are acest fapt.

  12. Elisa zice:

    Marcel,
    nu am procedat asa cu castravetii dar stiu din citit ca asa se face fiindca atunci vor creste ramurile laterale pe care vor fi florile cu castraveti,deci poti incerca.Voi incerca si eu cu cateva fire,de proba,asa 🙂

  13. Liviana zice:

    Elisa, multumesc mult pt raspunsuri, abia acum le-am vazut.
    Urzica n-am vazut langa casa, dar daca o voi intalni in drumurile mele pe undeva o voi culege si o voi pune la uscat cum mi-ai sugerat.
    Cu capsunii, Scuza-ma, nu am vrut sa te supar, dar retinusem cand ai zis ca vor fi scumpi si de asta am intrebat. Parintii mei au cumparat de ex cu 4 lei firul, deci pretul tau e f bun si desigur nu e necesar un super efort sa-i adun, mai degraba trebuie vazut daca am spatiu sau nu pt ei.
    Fasolei mele din pacate nu-i merge bine, nici celei pitice si nici celei urcatoare careia i-am pus araci din lemn. Au invadat-o melcii si din pacate am reactionat cam tarziu, cred ca o voi inlocui.

    Marcel, si eu stiam la fel:
    „O lucrare foarte importanta la castraveti este „ciupitul”, care contribuie la obtinerea unor recolte mari si timpurii. Cand plantele au format 4-5 frunze li se ciupeste (rupe) varful. De la baza plantei vor creste noi lastari, pe care se vor forma mai multe flori femeiesti, acestea producand castraveti. Cand si acesti lastari au format 5-6 frunze, se ciupesc, repetand operatia si la lastarii de ordinul 3.”
    SURSA: gazeta de agricultura 🙂

  14. Elisa zice:

    Liviana,
    nu m-ai suparat.Da,stiu,sora mea a luat cu 100 de lei 10 fire de cataratori acum cativa ani si nu are nimic,poate numai cei trimisi de mine.Sa dai 10 lei pe fir asta-i chiar prea de tot ca doara nu fac aur in timp 😉
    Deci eu nu ii vand spre a ma imbogati ci ca sa nu-i dau chiar de gratis ca ma va pedepsi pe mine apoi 😀 natura lor binecuvantata de capsuni rodnici toata vara pana iarna 🙂
    Si la mine fasolea este mancata jumate de metru de la sol de limaxi.Am pus zat de cafea de cateva ori insa cum ploua zilnic…nu am antidot.Ar fi OPTIMOLUL insa e f scump si eu am multa fasole,asa ca las ce vrea D-zeu.Cand o fi la flori si pastai o sa-i nimicesc 😀

  15. fanel_stan zice:

    am invatat foarte multe

  16. Elisa zice:

    Ma bucur 🙂

  17. costin zice:

    Buna Eliza , imi place gradina ta .Am si eu una in miniatura…trei fire d alea un fir dalalalt….Am si cateva de rosii desigur.Acum cu ploile astea , s a cam spalat pamantul si m am gandit sa le pun niste ingrasamant din gainatz , asa cum ai facut si tu.Ideea e ca nu stiu cum sa l prepar(unele rosii au inceput sa se ingalbeneasca deja , altele sunt inca verzi si mici…).Poate ma potzi ajuta . Apropos , pune mai multe poze.

  18. Mary zice:

    in afara de Optimol, am mai gasit pe net si Mesurol. este bun si pentru coropisnite. maine ma duc sa vad de gasesc si o sa-l probez. o sa revin cu impresii.

  19. Elisa zice:

    Costin,
    bine-ai venit la mine pe blog 🙂
    Cu draga inima ti-as arata in poze insa aparatul nu mai da imagini clare,deocamdata e pauza de poze noi.
    Gunoiul scos din cotet se pune intr-un butoi cu apa si se mai lasa cateva zile,se amesteca si cand se limpezeste se toarna la fir.
    Toate acestea cer timp si asa proaspat nu am pus niciodata,deci nu stiu ce sa zic.Incearca cu compost,cu alt ingrasamant natural pana cand se face gainatul gata.
    Rascoleste pamantul din jurul firelor de rosii,sapa-l,chiar asa dupa ploi fiindca are nevoie.
    Rosiilesestropesc cu zeama bordeleza sau cu dithane sau ridomil sau altceva ce-ti recomanda cel dela care cumperi,fiindca nu au toti aceleasiproduse.

