Voi intrebati,Elisa raspunde

Deschid aceasta noua pagina dupa ce am citit intrarile pe blog.Pana gasiti voi ceea ce cautati as putea eu sa va indrum mai repede sau chiar sa va raspund.Imi place sa fac bine.Atat cat ma pricep si pot.

Sarbatori cu bine!

Deoarece am vazut ca pagina ce urmeaza mai jos nu este prea activa am mutat-o aici,cu comentarii cu tot,fiindca in comentarii rezida interesul.

Pentru cei care se întreabă insa nu întreabă

1. pe forumul desprecopii.com se vorbeste despre rasaduri.Vreau sa le spun doamnelor care este diferenta dintre frunzele de vinete si frunzele de ardei.La ardei frunza este lucioasa si neteda iar la vinete este poroasa si are perisori.

Nu intotdeauna frunzele de vinete sunt mai rotunde ci doar cele albe,de care am eu,vinetele albe si rotunde au si frunzele mai rotunde,insa cele obisnuite au frunze lunguiete ca si ardeiul.Deci,nu prin forma frunzei le deosebim(desi se poate si asa) ci prin aspectul ei;una e poroasa cealalta e neteda si luceste.

Se mai pot semana si acum vinete dar la caldura sa rasara repede.Caldura care urmeaza,sper,le va ajuta ff mult sa creasca repede,odata ce au rasarit.Incoltiti semintele inainte de a le pune in pamant.

Incoltirea semintelor se face intr-un pahar/cana cu putina apa peste ele(seminte) si la caldura si slaba lumina,eventual acoperit insa nu ermetic.Se schimba apa zilnic si in 3 zile le avem incoltite.Apoi semanati-le in pamant cald,eventual sub peturi ca sa le asigure si noaptea caldura si cand rasar le mai acoperiti doar noaptea,tot impotriva frigului de noapte din luna mai.

2. Intepatura pe pulpa piciorului, cand lucrezi in gradina, nu este de la tantari ci de la un paianjen si este ff toxica,am avut parte si eu si sotul meu. el,locul se tumefiaza,se inroseste din ce in ce pe mai mare suprafata si doare.Noua ne-a trecut cu cataplasma de frunza de varza aplicata(dupa ce se striveste nitel) pe locul respectiv peste care fixam cu o carpa,ceva…Noi aplicam noaptea ca sa stea pana se usuca frunza si apoi o aruncam si punem alta.La servici putem purta pantaloni si sa continuam cam 3 ziile tratamentul.Altfel,noua nu ne-a trecut,am incercat si cu altele si doar asa trece.

3. am incercat sa ma logez acolo dar nu mi-a dat voie cu numele meu si am renuntat,asa ca de aceea am deschis aceasta pagina.Pentru cei care se intreaba si primesc ca raspuns linkul gradinii mele si pentru toti cei care intreaba fara sa-i aud eu,direct 🙂

27 aprilie 2010

Editare

48 comentarii leave one →

Gabriela permalink
aprilie 27, 2010 10:46 am

Uite ca am gasit raspunsul tau aici, mai ales ca eu am fost cea care am indicat blogul tau ca raspuns la intrebarea cu diferentele dintre rasadurile de ardei si vinete…deh, e o lume foarte mica…si web-ul foarte mare!
Vreau sa-ti multumesc si direct pentru ca pe blogul tau am gasit multe informatii utile pentru mine, gradinar incepator – sper sa continui pentru ca eu nu ma pricep la scris, dar imi place sa te citesc!
Acum daca tot am indraznit sa-ti scriu direct, hai sa te si intreb ceva – in legatura cu mazarea – sper sa nu ma insel (ca am tot navigat pe site-uri de gradinarit…) dar si tu ai plantat mazare – are nevoie de sustinere? Sau pur si simplu se dezvolta la suprafata pamintului?

Editare

*
Elisa permalink*
aprilie 27, 2010 10:52 am

Gabriela,bine-ai indraznit

Uite aici poze cu mazarea mea.Da,daca nu altceva macar un gard pe care sa se catere fiindca pe jos
1.ocupa loc
2.cand ploua se poate putrezi
3 o culegi fara a o deranja
si mai sunt avantaje.
Spor la gradinarit si multumesc ca te uiti pe blogul meu si ma bucur ca el foloseste,deci …go on !

https://elisagradinameadevis.wordpress.com/2010/03/02/o-zi-de-vara-cu-mazare/

Editare

Gabriela permalink
aprilie 29, 2010 9:35 am

Am pus in aplicare ce am citit la tine – uite asa arata mazarea mea: http://home-and-garden.webshots.com/photo/2184733100050279906rCCFzT – bine, eu am putina, dar sper ca in vara asta sa fac macar o mincarica din ea!
A, si iti multumesc aici pentru sfaturile privitoare la copilirea rosiilor, imi este foarte clar ce voi avea de facut, deocamdata rasadurile mele nu au puisori, dar din cite stiu toate dezvolta la un moment dat…

Editare

*
Elisa permalink*
aprilie 29, 2010 10:34 am

Gabriela de pe forum( ca am mai multe Gabriele ),
frumos ai facut.Bravo! Si la mine un soi a rasarit mai rara .Sa ai grija ca daca un fir se indoaie cand il sustii sau cade singur sa stii ca de acolo se termina,adica sufera.Sunt f.fragile tulpinitele de mazare.
Legat de copilit nici eu nu le opilesc decat cand le pun in gradina si dupa aia cand apar puii insa am gasit acum o planta,doua care au deja si am zis sa arat ca mi-au tot cerut,nu mai stiu cine ca si asta e o problema…vine cate cineva intreaba ceva si apoi..poate a uitat unde sa se intoarca,ma rog,eu pun in bookmarks cand vreau sa revin undeva.

Editare

Gabriela permalink
aprilie 30, 2010 10:09 am

Nu stiam ca sunt asa fragile, o sa fiu atenta. Deocamdata nu le-am legat de ata respectiva, am incercat doar sa le indrept circeii spre ea ca sa se agate singure, dar o sa am grija sa nu le ranesc cumva.
Am gasit la brico si o plasa speciala pentru plantele cataratoare – cind (si daca!) o sa-mi iasa fasolea si castravetii semanati, o sa ma folosesc de ea ca nu am de unde sa iau atitia araci, mai bine ii folosesc la rosii!
Multumesc inca o data si gradinarit placut!

Editare

*
Elisa permalink*
aprilie 30, 2010 2:04 pm

Da,Gabriela,sunt sub forma de tub goale pe dinauntru si odata indoite se strica.Cred ca se vor agata carceii singuri,nu incerca sa-i agati tu ca nu te asculta cel mult ii rupi si pe ei si nu se mai fac altii decat mai sus.
Ai grija cu plasa dpentru catarat sa o pui vertical sa poti culege de pe ambele parti.A pus cineva aici si am vazut insa a pus-o in forma de acoperis in forma de V si nu a putut sa culeaga din interior caci ei,castravetii s-au intins foarte mult ,de aia zic.Eu am pus 2 poci(araci de fasole) si pentru castravetii din ghivece si vad ca de ieri pana azi au rezistat eroic pe soarele asta puternic.
Petrecere frumoasa de liberele astea

Editare

Gabriela permalink
mai 5, 2010 9:42 am

Plasa am pus-o vertical – uite ca nu m-am gindit la ce spui tu, dar evident face sens. Asa, sub forma de cort ma gindeam sa o pun la castraveti – dar o sa o pun tot vertical. Ar trebui sa scot si castravetii in gradina – am pus rasadurile mult prea devreme si sunt pline de flori, chiar si mici castraveciori…acum nu stiu daca or sa reziste in gradina si daca se vor dezvolta (pentru siguranta am mai plantat si direct in gradina seminte, astea am vazut ca nu au iesit inca si stiu despre castraveti ca sunt mult mai sensibili la frig decit toate celelalte rasaduri), dar trebuie sa-i mut, ca doar nu o sa-i tin la nesfirsit in dormitor….
La mazare am incercat, delicat sa o “indrum” spre plasa, pina acum am facut operatiunea cu succes…

Editare

*
Elisa permalink*
mai 5, 2010 10:42 am

Gabriela,
cred ca vei gasi tu solutia si pentru castraveti,important e sa stim ca se intind si ramifica mult si sa-i putem culege fara a-i deranja.Persoana de care ziceam,la care am vazut i-a stricat culegandu-i si nu a mai avut pana toamna,ma rog…eu stiu ca ei rodesc tot timpul daca le dam apa.
Poti sa-i pui in gradina pe cei din ghivece,eu i-am pus si-s ok.Am si eu un dovlecel in fereastra care face flori…si culmea…nu stiu unde sa-l plasez si pe el caci cei semanati in fundul gradinii au rasarit suta la suta.Oricum,castravetii si dovleceii nu se planteaza apropiat pentru ca sa nu -si schimbegustul castravetii.

Editare

fla permalink
mai 18, 2010 4:59 pm

Buna doamna Elisa,

Cum a fost la dvs zilele acestea? La noi a plouat, a batut vantul destul de tare dar ne-a ferit D-zeu de grindina.Ma intreb( la 2-3 grade noaptea) ce se intampla cu rosiile mele?

Cartita mai aveti? am citit pe un forum niste metode ciudate, zic eu, prin care unii incercau sa scape de doamna cartita.Ex: puneti niste pari la 5 m distanta unul de altul si in varf o cutie de bere sau suc.Ei ziceau ca sunt sensibile la ultrasunete si pleaca din gradina.Se intelege ca trebuie si vant…

Editare

*
Elisa permalink*
mai 18, 2010 5:10 pm

Fla,
a plouat tot timpul de doua zile incoace dar am apucat sa umplu gradina cu toate.Mai am busuiocii pe care-i sadesc printre ardei.Grindina nu am avut,multumesc Lui D-zeu!In schimb e rece noaptea dar nu chiar asa ca la voi,insa rosiile rezista daca nu e perioada prelungita cu temperaturi mici.Ardeii insa sunt mai sensibili la frig.Acum,de maine ,zice ca se incalzeste
Da,cartita face ravagii la mine ingradina.Anul trecut am pus tot ce-am auzit,unde era un palc de oameni hop si eu cu intrebarea …la cozi,la cabinete medicale,oriunde si am aflat multime de metode.Toate le-am incercat (si asta cu sticlele care vibreaza in pamant) dar fara vre-un rezultat.Gradina mea este deasupra unui labirint cu multe guri de aerisire si iaca,,,m-am obisnuit,ce sa fac?In plus mai avem si harciogi caci alaturi este un teren abandonat si acolo s-au adunat.Merci pentru sfaturi,daca as fi avut harlet in mana cand am vazut ca scoate pamant…poate as fi scos-o la suprafata,dar nu pot sa-mi leg de mana un harlet precum manusile la copii

Editare

fla permalink
mai 18, 2010 5:33 pm

Alta metoda: un ceas pus sub o cratita….sau mai multe ceasuri…Care ticaie…

Editare

*
Elisa permalink*
mai 18, 2010 6:32 pm

hahahahahaha…in gradina???? Credeam ca-i poanta ca aia lu’Trio Grigoriu…cu pescarul amator hahaha!
Un ceas sub o cratita?Pai am destule ceasuri care au adormit definitiv,deci ia sa-i fac unuia trezirea la realitatea cartitei…
Mi-ai amintit de ORA CARTITEI ,

Editare

fla permalink
mai 18, 2010 6:46 pm

Continuare “no cartita”

: -se pune furtunul de la butelie intr-o gaura( se pare ca-si fac un labirint) si se porneste gazul…circa cinci min.ATENTIE:FARA TIGARA sau alte surse de foc….

-aparat cu ultrasunete, acopera 2500 mp(practiker, brico) 100 Ron

-naftalina in galerii

Editare

*
Elisa permalink*
mai 18, 2010 6:52 pm

Fla,
bine,le-am inceract,nu-ti zisei ca am incercat “n” metode?!Aia cu gazul chiar nu o s-o incerc,zau ca nu vreau sa gazez nici macar o cartita,dar …ti-am zis…o sa le pun ceas sa vina sa vada cat e ora hahaha !

Editare

fla permalink
iunie 1, 2010 4:23 pm

Buna, doamna Elisa,

Dupa ce am incercat sa-mi aranjez spatiul din fata casei( intre trotuar si drum) cartita si-a batut joc de mine. Pe bune, intr-o dimineata am gasit 9 musuroaie intr-un spatiu de aprox 50 mp.Si nu era doar atat, a scos niste tuberoze si crizanteme.Am stat la panda, cu sapa in mana, sa-i dau una la mir. Am vazut ca se misca pamantul dintr-un musoroi;si am stat , am stat…am dat cu sapa…nimic.A scapat!Dupa o ora se misca alt musuroi,dau cu sapa, iar scapa!M-a apucat o furie, mai ales ca vecina mea,dna Rozica, facea galerie.( si remarci de genul”Doamna Sofia, eu de o viata lupt cu cartitele si ele castiga intotdeauna”) Am mers in casa am luat butelia si am pus furtunul intr-o gaura aprox. 10 min.Am asteptat. Dupa o ora am inundat cu apa labirintul.De atunci , a trecut o saptamana,nici urma de cartita!!!

Editare

*
Elisa permalink*
iunie 1, 2010 4:27 pm

Ha,ha,ha,ha,hahahahahahahahaah!Ce m-ai distrat!!!!
Deci,lasa-ma sa gat de ras si apoi iti raspund,hahahaha
asa…deci cartita a pierdut razbelul ,ai gazat-o,inundat-o si a plecat ca nu-mi vine sa cred c-a dat ortul popii fiindca daca era asa iesea afara.Cica ele ies sa moara afara
Bravo!Parca si vad scena,tu cu instrumentele de tortura in maini si cartita luand-o la goana,hahaha!

Editare

fla permalink
iunie 1, 2010 4:58 pm

Cea mai tare faza: eu stateam cu sapa in mana si a iesit o rama din musuroi..Cainele meu,Pandy, un Border Collie f. destept statea langa gard, in curte. Vede rama…care traversa trotuarul( a se citi se taraia exasperant de incet) Eu cu sapa in mana asteptam cartita,rama se plimba, catelul urmarea rama …se misca musuroiul…dau cu sapa si catelul incepe sa latre teribil de tare!Asa rau s-a speriat saracul ca toata ziua tremura cand ma apropiam de el.

Editare

*
Elisa permalink*
iunie 1, 2010 6:21 pm

Saracutul de Cutu L-ai speriat asa de tare?
Al nostru,Rex,cel de lup,cand tund iarba de pe langa curtea lui face istericale nu alta,la masina

Editare

Maria permalink
iunie 4, 2010 8:39 am

Buna dimineata,

ajutati-ma si pe mine cu un sfat va rog: am plantat niste rosii in gradinita de flori a mamei pe data de 8 mai, aveau in jur de 30 cm inaltime la plantare. Acum 2 zile erau deja aproape cat mine (eu am 1,76), incepusera sa infloreasca. E indicat sa le rup varfurile?mi se par mult prea inalte in asa o perioada scurta de timp, e drept ca si tulpinile sunt groase, dar n-am vazut pana acum rosii asa inalte, mi-e teama sa nu creasca in detrimentul rodului. Si pana la urma doar n-or sa creasca cat un pom:))…cum ar fi bine sa procedez cu ele?
Mentionez ca nu le-am stropit cu nimic, rasadurile din aceleasi seminte,pe care le-am plantat in alt sol (la tara) sunt normale ca inaltime pentru perioada asta (au cam 50 cm).

multumesc

Editare

*
Elisa permalink*
iunie 4, 2010 11:57 am

Maria,
poate e umbra in gradinuta mamei,poate este tare ingrasat pamantul,poate…multe de poate cert este ca daca rupi varfurile plantelor acum o sa culegi frunze la vara si toamna.
O planta se carneste ca sa se grabeasca coacerea si asta fac cei care vand nu noi care vrem de la plante inclusiv gogonele inainte de bruma.Deci,trebuie sa aiba 5 sau 6 randuri de inflorescenta pentru ca ai asigurat rodul,insa nu te sfatuiesc sa le carnesti nici atunci.
Am vazut rosii inalte ca o padure,in solar,fireste si omul era ca un pitic printre ele,deci nu te alarma.Scopul nostru este rodul,cat mai multe rosii la o planta,deci atat.
In schimb sa nu lasi puii ca se face tufa si atunci nu este bine.
Astept sa-ti raspunda si alti cultivatori de rosii de gradina,nu cei de camp si solar…..sau oricine are experienta si cunoaste.

Editare

Maria permalink
iunie 4, 2010 1:40 pm

multumesc mult de raspuns, m-am linistit:)..
Mai grozav gradinar ca tine eu n-am vazut, si crede-ma ca bat blogurile de profil zilnic:)
De fapt, cred ca inclusiv inaltimea rosiilor ti se datoreaza, caci de la tine am luat-o catinel cu indrumarile pentru rasaduri, plantate dupa fazele lunii si asa mai departe:)))…
Puii i-am rupt pana acum ce a aparut, le urmaresc cu interes evolutia in continuare.
multumesc inca o data pentru lamurire

Editare

*
Elisa permalink*
iunie 4, 2010 7:24 pm

Maria,
ma bucur sa aud ce zici,asa o fi
Cu mare drag tot ce intrebi voi gasi timp sa-ti raspund si cu prioritate pentru cei care intreaba despre gardina.Spor la lucru si recolta deasemenea reusita

Editare

GORUN GHEORGHE permalink
iunie 7, 2010 5:31 am

Cu ce pot scapa de TORTEL firicelul ala galben ce se leaga de planta , daca ma poate ajuta careva. MULTUMESC

Editare

fla permalink
iunie 11, 2010 9:09 am

Buna,

Ce vara nebuna asa, deodata! Oare caldura nu le face pe cartite mai active?Nu de alta dar, S-A INTOOORS CARTITA!!! Dezastru! A scos: craite, tuberoze, petunii….si cireasa de pe tort, un trandafir superb, portocaliu, Dawn Chorus( ador trandafirii si nu o sa las o cartita sa-si bata joc de ei).Sunt mai hotarata ca niciodata sa o OMOR! Vecina ,Rozica ,zice sa incerc cu CARBID. Sa bag carbid in gauri si apoi apa, din belsug.Ati auzit(incercat) asa ceva?

Editare

ioana permalink
iunie 27, 2010 11:02 am

Bună!Vă felicit pentru gradina şi bunăvoinţa de a ne împărtăşi din experienţa dumneavoastră,nouă tuturor celor novici în ale grădinăritului.Aş dori să î-mi spuneţi şi să ne pozaţi cum arată recipientul de humusil deoarece am o reţinere în a comanda on-.line acest produs.Totodată v-aş ruga să î-mi spuneţi dacă nu este prea tîrziu pt. o stropire cu zeamă bordeleză a gradinii ,menţionez că nu am aplicat încă nici un tratament.Vă mulţumesc din inimă şi vă doresc o vară superbă.

Editare

*
Elisa permalink*
iunie 27, 2010 12:23 pm

Ioana,
daca nu ai stropit deloc pana acum si toate sunt in ordine,nu ai boli si daunatori atunci continua asa,poate ca nu-i nevoie.Esti in anul I de gradinarit.sau ai experienta de anul trecut?
Eu,draga mea,ce sa spun? Atata timp cat tu esti multumita de ce vezi in gradina este bine.
Cat priveste recipientul de humusil este de 1 litru,perfect cilindric,pet transparent,eticheta cu fond verde pe care sunt inscripionate diverse sub forma dreptunghiulara.Pe una din astea scrie HUMU cu rosu si SIL cu galben,majuscule chirilice,iar dedesubt esxte o poza cu legume si o floarea soarelui deschisa.
Eu nu am constatat ca le-ar fi actionat rosiilor mele sistemul imunitar,nu as mai cumpara,dar la solar poate merge.
Imi amintesc cum intr-o duminica am vazut un solar cu rosii de doua ori de inalte cat omul si zicea ca le da doar hunusil cu picatira,odata cu apa.Ma rog,pentru mine este greu de crezut chiar daca ar fi soiuri deosebit de inalte,erau si incarcate de fructe.
Ce sa mai zic…aparat de poze nu mai am,deci atat pot deocamdata sa ajut.
Cu bine!

Editare

ioana permalink
iulie 1, 2010 3:32 pm

Draga Elisa sunt trista deoarece frunzele guliilor de vara sunt mancate pana la nervura principala si nu am idee de cine si ce as putea face.Multumes.

Editare

*
Elisa permalink*
iulie 1, 2010 3:41 pm

Ioana,
de melci cu cochilie si delimaxi.Presara de jur imprejurul firelor OPTIMOL si scapi de ei,dar mult sa se opreasca in el.

Editare

Gabriela permalink
iulie 5, 2010 3:00 pm

Am revenit de data asta cu doua intrebari:
1. Am inceput sa recoltez castravetii – toti au insa o forma curioasa, sunt ca niste bombite si nu au forma clasica a castravetelui gasit in piata (mi s-a intimplat la fel la ambele soiuri de castraveti – si la cei din rasaduri puse de mine si la rasadurile cumparate) – uitati aici o poza http://home-and-garden.webshots.com/photo/2036627470050279906ISqhbZ.
De asemenea am observat ca au mai multe seminte decit cei de cumparat, dar sunt gustosi, fragezi. Intrebarea este ce anume cauzeaza forma asta curioasa? Nu au destula apa, destul soare, sau ce?
2. Intrucit rosiile (cred, nu ma pricep prea bine) mi s-au manat, le-am stropit cu Dithane. Am luat de asemenea si Zeama bordeleza si Topsin. Ceea ce nu stiu eu este – pot folosi aceste produse unul dupa altul – daca da, la ce interval? De asemenea la ce interval trebuie repetate stropirile?
Pe plicuri nu am gasit decit intervalul dintre ultima stropire si recoltare…
Multumesc anticipat!

Editare

*
Elisa permalink*
iulie 5, 2010 3:57 pm

Gabriela,
cred ca este uscare vasculara si trebuie stropiti cu TOPSIN.
La noi doar la sfarsit,toamna tarziu,adica ultimii se faceau asa insa sotul meu mi-a zis ca-i uscare vasculara.Si la ai mei am vazut ca nu-i forma in ordinea fireasca,ai mei sunt de vara,din aceia mari de salate.

La rosii intervalul care scrie pe plic pana la cules este intervalul pana cand tine protejate plantele dupa care poti da din nou.
Eu zic ca daca ai dat cu DITHANE acum stropeste ,dupa 7 zile, cu zeama bordeleza dar tare sa ramana vopsite frunzele si patlagelele si deasemenea pe pamantul de sub ele caci acolo se formeaza ciupercile care imbolnavesc plantele.
Mana la rosii este asa cum am vazut pe un blog in poza,nu mai stiu unde.Se innegresc portiuni din fructe si pe tulpini apare deasemenea patarea maronie si continua pe o portiune.Pune un pic de aracet in solutie ca sa ramana si dupa ploaie.Daca mai este ceva intreaba-ma,draga Gabriela.

Editare

MARILENA permalink
iulie 8, 2010 10:42 pm

Bun gasit!
Te rog Elisa,sa-mi spui de ce cad frunzele de la bame si ce tratament sa le aplic?

