Să nu mănânci numai peşte timp de 20 de ani

Aici am auzit, aseara, o poveste incredibila.Jeremy Piven,actorul din Entourage care acum 20 de ani s-a hotarat sa manance satatos,  a scos din meniul lui carnea rosie,dar si carnea de pasare si a mancat numai peste.Acum  sase  luni  a ajuns intr-o stare ingrozitor de proasta nu mai putea lucra la emisiunea pe care o facea – o emisiune   de divertisment- si s-a internat.Acolo a aflat ca ,de unde, cantitatea de mercur maxim admisa din organism este   coespunzatoare cifrei 3 , el avea 60.Era intoxicat cu mercur fiindca mancase,avand grija de sanatatea lui,numai peste,ca proteina animala.

Acum am aflat si eu cat de poluata este planeta asta a noastra, daca toate mizeriile se spala in apa,normal.

Oare aerul,aerul pe care-l respiram si impuritatile din el sunt logic retinute incepand de la  cilii din nari pana in structura alveolara a plamanului…oare aerul cat de poluat este ?

Peştii din Statele Unite conţin mercur

21 August 2009, ora 11:28
O anchetă de amploare a serviciilor geologice americane a arătat că toţi peştii de apă dulce testaţi în Statele Unite conţin mercur

„Oamenii de ştiinţă au detectat o contaminare cu mercur la fiecare dintre peştii testaţi din 291 de râuri şi iazuri din toată ţara”, afirmă ancheta US Geological Survey.
Consumul lor este interzis, deoarece nivelul de mercur este periculos, atât pentru oameni cât şi pentru mamiferele care se hrănesc cu peşte.

Poluarea apelor cu mercur se realizează în special prin intermediul poluării atmosferice şi al ploilor, dar şi prin industriile miniere de cărbune şi aur.

„Studiul arată cât este de răspândită poluarea cu mercur în atmosfera noastră, precum şi în cursurile de apă şi printre peştii de apă dulce”, a declarat vineri, secretarul Afacerilor Interne, Ken Sa (LIBERTATEA)

Amatorii de peste proaspat trebuie sa stie ca acesta retine in organism majoritatea toxinelor pe care le inghite, ficatul lui fiind foarte rudimentar. Din arderea carbunelui in termocentrale rezulta un gaz ce contine mercur care, prin intermediul ploii, ajunge in sol si in ape, acumulandu-se apoi in pesti, mai ales in cei oceanici.Pestele era considerat o sursa excelenta de proteine, fosfor, iod, proteine. In ultimii ani totusi pestele a devenit tinta ingrijorarii nutritionistilor. Argumentele pe care le aduc acestia impotriva consumului de peste, in special al pestelui oceanic, este faptul ca aceste vertebrate marine acumuleaza, din cauza poluarii, cantitati insemnate de mercur.Mai precis, metil-mercurul care provine, in principal, din arderea carbunelui in termocentrale. Statisticile informeaza ca numai Statele Unite elibereaza anual in atmosfera sute de tone de mercur. Purtat de vant, mercurul se depune in ocean, unde este transformat de bacterii in metil-mercur. Pestii inghit plante cu metil-mercur, iar carnea lor devine toxica.

Una dintre principalele calitati ale carnii de peste este continutul redus de grasimi saturate. Ea este, in schimb, foarte bogata in acizi grasi polinesaturati de tip omega trei si omega sase, de origine animala.

La ce ajuta acesti acizi polinesaturati? Studii de specialitate au demonstrat ca un consum regulat de peste confera un grad ridicat de protectie vaselor de sange si inimii.

De asemenea, unele boli care solicita sistemul imunitar, cum ar fi psoriazisul, astmul bronsic sau poliartrita reumatoida pot fi ameliorate daca persoanele suferinde se hotarasc sa manance mai mult peste. Nu degeaba se spune ca pestele „desteapta”.

Daca mamele lor au mancat peste in timpul sarcinii, copiii au o dezvoltare neuropsihica mai rapida si sunt mai inteligenti. Si batranii au de castigat. Carnea de peste consumata de doua ori pe saptamana ii poate feri de boli grave ale sistemului nervos.
Toxic si pe cale de disparitie

Apele curate contin pesti pradatori de dimensiuni mari

Nu doar poluarea pune in pericol platourile cu peste si legume, ci si scaderea cursu-rilor de apa, ca urmare a folosirii acestora in scopuri energetice, sau schimbarile climatice, ambele fiind cauze importante ale reducerii cantitatii de peste din apele Terrei.