  20. Elisa zice:

    Mary,
    bine.Eu ii las sa manance caci nu pot ei sa manance cat am eu,hahaha…asa ca nu ma mai agit,la flori si pastai nu au ajuns asa ca nu mai bag banii in pamant 🙂

  21. Fla zice:

    Oare e tarziu sa pun varza de toamna? Am 100 de fire, de aia de Buzau.Si am si loc;unde a fost mazarea; plus ca sambata am scos ceapa.Ceapa e uriasa;si nu mi s-a stricat;intrucat azi se anunta ploaie la mine, am zis sambata ca e mai bine sa o scot…
    Deci, ce spui;sa pun varza sau e prea tarziu?

  22. Elisa zice:

    Fla,
    normal ca poti s-o pui acum,dar rara cred ca stii cat de rara,scrie pe plicul de seminte,50/50 parca.
    Draga mea,daca ai 100 de fire si eu ziceam ca-i tarziu tu ce faceai cu ele,ha?Deci,pune-le,sadeste-le,planteaza-le si pune si apa la fir ca sa se prinda repede.

  23. Fla zice:

    LE FACEAM CADOU VECINEI MELE DOAMNA ROZICA.Dupa cum se zice’ dar din dar se face rai” Eu le-am capatat.Si imi era mila sa le arunc.Am pus deja 50 de fire in iunie.si imi ajung alea pt varza murata,ca am un butoi de 30 l.Dar daca mi se face si asta,cele 100 fire, o sa pun si varza taita, ca dna Rozica are jilau, si mi-l imprumuta.Si in Postul Craciunului o sa papam placinta intinsa, cu varza acra.

  24. Elisa zice:

    Fla,
    asa.?atunci foarte bine 🙂 Placinta cu varza acra n-am mancat niciodata.

  25. Liviana zice:

    Elisa, ce este mai exact aceasta solutie Bravo? Tot anti-mana? Eu am dat cu ridomil acum o saptamana.
    Imi pare teribil de rau pt mainile tale – cum ai reust sa-ti faci arsura de gradul II? Eu mai folosesc cateodata manusile, mai ales cand leg rosiile si la dovleceii care zgaraie teribil, totusi soarele nu m-a ars poate si pt ca vizitez doar seara gradina. Hehe, si noi avem muuulti dovlecei. Tu ce faci cu ei, caci doar pt o familie sunt f multi, 3-4 buc culesi zilnic. Am mai dat si si la rude, am mai pus si la congelator, dar tot mare e productia…

    Sper sa apara mesajul meu, mai scrisesem si zilele trecute dar nu il vad in lista…

  26. Elisa zice:

    Liviana,
    Bravo 500 este tot fungicid deci si pentru mana.
    Arsura nu-i de la soare ci de la frunzele de pastarnac,mai exact de la seva din ele
    Referitor la dovlecei este un comentariu cu un link de retete,l-am dus la Alexandra-Gradinavisata si are vreo 6 retete cu dovlecel
    Draga mea,eu nu retin comentarii,la spam nu esti, doar primul comentariu ,al fiecaruia ,il retine si eu il moderez,restul nu depind de mine,nu am moderare la comentarii deci astea care-au aparut sunt toate.
    Posibil ca atunci cand l-ai publicat sa fie fost eroare de ceva si asa s-a putut pierde,am patit eu pe cateva bloguri asa.

    l-am gasit http://retete-rapide.com/dovlecelul/2010/07/

  27. Liviana zice:

    Multumesc Elisa pt retete si pt raspunsul despre Bravo.

    Te rugam sa ne scrii si retetele tale pt iarna. De ex cum conservi fasolea?

  28. Elisa zice:

    Liviana,
    te-ai uitat la categoriile cu mancari?Acolo sunt retete de-ale mele,retete de-ale voastre si mancaruri,asa ca nu mai scriu decat noutatile,deocamdata nu am,mi-a promis cineva ca urmeaza postare despre conservarea legumelor.

  29. Liviana zice:

    Am gasit, multumesc!

  30. Mirela zice:

    Bun gasit, Elisa!
    Felicitari pentru blogul atotcuprinzator!
    Marturisesc ca si eu am dorit a-mi nota una-alta de prin gradina, insa nu am gasit timpul si poate nici inspiratia… Poate la anul!

  31. Elisa zice:

    Mirela,
    cum nu ai gasit timp ?Vad ca aiblog si este foarte frumos 🙂
    Bine-ai venit,te astept de cate ori ai chef 🙂

  32. Mirela zice:

    Merci, am trecut si voi mai trece! Imi place stilul. 🙂
    Intre timp, incerc sa reconstitui si eu cate ceva, pe blogul meu incert.