Editare

*
Elisa permalink*
iulie 9, 2010 8:35 am

Bine-ai venit,MARILENA
nu-i mai da asa multa apa
vezi daca nu au insecte pedosul frunzelor
schimba pamantul cu unul cu ph-ul corespunzator
ca de uscat nu cred c-ai lasat sa se usuce pamantul. Nu am cultivat niciodata bame ;D

Editare

MARILENA permalink
iulie 9, 2010 9:13 am

Elisa,insecte nu sunt iar apa este de la Dumnezeu,ca eu locuiesc in Oltenita unde ploua de 3 saptamani.

Editare

*
Elisa permalink*
iulie 9, 2010 9:24 am

Bine,atunci apa in exces e de vina,asa cred eu…

Editare

Liviana permalink
iulie 12, 2010 12:07 pm

Buna Elisa, am salvat reteta pt otetul de mere. Poate o conving pe mama mea sa-l incerce caci are fff multe mere si de si sunt inca verzi, au inceput sa cada…

Eu azi sunt un pic suparata caci taman cand ma bucuram sa culeg primul gogosar, am vazut ca fusese mancat in partea de jos de niste gandaci maro cu antene, din ce care ciupesc daca ii stii. Ma lamuresti te rog cum se cheama si cum pot scapa de ei? Imi aduc aminte ca si anul trecut ii gaseam prin putinii ardei si rosii….

Mai am o intrebare despre rosii. Ale mele sunt cherry si au crescut f ramuroase. Nu le pot rupe copiloii caci deja au flori/fructe, iar daca le leg de arac pe toate mi se par prea ingramadite… Cum sa procedez?
Ce ingrasamant pt rosii pot folosi avand in vedere ca nu am de unde lua de la animale…
Multumesc anticipat.

Editare

*
Elisa permalink*
iulie 12, 2010 12:38 pm

Liviana,
nu cunosc bidigania asta daca nu cumva este coropasnita,noi nu am avut asa ceva,de la magazinul de unde cumperi produse insecticide de acolo vei afla ce-i si cu ce se trateaza.
Eu ,la rosiile cherry am lasat cate-un pui dar chiar daca are flori mici poti sa-l rupi.
Legi firul o data,nu cu nod si apoi cu sfoara mai lunga ancorezi de arac,dar de arac sa fie de doua ori invartit ,fix si strans. Sfoara sa fie sub inflorestenta dar de tulpina legi.Cu grija se pot lega si asa multi.Macar nu-i mai lasa puii de acum ‘nainte.
Eu nu stiu despre ingrasaminte chimice,nu am pus decat granule din alea colorate de NPK ce se gaseau…. acum zecvi de ani, or fi si acuma,habar n-am .

Editare

Gabriela permalink
iulie 13, 2010 1:27 pm

Elisa – imi aduc aminte ca am citit pe undeva pe net ca atunci cind rosiile incep sa se coaca trebuie udate mai putin, ca planta sa-si adune fortele in coacerea fructelor. Acum nu mai stiu daca am retinut eu bine, sau in capul meu e o aiureala. Cum tomatele mele au inceput usor-usor sa se faca protocalii, iar citeva rasaduri de cherry chiar sa se inroseasca si sa se coaca, ma intreb daca asa se procedeaza sau nu. Care e sfatul tau? Tu cum ai procedat?

Editare

*
Elisa permalink*
iulie 13, 2010 1:32 pm

Gabriela,
asaeste,daca ai solar poti sa opresti sa le mai uzi mult fiindca atunci cand se coc e bine sa fie pamantul mai uscatlasuprafata insa la radacini,nu.
Toate fructele se indulcesc in timpul coacerii daca este seceta si soare,asta sestie si morcovii,de exemplu.
Deci,rareste udarea caci la mine ploua zilnic tare detot seara de seara si ma astept sa se crape,asa fac ele,rosiile ,cand sunt in parg si au multa apa,se crapa.

Editare

Gabriela permalink
iulie 13, 2010 3:22 pm

Multumesc de raspuns! Nu, nu am solar, sunt afara in gradina – eu obisnuiesc sa le ud seara de seara, la radacina pentru ca peste zi pamintul se usuca foarte tare si crapa. Le mai uda si aspersoarele spre dimineata, dar e putin, sau asa mi se pare mie. Acum de ex a plouat in Buc (cu galeata…), dar la mine in Corbeanca nu…acum nu stiu ce sa zic, dar poate ar trebui sa las doar udarea de la aspersoare si sa ud eu la doua zile…
Rosiile acum au inceput sa arate asa: http://home-and-garden.webshots.com/photo/2472314700050279906EfhWNn cele Rio Grande si asa: http://home-and-garden.webshots.com/photo/2003412800050279906DICWyR cele cherry (desi nu toate…).

Editare

*
Elisa permalink*
iulie 13, 2010 3:34 pm

Gabriela,
nu stiu ce sa-ti spun,nu vreau sa ti se usuce plantele si sa fiu eu de vina daca-ti spun sa nu le mai uzi,iti zic doar ca la noi,in perioada coacerii daca nu ploua eu nu le ud dar rosiile mele au radacini fff adanci fiindca eu le plantez cu harletul,ca pe pomi,deci d’aia…nu se usuca,au apa chiar daca nu se vede la suprafata.
Ai rosii frumoase,sa-ti traiasca!

Editare

*
Elisa permalink*
iulie 13, 2010 3:38 pm

Si,inca ceva,daca se crapa pamantul in jurul lor este clar ca trebuie sapate,praseste-le chiar daca nu este buruiana.Prasitul aeriseste radacinile si opreste evaporarea din adancime,prin ruperea capilarelor din sol,deci asta as face eu si chiar fac numai sa stea ploaia doua zile sa pot intra prin ele

Editare

Eugen permalink
august 16, 2010 2:18 am

Salut, O intrebare cam stranie dar ma intereseaza f. mult un raspuns concret, Sunt in Canada si am Mincat un Harbuz,dupa ce lam mincat am strins semintele si le-am uscat 2 zile,la a 3-a zi le-am pus in pamint, au trecut undeva 2 saptamini si ei Au Iesit, si cum am pus eu semintele dese caci nu stiam ca o sa easa si acuma mar interesa cum sa le raresc cam la ce timp… va rog frumos ajutati-ma care e cu experienta….caci in canada nu e ca la Moldova sau ca in alta parte , Fiecare Pom sau altceva ^pus cu mina ta in gradinuta ta inseamna foarte Mult p-u o familie,.,,, ms mult astept un raspuns !

Editare

*
Elisa permalink*
august 16, 2010 8:15 am

Eugen,
sa-ti raspund pepuncte,parerea mea ca nu-s”specialista” in harbuzi,hahahaha (am cautat pe net sa vad ce-i aia,eu nu-s din Moldova

1. unde le-ai semanat?in balcon ,in solar sau in gradina?
2.Si in Canada va veni iarna ca si la noi,pepenii acum se culeg nu se seamana.
3. daca ai solar incalzit la iarna si vrei sa-ti creasca pepeni si sa se coaca,ceea ce eu ma indoiesc,fiindca vine toamna-iarna si nu primavara…deci daca ai solar lasa-i la o distanta de 80/80 cm.Poti sa-i smulgi si replantaezi care sunt prea desi,eu am experimentat cu dovlecelul si a facut fructe,deci merge si la pepeni sa-i replantezi.
4. daca mai ai seminte fa figura asta laprimavara,cu semanatul si vei avea recolta frumoasa,daca au apa,cacipepenele are 90 lasuta apa,cel putin
5.sa-mi raspunzi,nu ca altii care intreaba si dupa ce le raspund habar nu mai au sa-mi zica ce si cum… ((((

Editare

Eugen permalink
august 18, 2010 3:26 am

Pepenii verzi (harbuji) i-am sadit la mine aici la balcon,traiesc la 1 etaj si am o mica gradinuta aici 2 m patrati, dar principalul e ca eu am vrut sa incerc Oare ese Pepenele din seminta care am mincat din pepene,si uite ca a iesit si eu eram f bucuros ,si am inceput sa intreb de unu de altu..am lasat numai 2 curpeni,caci aveam peste 50 la astea 2 M patrati ,in fine Mersi mult de sfat ,o sa-i las pina dau frigurile si pe urma il resadesc in Apartament eau un vazon ceva marisor si o sal ud ,poate ceva a iesi..daca nu, pe la Primavara deja o sa am idee ce si cum se maninca, acuma inca ceva: Mai am seminta de Harbuz din care mincasem, Oare ea daca o s/o tin pina la Primavara si cind o voi pune-o in pamint ea va da roada? nu se va usca cu totul de acuma pina la Primavara ?? sau e vro idee cum sa`mi pastrez seminta pina la primavara ca sa fie roditoare? Astept Raspuns. Ms mult!

Editare

*
Elisa permalink*
august 18, 2010 4:02 pm

Eugen,
toate semintele se culeg toamna si se usuca .astfel se pastreaza peste iarna.Nu uita ca bobul de grau a germinat dupa 2000 de ani,ori nu stii istoria asta
Deci,tine-le uscate undeva in camara,nu in frigider si la primavara le inmoi asa cum inmuiem semintele de dovleac ca sa incolteasca mai repede si apoi le pui in pamant.
Ok.Esti in Toronto?

Editare

Eugen permalink
august 19, 2010 1:23 am

Mersi Mult Asa voi face ! Montreal, Bafta!

Editare

gabriel onisoru permalink
octombrie 14, 2010 6:09 am

de curand am cumparat o mica sera si asi vrea daca se poate sami spuneti cum se cultiva legumele in ghiveci pentru- ca sera este toata cu ciment pe jos.va multumesc

Editare

*
Elisa permalink*
octombrie 14, 2010 9:33 am

Gabriel,
nu am experienta in cultivarea legumelor in sere,deci nu stiu ,de fapr,ce ai intrebat?Daca ai incalzire la sera atunci poti face deja rasaduri ,asa cum se fac rasadurile,gassti pe blogul meu,daca te intereseaza.Apoi,cand va trebui sa le repici in ghivece,adica dupa vreo 2 luni de zie,iti procuri ghivece mari si pamant bun si le repici,le aracesti(le pui araci daca sunt inalte sa nu se lase in jos si intre timp le uzi,le dai caldura,lumina,neaparat multa lumina,daca este noros si au rasarit pui tu lumina artificiala si ….asa.Mai intreaba-ma daca nu ti-e clar,dar,repet,nu stiu nimic despre sere,doar ca imi plac enorm

Editare

245 de răspunsuri la Voi intrebati,Elisa raspunde

  1. Elisa zice:

    Pentru usurinta folositi CAUTA de pe blog.Scrieti dovlecei(de ex) si va apare o pagina cu toate articolele care contin acest tag.Sau-mancare de dovlecei,sau orice.Este foarte usor sa gasesti ceea ce cauti aici pe blog.
    Sa aveti placere! 🙂

  2. mihai zice:

    Salut http://www.SpuneNuDrogurilor.com este o echipa recent formata, nonprofit, care si-a propus sa lupte pentru constientizarea opiniei publice, a tinerilor debusolati de societatea în care traim despre tot ceea ce înseamna consum de droguri într-un fel sau altul.
    Daca prin actiunea ta, salvezi o singura viata de la decadere, considera ca ti-ai atins scopul, alaturi de noi toti ceilalti.

    Daca doresti sa sustii aceasta campanie, afisaza pe blogul tau un banner, codul se preia de la: http://www.spunenudrogurilor.com vei fi sustinut si tu de aceasta campanie lasa un comentariu daca ne sustii sa te sustinem si noi Scuze de deranj

  3. Elisa zice:

    Dumi permalink

    Elisa,elisa [-O< adica praying. dar nu asta este problema.

    modifică

    2009 decembrie 23
    Dumi permalink

    prayng adica sa gusti piftia. la propriu

    modifică

    2009 decembrie 23
    Dumi permalink

    Problema este sau doar una dintre multe, multe probleme de dupa si nu vorbesc de cele personale care se rezolva sau nu “does not matter” cea a genertiei actuale si nu este vorba de copilul tau sau copii mei ci de ceilalti copii precum bine spune Tudor G.
    Tudor gheorghe in cantecul Maturizare

    Căror cruci si căror dumnezei
    Miei îvață sângele-n cuțite
    Pentru care flori de brebenei
    Cucii plang cu glasuri răguşite
    Pentru care flori de brebenei
    Cucii plang cu glasuri răguşite
    Au facut copii nostrii dinți
    Muşcă din bunici şi din părinți
    Muşcă din văzduh şi din pământ
    Muşcă şi din morții din pământ
    Pentru care dimineți târzii
    Cade ceața care mă-npresoară
    Care sper de lacrimi viorii
    Amăgeşte dorul şi-l omoară
    Care sper de lacrimi viorii
    Amăgeşte dorul şi-l omoară
    C-au facut copii nostrii dinți
    Muşcă din bunici şi din părinți
    Muşcă din văzduh şi din pământ
    Muşcă şi din morții din mormânt
    Nu mai lăcrimează nici un sfânt
    Şi s-a şters vopeaua din icoane
    Seceta domneşte pe pamânt
    Şi şopârlele se cred igoane
    Seceta domneşte pe pamânt
    Şi şopârlele se cred igoane
    C-au facut copii nostrii dinți
    Muşcă din bunici şi din părinți
    Muşcă din văzduh şi din pământ
    Muşcă şi din morții din mormânt
    Au facut copii nostrii dinți
    Muşcă din bunici şi din părinți
    Muşcă din văzduh şi din pământ
    Muşcă şi din morții din mormânt

    modifică

    2009 decembrie 23
    Elisa permalink

    Dumi,
    nu se cadea sa scrii asta aici.Este un topic comemorativ.Te mut la “Voi intrebati,Elisa raspunde.Bine?
    Si,pe urma,daca nu este vorba nici de copiii mei nici despre ai tai atunci de ce sa comentam noi despre ai celorlalti?

    modifică

    2009 decembrie 23
    Dumi permalink

    Poate ca am gresit si nu trebuia sa scriu ce am scris. Dar eu asa am gandit. Sacrificatii dele revolutie au fost majoritate copii. Si nu trebuia sa fie asa cum a fost. Preferam sa nu comemorez oameni sacrificati dar acum este inutil ce prefer eu. Deaceea am spus ca nu voi mai face comentarii. Ca nu are rost. Faptele sunt consumate, Ce sa mai comentezi la ele? Daca vrei sa ma muti mi-e egal. Oricum te respect ca om, si te voi citi cu mare placere.

    modifică

    2009 decembrie 23
    Elisa permalink

    Dumi,
    versurile afisate nu-s potrivite pentru momentul acesta.asta ziceam.Daca tot ai pus linkurile de ce ai mai postat si versurile.Sincer,mie nu-mi plac aceste versuri.In paranteza fie spus nu ma omor nici dupa folcloristul tau preferat,dar nu despre asta este vorba aici.O sa mut toate aceste comentarii si ale mele .
    Cat priveste raritul comentariilor,mie mi se pare OK.

    modifică

  4. lumi_lumi21 zice:

    LA MULTI ANI ,CU DRAG SI SARBATORI FERICITE!!!! Draga Elisa,iti doresc toate cele bune tie si fam tale din suflet! Bine ai facut k ai deschis aceasta noua pagina,chiar voiam sa te intreb ceva(bine k io am multe intrebari sa-ti adresez in legatura cu gradina).Am auzit mai multe pareri despre minunata Clemantina ,care am reusit si eu sa o am cu voia lui D-zeu si cu dragostea mea pt flori si gradina. Deci …acum toamna(iarna mai bine zis)ea se taie de la 15 -20 cm de la pamant? cu toate k a mea s-a ridicat pana la inaltimea de 1,5 m pe un suport ?cica se taie in fiecare toamna tarziu aproape de pamant ca in primavara urmatoare sa creasca mai frumoasa,asa-i? te sarut ,cu drag

  5. Elisa zice:

    Lumi_Lumi21,
    La Multi Ani! Sarbatori cu bine!
    Draga mea,chiar am scris undeva de curand ca am vazut intamplator la Euforia tv un reportaj la emisiunea flower despre clamatita.Ei traduceau cu „curpeni”
    Acolo ne-a aratat mai multe specii de Clematita si spunea ca unele specii sunt din acelea care fac flori pe ramurile noi ,din acel an si ca acelea se tund asa cum zici.Alte soiuri fac flori pe pe curpeni,deci pe partea lemnoasa ramasa din anii precedenti si atunci desigur ca nu este bine sa le tundem pana la pamant.Eu am din cel de-al doilea soi si nu am tuns-o deloc(intr-o iarna mi-a rupt-o vecinul de pe gard ca parea uscata).
    Deci,trebuie sa urmaresti daca florile apar pe ramurile care cresc la primavara sau pe cele care par uscate de anul trecut.
    Cam atat stiu si gratie emisiunii pe care am prins-o cu totul intamplator.
    Cum aici intra si horticultori chiar ii rog sa raspunda fiecare cu ceea ce stie despre acest subiect.
    Te pup si eu si-ti doresc toate cele bune!

  6. sorin andreica zice:

    sunt placut surprins de ce se vede in arborele genealogic
    iar eu am crescut in aceleasi conjuncturi nefavorabile si am inceput sa scriu ceva
    si voi fi foarte fericit daca imi veti putea spune parerea dvs despre
    fragmentele incondeiate pe o adresa de e-mail,mai ales ca ati suferit si dvs.
    iar acum cu permisiunea dvs o urare
    primiti cu sorcova
    sorcova vesela
    sa traiti sa infloriti
    ca un mar ca un par
    ca un fir de trandafir
    tare ca fieru
    iute ca otelu
    tare ca piatra
    iute ca sageata
    ca la anu care vine
    sa va aduca noroc si fericire
    la anu si la multi ani
    an nou fericit

    LA MULTI ANI

    cu respect sorin andreica

  7. Elisa zice:

    Sorin Andreica,
    nu stiu despre ce mail spui.E de curand?
    Multumesc pentru sorcoveala,chiar m-a bucurat 🙂
    LA MULTI ANI!

  8. http://andreica123.wordpress.com/
    http://odioase.blogspot.com/
    iar pentru a citi mai mult am nevoie de
    adresa dvs de e-mail sau de o adresa de e-mail
    cu respect sorin andreica

  9. excelentele voastre realizez acum cu outine minute anainte de noul an 2010 ca orietenia sacra cu familia dumneavoastra are desigur alte valente,….este foarte distict modul an care eu ,oun bazele unei prietenii si fac asta cu cel mai analt respect ,pertinenta,conduita deosebita care sa l legitimeze atat an fata mea,a noastra de fapt an relatia cu creatorul divin,…,,la multi ani doamna,domnule familiei dumneavoastra, este un pas facut anspre un viitor demn an fata unui dumnezeu omnipotent,sic volo nihil sine deo,…..

  10. Elisa zice:

    LA MULTI ANI! Anul 2010 sa fie an bun si lumea fericita!

  11. maryanne zice:

    Foarte bine venita pagina,de multe ori nu e timp de cautari si atunci venim direct.Buna idee.

  12. LA MULTI ANI
    multa fericire si sanatate
    an nou fericit
    ati primit e-mailul meu
    cu respect sorin andreica

  13. Elisa zice:

    LA MULTI ANI!
    n-am inteles de ce mi-ai trimis mie.De ce nu pui pe blogul tau,eu nu am rabdare sa citesc biografii.Scuza-ma,sunt sincera.
    Toate bune!

  14. Elisa zice:

    Maryanne,
    asa m-am gandit si eu,dar nu stiu ce sa fac sa vada lumea noua care intra.Au continuat sa intrebe oriunde,dar nu-i nimic,cu timpul se vor aseza lucrurile.

  15. maryanne zice:

    Asa este cu timpul se vor aseza,dar stai linisita ca ,cine cauta gaseste.E destul sa te duci in dreapta paginii si gasesti tot ce te intereseaza in functie de sezon.Eu asa fac si la tine le gasesc pe toate cand imi lipseste inspiratia.

  16. Elisa zice:

    Maryanne,
    asa este insa pot fi unii incepatori si stiu ce greu este sa nu te stii descurca pe un site la inceput de navigare pe net.

  17. Elisa zice:

    Comentariile de pe pagina roblogfest le voi paste aici fiindca desfiintez acea pagina:

    CELLA permalink

    io am apăsat peste tot unde scrie apasă aici ca să mă votezi
    poate dai şi tu nişte indicaţii clare că mă grăbesc şi nu îs sigură că făcui treabă ca lumea
    trebuie să mă lighez ori ce ?
    fă un rezumat la chestiile cu votarea şi concursul cînd ai timp
    revin

    modifică

    2009 februarie 20
    Elisa permalink

    CELLA,
    daca-ti spun ca nici eu nu stiu…ma crezi?Nu am gasit un buton pentru vot,desi eu m-am logat,ca sa ma inscriu…ma rog,la prima categorie eram inscrisa..din oficiu,habar n-am.Dar,poate ca citeste cine trebuie si ne lamureste(ca vad ca m-au vizitat… )Multumesc mult de tot si te pup.

    modifică

    2009 februarie 26
    CELLA permalink

    no, acuma m-am logat de mi-au mers fulgii şi de un ceas aştept să-mi trimită confirmare
    îs compet aiurea ăia
    oricum nu mă las, vreau musai să te votez, să moară măsele lor, pă tine şi pă Laura
    musai

    modifică

    2009 februarie 26
    Elisa permalink

    CELLA,
    de ce atata zdroaba?Mie-mi ajunge ce-mi spui si ma motiveaza si ma inclin sa-ti arat cat te respect si cata bucurie lasi in urma ta…ca o trena inmiresmata si binefacatoare.Trena primaverii
    on topic: mie mi-au trimis imediat raspuns pt parola

    modifică

    2009 februarie 26
    CELLA permalink

    probabil că dorm

    modifică

    2009 februarie 26
    Elisa permalink

    nu,nu dormi
    asta am vrut sa-l pun,dar este disabled..cica

    asculta-l CELLA draga…asta-i Dumnezeu…

    modifică

    2009 februarie 26
    CELLA permalink

    nu eu, măi … ăia
    îl ador pe Tudor Gheorghe, oriunde, oricînd …totdeauna … am plîns la un spectacol de-al lui de sălta cămeşea pă mine …
    era o vară înăbuşitoare, spectacol … sala aproape goală … cînta TUDOR GHEORGHE măi … şi lumea era … la munci agricole … mi s-a rupt sufletul … el cînta dumnezeieşte, recita aşişderea ca şi cînd în faţa lui ar fi fost milioane de oameni … şi io, io plîngeam ca proasta … îl iubesc tare, tare mult pe ARTISTUL ăsta, minunat mai îi

    modifică

    2009 februarie 26
    Elisa permalink

    asa:eu dorm;ei dorm hahaha

    modifică

    2009 aprilie 9
    lacramioara permalink

    Imi place modelul acesta de calendar, are foarte multe informatii utile si cred ca nu strica nimanui asemenea informatii. Eu v-am descoperit in timp ce cautam un calendar al gradinii si ma bucur ca am facut-o. Am profitat din plim de vreme si am plantat cam tot ce imi permite mie spatiul gradinii : ceapa alba si rosie, usturoi, mazare, fasole , cartofi, salata capatani, ridichii. Am mare noroc ca un vecin care are motoprasitoare si m-a scutit de o munca in plus . Am si plantat bulbii de gladiole , am mutat crinii de toamna si bujorii si abia astept sa se incalzeasca mai bine sa scot protectia de la trandafirii butasiti asta toamna. Este o placere sa vezi narcisele, crocusii, zambilele inflorite, te relaxezi numai ce le privesti. Pt mine este o placere sa fug de la bloc si sa respir aerul de la tara . Succes tuturor celor interesati de aceasta indeletnicire.

    modifică

    2009 aprilie 9
    Elisa permalink

    lacramioara,
    care calendar?Esti pe roblogfest… si cui ii vorbesti?Topicul acesta este expirat demult dar nu l-am sters pentru ca sunt comentarii,deci..draga mea,revino pe postul curent,daca vrei…

    modifică

    2009 septembrie 7
    adela permalink

    buna elisa, m ar interesa de unde ai cumparat fasolea pistrita sau de unde se poate achizitiona,la ce pret,cum se cultiva etc toate detaliile necesare…astept raspuns….multumesc

    modifică

    2009 decembrie 17
    Elisa permalink

    Adela,
    ai scris pe o pagina pe care nu o mai deschid si nici nu am vazut comentariul tau la “comentarii recente” .De aceea am deschis azi o pagina cu intrebari la care voi raspunde imediat.
    Cat priveste intrebarea ta despre fasolea pestrita sa stii ca am gasit-o la Plus,sau la Practiker,nu mai stiu exact si fiind doar cateva boabe in plic am avut doar 3 cuiburi.Pretul plicului…foarte grav…eu nu stiu preturile,nu ma intereseaza,nu-mi trec viata socotind cat sa cheltuiesc si asta fiindca sunt din fire nerisipitoare si atunci imi permit ceea ce-mi place,cateodata
    Cum se cultiva?Se cultiva ca orice leguma,se seamana,se uda daca nu ploua,se praseste dupa ce a rasarit tot cuibul,iar se uda,iar se stropeste sa nu se imbolnaveasca si tot asa pana se fac pastaile.
    Este indicat sa fie semanata la soare.

    modifică

  18. MIRA zice:

    Buna ziua,Elisa si sa (ne) traiesti!
    Am inteles ca ai semanat seminte de panselute;sa-nteleg ca e un prim experiment…dar unde sa le gasesc? Am cautat inainte de sarbatori prin magazinele mari ale Sibiului – nu aveau expuse nici un fel de seminte.Desigur ca nu era vremea lor dar pentru pasionati puteau face chiar un discount in nesezon 😉
    Ce mai faci?