Specialistii spun ca numai construirea barajelor a avut, de pilda, un impact major asupra pestilor din fluvii si a determinat disparitia locala a numeroase specii migratoare. De exemplu in Europa, o treime din speciile de pesti care traiesc in apele curgatoare se afla pe listele cu vietuitoare pe cale de disparitie. Pestii, confirma cercetatorii, sunt mai amenintati cu disparitia decat pasarile si mamiferele.
Dinamitarea apelor, un veritabil masacru
Devastatoare pentru pesti este si dinamitarea lacurilor. Dupa orice explozie, la suprafata apelor plutesc pesti morti, care nici macar nu mai pot fi socototi hrana pentru alte vietuitoare. In Indonezia, aceasta practica este folosita la scara industriala, distrugand recifele de corali. Unele state de coasta folosesc chiar si cianura pentru pescuit. Pestii otraviti sunt apoi serviti in restaurante de lux.In 1900, cantitatea de peste adusa din ocean se ridica la trei milioane de tone. Gratie tehnologiei avansate, in 1990, numarul tonelor de pesti capturati a ajuns la 86 milioane de tone! Cercetatorii estimeaza ca toate cele 17 mari regiuni de pe glob in care se pescuieste sunt exploatate la maximum.Chiar daca acvacultura pare sa fie in acest moment doar o sursa de materie prima pentru industriile conexe, cei care au exploatat nemilos aceasta resursa vor constata pe pielea lor ca lipsa pestelui va provoca in curand multe falimente rasunatoare si va genera o criza pe piata alimentelor care o va depasi pe cea a petrolului.

Pentru a fi construite lacuri artficiale, destinate cresterii pestilor, va fi nevoie sa fie defrisate hectare intregi de vegetatie din apropierea marilor sau oceanelor. Si chiar si asa, pestele produs in crescatorii nu va mai fi niciodata suficient pentru toti pamantenii.
„Uzina” de somoni, in Canada

Somonul este vedeta meniurilor pe baza de peste. In Quebec, numarul fermelor piscicole care livreaza somon este intr-o continua crestere, aflandu-se deja in concurenta cu cele din Chile. Somonul este un peste gurmand, care consuma cantitati mari de alte specii marine pentru a se hrani. In captivitate, el este hranit cu faina de peste.

Pestele din mari si oceane este transformat in conserve sau faina de peste chiar la bordul pescadoarelor si al vaselor de pescuit

Cel putin jumatate din cantitatea de peste prins in apele globului este destinata pregatirii fainurilor de peste cu care apoi se hranesc puii sau pestii de lux, ca somonul. Pentru obtinerea unui kilogram de faina de peste sunt necesare cinci kilograme de peste! Peru, Chile si Japonia sunt principalele producatoare de faina de peste.

Cantitatea de peste capturata in lume pentru obtinerea acestor fainuri se ridica la 35 milioane de tone anual. Prin urmare, oceanele nu sunt golite numai pentru a hrani omenirea. Animalele destinate sacrificarii sunt hranite, si ele, tot cu faina de peste.

Culoarea roz a somonului crescut in captivitate se obtine cu ajutorul pigmentilor artificiali sau naturali, cum ar fi, de exemplu, betacarotenul. Pe langa acesti aditivi meniti sa dea iluzia unui produs autentic, somonii din captivitate sunt „imbibati” cu cantitati impresionante de antibiotice si medicamente de sinteza. Populatii intregi de somoni inchisi in rezervatii se imbolnavesc. In Quebec o maladie necunoscuta a facut ravagii printre somoni, atacandu-le sistemul imunitar.

Pestii bolnavi au fost sacrificati, crescatorii nereusind sa gaseasca niciun tratament care i-ar fi putut salva. In Pacific, pescarii au vazut somoni evadati din crescatorii. Cu siguranta, aceste exemplare pot transmite faunei acvatice salbatice virusi necunoscuti, capabili sa infesteze mediul marin.

Somonii modificati genetic, din ce in ce mai intalniti in crescatorii, sunt susceptibili de a le transmite pestilor care se afla in stare de libertate gene periculoase. Analistii spun ca daca este luata „la bani marunti” piscicultura, concluzia e una singura: aproape nimic nu este ecologic in aceasta industrie. Si atunci, de ce mai alergam dupa peste, daca el ne poate otravi cu atata usurinta?
Pestii sufera si comunica intre ei

Pestii din acvarii sufera de stres si disperare, ca orice alte vietuitoare captive de pe Terra

In ciuda aparentelor, lumea animala acvatica este deosebit de complexa. Pestii, ca si oamenii, au perceptii, sufera si comunica intre ei. Cei mai multi pesti produc sunete atunci cand sunt atinsi sau ii urmareste un pradator. Senzatiile lor sunt foarte dezvoltate, iar sistemul lor nervos reactioneaza la durere la fel ca sistemul nervos uman.