  33. Elisa zice:

    Mirela,
    daca nici tu insati nu ai incredere in ceea ce faci (zicand ca blogul tau este incert… 😀 ) atunci mai greu pentru vizitatori.Ai observat ca oamenii cauta sprijin moral si psihic si siguranta,toate astea fiind molipsitoare,asa ca…blogul tau este CERT 😉

  34. tigancusa zice:

    Buna,
    Felicitari pt reusite!
    Frumoasa gradina si frumoasa indeletnicire!
    Am si eu o intrebare, daca ma poti ajuta:
    Am vazut ca ai in gradina si capsuni, la capsunile mele dupa ploile de acum… o luna, le-au aparut niste pete pe frunze, rotunde, de culoare rosu inchis- marou. Le-am stropit cu Topsin, am cules frunzele, dar continua sa apara.
    Ce imi poti recomanda?
    Multumesc mult!

  35. Elisa zice:

    tigancusa,
    da,capsunii mei au facut patarea rosietica ,ea apare in verile cu umiditate si caldura mare,deci ca vara asta.
    Eu am rupt frunzele patate,oricum sunt prea multe,dar se zice ca se pot stropi cu maneb,mancozeb,produse pe baza de cupru
    In principal tratarea se face prin indepartarea frunzelor bolnave si arderea lor.Este provocata boala de o ciuperca si sporii fac sa apara mereu,insa daca le scoti pe cele patate si nu ai suprafata mare,reusesti.Eu acum,in plin rod,nu-i mai stropesc cu nimic desi sunt afectati,multi arunc fiind stricati,mucegaiul cenusiu e in mare forma,l-am vazut crescut 1,5 cm de jur imprejur,asta da record la mucegai.
    Da,deci asa,scoate plantele sau numai frunzele bolnave.

  36. george zice:

    hello!!!
    n am mai scris demult pe aici si nici n o sa mai scriu.
    de ce??? pentru ca ma oftic, de aceea!!! 😛
    atatea rosii si asa de frumoase la Elisa…
    eu n am anul asta decat rosii mici… asa s a nimerit… n am avut alte rasaduri… si tot ce am avut in gradina, s a manat. am fost plecat o perioada si le am gasit uscate. au inceput sa se maneze si in solar dar am reusit sa le salvez. acum tot astept sa se formeze verzisoarele de Bruxelles, dar de vreo 3 saptamani au dat niste muguri care nu au crescut aproape deloc.
    si la ardei, vinete le merge destul de rau…. a fost asa multa apa… ba chiar unele au stat in balta cate o zi-doua…
    hai s o pup totusi pe Elisa asa ofticat cum sunt…. muaaaaah!!! (asta i pupicul folosit „dincolo”)

  37. Elisa zice:

    George,
    ma gandeam eu ca esti suparat,dar nu de la „invidie” ci dela „politica ” ,ha,ha,ha,ha,ha!
    Hai,sa traiesti caci gradina va fi si la anul,vremurile insa…sa vedem cum vor fi.As da un an de bucurii din gradina pentru o bucurie mare,lanivel de tara,desi nu-i bine sa-i doresti raul nimanui,hahahaha!
    Deci asa?muuuaaaah !

  38. Liviana zice:

    Buna Elisa,
    si eu am gogosari verzi in gradina. Tu zici ca o data ajunsi la maturitate sa-i culeg si sa-i las in casa la inrosit? Ce proprietate are fata de masa (banuiesc ca la musama te referi), daca pun ziare peste ei nu e acelasi lucru? sau e nevoie de un „capac” neabsorbant? Ce e ala vailing ?
    Eram curioasa daca anul asta ai facut ghiveci.

  39. Liviana zice:

    Stiam eu ca am omis ceva. Ureaza-mi noroc, azi vreau sa ma apuc de otet de mere, dupa reteta ta evident. Am cules de la mama mea niste mere (oare de ce au puncte negre multe pe ele?) care in mord normal se coc la toamna. Sunt insa fff multe si pomul le scapa jos. Din cele stricate voi face otet cum ziceam, dar ma intreb daca pe cele nepatate le invelesc in ziare si le pun inladite, oare in timp nu se coc frumos? Cum procedeaza taranii cu merele culese toamna si pe care le vand iarna in piata, ai idee?
    Vreau sa fac si reteta de ghiveci pt iarna postata de tine aici (de asta te intrebam mai sus daca ai facut). Nu am insa telina, conopida – pot sa folosesc dovlecei? Reteta zice ca se calesc mai intai legumele, dar sa le pun in starturi – asta inseamna ca nu trebuie sa le si amestec cu lingura din cand in cand?