  19. Elisa zice:

    MIRA,
    bine-ai revenit!Sa fii sanatoasa si tu!
    Da,am semanat niste seminte de la mine,adunate in toamna ca de gasit nu am gasit nici eu.Inca nu se vand insa e bine sa semanam dinvreme ca sa le avem inflorite in mai,caci asa,cam 5 luni le trebuiesc pana infloresc.Eu azi le-am stropit cu merpan pentru ca incepeau sa cada plantutele,sunt asa de firave ca nu era soare de cateva saptamani si s-au lungit.Ma rog,am si altele,seminte,adunate in timpul verii si pe acelea le-oi semana pe la sfarsitul lunii,sa mai creasca ziua.
    Ce sa fac?Ce se vede pe blog,asta cam fac.Nu crosetez ca nu are rost,nu cos ca nu are rost,mai citesc ca are rost hahahaha!

  20. MIRA zice:

    Dar,Elisa,eu n-am plecat defel de pe ‘ci doar cand mi-erau inecate corabiile si chiar si atunci am aruncat cate-o privire…poate si cate-un cuvant…uneori mai multe decat ar fi fost necesar…ma iarta!

    Deci lectura ramane apanajul zilelor ,astazi albe,friguroase de iarna.Am primit prin email Conversatii cu D-zeu de Neale Donald,tradusa destul de bine – inca nu am descifrat caracterul mesajului dar astazi am facut platfus la…sezut 😀 .M-am rasfatat si cu putina muzica-n surdina – descoperire recenta-Radio Ro Gold,piese exclusiv romanesti,mai vechi si mai noi.
    Seara placuta!

  21. Elisa zice:

    Sa citesc o intreaga carte pe net mi se pare imposibil ,n-as puteaabia citesc articolele si comentatiile foarte lungi.Mie-mi trebuie sa simt paginile in maini 🙂

    MIRA,oare chiar nimeni dintre cei care-mi deschid blogul nu au gasit intamplator si un blog asemanator cu al meu,cu gradina,cu poze si modul de lucru””””?
    Chiar nu esxista bloguri de gradinarit? :9

  22. Elisa zice:

    Iata ce zice wiki despre autor si cartile astea ale lui:

    The books so far in the series are Conversations With God (books 1-3), Friendship with God, Communion with God, The New Revelations, Tomorrow’s God, What God Wants, Home with God: In a Life That Never Ends, Happier than God, and his newest book When Everything Changes, Change Everything.
    Deci,sunt multe volume.

  23. MIRA zice:

    Buna ziua,Elisa!
    Da,cartea are trei volume,primul e mai amplu,vreo doua sute si ceva de pagini,celelalte doua mi le-a transmis printr-un link si va trebui sa le seroxez ca nu-mi place forma prezentata si caracterele mici imi obosesc prea mult ochii.N-am mai practicat lectura de pe ecran (exceptie-„Rusoaica”) dar din pacate nici nu m-am mai avantat spre lecturi „pretentioase”asa cum le spun eu cartilor mai profunde…Desigur ca „datul paginii”iti confera parca o alta stare si n-as ignora aici nici placerea unei perne sub cap 😉 dar daca as avea posibilitatea incarcarii tonerului(numai la Fagaras) ,crede-ma c-as descarca din bibliotecile sau librariile online orice carte care mi s-ar parea interesanta.

    Cat despre interesul tau in legatura cu alte bloguri pe tema gardinaritului,iti marturisesc ca anul trecut cand „te-am intalnit”(cred ca febr.) asta faceam – cautam de zor … am gasit cateva in strainatate,nici nu mai stiu daca erau bloguri sau sait-uri,cu imagini frumoase si munca pe masura.Cum pe acelea nu reuseam sa comunic, mi-am pironit interesul in Gradina de vis,si pentru ca „imparteam”aceleasi conditii climatice iar sfaturile si trairile tale mi-au fost pe suflet.Nu neg c-am mai consultat pe Google sugestii de specialitate, nu-mi permiteam sa te deranjez cu intrebari,deseori puerile dar eu cred ca-ti meriti locul in ierarhia blogurilor iar daca-i vorba de cele cu profil „verde”,atunci,cu siguranta ca esti number one!

  24. Elisa zice:

    MIRA,
    eu nu concurez ca am castigat concursul anul trecut asa ca de aia d-na Lucia Verona m-a intrebat daca vreau sa fac parte din juriu,ori cum exista si categoria bloguri cu gradinarit am zis sa caut sa vad ce este pe net in afara de cele pe care eu le stiu .Ma rog,exista si site-uri de specialitate insa am eu un cuvant de spus despre ce mi s-a intamplat urmand indicatiile acestora si oricum aceste site-uri stiu doar teorie(care uneori da rateuri) iar pozele poate ca le iau de ici sau de colo.Eu as vrea,tare as vrea sa vad un alt blog in care se arata cum se munceste si rezultatele obtinute,cam asa cum sunt cateva.
    Inca o data,eu nu concurez cu blogul meu.

  25. excelentele voastre,doamna elisa si sotul va adresz astazi 10 ianuarie 2010 un comunicat unic an felul sau aici an media internet, al mai repet de fapt pe cel vechi rog sa analizat posibilitatea de aparticipa cu familia la proiectul sacru desfasurat de mine,,va mai amintiti,, capsula timpului 2008…2500….. rog doar sa analizati profund ca este non materiala participatia, doar ca daca acceptati additia va rebui sa prezentati la anchiderea niseidomneavoastra, o efigie ,sigla pe masura an care bine gandita sava reprezinte acel blazon familia sacra ,….deocamdata nu va pot prezenta fotografia monumentului, ai estefreu sal termin,astfel daca puteti sama ajutati ,am nevoie de o nicovala de circa 100 de kg,… o cumpar eu , nu va oblig la ceva material sau motivatii de alta natura care sagreveze asupra timpuluidumneavoastraliber si nu numai,….monumentul se prezinta ca o ,,masa a tacerii,, genul sacru al maestrului,,constantin brancusi,, cu sase scaune dotate cu nise an care se vor depune artefacte personale si personalizate,ale dumneavoastra an cazul solicitat si prezent, cativa ml de sange stabilizat biochimic , unul sau mai multe micro flaconase, ce vor constitui darul nostu venit din secolul 21 secolului 25 unul sau mai multe mesaje ce le veti transmite an timp celor ce vor vietui an sublimul secol 25 nu va va ocupa timpul liber eu ma voi ocupa de tot,multumesc excelentelor voastre,astfel este o comunicare unica la acest moment,daca doritio additie , comunicati acceptia pe e mail ul meu,,tanase marian251146@yahoo.com,,… multumescastept un raspuns dela failia dumneavoastra ,pe e mail… sic volo nihil sine deo,…..

  26. Elisa zice:

    D-le Tanase Marian,
    va rog sa nu mai insistati,v-am raspuns o data demult ca NU si asa ramane.Daca mai postati legat de acest asa zis proiect care mi-a „imparosat” pielea pe mine o sa va spamuiesc postarile 😦
    Va urez multa sanatate!

  27. mihaela zice:

    buna seara draga mea!
    am revenit cu o intrebare,as dori maine sa schimb locul unei vite de vie,care are cam 2-3 m lungime si ceva coarde pe ea.va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti daca e posibila operatiune via maine cand temperatura va fi de 4-5 grade C ziua ,iar noapte cica -1,-2 iar de miercuri va ninge.
    te pup draga mea si multumesc de raspuns

  28. Elisa zice:

    Mihaela,draga,trebuie sa stii si tu ca replantarile se fac de doua ori pe an,ori toamna ori primavara,insa desi acum pare a fi primavara sa stii ca nu este.Nu e bine sa o misti din loc acum deoarece ea nu este in vegetatie,ea acum este in pauza de vegetatie iar daca o scoti si o muti tot in pauza ramane insa se va usca.
    Deci ,lasa pana prin martie,atunci este bine si uita-te la „Caisul” cum l-am plantat eu asta primavara mocirlind radacinile.
    Sper ca ma asculti ca nu ai de ce sa te grabesti,iarna va mai veni inca si inca o data si abia apoi vine primavara.Te pup si eu si….rabdare,rabdare si iarasi rabdare 😛

  29. lima zice:

    buna seara, elisa!
    ti am vazut ghioceii, sunt superbi si as vrea sa te rog sa ma ajuti:astazi cand ma uitam sa i vad pe ai mei infloriti am vazut ca au bobocii mancati de ceva!pur si simplu nu mai aveau capsoare!!!
    daca stii ce i ar putea manca si cum sa i salvez ar fi o mare bucurie pentru mine
    iti multumesc mult !(desi este prima data cand indraznesc sa ti cer ajutor as vrea sa ti spun ca te citesc in fiecare seara si mi esti de un real ajutor pt ca mi plac f mult plantele si am invatat f multe dela tine )
    cu drag,
    liliana din constanta

  30. Elisa zice:

    Liliana,
    bine-ai venit,ma bucur 🙂
    Sa stii ca la vremea asta nu-s insecte care sa strice florile si sotul meu zice ca pasarile ciugulesc si strica florile care apar acum prima data dupa zapada.Am patit si noi cu primulele,anii trecuti si am pus fasii de nylon,franjuri care se miscau in vant sa le sperie.pur si simplu le rupea vrabiile,dar le rupea si le lasa jos nu le manca.Azi am vazut si la mine turturelele peste flori ciugulind,ciuguleau iarba insa la tine cred ca tot asta e,pasarelele.Ar trebui sa ai timp sa le vezi ,sa le prinzi in flagrant adica si daca asta este atunci poti sa le acoperi cu plase,putin mai sus ,sau daca ai tufe asa ca mine poti sa tai peturi la capete si sa le infigi in jurul tufelor in pamant.Sper ca nu ti i-a ciugulit pe toti caci din acelasi fir iese un singur ghiocel.
    Te mai astept si sper sa te poti bucura de ghioceii tai 🙂 Te imbratisez 🙂

  31. Maria zice:

    Buna draga Elisa,

    iti citesc de ceva vreme cu mare interes blogul si daca tot ai infiintat rubrica aceasta as dori sa ma ajuti cu un sfat: am de vreo 3 ani o dracena care a crescut foarte frumos, primavara trecuta am mutat-o intr-un ghiveci mai mare si i-am replantat si unul dintre pui in alt ghiveci (are doi pomisori mai mici in jur)
    De catva timp, cam de la inceputul iernii, a inceput sa i se ingalbeneasca cate o frunza, doua care in cateva zile se usuca si cad. Am mutat-o din locul unde a stat 3 ani gandindu-ma ca poate nu mai primeste suficienta lumina,a stagnat o saptamana doua ingalbenirea frunzelor si apoi a reinceput. Am incercat sa-i stropesc frunzele cu un amestec de 1 lingurita sampon natural, 2 lingurite ulei si 2 l de apa, altceva nu stiu ce sa-i mai fac.

    multumesc
    Maria
    Ai vreun sfat

  32. Elisa zice:

    Maria,
    ce sa-ti spun?Mai intai bine-ai venit si cat ma bucur pentru asta! 🙂
    Apoi sa recunosc ca nu am avut niciodata aceasta planta exotica.O singura data am vazut ,insa ,la nepoata mea in baie unde era mai mult lumina artificiala si un gemulet din acela lung si subtire si ii mergea bine,eu chiar m-am mirat cum de ii place acolo.Era tare verde,din aceea cu o ramificatie ca 2 pamatufi(m-am uitat pe gugal si am vazut imagini).
    Deci,nu cred ca din lipsa de lumina a patit floarea ta asa ceva.
    Pe de alta parte eu trec mereu prin fata unui bloc unde la parter sunt birouri ale unei firme de constructii si acolo admir tot felul de plante inflorite.Sunt multe ghivece cu „spinul Domnului” care desi mici,plantuteleaveau multe flori.Un deliciu pentru mine,ma opresc mereu si ma uit cateva minute.Pana ieri cand vad ca spinilor li se ingalbnesc frunzele,aproape toate si mi-am amitit acum cand mi-ai zis tu de Dracena ta.Poate o fi fost prea frig ca si atunci se intampla asa,dar daca 3 ani i-a placut in acel loc si-n acele conditii cum sa-mi explic acum ca deodata nu-i mai place?Ha?
    In final eu zic ca si plantele au „supararile” lor de care noi nu stim si uite asa eu am pierdut cateva anul acesta.
    Poate ca pur si simplu floarea ta a facut pui si precum fluturii dupa ce si-au asigurat permanenta prin urmasi..isi da duhul.Sper sa nu te fi suparat,imi dau si eu cu parerea ca in privinta asta,legat de ce m-ai intrebat chiar nu am experienta.
    Dar de ce ai stropit-o cu sampon?Ai vazut cumva insecte pe frunze?
    Si inca ceva.Si eu am patit cu o azalee cumparata de Craciun ,superba,inflorita si imbobocita toata si m-a pus necuratul sa o mut cu tot cu substratul ei intr-un ghiveci mai mare si apoi galopand si-a dat duhul.
    Draga Maria,undeva pe vre-un site tre’sa scrie despre ingrijirea dracenei,poate pe PLANTE SI FLORI.RO,nu stiu,dar poate ca vei afla ce-i place si ce nu-i place acestei plante ornamentale.Succes!

  33. Maria zice:

    Multumesc de raspunsul prompt:)…
    intr-adevar i-a mers tare bine acesti ani, inca e frumoasa, ti-e mai mare dragul sa te uiti la ea. Nu-i cad frunze multe ce-i drept dar nu vreau sa ma trezesc cand e prea tarziu si n-am ce sa-i mai fac…amestecul cu care am stropit-o il stiu de pe un blog, http://gingasia.blogspot.com/, care printre altele, are si o rubrica cu gradinarit (by the way, alt link pentru gradinarit) si solutia era folosita pentru daunatori ai plantelor, m-am gandit ca rau n-are ce sa-i faca, toate ingredientele sunt naturale si n-am stropit-o decat o data..o supraveghez in continuare.
    Nu cred ca-si da obstescul sfarsit totusi, poate trece printr-o perioada de regenerare, dupa 3 ani in care nu i-a cazut nici o frunza, si noua ne mai cade parul si creste altul:)…si-n afara de asta, vad ca ea creste in continuare in sus, deci nu a stagnat…oricum multumesc ca mi-ai citit comentariul…
    In alta ordine de idei, tot citind articolele tale despre rasaduri imi tot fac curaj sa ma apuc si eu, am gasit asta vara la 2 Mai la un nene niste rosii absolut extraordinare, cred ca n-am mai mancat asemenea rosii de cand eram mica, foarte mari, cu coaja subtire, potrivit de zemoase si cu multa pulpa, faceai un castron de salata dintr-o rosie, de multi ani n-am mai vazut asa ceva. L-am intrebat pe om cum reuseste sa aiba asemenea rosii, daca le stropeste cu ceva…mi-a spus ca-si face singur rasaduri an de la an si nu le stropeste cu absolut nimic, dar era in fiecare dimineata pe ”tarla” (balconul camerei noastre dadea fix in gradina lui si-l vedeam) si uda gradina…in fine, am achizitionat si eu vreo 20 de kg, si m-a invatat cum sa pastrez semintele (sa las rosia pana se strica si apoi sa spal semintele intr-o strecuratoare si sa le las sa se usuce). Tu cam cate rasaduri de rosii plantezi, pui cate o samanta in fiecare pahar pentru rasad sau mai multe seminte si care e perioada cea mai potrivita sa incep sa le pun in pamant?

    multam
    Din ce am vazut eu din pozele cu gradina ta, suprafata de care dispui e cam de 500 mp sau ma insel?

  34. Maria zice:

    apropos, amestecul de mai sus cu care am stropit floarea e foarte bun pentru acei gandacei pe care-i mai fac plantele (trandafiri, gardenie) de le zice paduchi lanosi, mie mi-a scapat gardenia de ei, trebuie stropite de 2 ori pe saptamana, m-am gandit ca poate foloseste cuiva informatia:)…

  35. Maria zice:

    tot eu, scuze ca tot adaug:)…multumesc pentru pontul cu PLANTE SI FLORI.RO…uite ce am gasit:

    ”Dracaena (in limba greaca inseamna „zmeoaica”), este o planta de apartament foarte cautata. In functie de varietate, Dracaena are nevoi diferite in ceea ce priveste caldura, lumina si apa. Este o planta care se dezvolta bine la temperaturi ceva mai scazute, 18-20 grade Celsius, iarna suportand si 8-10 grade Celsius. Dracaena se inmulteste prin seminte si butasi, metoda cea mai practica fiind cea de-a doua. Din lastari de la baza sau din varful plantei desprindeti cu grija lastari de circa 10 cm pe care-i puneti sa inradacineze in ghivece cu nisip. In momentul mutarii plantei in ghiveci se face rost de urmatorul amestec pentru ca planta sa creasca bine si frumos: pamant de frunze, mranita, turba si nisip. Dracaena trebuie sa stea in lumina, dar nu direct in bataia soarelui. De asemenea, excesul de apa sau lipsa acesteia determina ingalbenirea frunzelor. Daca Dracaena are 2 ani, este chiar normal ca frunzele sa i se ingalbeneasca si sa dispara. Daca aerul este uscat, varfurile frunzelor pot deveni brune si se vor usca. Dracaena este foarte sensibila la curent asa ca aveti grija ca altfel isi va pierde frunzele. In fiecare primavara este indicat sa se schimbe pamantul de la suprafata. Acesta trebuie sa aiba neaparat mranita.
    2. Ma intereseaza si pe mine cateva informatii despre dracaena. Am o planta formata dintr-o singura tulpina si as vrea sa stiu cand si cum o pot taia pentru a obtine trei sau patru noi ramificatii.
    Mai intii de toate gindeste-te cum vrei sa arate planta. Daca e prea mica, nu are rost sa o tai. Taie de la inaltimea la care vrei sa apara ramificatia si tine cont ca aceasta inaltime nu se va mai modifica odata cu cresterea plantei. Aceasta operatie sa o faci in luna mai pentru ca planta sa beneficieze de caldura si lumina din plin. Astfel ea isi va reface aparatul foliar. Urmareste citi muguri apar dupa ce o tai. Mugurii trebuie sa apara in zona subadiacenta taieturii. Daca apar prea multi elimina, este bine sa lasi 3, orientati simetric. In timpul verii mentine pamintul reavan si ofera-i multa lumina.
    3. Am taiat o dracaena dar au iesit numai 2 noi ramuri. Ce sa fac sa sa am mai multe.
    Asteapta sa mai creasca cele doua ramuri (bine ar fi cel putin 1 an) dupa care taie si ramurile.
    Nu astepta un rezultat rapid.
    Sa le tai chiar de unde au iesit din tulpina principala
    Nu, lasale sa creasca un an dupa care taie doar varfurile si poate vei avea 2 ramuri cu cate 2 ramificati total 4 (nu pot insa sa iti garantez ca se va intampla asta)
    4. Am taiat o dracaena si dupa un timp au aparut trei „umflaturi”.Din ele doar la una au crescut frunze celelalte au ramas tot asa( una este un pic mai mare decat cealalta). Vor creste ramuri si din cele doua?
    Probabil ca vor produce frunze si ceilalti 2 muguri de care vorbesti. In ceea ce priveste taierea, tu decizi de la ce inaltime vrei ca planta sa se ramifice. Tine cont ca odata taiata, inaltimea la care ai facut taietura va ramine cam aceeasi pentru toata durata vietii plantei.

    cu drag

  36. Elisa zice:

    Draga Maria,
    eu seman rasadurile in ladita de lemn,deci fac rasad si apoi cand plantele au 4 frunze le repic in pahare de plastic cu drenaj,cate un fir in care cresc pana le duc in gradina si acolo le plantez cu tot cu pamantul din pahar,astfel nu sufera prin reinradacinare ca nu le misc radacinile,intelegi?
    Unii fac asa cum zici tu,seamana cate-o semanta in fiecare pahar.

  37. Elisa zice:

    Astea sunt discutii de pe forum,da.Sa mai stii ca eu tot ce-am facut asa cum se spune pe forumurile astea de specialistii lu’Noe mi-a iesit rau.Astfel mi s-au uscat toate plantele pe care le-am ingrijit corespunzator indicatiilor,dar …cine stie.
    Cat priveste dracena nu am avut si nici n-o sa am caci mie-mi plac mai mult plantele cu flori decat cele exotice.
    Pa,pa!

  38. Luminita zice:

    Pentru Liliana din Constanta si nu numai.

    Sambata trecuta, fiind foarte frumos afara, am trecut pe la gradina mea, in speranta ca voi vedea si eu ghioceii iesiti. Saracutii, au iesit, dar ceva le-a mancat floricelele. Priveam uluita si nu-mi venea sa cred… cand am auzit un zgomot prin frunzisul de sub pin (am un pin mare si frumos, foarte batran, in curte). Cand colo ce credeti ca era? Un ditai-mai (asa se scrie?) iepuroiul. Nu e poveste, va spun adevarul. Cand m-a vazut ca ma indrep spre el a rupt-o la fuga si a iesit print-o gaura din gard (pe care o las pentru un prieten drag, un catel tare dragut de prin vecini) si dus a fost pe camp. Intrigata de intamplare, m-am uitat mai cu atentie prin curte si am constatat cu mare suparare ca iepuroiul mi-a ros si coaja ionatanilor plantati asta toamna dar si a altor meri pusi in toamna cealalta. I-am bandajat, saracutii! Si evident am blocat gaura din gard.

    Concluzia? Nu numai pasarile sunt vinovate de astfel de pagube.

    Intrebarea ramane: Cum ne aparam de iepurii care rod iarna coaja pomilor tineri?

    O seara buna tuturor!

  39. Elisa zice:

    Luminita,
    intamplator am vazut undeva,nu mai stiu unde,ca toamna se bandajaza tulpinile pomilor impotriva iepurilor si rozatoarelor acolo unde sunt acestea.Eu nu le-as bandaja cu carpe fiindca acolo se cuibaresc insecte si fac larve care sunt deasemenea daunatoare ci le-as ingradi tulpinitele cu plasa de sarma prin care animalele nu pot patrunde cu boturile.Eu n-am patit asa ceva cu pomii mei tineri,adica piersicii,insa anul asta nu m-am uita ca-i moale pamantul si n-am intrat in gradina.
    Noi am inconjurat asa cu plasa tulpinile pomilor la care ajungeau cainii ca si ei ii stricau si am vazut ca are efect metoda.Deci,iata raspuns 😀
    Altfel,ce mai faci?

  40. Luminita zice:

    Buna Elisa,

    Multumesc de intrebare. Incerc sa fac bine, mult de munca la servici, tare mi-as dori sa pot iesi la pensie si sa ma ocup de gradina… dar nu se poate, inca 😦

    In alta ordine de idei, sunt in „studii”, adica ma uit prin semintele pe care le am, pentru ca e clar ca trebuie sa ma apuc de rasaduri. De-abia astept sa se faca timp bun si sa intru in gradina (din pacate numai sambata si duminica, caci nu prea e loc in timpul saptamanii, dar in anii trecuti a mers si asa, gradina mi-a oferit o multime de bunatati si deci multe satisfactii).

    Cat despre pomi, multumesc de sfat, cred ca ai dreptate, ma voi gandi la un sistem de sarme care sa pazeasca tulpinile pomilor. Pana una alta voi mai verifica gardul si voi astupa gaurile din partea inferioara (gardul fiind de plasa bordurata).

    Toate bune, Elisa. Sa stii ca-ti urmaresc blogul in fiecare zi, chiar daca nu scriu decat rar (asta mai ales din lipsa timpului).

    O seara buna!

  41. Elisa zice:

    Luminita,
    stai draga mea linistita ca pana dupa 15 februarie nu are rost sa semanam legumele fiindca nu le punem in gradina din aprilie,cel putin la noi e pericol de bruma in aprilie,deci mai e timp.Insa panselute si petunii am semanat insa cand vor rasari se vor lungi spre lumina.Nu am mai vazut soarele de multa vreme,alaltaieri parca a fost soare,insa fara soare nu-s sanse de plantute frumoase.
    Legat de plasa cu care se pot inconjura pomii este o plasa numita la noi „rapit” foarte mici ochiurile si sarma e subtire si se modeleaza usor ramanand asa cum o asezi.Noi am avut initial garduri din aceea si acum o folosim sa acoperim salata de vrabii primavara si alte.
    In legatura cu pensia nu fii suparata ca dupa aia nimic nou nu se va mai intampla.E bine ca ai servici,eu asa zic.Va veni si vremea cand te vei satura de stat acasa,chiar daca i gradina,e lunga iarna,totusi 🙂

  42. Luminita zice:

    Da, Elisa, stiu plasa de rapit (sau „rabit, cum aud ca se mai spune). Am sa incerc in sfarsitul de saptamana sa caut pe la magazine de materiale de constructii.

    In legatura cu semantul legumelor: am cumparat la sfarsitul anului trecut de la Brico, o minisera (2x3m, de inaltimea unui om acoperita cu o folie aparent mai rezistenta si un fel de fermoare pe capete). Mi-a placut caci mi s-a parut a fi destul de bine facuta. Acum imi bat capul ce as putea pune in ea: salata, poate niste ceapa verde, usturoi si ridichi, asta pentru ca Pastele este relativ devreme anul acesta, pe 4 aprilie, daca nu ma insel, si probabil ca verdeturile vor fi destul de scunpe. Acuma ramane de vazut si cum va fi vremea, desi la noi, in zona Bucurestiului se face primavara repede. Desigur ca putem avea si surprize: imi aduc aminte ca anul trecut a fost cald si frumos si aveam niste rasaduri superbe de rosii si ardei. Le-am pus pe la 15 aprilie si dupa ce s-au prins bine si o luasera frumusel din loc de 1 sau 2 mai a venit o bruma usoara si mi le-a pus la pamant; nu cred ca au scapat 2 sau 3 rosii si 1 ardei. Asa ca surprize putem avea oricand.

    In fine, mai vedem ce si cum. Dar pana una-alta, cred ca ai dreptate, as putea semana niste petunia caci tare mult imi plac.

    O seara buna.

  43. Elisa zice:

    Da,in solarul acela,caci solar este daca intri tu in el,poti pune salata spanac ceapa de arpagic daca ai de unde sa iei acuma si da,ridichi.Apoi cand pui rosiile in gradina poti sa plantezi unele pe o parcela peste care sa asezi solarul care le va proteja de vre-o bruma,nu?
    Si eu as cumpara asa un solar dar nu am vazut aici,drept e ca nici nu bat magazinele dar Brico e un en-gros sau ce?Sa vad daca merge cineva la Brasov si este acest magazuin ii zic sotului ca vreau si el rezolva cu colegii care mai merg la Brasov.Asa m-am facut anul trecut cu pungi cu fermoar de pus la congelator si ieri am gasit la noi la Carm-Olimp,scumpe rau dar am luat ca sa am la vara de pus legume in congelator si frunze.Deja mararul l-am terminat 🙂

  44. Luminita zice:

    Elisa,

    Solarul l-am luat de la Bricostore din Bucuresti. Dar dupa cate stiu eu exista si la Brasov Bricostore, cred ca la iesirea spre Bucuresti. Am vazut pe harta de pe site-ul lor ca si in Jud. Hunedoara ar fi un magazin, dar nu zic orasul, sa fie Deva?

    Cat despre pungile cu fermoar, ce sa spun? Si eu sunt adepta lor. Le-am descoperit in America si in fiecare an cand ma duc imi mai iau cate o rezerva zdravana.

    Ah, sa-ti spun si pretul solarului: 159RON.

    Servus!

  45. Elisa zice:

    Ohhh,doar atat?Suuupeeer!!Si din ce este scheletul,cumva din aluminiu? Si folie are sau ii pui tu mai apoi?Mai dam niste detalii ca ma urc pe tren si ma duc eu doar daca incape in tren,este pliabil? adica se pliaza barele alea lungi? 🙂

  46. Luminita zice:

    Elisa,

    Scheletul este din aluminiu plastifiat,, este pliabil, folia este inclusa (ti-am spus ca mi-a placut faptul ca folia pare a fi mai rezistenta avand niste insertii). Tot solarul este intr-o cutie de carton de dimensiuni aproximative de 160*40*30cm. Stiu sigur ca mie mi-a intrat in masina fara probleme, culcand bancheta din spate (am un Megane obisnuit, nu break). Si cantareste cu totul vreo 10-11kg. Poate fi transportat si cu trenul, desi este destul de incomod (cred).

    Eu ma pot duce pana la Brico sa vad daca mai au si daca vrei, iti cumpar si tie si vedem cum iti parvine (preconizez eu in drum prin Ardeal, dar nu-mi este foarte clar cand; dar mai vedem capitolul acesta, daca este cazul).

    Ok, ma duc la nani. Cu siguranta mai vorbim. Noapte buna!

  47. Elisa zice:

    Luminita,asa?multumesc de informatii.Nu e greu sa mergem la Brasov sa cautam,chiar este un motiv sa ne mai miscam si noi din casa,sambata cand al meu este acasa Am adus noi un televizor din Brasov om aduce si asta ca nu-mi pare chiar asa de mare si nici greu.Multumesc ,dar nu este cazul sa te implic pe tine mai mult.Nici nu stii cat ma bucur!De mult vreau eu un minisolar in gradina insa acum daca exista gata facute si nu mi se par nici scumpe consider ca-i o investitie buna.In plus,poate ca au ei,magazinul,contract cu posta sau vre-un curierat si trimit pachetul la destinatie.
    Inca o data Luminita draga iti multumesc.Stiu deja tot ce vreau sa stiu .Te imbratisez.

  48. lumi_lumi21 zice:

    mersi ,mult de raspuns la intrebarea mea,si scuze pt nu am mai intrat pe net!!!! cred k soiul meu este din aceea cu florile care cresc pe tulpina lemnoasa… o sa urmaresc mai bine in primavara asta….mersi mult inca o data ,o zi buna!!

  49. Elisa zice:

    Lumi_Lumi21,
    bine,atunci n-o tunde,lasa-i lastarii vechi,asa fac si eu si am avut o multime de flori de la ea.
    Iti doresc si eu toate bune 🙂

  50. Victoria zice:

    Bine te-am regasit ,Elisa. Imi era tare dor de tine si de blogul tau.
    Te rog mult sa ma indrumi,ca nu gasesc leapsa de la tine.Ar fi mai bine decat sa bajbai eu pe aici.
    Citesc pe aici de o ora si inca nu am gasit 🙂

  51. Elisa zice:

    Victoria,
    Leapsa este pe 10 ianuarie.Poti da click pe calendar la 10 ianuarie sau poti scrie Leapsa la cauta,sub calendar(pe dreapta te duci in jos si gasesti calendar si Cauta),deci asa 🙂
    Ce mai faci,esti bine?
    Ti-am dat leapsa ca sa te mai inviorezi putin pe net,pe blog 😛

  52. Victoria zice:

    acusica ma uit.
    Da ,sunt bine,multumesc de intrebare. Doar ca am ramas un timp fara net si m-am apucat de tricotat 🙂

  53. mihaela zice:

    iti multumesc frumos pentru raspuns si pentru mailul cu noroc.
    te pup

  54. Dumi zice:

    Bune retetele tale de fructe, mai ales bobitele alea rosii, cam scumpe dar merita. Dar te intreb.
    Nu era mai bine daca erau puse ceva timp in urma ca sa-si faca efectul acum? Ca zic eu ca e cum zici tu, dar daca tot ne certam macar sa fie cu folos.

  55. Elisa zice:

    Mihaela,
    cu mult draga si altadata si totdeauna.Eu multumesc ca ai postat 🙂

  56. Elisa zice:

    Cu tine tre’sa vorbesc cu creionul in mna,Zici :
    „Nu era mai bine daca erau puse ceva timp in urma ca sa-si faca efectul acum?”

    Ce sa fie puse ceva timp in urma?Si de ce acum nu e bine ca acum ne detoxifiem dupa sarbatori.
    Asta daca nu ma intoxici tu cu comentariile tale pe care nu le inteleg desi aveam o parere buna despre mine,asta cu intelesu,eram mama lor la inteles,hahahaha!

  57. Dumi zice:

    Aici ai dreptate dar, pe langa ce ai spus, legumele si fructele contin si vitamina C care vitamina te ajuta si te intareste, din ce am citit eu sa treci mai usor de perioadele de gripa. Si nu-si fac efectul imediat. Eu fac cura asta de vitamina C de ani de zile prin noiembrie- decembrie si nu mai stiu de gripa de aproape 20 de ani. E o parere, la mine lucreaza.

  58. Elisa zice:

    Asa?Pai fructe mancam mereu si iarna,apoi acum este iarna,nu-i asa…15 ianuarie este iarna,pana la primavara mai sunt 2 luni,deci e bine.Si e bine oricand sa incepi.Nu sunt de principiu ca daca nu am facut ceva acum doua saptamani …acum sa nu mai fac.Nu.Un astfel de inceput este bun oricand,asa functioneaza logica mea.Si uite ca sunt oameni care nu mananca fructe deobicei sau consuma foarte putine.Si uite ca pe mine ma intereseaza chestia asta,vreau sa impulsionez cat pot,sa arat partea placuta a curei de fructe caci partea stiintifica,aia cu vitaminele si enzimele o stie toata lumea.Acum intelegi de ce postez eu cura mea cu salate de fructe?

  59. Dumi zice:

    Sigur ca am inteles. Dar am mai zis si eu ceva in plus asa ca sa-mi fac dusmani toti farmacisti si doctorii din lume. Sper ca nu te-am suparat prea tare.

  60. Elisa zice:

    Vezi,mie nici nu-mi trece prin cap ca in timp ce vreau sa fac bine unora o sa fac si rau …altora 🙂 Mie-mi trece prin cap doar cate-un dovlecel din cand in cand 😛

  61. Dumi zice:

    Hmm. Mi se pare mie sau s-a schimbat „dinamica discutiei”? Pntruca la inceput erau doar doua variante. Ambele corecte in functie de context, zic eu. Pe traseu a mai aparut si chestia cu farmacisti. Si asta corectamai zic. Iar la final dovlecelul cel vesel care parca scoate limba la mine. Pai genul acesta de discutie este demn de purtat in Parlament. Da acolo e pe multi bani. Nu ca aici „for free”. Si cu multi ochisori curiosi prin preajma. Ma dau batut de asta data.

  62. Elisa zice:

    Auzi?Daca tu crezi ca eu fac „noduri” la comentarii…te inseli.Ori raspunzi imediat ori te duci tu frumusel la topicul curent si postezi acolo dar fara legatura cu ce-ai postat acu o saptamana,ca-s fomee batrana si io,hahaha!De unde atata lecitina,ha? 😀

  63. leta zice:

    Buna

    am (am avut) o frumusete de cymbidium, din pacate ii merge din ce in ce mai rau si nu stiu ce sa ii fac. Iti pot trimite la vreo adresa de mail niste fotografii sa vezi cum arata acum un an si cum a ajuns acum? Poate poti sa ma sfatuiesti ce sa ii fac, nu as vrea sa o pierd, este (era) foarte frumoasa. Acum mai mult de jumatate din bulbi s-au uscat, iar frunzele celor inca vii incep sa se maroneasca la baza si se rup. :((

    Multumesc frumos de tot

  64. lima zice:

    buna seara, elisa,
    imi cer scuze daca sunt cam indrazneata dar de cateva seri nu ai mai postat nimic si vroiam doar sa stiu ca esti bine.
    blogul tau este printre cele pe care le citesc in fiecare zi cu multa placere.
    astept sa te citesc cat mai curand.
    cu drag
    liliana din constanta

  65. Elisa zice:

    Draga Leta,mi-ai amintit de iubirea mea,de cymbidium al meu de anul trecur care era o mandrete de floare pe doua tije incarcate.Dupa ce s-au terminat florile a inceput asa cum spui si tu sa se putrezesca bulbii si inceputul frunzelor,caci asta e si la al tau putrezire maroniul acela asta inseamna.Eu nu am stiut ce sa-i fac si mi-a pierit dar tu poti merge la florarie unde sunt astfel de flori si inginera horticola iti va spune cu ce sa stropesti,fiindca de putregai care este o ciuperca la baza se scapa prin tratament.Din pacate nu cunosc.Si din acest motiv anul acesta nu mi-=am mai luat dar nici n-am vazut la floraria noastra.
    O alta varianta este forumul Orhideelor unde daca te logezi si intrebi chiar la pagina cu cymbidium iti vor raspunde doamnele admin imediat.Vrei sa-ti dau link sau te descurci?

  66. Elisa zice:

    Liliana,
    am revenit cu piese reparate si mouse nou din ala fara fir 😀 Alta viata! 🙂 Ma bucur ca-mi citesti blogul si m-as bucura si mai tare daca ai posta comentarii mai des caci astfel as tine minte despre ce am vorbit ultime oara,ceea ce acum chiar nu stiu.Te astept cu draga oricand,imi face placere nu te abtine,scrie ,lasa si tu o vorba cand treci pe aici,bine?Multumesc,draga Liliana din Constanta 🙂

  67. lima zice:

    eu iti multumesc pt raspuns, draga elisa, ultima data( de fapt si prima ) am vorbit despre ghioceii mei pe care i a decapitat ceva,nu cred ca sunt de vina pasarelele ci mai degraba banuiesc ceva limaxi dezmortiti de caldura din decembrie….
    daca tot mi ai dat curaj as vrea sa te intreb daca stii cumva despre conditiile iernarii pt trompeta ingerilor ( datura) ? eu am una care vara mi a facut si 60 de flori , era un colt de rai , mai ales noaptea, cand se simtea si mirosul de vanilie…
    dar nu stiu ce sa i fac iarna , eu pot s o tin in demisol , deci semiintuneric ,dar prea cald, langa calorifer, ceea ce nu prea ii place pentru ca jumatate s a uscat. anul trecut am tinut o in mansarda dar nici acolo nu i a placut prea mult insa m am revansat in vara cand am scos o din ghiveci si am plantat o in gradinita .
    ma bucur pt noul tau mouse wireless si astept sa revii !

    liliana

  68. lumi_lumi21 zice:

    spune-mi,te rog, cand as putea sa incep sa seman in ladite panselutele?se pot pune direct in pahare de unica folosinta?iarna, stau mai mult pe la bloc si as vrea sa pot pune si castraveti..dar nu stiu cand trebuie sa incep toate aceste operatii 😦 ma poti ajuta ?te rog!! cu drag te imbratisez

  69. Elisa zice:

    Liliana,
    acum stiu si o sa tin minte mai ales daca o sa postezi mai des.Nu stiu daca ai observat ca este lume ce intreaba o singura data ceva,eu raspund si rog sa revina insa ceva se intampla si persoanele respective nu mai revin.In asemenea cazuri si mai ales ca nu-s doar unu,doua cazuri,nu retin ce m-a intrebat fiecare,mai ales ca intrebarile sunt pe la posturile potrivite intrebarilor si nu aici unde pot gasi usor comentariile.Deci, totusi ,nu pot crede ca limaxii s-au trezit iar daca este asta pune in jurul ghioceilor zat de cafea,de la Maryanna citire.Am constatat ca are efect impotriva limaxilor.
    Cat priveste datura…nu am stiut ca-i perena,nu am avut dar pot sa-ti spun ca iernatul,la toate plantele luate de afara in interior, se face la semi intuneric,rece si umiditate scazuta si mai pot sa-ti spun ca ele isi pot pierde frunzele si la primavara le vor da altele noi iar atunci cand observi ca se umfla mugurii trebuie scoase la lumina si 15 grade.Acum iarna e pe sfarsite, asa sper eu, deci, ai doar grija sa-i pui apa destul de des daca e la caldura sa nu se usuce radacinile.Noi la cele din pivnita sotul meu le da apa cam de 2 ori pe luna.
    Te intreb,draga Lili,daca tot este cald in demisol dar intunecos atunci de ce nu ai lasat-o la lumina,undeva in casa?

    Multumesc de urare,imi prinde bine.Am cumparat si un APC pentru ca ni se tot intrerupe curentul dar nu stim daca acesta se lasa deschis cand sting calculatorul ,noaptea de ex. sau se stinge si el?O sa sun la firma sa-i intreb pe cei de la care am cumparat dar as vrea si parerile voastre de pe net.Eu zic ca nu ar trebui stins seara de seara cand ies de pe net insa al meu sot este un zgaraie branza si desi el uita tot timpul lampa aprinsa in pivnita sau afara in curte…cand este vorba de tehnica asta la care nu lucreaza ….ma rog,intelegi ce vreau sa spun.
    Am revenit dar astept comentariile dragilor pe care i-am desemnat sa preia leapsa ca sa pot aduce un post nou.
    O zi buna si tot ce-ti doresti si te astept 🙂

  70. Elisa zice:

    Lumi_lumi21,
    draga mea,eu am semanat deja de 2 ori,primele sunt lungi si subtiri iar randul doi au rasarit si ele foarte rar,dar am avut semintele mele adunate de la florile mele caci n-au aparut seminte pe la Plus .
    Anul trecut am inceput insamantarile in ladite si cutii cam dupa 5 februarie si am constatat ca panselutele astfel semanate infloresc abia in iunie asa ca mi-am propus sa le seman din decembrie.Totusi,nefiind zile insorite asa cum stii nu le-a mers prea bine plantutelor.Poti sa semeni de acum si da,poti cate o samanta in fiecare pahar dar este riscul sa nu apara nimic in cate-un pahar si in plus semintele sunt atat de mici incat e greu sa pui cate una,ma rog,tu stii mai bine.Eu am semanat multe in 2 ravase intr-o cutie si au rasarit doar cateva fire.
    Legat de castraveti si alte legume doar daca ai solar poti semana acum,iar daca pentru gradina vrei sa semeni atunci este prea devreme,doar deodata cu rosiile,la inceputul lui martie,eu asa voi face.
    Draga mea,revino si mai discutam,da?Te pup.

  71. Elisa zice:

    Luminita,
    a fost un coleg de-al sotului la Bricostore si a vazut solarul insa zicea ca folia nu-i transparenta ,poate ca se deschide tavanul ziua sa intre lumina,nu stiu ca nu a intrebat,trebuie sa sun eu caci am fasit pe net si sa-i intreb.Totusi tu poti sa-mi spui aca fiind o zi mai neluminoasa nu este prea intunecos in interior si astfel plantele sa aiba de suferit sa se lungeasca la caldura,apa si lumina mai putina.Te rog draga Luminita sa-mi spui cat de transparenta este folia sau e doar translucida asa ca geamurile acelea de pe usa de la baie?L-ai deschis sa te uiti in interior ziua cand nu este un soare puternic?Multumesc 🙂

  72. leta zice:

    Mi-ar folosi un link… Merci mult! PS: imi pare rau de orhideea ta, mare pacat sa pierdem asa frumusete de flori…

  73. Elisa zice:

    Leta,
    uite direct la Cymbidium,insa cred ca tre sa-ti faci cont ca pe orice forum si apoi poti intra sa postezi si sa intrebi.Ori,daca poti citi fara sa te logezi poate au mai avut si altii aceeasi problema.
    http://orhidee.forumgratuit.ro/ingrijire-cymbidium-f7/?sid=01828a9953e66e8b6f73baa3d9a29e96

    Da,era frumos,flori verzi,minunata,gasesti daca scrii la mine la cautate:Cymbidium.Era superb.