  40. Elisa zice:

    Draga Liviana,
    1. gogosarii ii asez frumos si caut sa nu fie niciunul stricat sau gaurit intr-un vas mare,acela in care oparesti o gaina sa ojumulesti apoi,sau in care faci colacii,cozonacul,unul mare de 25 delitri,cum sa-i zic,noi ii spunem vailing.Este rotund,stoarcem strugurii in el,taiem varza in el si tot ce este in cantitate mare.Dar,nu conteaza in ce ii pui,doar sa nu fie cu gaurele ca si cosul denuiele fiindca se ofilesc in timp de lacurentul cese face.Eu pastrez si in camara ardeii copti mult timp in vase de plastic,nu in corfe din acelasi motiv.
    2 fata de masa nu ,deci nu de musama, ci de in,canepa sau bumbac,una mai veche pe acre altadata fac strudelul,pe care nu o mai folosesc ca fata de masa,intelegi?Dar sa fie asa ca sa poata respira prin ea,nu cu capac,nu inchis ermetic,doar acoperit sa atarne marginile.Deja azi,a cata zi???i-am luat afara pe cei rosii,unii s-au inrosit deja si pe aceia ii tot scot si duc in camara sau folosesc.
    3. anul asta nu am facut ghiveci,mai am de anul trecut,nu stiu dece sotului meu nu-i plac mancarile de la borcane si asa mai am si fasole.Da,poti pune si dovlecel,dar lasfarsit de tot.
    Nu,nu se amesteca,se tine pe o plita,nu direct pe flacara si se scutura oala/cratita din cand in cand,se acopera cu capac sa se faca si cele de deasupra.Se pun pe rand in ordinea in care ele au timpul de fierbere mai mic.
    4. merele,vezi sa nu pui stricaciuni laotet,trebuie sa le cureti de stricat,da?
    Sa stea la soare dar in butoi sau ceva opac,doar caldura le trebuie si nu lumina.Se amesteca de 2-3 ori pe zi sa nu faca mucegai alb deasupra.
    Cand se lasa bucatile de mar in jos si seridica la suprafata zeama este pesfarsite,atunci poti sa mai zdrobesti asa cu mana inmanusata bucatile mari,daca sunt.
    Neaparat se trece la strecurat de 2 ori:prima prin strecuratoarea de macaroane si apoi prin tifon,seaduna tifonul ca lastors branza si se apasa cu degete sa curga cat mai multa zeama,fiindca pasta nu trebuie si nu trece,eu am pus tifonul in 2 si il clateam din cand in cand caci se infunda.
    Apoi ,cand il pui in borcane mai vorbim,da?
    5. merele,daca-s mari si sanatoase dar verzi taranii le tin intr-o camera nefolosita,peaici la tara,pejos,gramada,la rece si mai intunecos.
    Noi le culegem inainte de ale gaurii pe toate graurii,deci peoparte rosii si pe alta verzi si le tinem in saci de rafie in camara sau mai tarziu,cand le culegem este mai frig,in usa podului,deci la rece,ij jur de 18 grade si mai putin.
    Daca vrei sa le invelesti cu ziare,poti insa noi am facut intr-o iarna asa ,mai demult si s-au stafidit,deci mai bine toate la un loc si controlat din cand in candsa scoti afara daca sestrica unele.
    ITI DORESC MULT NOROC LA OTET SI SPOR LA LUCRU! Te pup 🙂

  41. Liviana zice:

    Elisa, nici ca se putea raspuns mai complet:
    1. sarumana, gogosarii i-am pus ieri in lighean de metal
    2 sunt acoperiti cu panza. Wow, in 2 zile o parte s-au inrosit? pe 17 ziceai ca i-ai pus
    3.plita nu am, dar o sa dau focul la minim. Ai idee daca pot folosi rosii cherry? Mie mi se par un pic acre chiar daca-s rosii; bulionul din ele s-a acrit in frigider la 2 sapt de la preparare. daca scot pielita si samburii oare e riscul mai mic sa se strice conserva? Din pacate eu nu am o camra racoroasa unde sa tin conservele asa ca imi fac ceva griji…
    4. merele le-am executat ieri cu sotul, 10 kg, fara stricaciuni desigur doar cu petele de care ziceam. Ok, mai vb, trebuie sa fac rost de tifon pana atunci.
    5. la mine e o problema lipsa frigului, nu am nici AC. Am pus merele in ziare, dar le voi mai urmari.