  74. lima zice:

    elisa,
    azi am gasit prin magazie niste bulbi de zambile pe care am uitat sa i pun in gradina asta toamna. crezi ca daca i plantez intr un ghiveci in casa ar putea inflori?(eu stiu ca trebuiesc plantati de toamna ca sa infloreasca primavara dar ma gandeam ce frumos ar fi…)
    florile tale sunt foarte frumoase si ma apuca nostalgia zilelor cand primul lucru pe care l fac dimineata e sa alerg in gradinita sa vad ce flori au mai rasarit si ce boboci s au mai deschis…
    te sarut,
    liliana

  75. Elisa zice:

    Liliana,
    poti,normal ca asa ar trebui sa faci acum,ce altceva?Insa nu-ti garantez ca vor inflori,poate dezvolta doar frunze,dar tu incearca.Ele oricum o sa creasca precum ceapa la primavara deci mai bine pune-le intr-o jardiniera,galeata,ceva pe toate la un loc.
    Lalele mele de sub cires au iesit.le-am vazut atunci cand a fost cald dar vreo 2 cm.Mai rau este cand pornesc pomii sa-si plezneasca bobocii de flori prea devreme si apoimai da inghetul.Acum este o iarna-iarna si la noi,-17 grade asnoapte,geamurile au flori de gheata noapte de noapte,e ger.
    Draga Lili te pup si eu si ma bucur sa te gasesc la comentarii,ca pe fiecare dintre voi 🙂

  76. lumi_lumi21 zice:

    draga Elisa,iti multumesc pt sfaturi in legatura cu rasadurile.Este k ,ai dreptate,semintele de panselute sunt f mici si cel mai bine trebuiesc puse in ladite .Inca ceva…curios….pe mailul meu primesc mesaje de la lima(liliana din constanta) si leta,mesaje care iti sunt adresate tie si raspunsul tau catre ele?????!!!!!! ma luminezi si pe mine? mersi mult si te pup cu drag

  77. Elisa zice:

    Lumi_lumi21,
    poate fiindca ai bifat casuta care spune ca vrei sa primesti prin mail comentariile de aici,la asta te referi?comentariile de pe blog le primesti?Daca da atunci trebuie sa dezactivezi(click unde e bifat) si unde scrie asa
    Notify me of new posts via email.
    Draga mea,cred ca despre asta este vorba fiindca eu nu am corespondenta cu lumea pe alta cale decat pe blog decat in cazuri extreme.
    Sper sa revii si sa-mi spui ca s-a rezolvat 🙂
    Duminica odihnitoare si calduroasa 🙂

  78. lima zice:

    elisa,
    si la noi este tot iarna-iarna, asa cum n a mai fost de mult, iar eu am crezut ca gata, a ajuns sii la noi incalzirea globala si va fi ca anul trecut asa ca nu am protejat deloc nici magnolia si nici ….rodiul( de fapt nu stiu cum se numeste, am gasit pe net ca ar fi rodiuface niste flori ca niste garoafe).
    acum deschid o paranteza la paranteza sa ti spun ca acum doi ani mi a adus sotul meu 5 bete ca niste nuiele pe care i le daduse maseuza lui spunandu i ca sunt ” garofite ntr un copac” !!! le am pus in pamant pe toate la un loc, sa nu zic ca nu le dau o sansa, dar fiind sigura ca nu va rasari nimic . cele 5 nuieluse golase sau prins toate iar asta vara s au transformt intr un arbust de toata frumusetea, cu florile chiar ca niste garoafe carmin care cand se ofilesc lasa in urma lor niste fructe ca o rodie de marimea unei nuci.
    inchid lunga paranteza si ceea ce vreau de fapt sa spun este ca ieri noapte la stirile dela miezul noptii am realizat cat de mare e gerul(-20 grade) si am iesit impreuna cu catelusa mea in zapada pana la genunchi sa i imbracam pe cei dezbracati si sper ca n am facut o prea tarziu !!! singura mea speranta este ca zapada sa le fi protejat macar radacinile .
    draga elisa, te pup si scuze pentru povestea mea cam lunga…

  79. Elisa zice:

    Liliana,
    auch 😦 si mie-mi pare rau ca poate caisul acela mic ce l-am plantat anul trecut nu a rezistat la – 29 de grade asnoapte…i-am tot spus sotului meu sa facem ceva insa la noi tot ce-mi trece mie prin minte ori fac eu ori n-are rost sa mai am regrete 😦
    Om vedea la primavara daca mai da muguri.
    In unele curti pe aici pe la noi,trecand pe strada,am vazut ca si trandafirii aveau saci de njylon peste ei.Noi nu i-am protejat niciodata mai mult decat prim musuroire in jur si anul trecut am constatat ca inghetasera unele ramuri.
    Ai dreptate,dupa cele cateva ierni usoare care constat ca nu se repeta am crezut ca incalzirea globala ne-a lovit definitiv.Wrong 😀
    Draga Lili,imi plac povestile lungi,esti invitata mea si sper ca pomisorii tai sa fi rezistat la ger.
    Acele nuiele de care zici ca fac flori purpurii si fructe (ca nucile???) nu este trandafirul acela..folosit ca si garduri vii?Ca am si eu dar fiind la umbra nu prea face flori.Nu stiu cu ce denumire sa-l caut pe google imagine …

  80. lima zice:

    elisa,
    arbustul este rodie, pe wikipedia am citit cate ceva iar aici http://www.121.ro/articole/art1006-rodia.html poti vedea cum arata florile
    fructele sunt ca rodiile dar de marimea unei nuci
    daca rezista acestei ierni te invit cand treci prin constanta sa l vezi caci infloreste toata vara

  81. Elisa zice:

    Da,Liliana,am vazut,e rodie pitica,deci?Sper din tot sufletul sa nu o pierzi cu gerul asta.Am si eu niste seminte si o sa le pun la inmuiat sa vad daca incoltesc.Cu pomelo nu mi-a iesit,nu au incoltit,dar mai la primavara o sa seman tot ce-mi trece prin cap,prin cutii de plastic.
    Multam, de invitatie dar nu-i chip sa ma mai misc eu de acasa din moment ce trenurile circula prost,nu mi-am vazut nici sora de un an,nu am legatura spre Timisoara de cand s-a inclinat un picior de pod de pe traseu,nici-un accelerat nu mai trece pe la noi,suntem izolati si cretinu de berceanu spune ca nu are 2 milioane de euro ca sa-l repare :((((
    Auuuuziiii…??? risipitorii diavolului cat ii trebuie sa repare un picior de pod peste Olt!!!!Incredibil cum imprastie astia banii tarii,incredibiil!!!oamenii au zis ca pun ei mana de la mana si-l repara cu infinit mai putina cheltuiala insa nu le permite legea,legea hotiilor din pedele,lua-i-ar naiba de nesimtiti!
    Tre sa scriu un articol sa ma descarc de nervii pe care mi i-au facut ………astia,musai sa scriu ca ma otravesc daca nu le strig 😀

  82. CRI zice:

    buna gasit Elisa !
    buna ziua tuturor!
    draga Elisa daca tot am gasit aici la tine rubrica de intrebari si raspunsuri am venit si eu sa te intreb ceva legat de floarea craciunului pentru ca stiu ca ai si tu astfel de flori.
    cind am cumparat floarea , d-na de acolo mi-a spus ca atunci cind incep sa-i dea frunzele verzi in virf sau noi ramurele sa ii rup virfurile unde se afla frunzele roshii si sa las sa creasca doar crengutele noi rasarite. acum nu stiu ce sa fac, mai sint inca frunze roshii si imi pare rau sa le rup , am zis sa le las sa cada singure dar deja se dezvolta cele verzi care au dat in virf si daca vor creste mai mari atunci nici ca-mi va mai fi usor sa le rup…tu ce ai facut cu ale tale, le-ai rupt virfurile roshii ca sa creasca noile ramurele sau le-ai lasat asa.
    aaa, si inca ceva…de craciun am mai primit inca o floare din asta dar e mult mai batuta , mai bogata in virf la frunzele roshii si se vede linga cea cumparata de mine ca e alt soi…aceasi marie dar cu alta palarie, aia a facut printre frunzele roshii din virf niste bumbishori care au inflorit la rindul lor ca niste …cum sa zic eu…ca floarea de albastrea dar avind petalele ca niste ace roshii cu capul ca si gamalia dar galbene…aia si acum e plina de flori si mor de dragul ei dar a mea cred ca ar trebui s-o ,,tund,, dar mi-e mila de ea.
    tu ce ma sfatuiesti sa fac?
    te pup si iti multumesc anticipat pt raspuns…sper ca m-am explicat bine ce am vrut sa intreb…daca nu…revin cu completari

  83. CRI zice:

    scuze …,,bun gasit,, am vrut sa scriu…gesala de tastare

  84. Elisa zice:

    CRI,draga mea,bun gasit 🙂
    Uite ce pot eu sa-ti spun: astea de anul acesta,ma rog astea doua din pozele recente nu dau semne sa creasca lastari noi,inca mai au frunzele rosii,mai pica insa rar,cate una.Am de gand sa nu le mai tund deoarece;;;
    anul trecut am avut una si i-a mers tare bine,asa cum zici fara sa dispara frunzele rosii au inceput sa creasca lastari noi si intr-un tarziu am tuns-o,insa am gresit ca am tuns si varfurile cele noi crezand eu ca asa trebuie.Nu a fost bine,planta nu a mai dat muguri noi si amin.Mai mult nici lastarii pe care i-am butasit nu s-au prins in nisip asa cum scria pe undeva pe la cunoscatori.In final pe cea din 2008 nu o mai am,iar pe astea din 2009 cumparate de la Plus nu o sa le tund sau nu acum,poate mai la primavara.Si vreau sa le scot afara in curte.Sa vedem.
    Legat de floricelele din inflorescenta sunt ca niste margelute.Se poate sa fie alta variatiune asta a ta decat cealalta ca si lalelele sunt de multe feluri si nu zic dupa culori.
    Ma bucur ca ai postat.Chiar azi ma intrebam ce-oi mai fi facand tu caci nu te vazusem demult nici la Lia.
    CRI,daca lasrarii vechi isi pierd toate frunzele atunci poti taia putin varfurile ca sa porneasca alte ramificatii,zic si eu….dar nu-s specialistaTe pup si te mai astept.

  85. CRI zice:

    saru`mana pentru raspuns Elisa, am sa o mai las asa o perioada si daca se imputineaza frunzele roshii atunci voi rupe acele varfuri daca nu…vad eu ce-o sa mai fie , din doua sper sa nu pierd niciuna…mai ales ca am mai pierdut 2 de anul trecut, le-am pus apa multa atunci dar acum am grija.
    p.s am pus in sufragerie la lia citeva poze cu mine si ,,ai mei,,…daca vrei sa ne vezi intra pe forum la sectiunea pozele noastre.
    te pup si va doresc numai bine !

  86. Elisa zice:

    CRI,
    scumpa mea,v-am vazut,sunteti super misto toti trei,va pup dar mai ales pe tine si va doresc tot binele din lume.Imi dau lacrimile cand ma gandesc cum si cat ai suferit si daca-ti spun ca in incurajarea mea am stiut tot timpul ca se va intampla,daca-ti spun ca nu stiu cum sa multumesc Lui D-zeu ca sunteti acum impreuna o familie…Doamne,nici nu stii cat ma bucur!!
    Fie vorba’ntre noi dar Cici al tau este barbat fain,asa ca ochii cat cepele si nu-l mai scapa 😀
    Glumesc.
    Si tu esti o femeie frumoasa,dar ce zic eu frumoasa…chiar foarte frumoasa si cat de vesela si tonica poti fi ma intreb oare el va sti?
    Te sarut si tare ma bucur ca nu m-ai uitat,te mai astept,tu stii ce dornica sunt eu de comunicare.Pa,pa,draga mea CRI!

  87. CRI zice:

    saru`mana Elisa, multzam fain pentru aprecieri dar si pentru faptul ca mi-ai fost alaturi mereu…am intrat in virtual cu moralul la pamant si incet, incet am reusit sa-mi ravin si sa am mai multa incredere in mine , iar acum…incerc sa traiesc fiecare clipa la maxim si sa ma bucur de tot ce am, bun…rau…nimeni nu e perfect…iar eu cu atit mai putzin….si unde mai pui ca mai sint si ,,zuzu,,cu acte in regula…hahahaaa…te pup si am sa revin zilele astea sa te anunt cind voi mai pune poze la aceasi adresa…vreau sa fac poze cu web-ul la cele 2 flori sa le vezi si tu…sper sa reusesc ca nu prea ies clare facute cu camera web…voi incerca si te anunt..pa pa !

  88. HOLCA FLORENTINA zice:

    Bun gasit tuturor celor care indragesc si ingrijesc gradinile.Stau la curte din vara trecuta si nu cunosc prea multe.As avea nevoie de cateva sfaturi.De exemplu cand se incepe obtinerea rasadurilor in ladite in casa?Multumesc frumos anticipat
    Ma bucur tare mult ca v-am gasit si sper sa ma ajutati sa imi creiez si eu o gradina de vis.

  89. Elisa zice:

    CRI:
    O sa ma uit,o sa ma uit,cum sa nu?
    Multumesc pentru vizite si cu drag te astept intotdeauna,mai ales acum ,iarna,ca stau aproape toata ziua cu compu deschis,chiar daca nu la el doar trec sa vad cine-a mai lasat o vorba 🙂
    Te pup si ai grija de voi 🙂

  90. Elisa zice:

    HOLCA FLORENTINA,
    depinde, rasaduri de ce anume ?
    Eu am inceput cu petunii si panselute,adica am semanat.Dupa 5 februarie voi continua cu ardeii si gogosarii,iar apoi rosiile.
    Si mai depinde in ce zona cultivi caci este f.important sa nu mai vina bruma dupa ce le plantezi in gradina.
    Eu am scris cateva postari despre asta si poti gasi la categoria „Rasaduri” de pe acest blog,de la semanat in ladite-cu poze- pana la plantat in gradina.

  91. renate zice:

    buna Eliza, am citi (doar) acum ca atzi avut 37 de ani de casnicie, LA MULTI ANI !! multa, multa sanatate impreuna. Aici la noi e frig si va mai tzine mult, mie dor de putzin soare, de ceva verde si de primavara !! salutari din München, cu drag Renate

  92. Elisa zice:

    Renate,
    tu mai citesti blogul meu si nu-mi zici si tu cateva vorbe ???!!
    Da,avem (nu am avut) avem anii astia sunt ai nostrii si nu-i dam nimanui si nici nu i-am pierdut,hahahaha!
    La noi azi ninge,tre’ sa ma duc sa dau zapada si apoi sa intru la „””coaforul meu””” sa ma dichisesc,sa-mi fac tratament la par,maioneza,vopsea,alea,alea,dar in ordine inversa 😆
    Servici usor si te astept,TOTUSI,ceva mai des 😀 si cu drag.

  93. CRI zice:

    buna gasit din nou Elisa !
    am pus pozele cu cele 2 craciunite, nu sint asa clare dar se vad cit de cit…le-am pus la rubrica de ,,fiecare cu hoby-ul sau,,
    primele 3 sint cu aceea care-ti spuneam eu ca-i mai batuta si ultima e cea cumparat de mine si careia i-au dat mai multi lastari noi acum.
    te pup si astept sa-mi spui ce parere ai de ele.

  94. Elisa zice:

    CRI,
    m-am uitat insa eu nu vad la niciuna lastari noi de care zici.Eu vadplantele , asa cum sunt si ale mele, cu frunze verzi la baza si rosii la varf.Apoi mai vad in poza 2 florile care au facut deja(asa -mi pare) seminte si parca,parca de acolo da ceva verde??La asta te referi?Din floare ies noii lastari?ca nu-mi mai amintesc.
    A mea,cea de anul trecut a dat lastari noi mai de jos,parca nu din flori(bobitele acelea ca margelele) dar ma vei lamuri tu ,desigur 🙂
    Hai,te astept 😀

  95. CRI zice:

    buna din nou Elisa !
    nu am putut sa apropii camera mai mult de flori dar floarea cumparata de mine are lastari noi dati mai de jos de floare( au cam 2-4 cm) dar au inceput sa dea frunzulite mici verzi si din virful celor roshii…iar aia care-i mai batuta inca mai face frunze roshii noi dar mai jos pe tulpina se vad a da noi bumbishori de lastarei…
    offf… sper ca nu mai intelegi nimic din ce explic eu aici…ce mai…floarea luata de mine are lastari noi si de pe tulpina celor vechi dar si din virful florilor roshii si nu stiu daca sa-i rup p`aia de sus si sa-i las decit pe cei de jos sa creasca noi brate la floare sau nu??? …gata…ca am ametit si yo dar`mite tu…oricum te pup si sper ca nu te-am plictisit cu ,,fetele,, mele…n-as vrea sa le pierd si pe astea facind vreo prostie de aceea am insista la tine…ca la o specialista in arta cultivarii si cresterii florilor, legumelor, pomilor si alte…,,lor,,
    te imbratisez cu drag !

  96. Elisa zice:

    Nu rupe nimic.Acum nu e momentul tunsului,oricum nu acum.Daca tot vrei sa le ciupesti ,le ciupesti dupa ce pier frunzele alea rosii.Eu vad ca plantele tale sunt foarte ok,ce ai cu ele?????Lasa-le asa,deocamdata.E bine ca incep sa creasca noi ramuri,asta intotdeauna este un semn bun.Poti sa lasi si din varf lastarii noi,deci nu rupe nimic.
    In rest,vezi ce-ti mai spun fetele de pe la Lia si apoi fa ca mama mea care zicea asa:
    „Du-te’n sat si da de stire
    Vin-acas’si fa cum stii(poti”..zicea ea )
    Deci ,te pup zuzulino draga si ma mai uit la florile tale care-s foarte bine,dupa parerea mea.

  97. maryanne zice:

    referitor la rodiu,ma bag si eu in seama ,nu e mosmon?Am cumparat anul trecut unul si pe eticheta arata fructul ca la rodie.Dar imi pare tare rau ca nu l-am protejat de iarna asta.Nici smochinii mai mari de trei ani nu i-am protejat si sunt sigura ca nu supravietuiesc.Bine ca macar pe cei de 1 si 2 ani i-am invelit.Om vede la sfarsitul iernii ce pagube avem.

  98. Elisa zice:

    Da,Maryanne,asa cred c-a patit si caisul meu care-i asa de subtire….si ma tem sa nu fi inghetat.Om vedea la primavara 🙂

  99. lima zice:

    pt maryanne ,

    nu, mosmonul nu e rodiu, arbustul meu are frunzele lucioase si asemanatoare celor de camelie iar fructele sunt de culoare rosie

  100. maryanne zice:

    pt Lima
    ai dreptate,m-am documentat si am vazut ca nu e acelasi.Tu de unde l-ai cumparat?as vrea si eu.

  101. lima zice:

    pt maryanne

    nu l am cumparat, am primit cateva ramurele pe care le am pus in gradina si s au prins toate!
    daca esti in constanta primavara asta iti pot da sa incerci sa le plantezi.
    iar daca elisa este de acord am sa postez si cateva poze cu el inflorit asta vara

  102. Elisa zice:

    Liliana,cum sa nu?dar stii sa postezi poze la comentarii?Sau vrei sa fac un post cu asta si-mi trimiti pozele pe mail? Cum vrei tu…stii ca am zis ca voi deschide o categorie cu „poze de la vizitatorii mei” si iata inauguram…categoria 🙂

  103. maryanne zice:

    sunt din Tulcea si poate imi fac drum , mi-ar placea tare mult.

  104. maryanne zice:

    Pt lima era mesajul si ,sa fiu mai explicita ,poate imi fac drum la Constanta

  105. Elisa zice:

    OK.
    Lima-Liliana,sper ca ai inteles intrebarea mea? 🙂

  106. lima zice:

    elisa,

    nu, nu stiu sa postez dar pe mail as putea trimite mai multe poze cu gradinita mea, doar sa stiu adresa si apoi putem face inaugurarea !
    pe maryanne o astept in primavara sa i dau un lastar de rodiu .

  107. Elisa zice:

    elisavasu@gmai.com
    aici poti sa-mi trimiti.Stii sa pui pe mail poze?

  108. maryanne zice:

    pt Lima
    lasa adresa de mail la Elisa si mi-o trimite ea pe mail sa putem lua legatura.Eu ,prin martie imi fac timp si drum la Constanta.Sau cere-i Elizei adresa mea.

  109. Buna Elisa pe mine ma intereseaza in special inmultirea muscateloe curgatoare eu am incercat si nu mia reusit nici intrun fel leam tinut in apa si sau putrezit in pamant la fel poti te rog sa imi trimiti vrun raspuns iti Multumesc.

  110. Elisa zice:

    ADI satu mare,
    ce pot sa-ti spun este ca se inmultesc toamna si primavara.Ti-au putrezit fiindca nu o fi fost perioada potrivita .
    Am auzit si eu,fara sa incerc, ca lastarul se cresteaza in cruce pe sectiune,se introduce un bob de grau in mijloc si apoi il pui in pamant dar nu foarte umed.Si inca ceva,sa fie in pamant un nod caci de la noduri ies radacinile.Ai inteles?Deci tai lastarul sub un nod cam la 2-3 cm si il introduci asa ca nodul sa fie putin ,1 cm ,in pamant.Apoi nu-l misti,il lasi in acelasi loc dar la lumina.Poti sa-ti faci asa cate ghivece vrei sau cati lastari ai.Lastarii nu trebuie sa fie lungi,deasupra pamantului sa mai aiba 1-2 noduri.
    Deci,ADI,vezi…totul depinde de noduri 😀 Ai tinut seama de asta ce zic eu?
    Iti doresc succes,sa ti se prinda si sa infloreasca!

  111. Eu am adresat o intrebare la textul cu rasadurile:D

    Aici vroiam sa-ti dau un „hint”, un indiciu.. Cand faci poze de aproape, cu o floare de ex, foloseste macro:) de-aia ies neclare.. cu macro focalizezi sa se vada clar, si gata:D

  112. Elisa zice:

    aripidezapada,
    nu stiu sa fac poze decat pe pozitia auto,imi pare rau..o sa incerc sa nu mai pun poze facute de aproape ci sa focalizez normal si sa maresc scotand detaliu,daca se poate,sau nu mai pun poze care nu ies prea clare,caci vad si eu asta… 🙂

  113. liliana zice:

    buna seara, elisa,
    ai primit pozele si adresa mea pt maryanne?
    asta ca veni vorba de poze, eram curioasa daca am reusit sa le trimit

  114. Elisa zice:

    Liliana,
    da,i-am trimis imediat tel tau Maryannei,iar pozele,cele 2 mailuri au cate 2 poze fiecare le-am primit.
    Asa cum ti-am raspuns dupa primul mail trebuie sa fac materialpentru rodii pitici si apoi sa public alaturi de poze si nu am gasit inca.De aceea te-am rugat sa faci tu material(asa am scris in mail al 2-lea,da? si apoi voi publica,fiindca tu care ai planta poti sa sti mai exact care informatii de pe net sunt potrivite,eu pot gresi.
    Ce mai faci,draga Liliana,a venit primavara la voi?
    Iti doresc sa fii bucuroasa de gradina ta exotica din jurul casei,este deosebit de frumoasa…atat cat am vazut din poze 🙂

  115. liliana zice:

    elisa,
    multumesc mult pentru urari, la noi inca nu s a instalat primavara cu adevarat desi in gradina lalele si zambilele au deja cam 15 cm inaltime si boboci mari. de fapt mai au ceva boboci care au ramas nemancati de limaxi, caci m am convins ca ei sunt dusmanii care mi au mancat si ghioceii si inca n am reusit sa cumpar capcane pentru ei( dar maine sigur va fi ziua lor!)
    cat despre rodiu( sau rodier, sau granata) am gasit un material care se potriveste intru totul celui pe care il am eu in gradina, ramane sa hotarasti tu daca il poti folosi,acesta este link ul http://plantfanatics4.e-monsite.com/rubrique,punica-granatum,1154012.html
    privindu ti rasadurile m am hotarat sa incerc din nou anul acesta sa fac gradina de legume dupa o pauza de 3 ani , pauza cauzata nu de insucces ci de insatisfactie intrucat din cauza ca gradina este la 20km de constanta nu m am putut bucura de roadele ei care cand erau gata de cules …nu mai erau deloc !!!( hotomanii din sat s au bucurat de rosii cherry, de zucchini si de broccoli, ca sa nu mai amintesc de migdale caci am un singur migdal dar nici din livada de 200 de pomi nu am cules decat cateva caise si atat ).
    dar tu m ai convins sa mai fac o incercare asa ca sper sa ti trimit si eu cateva poze cu rasadurile mele care vor fi mai tarzii!pana atunci am de luptat cu limaxii ….

  116. Elisa zice:

    Liliana,
    draga mea,am raspuns altcuiva de curand cum sa ocrotesti plantele de limaxi…pui in jurul fiecarei plante zat de cafea,uscat mai bine si apoi ei nu se vot mai putea tara sa ajunga pe tulpina si pe frunze,dar asa.. un strat sa fie cam de 12-15 cm diametrul.Eu am incercat cu varza ornamentala si cu salata din gradina si a mers.
    Insa,nu inteleg un lucru…au iesit limaxii si pe ger din pammant?La noi nu am observat inca.Deci,chioar si lalelele le mananca?
    Si mai incearca punand din loc in loc ghivece cu gura in jos si ei ziua se ascund acolo iat tu ii culegi si ii executi,dar asta cere atentie si treaba zilnica.
    Am in blogroll un site care arata metode naturale de combatere a daunatorilor si poti cauta.
    O sa ma uit la linkul acesta si o sa scriu material pentru rodii tai 😀
    Draga,chiar asa?Pai noi am cultivat dincolo de gardul gradinii pe terenul familiei sotului meu cativa ani dupa Revolutie,adica dupa re trocedare si dupa ce am patit tot asa cum zici tu am renuntat.Toata lumea a renuntat,sunt 50 de hectare parasite nu din alte motive ci doar din cauza hotilor.In tara asta nimeni nu te protejeaza,proprietatea doar in constitutie este garantata si protejata dar cine respecta constitutia in aceasta tara? 😦
    Totusi,daca nimeni nu mai seamana nimic prin prejur si hotii nu au de ales intre proprietari este destul de dificil.Zici ca aveti si livada acolo?Oauuu…ceva trebuie facut,nu stiu ce dar trebuie.

    LE.

    da,mai,dar asta din link creste 3-8 metri deci nu-i pitic…sau nu conteaza este acelasi cu cel care face fructele ce le cumpar eu de la Plus?

  117. Fla zice:

    Buna ziua, doamna Elisa,

    Am pus in toamna, cand am facut niste taieri usoare la trandafiri, niste butasi in pamant.Mai bine zis, i-am ingropat in pamant, in santuri, la un unghi de 45.Afara am lasat doua noduri.Am tasat bine pamantul si atat.Ieri am scos doi butasi.De curiozitate.Au format in partea de jos un fel de excrescenta alba cam cat o aluna.Radacini , ioc, nimic.Oare as putea sa-i mut in ghivece cu nisip?Ar face radacini?

  118. Elisa zice:

    Fla,
    excrescenta aia nu-i buna,poate fi un cuib de insecte,larve,etc si ar fi bine sa te uiti mai atent sa vezi ce este,ca sigur nu-i de la trandafir, iar radacini fac butasii cand le punem in cap un pet .Asa s-au inmultit ai mei.
    Acum,spune-mi daca au facut frunze anul trecut?O fi uscate betele?Trebuie sa-ti dai seama ca daca de atata timp nu au nici frunze si nici radacini…mira-m-as sa mai faca,insa poti incerca butasire din ramurile ce le tunzi anul acesta si sa le introduci adanc si cu pet deasupra la care cand e cald sa deschizi dopul.

  119. Fla zice:

    Cu permisiunea dvs. imi permit sa o ajut pe Liliana cu niste sfaturi.Nu de mult am cumparat cartea dlui.Stefan Wagner, „Trandafirul de la mit la mileniul trei”.In capitolul „Combaterea bolilor si daunatorilor pe cale biologica si nepoluanta” sunt cateva solutii interesante.

    EX:zeama de usturoi, ceapa si ardei iute. Se fierb cativa catei de usturoi cu 4-5 ardei iuti si 2 cepe mari in 2 litri de apa timp de 15 mintute.Se lasa sa se raceasca si sa stea peste noapte.Lichidul se filtreaza , apoi i se adauga fulgi de sapun sau lapte si se agita.Se stropeste pamantul in jurul plantelor pe un diametru de aprox 10 cm.

  120. Elisa zice:

    Fla,
    poate ca la limaxi functioneaza insa eu am facut cu ardei iuti…o zeama si am stropit de musculita alba si …nimic,nu le pasa…asa ca…mie sa-mi spui un insecticid chimic impotriva musculitei albe in afara de ACTARA caci numai cu asta nu am stropit inca insa am cumparat.
    Metodele de tratare naturale …hmmm, or fi eficiente dar eu nu am constatat asta.Pana si la lamai am stropit si cu apa cu sapun dar si toata vara cu insecticid si abia pot spune…Doamne ajuta…sper sa fie scapat.E greu.

  121. Fla zice:

    E tare, pare lemn.In fine, nu ma prea intereseaza sa inmultesc, eu ,trandafirii prin butasire.Anul trecut am scos de pe pasune niste puieti de maces. Si am facut altoirea in ochi dormind.Acum am vazut ca au facut pornit mugurii la 5 din 7 .Astept si primele flori! ADOR TRANDAFIRII! peste 2 saptam. o sa-mi comand 20 de buc de trandafirii de la Rosafruct Unirea.Sunt scumpi, dar fiindca sunt de-abia la inceput incerc sa am ce e mai bun.

  122. Fla zice:

    CONFIDOR 20-0,075%, FASTAC, CARBETOX, FERNOS,NURELLE.
    Aplicare Ziua 1-ziua 7 apoi pauza 10 zile si se repeta ziua 1-ziua 7.Trebuie umectat bine si dosul frunzelor.

    Solutia eco:
    Zeama de frunze de rabarber( Ce e asta? o fi rubarba?)Cateva frunze se fierb intr-un litru de apa.Se filtreza, dupa racire.Lichidul rezultata se amesteca cu o cantitate egala de emulsie de sapun( mai jos e si reteta)Din acest concentrat 100 ml la 900 ml apa.Eficient contra insectelor si larvelor rozatoare asemanatoare cu acestea.
    Emulsie de sapun:Pentru un litru de apa se pun 2 linguri de supa de fulgi si se agita bine.Lichidul se poate stropi direct pe plantele atacate de afide si alte insecte sau se poate folosi in amestec.

  123. Elisa zice:

    Fla,
    foarte bine,asa sa faci 🙂
    Asta cu sapun am facut-o dar sa nu-ti inchipui ca la gramaj,hahaha!

    Am,vara,atata treaba incat numa’ sa mai fac de mancare si pentru insectele de pe plante nu am chef.Asa ca…cine are timp si chef sa faca…eu merg pe metodele mele,dar e bine ca ai scris ca sigur lumea care cauta asa ceva se va bucura.

  124. liliana zice:

    elisa,
    multumesc pentru sfaturi, voi folosi zatul de cafea, voi incerca si stropirea ( multumesc fla, sper sa fie eficienta solutia).
    astazi am greblat frunzele uscate din gradinita si am gasit foarte multi pui de limaxi in pamantul reavan dar , poate parea o prostie, mie mi e mila sa i omor, nici cand ii gasesc pe alee nu ma indur sa pun sare pe ei,am vazut odata o familie, cred ca era mama cu fiul (sa nu razi de mine !) si m au induiosat asa ca prefer sa i arunc la gunoi si mai departe nu ma gandesc ce se intampla!
    acum am dat o alta fata gradinei, crocusii galbeni si violet (nu s chiar atat de multi incat sa fie o flacara violet!!) si au scos timid bobocii si irisii mi au impanzit totul cu rizomii lor lacomi. cred ca voi fi nevoita sa i mai raresc.
    in legatura cu rodiul meu ,nu este pitic deloc, in al 3 lea an are deja 2,5 m si cred ca mai creste inca,asa ca link ul acela este decrierea perfecta nu numai ca aspect ci si in privinta conditiilor de cultivare dar nu este acelasi care face fructele ce ti plac tie, este ornamental iar fructele sunt mai mici si necomestibile.
    promit ca in primavara sa ti trimit poze cu livada mea in floare si incerc sa gandesc pozitiv si sa nu ma supar ca eu nu ma aleg mai cu nimic din ea…dreptul si respectul pentru propietatea privata sunt lucruri prea putin interesante pentru guvernantii nostri, prea ocupati cu incurajarea somajului si procreerii caci e mai bine sa nu muncesti si sa ai copii mai multi si alocatii pentru ei mai mari decat sa muncesti, sa produci si sa vezi cum nu mai stiu cum sa te ingradeasca mai mult. chiar, ce ar trebui explicat copiilor, de ce ei vor avea alocatii mai mici decat ale celor ai caror parinti nu prea se omoara cu munca? ai mei sunt mari, nu judec subiectiv, dar mi se pare ca suntem intr un vid de guvernare si de legislatie din care va fi nevoie de multi ani pentru a iesi.
    dar despre asta si despre altele nu cred ca e locul acum sa vorbim…

  125. Elisa zice:

    Liliana,
    de ce semnezi ba cu lima,ba cu liliana? Ori deja sunteti asa de multe prietenele mele incat nu va mai deosebesc?Tu mi-ai trimis pozele si materialul despre rodiu?Ma doare capul,m-am incurcat,nu mai stiu cine-i care-i,ce sa mai fac,cui sa-i trimit,cine mi-a trimis poze…nu mai stiu nimic…Va rog sa ma lamuriti si de preferat sa nu folositi acelasi nick-name daca el a mai fost folosit pe aici…
    M-am zapacit de tot de cand cu rodiul si rodiile.Eu credeam ca daca fructele sunt mici,caci asa mi-a zis cineva… credeam ca si el este pitic,ori am inventat eu asta????Nu-mi place sa nu-mi fie clare lucrurile in cap si acum …I’m so confuse!! hahahaha!

  126. Elisa zice:

    Gata,stiu,m-am documentat.Liliana din Constanta = Lima si tu mi-ai trimis pozele cu rodii ai tai,da?
    Sa nu va suparati pe mine,ati depistat ,desigur,o urma de umor in luarea mea cu mainile de cap,da?
    Pup.Seara buna!

  127. Eu as vrea sa nu mai primesc mailuri mereu cand se scriu pe aici comentarii:D ma „abonasem”, dar acum.. :-S Nu stiu cum se face..

  128. A, scuze, gata, am reusit:D oricum mai revin pe aici, dar nu era nevoie de atentionarile conversatiilor existente 🙂 atat

  129. cezar zice:

    Un sfat si din partea mea: Nu aruncati cojile de banane, maruntiti-le, amestecati-le cu zat de cafea, lasati-le la fermentat 15 zile si apoi amestecati cu pamant de padure sau pamant cu turba . Se poate cultiva pe aceasta combinatie flori sau chiar rasaduri cu rezultate uimitoare.

  130. Elisa zice:

    Ei,mai! Parca am mai auzit asta pe aici 😀
    Si cum sa fac asta cu fiecare banana in parte?ca eu mananc doar una pe zi,cel mult…ca ingrasa 😀 iar daca le adun la frigider de pe o saptamana nu mai imi pot tine ciorba,deci cum propui sa fac,practic,asta.Nu,serios,nu glumesc 🙂

  131. fla zice:

    Buna ziua, doamna Elisa!

    Azi ninge ca-n ajunul Craciunului!!! si e foarte frig!!Ma intreb ce o sa iasa din ceea ce am semanat?Mazarea, ceapa, spanacul….

    Eu amestec zatul de cafea cu cenusa si balegar de vaca putred si pun pe langa trandafiri….

  132. ba_laura zice:

    elisa, iara nu ma descurc…
    mi-am tras si eu un blog, sa-mi pot posta poze cu reusitele si esecurile de gradinar etern incepator… sa am si eu unde sa te invit la o sueta…
    bineinteles ca am ales un moment nu tocmai fast, adica am vointa da’ n-am puterinta (in cazul de fata timp), asa ca iar te rog pe tine: stii tu vreo adresa la care sa gasesc mai multe detalii despre cum se particularizeaza si se foloseste un blog?

  133. Elisa zice:

    Draga Laura,daca ti-ai tras deja atunci esti gata.Inseamna ca ti-ai facut cont,ca ti-ai completat pentru a-ti face blog in 2 timpi si 3 miscari,asa era acu 2 ani.Acum,spune-mi pe ce platforma?Si,maio concret,ce nu stii?Ca asa in general nu stiu ce sa zic.
    Succes! 🙂

  134. Cezar zice:

    Eu folosesc acest ingrasamant tot anul. Nu trebuie sa disperat daca mancati banane nu prea des. Maruntiti cojile si depozitati intr-o pungulita de plasic. Nu are importanta cand le amestecati cu pamantul, important e sa adaugati compozitia dupa fermentare. Si o mica istorioara: vizionand filmul Seven Pounds cu Will Smith in rolul principal am avut surpriza sa-l ascult dand sfat alcuiva pro folosirea cojilor de banane ca ingrasamant de flori. Ironia este ca eu stiu de la regretata mea mama care acum 5 decenii folosea in gradina acest ingrasamant.

  135. Elisa zice:

    Cezar,
    bine,daca nu uit o sa fac asa cum zici.Cand o sa vina primavara o sa-mi fac o cutie afara numai pentru coji de banane si acolo n-au decat sa se fermenteze…
    Deocamdata noi tot gunoiul menajer il ducem intr-un loc pentru compost de unde peste un an,doi sotul meu ia pamant pentru fhivece si rasaduri,asa ca nu arunc la tomberon resturile vegetale…E bine asa? 😀

  136. Hey! Nu am mai gasit textul ala cu rasadurile, unde le aveai pozate sub calorifer…
    Te-as mai intreba o data, ca sa fiu sigura..: le pun sub calorifer (deci e buna caldura, ca sa germineze ziceai parca) si nu le mai ud vreo 2 sapt? Le acopar cu un celofan? (pot sa pun chiar peste cutiile de plastic? nu mai stiu cum prinsesesi tu 😦 ). Multumesc!

  137. Elisa zice:

    aripidezapada,
    1.intai ud pamantul cu solutie de fungicide impotriva ciupercilor care fac sa cada rasadurile udate abundent
    2apoi semeni(dar pamantul sa fie caldut nu rece) in cutia de plastic gaurita la fund pentru drenaj
    3.apoi acoperi prin presarare pamant care nu-i ud ci doar umed si apesi cu dosul palmei usor ca sa adere semintele la el,sa nu ramana aer.
    4. Asezi pe cutie/cutii o revista,un pliant,usor,nu celofan,nu plastic ci hartie si nu foarte fix,trebuie sa ramana spatiu ca sa nu mucegaiasca,sa circule niscai aer.Deci,doar iai un pliant si-l asezi peste toate cutiile.
    5. sub calorifer este mai cald decat in alt loc din camera si pentru ca sa germineze semintelor le trebuies 25 de grade,chiar mai mult,iar cand rasar nu mai au nevoie de asa mare temperatura.
    6. daca sunt rosii vor rasari in o saptamana,daca sunt ardei in max.10 zile,daca sunt flori,fiecare are perioada ei de germinatie ..
    7. dupa 3 zile te uiti iei cutia in mana si la lumina te uiti sa vezi daca apar punctele albicioase,daca incep sa rasara.
    In momentul cand vezi ceva alb pe pamant scoti imediat cutia la lumina si la 20 de grade,nu mai mult.Deasemenea incepi sa uzi tot cu solutie de fungicid(PRVISUR,MERPAN,ETC ) dar cu stropitoarea facuta din dop(ca sa nu uzi pe alaturi)
    8.Ca sa nu se lungeasca plantutele au nevi\oie de lumina,iar daca nu este soare in geam atunci nu pui nici apa zilnic.
    Draga,de maine putem incepe sa insamantam din nou…Luna va fi in crestere..Succes!

  138. Multumesc mult! Ah, la una din cutiile de plastic am pus pamant cam „mocirlos” si mat (nearisit) deasupra, sper sa pot sa repar..
    Multumesc inca o data! O sa te anunt daca imi iese bine.. si-asa cand le puneam ma rugam incontinuu sa rasara ceva si ziceam ca nu-s o „gradinareasa” buna :))
    Succes si tie!

  139. Elisa zice:

    Si semintele nu prea adanc doar un strat care sa faca sa nu se mai vada semintele,strat uscat ca sa nu crape,nu de alta 🙂
    De rasarit o sa rasara insa daca e prea multa apa o sa dispara 😦

  140. Nu rezista si fara sa pun vreo solutie?:(
    Au rasarit, dar ma asteptam sa nu fie asa multe, ca nu am fcut chiar cum trebuia.. dar invat:D

  141. Elisa zice:

    E bine ca-s multe ca au de unde ramane pana la final ,asta daca nu le pui nimic pentru fungiiNu uda decat in cazuri extreme,adica daca se ofilesc,putin inainte de asta 🙂
    Sigur ca o sa inveti,numai facand se invata orice activitate practica asa ca …mult succes!

  142. Alexx_88 zice:

    Salut. Am pus in ghiveci seminte de rosii si castraveti. Au inceput sa iasa frumos, dar la un momendat incep sa se ofileasca. De ce? Unde gresesc?

  143. Elisa zice:

    Alexandru,
    este caderea platutelor de rasad datorata unei ciuperci care se dezvolta in pamant la umezeala pea mare.Eu le-am stropit cand au rasarit cu MERPAN,dar cel mai bine este cu PREVICUR.
    Cauta in blog aceasta postare cu caderea plantelor si gasesti mai multe explicatii.
    Citeste despre rasaduri la categoria Rasaduri si vei afla cum am facut eu.Succes!

  144. Alexx_88 zice:

    interesant…numai ca..deja erau moarte cu totul. 😦 le udam odata la 2-3 zile, mi-a putrezit si pamantul, a crescut si ciuperci si intr-un final au cazut. vreo 2-3 ce mai stateau.
    Am aflat informatii interesante. Azi am avut o zi grea ;)) Am scos toate cele care erau moarte si am bagat alte seminte (ridichie, castraveti si rosii).
    Am pus si pamant universal (cica combate putregaiul). Pe luni cumpar si solutie impotriva ciupercilor si sa vedem. sper ca data aceasta sa iasa ceva frumos.
    Ce zici!! am procedat bine? Sunt novice in domeniul asta. 😀

  145. Elisa zice:

    Alexandru,
    sau te reprofilezi in cresterea ciupercilor 😉

    Daca era mucegai pe pamant inseamna ca era si destula sau prea multa umezeala si mai este ceva,trebuie sa bata soarele pe pamantul din rasadnita,soarele este dusmanul mucegaiurilor,ciupercilor.
    Eu as fi aruncat tot acel pamant afara si as fi pus seminte in altul dupa reteta mea de semanat in rasadnita…am scris de „n” ori cum fac pe la categoria „Rasaduri”.
    Mi-am pregatit si eu niste pahare in care sa seman castraveti din aceia de salata,mari si zemosi si pun cate 2 in fiecare pahar.E prima oara..incerc sa vad daca va fi bine.
    Spor la gradinarit draga Alex,sa-ti iasa tot ce faci si sa te bucuri de cresterea plantelor 🙂

    …si inca ceva,nu am auzit de ridiche la cub iar cand o muti in gradina s-ar putea sa faca seminte in loc de radacina,nu stiu,doar intuiesc .Ridichile se seamana acum direct in gradina si daca noapte este frig se acopera cu folie pana rasar.

  146. Alexx_88 zice:

    stau la bloc si nu dispun de gradina. toata treaba se face in balcon. ;))

  147. Elisa zice:

    Alexx_88,
    bine,dar ridichile asa cum le semeni acolo le lasi pana se fac de mancare,altfel o sa ai flori de ridichi pe balcon,ceea ce nu-i chiar asa de rau,fac flori frumusele 😀

  148. fla zice:

    Doamna Elisa ma gandeam ca in Saptamana Mare sa seman cartofii.Ce ziceti? E prea repede?Am vazut ca doar in 29 martie se preconizeaza temp negative (-2 grade la Arad).Cred ca in pamant nu ingheata..Pamantul a fost sapat din toamna..in feb a fost iar sapat+ gunoi de grajd putrezit..
    Ce parere aveti despre samanta de cartof din Olanda?

  149. fla zice:

    Ma scuzati, pt exprimarea gresita.” Ce parere aveti despre cartofii de samanta din Olanda?”

  150. Elisa zice:

    Da,se pot semana cartofii caci n-o mai ingheta pamantul de acum incolo insa e bai daca dupa ce rasar vine vreo bruma(ceea ce la noi se intampla) si ii da ‘napoi cu ceva timp pana dau alte ochiuri,ma rog…mai bine intereseaza-te la cineva din zona voastra.Cat priveste cartoful de Olanda…n-am habar,nu cunosc si nu-mi dau cu parerea.Am citit ceva de Manolescu,criticul Manolescu legat de „eu nu mai dau sfaturi” ceea ce m-a convins hahaha!

  151. fla zice:

    Mersi, pentru SFAT !!!Poate va razganditi, totusi…Proverbe 27:9 ” Cum inveseleste untedelemnul si tamaia inima asa de dulci sunt sfaturile unui prieten” ( In cazul de fata virtual) Eu citesc Stephen Fischer-Galati…o mini sinteza a istoriei romanesti din sec al xx-lea…

  152. Elisa zice:

    Tamaia sau lamaia?
    undelemnul inveseleste sau unge?
    De unde iei aiurelile astea de proverbe,draga mea? Ma intreb daca alti cititori pe aici au inteles proverbul tau,daca nu,te rog sa nu-l explici ca il consider banc. 😛
    Si ce sa ma razgandesc? Sa incep sa dau sfaturi despre ce nu ma pricep?
    Si in ultimul rand daca ai fi cautat pe net ce a scris Manolescu ai fi inteles si ce ti-am spus eu.
    S-o lasam balta ca nu-s in forma,nu vreau polemici pe teoria chibritului.Pa!