    Multumesc mult de tot pt urari si raspunsuri.
    Pui te rog si o poza cu intalnirea de 20 ani?
    Bine le-ai zis-o celor de la magazinul de electronice. 🙂
    Spor si tie la pregatirile de plecare!

  42. Liviana zice:

    Gata, tocmai am terminat conservele cu ghiveci pt iarna, facut evident dupa reteta ta. Are o aroma, mama-mama! Am pus si niste cimbru cules de la Budva de pe munte, e super parfumat! Mi-au iesit 12 borcane de 800g si unul de 400g. Zilele trecute am pus rosii cherry la borcan si de asemeni am pus fasole tot conserva. Otetul de mere deja miroase a otet chiar daca mai are de stat 4 sapt pana-i gata efectiv.
    Mmm, ma simt tare bine sa stiu ca avem hrana naturala din gradina pt acum si pt la iarna.
    Elisa, te rog sa ma treci in caietel cu 20 fire de capsuni si de asemeni cu seminte de rosii de Timisoara pt la toamna. Multumesc frumos.
    Sa mai scrii ce conserve pui pt iarna pls – pe mine ma inspiri si la acest capitol!

  43. Elisa zice:

    Liviana,
    anul acesta nu fac conserve la borcan in afara de rosii mici si gogosari in sos,fiindca nu le-am mancat nici pe cele de anul trecut si ma refer la fasole,la ghiveci,la zarzavat.
    Nu imi fac niciun caietel,trebuia sa postezi un comentariu acolo ,la acel post despre capsuni si atat.
    Ma bucur ca folosesti retetele mele si ale vizitatorilor mei.Sa stii ca tot ce este la borcan se fierbe in bain marie ca sa stea bine,sa nu fermenteze sau sa-si schimbe gustul.Daca nu ai facut asta cu ghiveciul poti sa faci,nu-i tarziu,fierbe-le jumatate de ora de cand incepe fierberea apei in oala.
    Cauta „retete de la vizitatorii mei” si vei gasi destule conserve acolo,de anul trecut.Iti doresc sa ti se tina si sa te bucuri ,sa fiti sanatosi !

  44. Dana I. zice:

    Ardeii pe care nu-i pun la congelator îi fac pastă(bulion)-omu’meu se dă în vânt după gustul pe care-l lasă pasta de ardei pe friptură sau cartofii la cuptor iarna.Până anul trecut îi tocam de-a valma(roşii,verzi)prin masina de tocat carne şi-i fierbeam pe foc ca pe bulionul de roşii până scădeau,după care răsturnam în borcane fierbinte(borcane puse pe-o tavă de tablă să nu crape),le căpăceam(am de-alea cu filet)şi apoi le-nfăşuram în pătură să stea o zi ,două până se răceau bine.Care nu avea capacu’ „supt” înseamnă că răsuflă şi-l foloseam primul.
    Anul trecut din criză de timp,pentru că tot făceam suc de rosii,am pus într-o oală pe fund două degete de suc şi apoi ardeii rupţi bucăţi.După ce au fiert bine am băgat „Braunu”(mixer cu cuţite) de i-am pasat şi i-am mai dat un clocot după care am repetat faza cu borcanele (sau sticle,ce are omu’ prin casă).Bineînţeles că sare se pune după gust de la-nceput,eventual şi zahăr ca să-i accentueze gustul,după nevoile fiecăruia).
    Poate vă foloseşte metoda asta.
    Vă mulţumesc şi eu pentru informaţiile utile pe care ni le-aţi pus la dispoziţie aici.

  45. Elisa zice:

    Dana I,
    multumesc,este foarte util si am sa incerc,insa nu mai am borcane fiindca nu le-am golit peceledeanul trecut si vreau sa conserv prin uscare ardeii.Asa ca azi am insirat 2 sfori si i-am intins pe un gard la soare.Seara se aduc in casa sa nu se umezeasca.
    Eu tocmai am terminat de ales semintele de rosii,care mi-au dat mai mult de lucru decat preparatul bulionului,crede-ma,si mie si sotului meu 😀

  46. Dana I. zice:

    Mam-mare avea la ţară în podul de la magazie ardeii la uscat în curent continuu,dar la umbră(nu era închis podul pe laterale).Aşa usca şi ciupercile,pe sfoară.Dar eram copil şi nu mai ştiu exact procedura,poate-mi scapă ceva,poate prima etapă era la soare pe gard.

  47. Elisa zice:

    Dana I,
    da,cred ca si la soare,poate si in cuptor,dar acum tocmai a disparut soarele pentru cateva zile,ar trebui sa le duc in pod 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s