  153. fla zice:

    DIN BIBLIE, PILDELE SAU PROVERBELE LUI SOLOMON 27 cu 9.

  154. gloria zice:

    Buna Elisa,

    Eu sunt Gloria si de ceva timp am devenit din ce in ce mai interesata de natura si protejarea ei. Ce m-a enervat cel mai rau in ultima vreme este chestia cu codex alimentarius. Vad ca tu ai un blog foarte citit si asa ar afla mai multi oameni despre el. Ma gandeam ca poate putem face ceva importiva acestei legi care va nimici culturile naturale din tara noastra.
    Ce parere ai?

    cu drag
    gloria

  155. Maryanne zice:

    Draga Eliza ,te rog spune-mi daca lobelia e doar lobelia sau e si lobelia curgatoare.Am cumparat un plic de seminte de la un magazin si am vazut in alt magazin ,alt fel de plic pe care scria lobelia curgatoare.Floarea e la fel si pe un plic si pe celalat.Ma gandesc ca poate fi ca la petunii si curgatoare,de aceea te intreb ca tu ai mai pus si stii mai bine.

  156. Elisa zice:

    Maryanne,
    da,asa este sunt si curgatoare asa cum era a mea cea de cumparat,cea foarte mare care curgea peste ghiveci,in schimb cea semanata de mine(cele,ca doar 2 mi-au rezistat) nu era curgatoare insa era tot frumoasa.
    Daca vrei sa le mai vezi da search pentru LOBELIA MARE so LOBELIA MICA,asa le-am denumit eu.

  157. Maryanne zice:

    Daca mai ajung pe la magazinul ala o sa iau si un plic de seminte de lobelia curgatoare.Oricum e frumoasa.

  158. Elisa zice:

    Da,Maryanne,e superba si eu daca voi gasi de cumparat voi cumpara din nou caci mie nu o sa-mi iasa asa de faina oricat m-as stradui…

  159. simona zice:

    buna ziua!

    Sunt o tanara mamica care in 2008 si-a ridicat o casuta impreuna cu sotul ei, undeva intr-un varf de deal. De atunci ma tot chinui sa imi fac si eu o micuta gradina de flori. Se pare ca nu prea am mari succese….vara trecuta mi-au iesit doar lalele,carciumaresele. Am plantat zorele ,irisi…dar nu am avut succes! Din pacat nu imi pot permite sa cumpar bulbi de flori…asa ca mai apelez si la bunavointa celor din jur. Am si un baietel de 3 anisori caruia trebuie sa-i ofer strictul necesar. Apelez si la d-voastra,cei iubitori de flori…daca cumva aveti seminte de flori, bulbi…ramasi…sau v-ar placea sa faceti pe cineva fericit….as fii enorm de bucuroasa ca sa le primesc. Cu stima si respect!

    Va doresc un Paste fericit si implinirea tuturor dorintelor!

  160. jambru catalin zice:

    buna eliza vreau sa fac primul tratamet la pomifructiferi lam facut pe cel de iarna si acum vreau sa stiu daca pot baga si decisu si fungicidul in amestec sau trebui sa-l dau separat sant debutant in asa ceva. am vreo 30 de pomi si vreau fac stropirile necesare
    multumesc anticipat.

  161. Elisa zice:

    Dragul meu,uite,du-te la grADINUCA,este in blogrol la mine,ea are livada si are o postare cu tratamentul complet al pomilor din primavara pana-n toamna-iarna.Eu nu prea tin seama de multe chestii in plus sotul meu se ocupa cu asta si nah…mai bine inveti de la cineva care se pricepe mai bine.Sper ca nu te superi,pur si simplu nu am timp acum sa caut si asa pe de rost nu stiu decat ceea ce fac eu.Ma intelegi ,da?Adinuca stie mult mai bine si nici nu trebuie sa intrebi ,vei gasi tabel si poti sa-ti notezi.Ea oricum nu prea are timp sa raspunda la comentarii,de aia zic sa cauti,sa iei si sa ai incredere ca stie ce zice.
    uite,aici ete postarea respectiva
    http://gradinuca.ro/2010/03/15/tratamente-pentru-pomii-fructiferi/

  162. marian zice:

    Olla.Sunt incepator in ceea ce priveste agricultura si gradinaritul.si dupa cum bine se stie la noi in tara nu ai sanse la informatii de nici un tip Doar ceea ce gasesti pe net si multe dintre ele sunt eronate.Ceea ce vreau eu sa te intreb este daca ai cunostinte in legatura cu acele culturi din afara:Spania,Mexic,Filipine,etc.(pot continua mult si bine)Acele culturi hidroponice sau culturile suprapuse.Eu (pentru ca nu am ce face,mor de plictiseala) am incercat sa faca asa ceva si din toate sortimentele (daca pot sa spun asa)am ales capsunii.(ma ajutat foarte mult articolul tau despre polenizarea artificiala.merci :-* ).Vreau sa aflu mai multe despre acest tip de agricultura.toate cercetarile mele se bazeaza pe micile filmulete de pe YOU TUBE si foarte putin pe restul paginilor de net.Ceea ce am proiectat eu nu am gasit pe nicaieri.Nu pot spune decat ca pana acum capsunii sau prins merg foarte bine fara nici un fel de substante sau hormoni.insa nu stiu cum o sa fac cu polenizarea deoarece sunt intro sera de mici dimensiuni 2/3.Am citit articolul tau insa nu stiu cesa zic.am retineri.la primarie nu am sanse mai ales ca sunt de la tara iar aici tot ceea ce cunosc romanasii de pe acolo este egal cu zero sau poate chiar sub.Multumesc.

  163. Elisa zice:

    Marian,
    cu draga inima,doar ca nu am inteles mare lucru,ce doresti sa afli de la mine,concret.Deci,pune tu intrebarile numerotate,sa stiu ce sa zic.Nici la care articol te-ai referit nu stiu,fiindca eu cultiv capsuni remontanti in aer liber.Nu am cunostinte despre sere si solarii,deci despre culturi in spatii inchise.Daca asta poate fi un raspuns multumitor pentru tine,ia-l de bun,fiindca asta-i realitatea mea.
    Te mai astept si iti doresc Sarbatori de Pasti Fericite!

  164. Marian zice:

    Nu-i nimic.Ma asteptam la un astfel de raspuns.Oricum.Culturile hydroponice sunt un mister pentru tara noastra.Articolul despre care vorbesc este cel despre polenizare.Sper sa ma ajute.Caci singurul lucru care mai trecut in minte pana sa il citesc a fost sa prind albinutze cu batcanelul si sa le bag in solar(glumesc).Multumesc si sarbatori fericite si tie.

  165. In 5 minute o sa primiti o provocare (placuta, zic eu) la mine pe blog! Daca doriti sa-i raspundeti, eu m-as bucura!

  166. Elisa zice:

    Aripidezapada,sa nu fie leapsa ca nu mai pot,am deja doau pe care nu pot sa le comit.De fapt eu nu prea pot sa scriu asa…la comanda,tre’sa-mi vina,sa am starea necesara si ceva din mine sa ma imboldeasca,nu pot altfel.Dar ma uit 🙂

  167. lumi_lumi21 zice:

    Buna ,Elisa! te rog spune-mi dak au inflorit deja pomii ,ii mai pot stropi cu sulfat de cupru? multumesc mult si iti urez tot binele din lume

  168. Elisa zice:

    lumi_lumi21,
    nu,nu-i mai stropim cu piatra vanata cand sunt in vegetatie,dar uita-te la a doua stropire(la cautari) caci inainte de a inflori,la momentul”buton” se stropesc cu altele.La sfarsitul infloririi,dupa ce albinele si-au facut treaba…atunci e a treia stropire…,dar acum,cat sunt infloriti nu,lasi albinele in viata,pai nu????

  169. Izabela Panescu zice:

    Buna,

    Am gasit blogul tau si esti persoana perfecta pentru un material pe care vreau sa il fac la PRO TV. Despre cum sa-ti faci singur o gradinuta cu flori si nu numai. Suna-ma, te rog, la 0726.915.554. Astept raspunsul tau cat mai repede, ca sa stiu daca trebuie sa caut pe altcineva in cazul in care tu nu poti.

    Multumesc,
    Izabela Panescu
    Pro TV

  170. Dumi zice:

    Elisa, da-mi si mi un sfat. Ai spus ca folosesti seminte de legume cumparate din piata si care au foat pe gustul tau. Am incercat si eu treaba asta cu niste ardei dar nu prea mi-a iesit in sensul ca au rasarit vre-o 2 plantute si au murit si acelea. Deaceia te rog sa-mi dai mai multe detalii daca se poate sau sa scri un articol pe tema aceasta. S-au poate l-ai scris si nu l-am gasit eu. Adica pe care le alegi pentru seminte? Cat de coapte sa fie? Iar daca nu sunt coapte ce faci? Ma rog detalii complecte pentru un profan ce ma declar public.

  171. Elisa zice:

    Izabela Panescu,
    multumesc.Poti sa faci materialul folosindu-te de blog doar atat,fara sa precizezi din ce zona a tarii este gradina mea (si cred ca-ti dai seama de ce ).Sau mai bine cauta pe altcineva.Mai binele este dusmanul binelui.

  172. Elisa zice:

    Ti-am raspuns,Dumi.

  173. lumi_lumi21 zice:

    da,Eliza ,ai dreptate,iti multumesc mult…..albinutele sa-si faca treaba ..:) te imbratisez cu drag!

  174. Elisa zice:

    lumi_lumi 21,
    si eu te imbratisez 🙂

  175. otto zice:

    Buna, sunt nou prin zona. Am si eu o intrebare…sigur o sa razi. Am plantat si eu niste rosii dar au iesit 2 tipuri de plante, intrebarea e cum arata rosiile care abia au incoltit? Multumesc

  176. Elisa zice:

    Otto,
    toate au 2 frunze la inceput.Asa ca asteapta pana apare cealalta pereche de frunze care tre’sa fie crestate,asa cum vezi in pozele mele si au un miros special…de rosii…adica de planta rosie.Ierburile cresc mult mai inalte decat rosiile iar daca ai semanat doua feluri de plante…atunci doar la urmatoarele frunze le deosebesti…asta daca…ma rog,nu mai bine faci tu o poza si-mi trimiti si eu iti voi raspunde dupa ce vad???Sau sa-ti arat eu cum arata rosiile???mici…uita-te la ..aici,primele doua frunze se vad in partea de jos a plantei,iar urmatoarele vezi ce forma si aspect au.

    Rasadurile mele

  177. Denisa zice:

    Astazi am fost intr-o expozitie cu flori si am cumparat o orhidee aeriana (radacinile nu sunt in pamant, ci sunt in aer). Acest tip de orhidee nu am vazut-o decat o singura data la receptia unui spital privat din Timisoara si am fost foarte surprinsa sa vad pur si simplu o planta naturala care treieste intr-o vaza de sticla, fara apa sau pamant. Azi am gasit acest tip de orhidee de cumparat (170 ron) si am aflat ca sunt aduse din Ungaria. Dar vanzatoarea nu stia sa imi spuna foarte multe despre acest tip de plata, decat ca se suspenda si se stropesc zilnic frunzele.

    Este superba, frunzele sunt dispuse in spic, iar florile in forma de fluture , dispuse pe tije lungi si sibtiri, sunt mov stropite cu alb. As vrea sa stiu daca aveti informatii suplimentare cu privire la ingrijirea acestui tip de planta.

    V-as ramane recunoscatoare.Am cautat pe net, dar nu am gasit nimic.

  178. Elisa zice:

    Denisa,
    la inceput am crezut ca-i vorba despre Phalaenopsis insa apoi m-am dumirit.Nu,nu am stiut de asa o orhidee insa stiu ca exista forumul Orhideelor si acolo sunt doamne si domni care se pricep,pasionati de orhidee si cunoscatori,in consecinta.Daca nu gasesti revino ca-ti dau link de la forum.
    Poate ca este asa cum a zis vanzatoarea,stropita pe frunze,dar ferite florile.Ar fi dragut sa-i faci poze si sa mi le trimiti la elisavasu@gmail.com si apoi eu fac un post special…poate asa,cum la mine citesc cateva mii de oameni pe zi,poate ca cineva va sti si ne va spune cum se intretine asa o minunatie.Te astept 🙂

  179. lumi_lumi21 zice:

    buna,Elisa! floricele cu floarea albastra care se afla printre lalale cum se numesc? Am luat si eu cand am fost la manastirea Rogozu de pe marginea padurii cateva radacini si s-au inmultit asa de frumos!!! Eu le folosesc ca bordura la flori. Sunt atat de dragalase cand sunt inflorite,au un farmec aparte. Deci, cum se numesc? mersi mult,cu drag Lumi

  180. Elisa zice:

    Miozotis sau Nu ma uita.Si sa stii ca si eu am inceput cu 6 fire care erau prinse in pamantul primulelor,primelor primule cumparate din piata si uite ca acum e plina curtea,e plin de ele si prin iarba ca nu-mi vine sa tund iarna…inca.
    Cand se vor usca semintele se scutura pe acele locuri,vantul le imprastie si in iulie rasar si cresc pana la iarna iar iarna rezista la inghet.
    Cnd sunt uscate si plantele si se iau usor din pamant eu le adun si le duc prin curte prin locuri unde vreau sa se scuture semintele si asa am si sub cires deja o mare albastra.
    Lumi_lumi21,sunt superbe multe,multe si dese…
    Te imbratisez 🙂

  181. Gabriela zice:

    Elisa, mai revin cu intrebare la tine (si cine stie cu cite altele in viitor…!) – se refera la ciresi. In toamna am plantat doi ciresi de soiuri diferite. In primavara am vazut ca doar unul din ei a facut muguri si acum are frunze pe trunchi si pe singura ramura laterala. Prin urmare am crezut ca al doilea – care are doar trunchiul pornit din punctul de altoire, nu s-a prins – a avut ceva muguri dar acestia s-au uscat. Acum insa am vazut ca si acesta e bine-mersi – in sensul ca are ceva frunze sanatoase, dar toate sunt aparute din altoi – probabil pe un mugure aparut pe altoi – am observat tirziu pentru ca au mi-am pus gazon anul asta si iarba care a crescut a obturat frunzele de care iti ziceam…Intrebare este ce ar trebui sa fac acum? Sa las funzele alea asa si sa vad in primavara viitoare sau la toamna ce pot face, sa le rup ca asa poate fortez aparitia lor pe trunchi, a murit trunchiul si frunzele astea formeaza un nou trunchi (in vreo 20 de ani…!)?

  182. Elisa zice:

    Gabriela,
    n-as zice sa rupi frunzele fiindca ele tin pomisorul in viata. Uita-te cu atentie la tulpina poate vezi semne ca nu-i uscata si lasa asa,iar la vara,daca tulpina este uscata ,cu o singura inclinare, tinandu-l de varf,se va rupe usor,ca orice nuia uscata,iar daca nu se rupe inseamna ca in inima lui pomisorul este verde,deci eu zic sa nu-l tai…inca.Cat priveste smocul de frunze de la baza…nu stiu daca se va face un nou trunchi desi asa ar fi normal.

  183. Gabriela zice:

    ok, am sa urmez sfatul tau. Momentan nu ma pot aproia sa vad mai exact ce si cum – o sa tund prima oara gazonul peste vreo 2 saptamini, pina atunci nu pot calca pe el si nici nu pot ajunge la cires…deci rabdare!

  184. fla zice:

    Am pus pastarnacul la inceputul lui martie.Acum e marisor.Trebuie sa-l raresc , neaparat.Intrebare: Oare n-as putea sa pun in alt loc firele smulse? M-am gandit sa ud bine inainte si apoi sa scot cu un cutit vechi firele ca sa nu ranesc(pe cat posibil) firisoarele acelea prin care isi ia hrana.Ati incercat vreodata? se prind? Ca am loc liber si…….imi plac sarmalele de post…cu pastarnac dulce…(asta e adevaratul motiv pt. care ma agit…sunt o gurmanda)

  185. Elisa zice:

    Fla,
    am incercat cu morcovi si se prind dar au facut seminte in loc de radacini.Deci asta ar fi…s-ar putea sa faca si radacini si seminte,tu incearca daca ai loc,daca iti ies cu radacini mari si frumoase sa-mi spui si mie,dar de prins se prind,normal.

  186. anca zice:

    buna elisa,
    o intrebare banala: am cumparat 2 muscate crete pt jardiniera,le-am replantat cu pamantul in care erau si am completat cu pamant de flori.erau pline de flori,iar acum cad intr-un ritm mult mai alert, decat cresc altele. e firesc sa aibe mai putine flori,sau ar trebui sa fac eu ceva in plus?
    iti multumesc 🙂

  187. Elisa zice:

    Buna,Anca 🙂
    Pai,ce sa zic,sunt sigura ca i s-au schimbat complet conditiile caci altfel…ma refer la temperatura lumina si umiditate.
    Cum cad florile,cu petiol/peduncul cu tot sau se scutura petale fiindca apar semintele?Poti vedea ca dupa ce se scutura petalele se formeaza seminte si periolul florii nu se despreinde de la sine,de aia intreb.
    Dar frunzele,frunzele cum reactioneaza?
    Anca,sincer,nu stiu ce sa-ti spun,doar ca poate erau multe flori fiindca le-a dat ingrasamant si ar trebui sa le pui si tu o data pe saptamana in apa si nu le uda des,nu le place umiditatea exagerata.
    (la muscate nu am avut nici eu noroc cand am cumparat ci doar atunci cand a primit sotul meu niste ramuri si le-a pus in pamant,s-au prins si de atunci am muscate,insa asta a fost acum 6 ani,iar azi,offf…sunt bolnave si nu stiu ce sa le fac.Se ruginesc frunzele asa partial dar cred ca trebuia sa le tund scurt in toamna si n-am facut-o.)

  188. anca zice:

    le cad doar petalele,si fac,exact! seminte 😉
    frunzele in general sunt ok,doar usor la baza ,pe margini sunt f putin „ruginite”. si poate ai dreptate,aveau flori extrem de multe si dantelate,o spledoare…poate e normal sa aiba doar o inflorescenta,doua…observ si mai cer lamuriri.multumesc f mult,sunt la un inceput timid 😀
    ce inseamna udat des? o data pe zi ,e bine?

  189. Elisa zice:

    Anca,
    daca le tii in sdoare atunci e bine dar daca sunt la umbra sau in casa de 2 ori pe saptamana,cam asa.
    Draga mea,daca inflorescentele au trecut la faza de seminte e bine sa nu le lasi ci sa le rupi usor pedunculul,aka tija pe care era inflorescenta fiindca planta se epuizeaza de energie dirijind-o spre formarea semintelor,deci trebuie rupte jos.
    Mai inteleg ceva din ce spui tiu,inseamna ca ai cumparat-o dupa mult timp de la inceperea infloririi si era timpul sa se scuture,era bine sa cumperi cu inflorescenta doar imbobocita.
    Pe urma,nu-i normal sa nu aiba multe flori deodata,deci poate ca este inca in perioada de acomodare la tine si dupa aceea ar trebui sa faca flori multe..
    Trebuie sa ne interesam ce sa facem importiva ruginirii frunzelor,daca afli te rog sa-mi spui si mie.
    Succes si cu drag de flori le treci pe toate…neajunsurile.Te mai astept cu drag 🙂

  190. aA zice:

    inclin sa cred ca te-ai procopsit cu mine 🙂
    asta era o alta intrebare,daca sa rup ,sau nu casutele cu seminte. m-ai citit,multumesc!
    n-am mai cumparat niciodata flori,desi am o varsta(nu spui cat :D) si m-a furat peisajul,le-as fi cumparat pe toate,atatea culori si forme…
    urmatoarea achizitie ar fi fost o jardiniera cu petunii,dar la halul in care m-am descurcat cu muscatele,mai stau un pic sa vad,daca sunt in stare.
    jardiniera existenta o tin afara,acum e chiar frig,la furtuni am bagat-o in casa,dar sunt noi ,mi-a fost mila de ele. daca va veni vreodata vara,vor fi intr-un loc cu extrem de mult soare.
    cred ca le-am zapacit complet.inauntru-afara,am pornit si incalzirea vreo 2 zile. sunt ca o mama prea grijulie. am decis sa le mazilesc afara,sa se caleasca,acolo e de fapt locul lor.
    numai bine iti doresc si multumesc de ajutor :*

  191. Elisa zice:

    aA,
    asta-i rolul meu cu acest blog si ma bucur sa vin in ajutor si ma necajesc cand nu pot s-o fac si…asa 🙂
    Draga mea,muscatele sunt plante rezistente,gandeste-te ca prin orasele mari stau pe stalpii ce marginesc strazile si nu le mai fereste nimeni de frig si de furtuni si cat sunt de frumoase!!(am vazut la Caransebes si la Lugoj ),deci sunt rezistente si nu le mai muta,lasa-le in ploaie si-n frig fiindca altfel nu e bine.
    Da,rupe cu tot cu codite,doar dupa ce s-au scuturat.
    Petuniile,vaaai..si ele sunt rezistente la frig de aia se pun prin pietele marilor orase si ce frumoase sunt toate la un loc!Deci,cumpara cateva ghivece si muta-le in jardiniera adaugand pamant.
    Trebuie sa ai ingrasamant de flori,eu am gasit la Bricostore la Brasov VITA FLORA-SOLUTIE NUTRITIVA PENTRU MUSCATE SI FLORI DE BALCON si o data pe saptamana adaug in apa de udat cum scrie pe eticheta…Acum,cu ploile astea,nu le-am mai dat si trebuie sa incep sa le dau si la petunii si la celelalte.
    Sa-ti spun un secret,am observat ca muscatele au inflorit minunat cand nu le-am scurmat pamantul din ghiveci,ca lamaiului ,le place si lor sa aiba radacinile inghesuite.
    Iti doresc sa reusesti cu florile si sa te bucuri de ele…eu cand ma duc in piata,acum,imi vine sa iau din toate insa nu mai am loc unde sa le tin,ale mele nu-s inca inflorite insa sunt de multe feluri.Chiar azi voi repica in jardiniere Verbina,Micsunele si ce mai sunt prin cutii.

  192. anca zice:

    scuze,m-am incurcat in nickname-uri 😉
    promit sa le las afara si cand ajung acasa,le ciupilesc coditele,asa cum m-ai invatat.
    locuiesc la bloc si nu am nici balcon…deci inca o jardiniera e cam tot ce-mi mai pot oferi,dar e suficient .
    tin pumnii sa le mearga floricelelor tale exact cum le doresti!

  193. corina zice:

    vreau si eu niste raspunsuri in legatura cu niste plante pe care vreau sa le cultiv o sa primesc raspuns?

  194. corina zice:

    in legatura cu niste muscate curgatoare mi-a spus cineva sa plantez frunza in pamant ca o sa prinda radacina. este adevarat?. pt. ca o frunza mi s-a uscat si nu vad deloc sa imi creasca

  195. Elisa zice:

    Anca,
    pisicuta este reprezentativa,ea m-a „salvat”,de fapt vazusem inainte avatarul tau pe alt blog si asa nu m-am mai mirat cand ti-ai schimbat nickul…involuntar 😀
    Sper sa infloreasca muscatele tale si,cica, daca le tundem , infloresc mult,insa toamna,ceea ce eu nu am facut cu ale mele,ma tenteaza sa le tund acum.Am citit despre muscate in Practic si asa zice ca trebuie tunse toamna cand le punem la rece si semiodihna.Dar,dupa vremea de afara parca-i toamna 😦

  196. Elisa zice:

    Corina,
    ti-ai raspuns singura.Nu am auzit decat la violete sa se inmulteasca prin frunze insa daca tie nu ti-a iesit,iar eu nu am incercat,raspunsul este,cert,unul negativ.Pai,nu?
    Muscatele se inmultesc prin butasire,prin august poti incerca,afara si pana vine frigul le vei avea destul de dezvoltate,doar ca-ti trebuie butasi,dar nu-i greu…unde vezi te duci si ceri.Cat de rau trebuie sa fie cineva care sa nu-ti dea o ramurea daca-i ceri….?!

  197. anca zice:

    neata si aici!
    m-am uitat la numele celorlalti si n-am vrut sa fac nota discordanta 😉
    langa muscatele de care ma plangeam am pus o crenguta de muscata curgatoare de maxim 10cm,cu cateva frunze si fara nici o radacina. ce crezi? nu numai ca s-a prins, dar arata mai solid ca celelalte si are deja vreo 2 boboci mici. o fi norocul incepatorului?

  198. Elisa zice:

    Anca,
    buna dimineata 🙂
    Asa fac si eu cand se rupe cate ceva si toate s-au prins.Da,sa-ti de Domnul noroc si sa te bucuri de florile tale si..sa le iubesti ca pe ceva viu care vorbeste in soapta 😀

  199. anca zice:

    am uitat sa-ti spun:le-am ciupilit aseara,cu tot cu petiol,dar deasupra noduletului,ca am uitat sa te intreb si nu m-am riscat 😉 ai avut dreptate,le e mai bine afara,chit ca e un cancer…
    daca tot vorbim de flori,exista trandafiri japonezi care nu infloresc? sau exista habarnisti ca mine,care nu le dau ce le trebuie? am un coleg,care mi-l tunde periodic,l-am avut de mic. s-a ingrosat tulpina,l-am scapat de paduchi de cateva ori…dar flori nimic.

  200. Elisa zice:

    Zici de trandafir chinezesc care este de fapt un hibiscus?
    Nu,el infloreste cat de mic ar fi si numai o nuia, dar eu nu prea i-am tuns pe ai mei ci le-am dat ingrasamant de flori toata iarna si au inflorit incontinuu.Da-i ingrasamant,saptamanal,din acela lichid cu mai mult fosfor decat azot(vezi pe continut-eticheta).
    Cand ceva nu infloreste ii trebuie ingrasamant,cam asta-i regula 🙂
    Da,se desprinde usor de la baza,nu ramane nimic pe crenguta,asa se rupe.

  201. anca zice:

    chinezesc,japonez,are ochii oblici,cine-i poate deosebi?
    usor de la baza?nu cu foarfeca harst! cum am facut eu…hmmm,trebuie sa-mi perfectionez tehnica 😀

  202. Elisa zice:

    Anca,
    am zis doar ca sa ma asigur ca nu vorbesti despre altceva 🙂 si eu tot japonez i-am zis de cand il am,ma rog,nu conteaza asta..
    Da,cu foarfeca sau cutit nu e bine, se pot infecta plantele cu bacterii doar asa,indoim de la baza si se rupe usor,asa si copilitul la rosii.Asta pe viitor,sper ca mai poti rupe cioturile ramase si se rezolva.
    Foarfecele si cutitul se folosesc doar la lemnoase.Eu si via o rup nu o tund cu foarfecele atunci cand face pui,se rupe usor de la noduri.
    Asta cu infectia nu am inventat-o eu,am auzit de la specialist care explica cum se copilesc rosiile prin rupere,chiar a insistat sa nu se foloseasca niciun instrument.

  203. mihaela zice:

    dargii mei/….anul acesta in martie de ziua sotului meu verisorii mei ne-au cumparat o magnolie …..super tare…..dar toate ca toate pana a venit momentul sa o plantez definitiv in locul ei destinat…..nici asta nu a fost greu …greul de acum incepe …ma rog a inceput ca am ferit-o eu in primele trei zile de bruma dar ultima zi m-a cam pacalit si cred ca a atacat-o .|Ce pot sa fac ….mugurii sau uscat , sunt negrii iar crengutele cam un sfert din palnta sunt negre ? Nu stiu ce sa fac , oare pot sa o tund ca pe trandafir, sau meri de exemplu? Ajutati-ma si pe mine ca nu mai stiu pe unde si pe cine sa mai intrb si nu asi vrea sa o pierd , chiar daca stiu ca astept si 2 ani eu o astept. |Va multumesc si astept opinii. pupicei….Mihaela

  204. Elisa zice:

    Mihaela,
    tai jos crengutele uscate(care zici ca-s negre) cu foarfecele de vie asa de la baza fiecareia.Inteleg ca restul crengutelor au frunze verzi,da?Deci planta ta traieste si ocupa-te ,duoa ce tai uscaturile ,de pamant,fa-l reavan,sapa la suprafata,da-i un ingrasamant lichid si va creste.Poate ar fi bine si un foliar sa-i dai stropind-o,daca nu stii cum revino si-ti spun.
    Fii pe pace,de ce sa astepti doi ani?La primavara va inflori 🙂 Parol!

  205. anca zice:

    salutare,am revenit cu vesti noi!
    nu neaparat bune: muscatelor le-au cazut florile in proportie de 80%. sanse de revenire sunt,vad frunze noi la baza care-si fac loc si ingrasamant le-am pus saptamana asta. trandafirului cu ochi oblici,i-am pus doar azi.
    ma gandesc serios la niste petunii,sa am la ce ma uita,pana isi revin muscatele(asa-i ca-s optimista?)
    numai bine si nu ca vreau sa bag intrigi,dar eu am renuntat la tv de vreo catva timp si…mi-e bine 🙂

  206. Elisa zice:

    Salutare,Anca 🙂
    Pai,sa-ti cumperi una mare si inflorita si de culoarea preferata.Iti va da multa satisfactie.Eu,anul trecut,pe cea rosie am rasfatat-o pana a dat bruma si a facut cred ca mii de flori,dar am rupt imediat ce se uscau florile,am rupt usor cu 2 degete cu codita si astfel ea a inflorit din ce in ce mai mult.Daca faci la cautare „petunia rosie” o sa gasesti postarile in care ea apare in diferite faza.
    Draga mea,tu esti singura,poate si de aia poti sa nu deschizi televizorul.Nici eu nu-l deschid dar sotul meu vine de la servici dupamasa si asa se consuma el…ii injura pe derbedei,ma rog,mai trec si eu prin fata televizorului si asta este.Dar acum si pe blogurile preferate tot despre asta se scrie asa ca nu pot sa ma fac ca nu-i adevarat ce ni se’ntampla.
    Multumesc,incerc sa tin de sfatul tau 🙂

  207. anca zice:

    neata!
    hai sa-ti povestesc: am mers la o sera unde erau sute de petunii.m-am scapat si am luat 3, doua roz de nuante diferite si una rosie. arata superb,sunt din alea mari! as fi luat de toate culorile,dar nu am unde sa le pun 🙂
    in ceea ce priveste treaba cu tv-ul ,ai dreptate.in vremuri de trista amintire si eu ascultam obligatoriu stirile de pe toate programele , meciurile si comentariile aferente 😉 acum incerc sa gandesc cu mintea mea si sa servesc cat mai putin meniurile prezentate selectiv,trunchiat si manipulator de tv. nu e neaparat varianta cea mai buna,sunt o multime de informatii care nu ajung la mine,dar,uite ca pot trai f bine si asa.
    o zi fara ploaie,pe noi ne-a potopit asta noapte!

  208. anca zice:

    am gasit petunia ta rosie.ale mele sunt cu palariile mai mari.te tin la curent cum evolueaza 😉

  209. Elisa zice:

    Anca,
    ma bucur ca ai luat petunii,mai ales ca roz…off,am vazut si eu una roz,de vis,credeai ca nu-i adevarata insa nu stiu ce m-a oprit,poate ca faptul ca am o multime si aveam si eu roz insa pana nu infloresc toate nu am de unde sti.Pana acum indigo este peste tot la mine in ghivece si jardiniere,indigo si violet,s-or fi molipsit si ele,hahaha!
    Sa-ti traiasca si,asa cum am zis,dupa ce se ofileste floarea rupe-o jos cu tot cu codita,insa nu de la baza cozii ca sa nu se faca zdrente pe tulpinite ci doar de la mijlocul cozii.Sa vezi ce fain o sa le ai proaspete(fara uscaturi) tot timpul.Si daca o ramurica se ofileste/usuca o rupi si pe ea ca face altele mai frumoase.
    Inca ceva,nu folosi instrumente de taiat ca pot sa le dea bacterii,deci cu 2 degete.
    Daca vezi ca face capsula in mijlocul florii,adica seminte si vrei sa lasi sa se coaca poti sa lasi cateva fiindca intr-o capsula de floare sunt 25 de seminte,cca.
    Nah,ca eu ca o soacra iti tot spun de parca n-ai sti si tu unele lucruri,dar,nah…asa sunt eu,spun si cine vrea face asa cine nu…nu-i nicio suparare 😀

    Anca,la noi a stropit doar un pic aseara insa ne ameninta ca de dupaamiaza..potop.Sper sa nu.
    Da,petunia mea rosie avea cupele mijlocii,nu mari dar era simpatica.Cea roz,de care ziceam mai sus avea florile mari si erau putin crenelate,o splendoare.
    Te mai astept 🙂

  210. anca zice:

    elisa,
    multumesc pt sfaturi.pt mine e nou…cam totul. orice ma inveti,e bun primit. e prima data cand ma ocup de asa ceva. spunea domnul de la sera,ca imi trebuie rabdare si vor inflori 😉 de muscate vorbea! e si asta un mod de invatare al rabdarii si ce rezultate frumoase poate avea.
    am sa le fac niste poze sa te bucuri si tu impreuna cu mine.
    un weekend excelent iti doresc 🙂

  211. Elisa zice:

    Anca,
    merci daca-mi trimiti poze,le si postez pe blog,doar sa fie fiecare de cel mult 150 K ca sa nu le mai prelucrez eu.
    Acum ,de jumatate de ora am avut ploaia torentiala asteptata si cu nitica grindina care insa nu a stricat frunze,deci e bine.
    In gradina la vecini ,fiind plantele mici,plantate acum,este nenorocite,nu se mai vad din noroi,la noi este bine ca am pus dinvreme si ale mele sunt toate mari,inalte si asa….Sper sa ramanem cu atat ca-i iarasi prea multa ploaie :((((

  212. Mary zice:

    ah, inseamna ca intr-o ora sau doua, ajunge vremea de la tine si la mine. la noi a mai dat odata cu gheata si a facut destula paguba. acum am sadit plante mai maricele, sper sa supravietuiasca.
    iti admir constant gradina si ma inspir mereu. 🙂 am gasit zeci de sfaturi bine-venite. 🙂 Multumesc!

  213. Elisa zice:

    Mary,poate te-am mai intrebat dar cine vine rar pe la mine risca sa fie uitat,deci de unde esti?

  214. Mary zice:

    de pe langa Brasov 🙂 si vin des, doar ca scriu mai rar 🙂 admir gradina ta din umbra 🙂

  215. Maria zice:

    Unde gasesc sapun de potasiu? Am citit ca e foarte bun si pentru mai multi daunatori, dar nu stiu de unde as putea cumpara asa ceva… Am fost la 2 farmacii fitosanitare si mi-au zis ca nu au asa ceva… Eu am o problema cu paduchii de frunze la pomisorii mei si as vrea sa stropesc cat mai natural…

  216. Angela zice:

    cum se face polenizarea plantelor in sera?
    va rog contactatime pe id: costinas.angela
    🙂 🙂 🙂 🙂 astept raspuns.
    Va Multumesc Mult pentru intelegere.

  217. Elisa zice:

    Angela,
    nu cultiv in sera si nu pot sa-ti dau un raspuns autorizat””” catd e cat.Poate ca te va contacta cineva dintre cititori,ca-s multi,cam 2 mii pe zi 😉

  218. gabriel zice:

    vreau sa intrebb tot despre rosii, mi a zis cineva ca pot sa stropesc rosiile cu lapte nefiert jumi juma cu pa, ca e bun impotriva manei; stiee cineva daca e adevarat sau nu, sau stric laptlee degeaba

    rosiile mele au mai crescut, le am sapalit, au si inflorit vreo cateva, am copilit vre o2 darrr m am uitat la tulpina lor, chiar imediat ce iese din pamant ca au ca niste umflaturi, stie cinevva ce sunt sauu au vreo boala ceva??

    multumesc

  219. Elisa zice:

    Gabriel,
    n-am cunostinte de asa ceva,insa eu mi-as pune problema sa nu stric plantele ,nu laptele,hahaha!
    Nici de umflaturi nu stiu decat ca planta este,ca orice planta,facuta din bucati separate de noduri,deci poate ca sunt nodurile.
    Dar,nu mai bine canti tu la pian in loc sa cresti rosii? 😉

  220. gabriel zice:

    ihmmmm poate ai dreptate ,din pacate aceasta miscare am facut o acum vre o20 de anisori candd am renuntat de cantat la pian sii am incercat altceva, acummm putin probabil sa ma apuc din nou de cantat la pian ,aasa ca imi voi incerca norocul cu rosiile din gradina mea, sauuu cu ale tale, poateee voi trece cu coasa pe la tinee sa ti fac o vizita ce zici, sauuu mai bine la rosiile tale 🙂

    glumesc sper ca vezi

    acum uitat te in gradina la rosii si zi mi ce vezi ???

    i poooppp you si ai grija de tine

  221. Elisa zice:

    gabriel,
    cu coasa nu ai spor la rosiile mele fiindca sunt pocite .Poci=araci. 😀
    Vad rosii cat pumnul meu de mari,ce vor deveni gigantice 🙂

  222. oana zice:

    va rog sa ma ajutati si pe mine, daca puteti si stiti cum. am gradina plina de furnici. nu fac musuroaie ci galerii in pamant. mai nou, am observat ca se urca si pe plantele mele, pe capsuni, de exemplu. adica isi cara pamant pe tulpina plantei. pe spatele frunzei sunt niste pureci negri-albastrui (nu-mi dau seama daca sunt puii furnicilor sau altceva) pe care furnicile ii „viziteaza” mereu. frunzele se chircesc. a trebuit sa arunc tot spanacul si am vazut ca au „trecut” si la pastarnac si la sfecla rosie si au atacat si unele buruieni. am citit pe net ca trebuie sa fac niste capcane cu acid boric pt furnici, dar problema mea mai mare e aia cu purecii. am observat ca se „intind” foarte repede si ca sunt pureci numai unde sunt furnici.
    va multumesc mult de tot.

  223. Elisa zice:

    oana,
    si la mine sunt asa,la capsuni,la cei de la soare mai mult,insa la spanac puricii depedosul frunzelor chircesc frunzele si trebuie stropit cu un insecticid,intreaba acolo de unde cumperi insecticidul de care trebuie.Deci furnicile de obicei se duc acolo ca sa se hraneasca cu puricii,de aia.Furnicile nu strica,lasa-le,scutura pamantul de pe plante si gata,eu asa fac.

  224. oana zice:

    multumesc mult. sunt incepatoare (de anul trecut m-am apucat) si daunatorii ma cam sperie. 🙂 presupun ca voi invata cu timpul.
    deci furnicile nu trebuie distruse? nici din solar? soacra mea zice ca sunt multe din cauza ingrasamantului natural (gunoi de grajd) dar am vazut multe si in fata casei unde nu pun gunoi. e acolo un musuroi, cred ca are cel putin 80 cm inaltime.:) zici ca e casuta. nu l-am stricat, ca acolo spatiul e in curs de aranjare, asa ca il mai las nitel. purecii i-am parfumat ieri cu insecticid, numai ca dupa aia a plouat, presupun ca tre sa dau iar, dar ploua tare azi. urata vreme!
    am uitat sa multumesc si pentru treaba cu buruienile. am facut cum am citit aici. le-am sapat cu tot cu radacina si sunt mult mai putine.
    acu merg nitel in solar. daca nu e vreme de gradina, macar in solar sa fac ceva.:)
    sa aveti spor mult si recolte bogate.

  225. Elisa zice:

    Oana,
    nu,furnicile nu trebuie distruse fiindca,asa cum ti-am mai spus,ele te scapa de purici,ele se hranesc ca si pasarile cu puricii de pe plante.Faptul ca-si fac musuroi este de la necesitatea de a-si depune ouale,daca strici un musuroi la un moment dat veio vedea multe oua albe si mari.Se inmultesc si ele,nah….dar de stricat ce strica?Doar in casa trebuie sa le extermini ca se suie pe mancare si pe tine si te inteapa,dar afara nu fac rau.
    Buruienile se smulg intai cu radacini si apoi se sapa,caci daca incepi cu sapa desigur ca le tai si raman radacini din care ies altele.Dar,mai sunt si semintele de pe la vecini,seminte de buruieni care vor da ierburi mici in orice luna,deci nu scapam definitiv de ele,asa cum n-o sa scapam de buruienile de la guvernare….niciodata 😦

  226. oana zice:

    buruienile de la guvern… astea n-au moarte. ne chinuie de vreo 20 de ani. da’ ma gandesc eu in sinea mea… s-o gasi un „ierbicid” si pentru ele. ori tre sa le „sapam” si pe astea? tre’ facut ceva ca altfel ne „sug” de tot. 🙂
    cu furnicile am inteles. tre sa incerc sa convietuiesc cu ele. si ele cu mine, presupun. ca in afara de faptul ca daca ma inteapa eu „cresc” frumusel in locul ala, nimic nu-i rau. oricum, m-am bucurat de vestea pe care mi-ai dat-o precum ca ele mananca purecii. asta imi place grozav.
    bafta multa si spor la fel.

  227. Elisa zice:

    Oana,
    multumesc.Si tie la fel 🙂

  228. irenadaiana zice:

    elisa spune-i si victoriei si lui huni despre furnici. Si eu le-am spus ca mananca puricii de pe plante si nu m-au crezut. Imi pare rau ca nu le-am facut o poza cand carau puricii in spate. oricum in doua zile planta mea era curata si furnicile au plecat

  229. Elisa zice:

    Irenadaiana,
    tocmai le-ai spus tu,cred ca si ei citesc comentariile la mine.
    Nu,furnicile nu trebuie omorate in gradina.

  230. irenadaiana zice:

    asa e 🙂 totusi am exterminat odata un musuroi de furnici uriase , rosii care imi terminasera la randul lor singurul meu fir de zmeura din patratelul meu de gradina. In afara ei mai aveam trei bulbi de lalele si-un bat de salcie creata. Si nu m-am putut abtine. Pentru ca zmeura tot murise , dupa ce-am incercat diverse metode fara rezultat , le-am turnat un capacel de motorina . pe suprafata de-o palma n-a mai crescut nimic in vara aia dar nici nesuferitele roscate n-au mai aparut. Cum te descurci cu cartitele pentru ca si la mine s-au mutat de la flori si iarba la legume. In campul de maci de vis-a-vis sunt sute de musuroaie deci ma lupt cu morile de vant.

  231. irenadaiana zice:

    ah era sa uit
    Buna Elisa,
    Tu care esti un guru in materie ajuta-ma te rog. Sotul meu a vrut sa faca o trebusoara , sa ma ajute si mi-a stropit cateva cuiburi de rosii ziua in amiaza mare. Acum bietele de ele au frunzele zbarcite si scorojite. Noroc ca l-am oprit la timp altfel le termina pe toate. Oare isi mai revin? Sunt asa cam de vreo cinci zile. Parca au intepenit. Cum pot sa le ajut?

  232. Elisa zice:

    Irenadaiana,
    nu conteaza ca era la amiaza daca nu era soare foarte puternic si daca ma gandesc am vazut pe aici oameni care stropesc pe caldura cartofii si nu au nimic.S-ar putea sa nu fie de la stropit,insa tu vezi vreo diferenta intre cele stropite in amiaza mare(cum zici) si celelalte?Si la ale mele frunzele de jos se rasucesc spre inauntru,poate de prea multa apa,nu stiu,dar eu le rup mereu pe cele de jos,chiar maine tre’sa fac iar figura asta.
    Plantele trebuie sa dea,sa creasca la varfuri si sa faca frunze noi asa ca n-ai ce sa faci.

    Cartita ,la noi, a ajuns in curte,a iesit de sub garajul vecinului si mi-a arat””””toata partea aia strat.Astfel a murit crinul si acum am introdus bete de soc din loc in loc.In gradina tot asa pe margine,pe langa gard mai se vad urme insa plantele fiind deja destul de mari nu mai conteaza.Si inca ceva,anul asta nu am pus gunoi de grajd pe gradina si de aia ne lasa in pace,fiindca ele/ea cauta rame din gunoi.Si nu mai imi spune guru,please!!!!!!!!

  233. RuBen zice:

    Buna ziua,
    de unde pot face rost de ghivece 3 sau 4 litri, pentru plante ornamentale.
    multumesc 🙂

  234. Elisa zice:

    RuBen,
    de la magazin?!De la florarii?! De la piata?! De acolo de unde se vand,nu?
    Cred ca n-am inteles intrebarea ca iar nu-mi vine sa cred ca ma intrebati asa ceva….

  235. RuBen zice:

    ma intereseaza in cantitati mai industriale, de ordinul sutelor si a miilor :), pentru o pepinieră ms

  236. Elisa zice:

    Draga…de la producator,de la fabrica,de la reprezentanta,faci comanda online,etc…
    Tre’sa cauti pe net ca eu nu stiu.

  237. sorin zice:

    Buna!sunt din Dambovita si am un solar de vreo 30 metrii patrati care in prezent este „ocupat” cu rosii!as vrea sa te rog sa-mi recomanzi o cultura de flori sau legume pe care sa le plantez toamna tarziu, de pe urma carora sa beneficiez primavara devreme si pe care sa le comercializez,in functie de clima din zona!vreau sa-ti spun ca solarul nu poate fi incalzit

  238. Elisa zice:

    Sorin,
    din pacate eu nu am cultivat niciodata in solar,nu ma pricep deci asteptam sa-ti raspunda cineva competent in domeniu,ok?

  239. Emi zice:

    Salut. Am şi eu un blog iar după ce l-am urmărit pe al tău m-am gândit dacă nu doreşti să colaborăm prin blogroll şi/sau prin banner. Voi reveni pentru a-ţi citi răspunsul sau dacă nu, te aştept să îl laşi pe pagina de contact al blogului meu: http://www.buzzping.wordpress.com

    Felicitari pentru o muncă extraordinară!

  240. felicia zice:

    Foarte interesant blogul!
    Felicitari!!!

  241. Elisa zice:

    Felicia,
    multumesc.Sper ca-i util 🙂 Te mai astept 🙂

Lasă un comentariu