Pestilor le este frica, iar inima lor bate mai repede atunci cand simt pericolul, nu le place captivitatea sau stresul, urasc acvariile, poluarea sonica si sufera exact ca oamenii otraviti daca traiesc in ape poluate. De multe ori, pestii mor ori sunt raniti in timp ce sunt capturati. Cei care supravietuiesc sufera de stres sau prezinta tulburari diverse.

Miliarde de pesti agonizeaza zile intregi in pietele agroalimentare. Pescarii amatori au obiceiuri care mai de care mai sangeroase. Atunci cand arunca harponul, „prada” lor se zbate, de multe ori cu coloana vertebrala perforata. Chiar daca „trofeul” scapa, urmeaza o agonie fara sfarsit, timp in care pestii nu mai pot manca si zac exact ca si un om bolnav pana isi vad sfarsitul. Pestii, ca si alte animale, sunt asimilati de oameni cu obiectele. Multi cred ca pot sa-i otraveasca, sa-i mutileze, sa-i captureze, ca pe ei nu-i doare. Dar nu este asa.
Pestele si sanatatea

Compasiunea si grija pe care omul trebuie sa le arate fata de natura si fata de vietuitoarele Pamantului nu presupune ca el sa se lipseasca de hrana sau de adapost. Pestele era amintit din cele mai indepartate timpuri ca aliment de baza in alimentatia majoritatii popoarelor.

Si Iisus a impartit pesti discipolilor sai. Consumat de doua ori pe saptamana, pestele poate preveni infarctul de miocard si poate reduce riscul aritmiilor cardiace sau al altor boli ale sistemului cardiovascular. Bolile sistemului nervos pot fi, de asemenea, prevenite, mai ales boala Alzheimer, care se manifesta in randul persoanelor de varsta a treia. Mamele care in timpul sarcinii au avut un meniu bogat in peste au copii mai sanatosi. S-a demonstrat ca, la varsta de un an, acesti copii inteleg mult mai multe cuvinte si au un grad superior de dezvoltare a creierului.
Uleiul de peste echilibreaza sistemul imunitar

Uleiul de peste ne ajuta sa facem fata virusilor si infectiilor. El echilibreaza sistemul imunitar si incetineste procesul de imbatranire. Este un bun antiinflamator si scade grasimile „rele” din sange, protejeaza pielea si linisteste sistemul nervos. S-a dovedit stiintific faptul ca o alimentatie bogata in peste si un tratament cu acizi omega 3 si omega 6, polinesaturati, opresc dezvoltarea celor mai frecvente tipuri de cancer.(ADEVARUL)
















Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Observatii curente din viata și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

13 răspunsuri la Să nu mănânci numai peşte timp de 20 de ani

  1. Dumi zice:

    Intradevar planeta e poluata si pestii sufera cel mai mult. Si nu numai. Dar ca sa fim corecti sunt si Pesti care traiesc bine.

  2. carmen zice:

    Buna Elisa,
    este de-a dreptul inspaimantator ce povestesti tu aici!Dar e adevarat, poluarea (de toate tipurile) este pericolul secolului.
    Daca stam sa analizam provenienta produselor alimentare pe care vrem sa le consumam…ni se taie pofta de mancare! Important este ca macar paleta produselor sa fie foarte diversa si sa nu fie niciodata „prea mult”, oricat de sanatos sau gustos ni se pare! Este de preferat sa te ridici de la masa inainte sa fii satul! Atunci organismul are timp sa se adapteze, sa se refaca si sa-si pastreze cat de cat echilibrul…
    Asa am citit si eu…si mai stiu ca „teoria e una si practica…alta!” Dar mai bine sa incercam decat sa traim in ignoranta!

  3. ioana zice:

    Cumparase odata sotul meu PANGASUS s-au asa ceva si dupa ce am mancat am luat punga si am intrat pe net si m-am ingrozit ce am citit.era din Vietnam si era crescut intr-o apa mocirloasa cica asa ii pria ,dar de atunci foarte rar mananc peste fie el de care o fi.

  4. Elisa zice:

    Dumi,
    mai ales daca nu se legifereaza dorintele presedintelui in functie 😆

  5. Elisa zice:

    Carmen,
    eu zic sa nu exageram in nicio parte,sa traim cu masura in toate si sa respectam templul sufletului-trupul- care-l gazduieste vremelnic. 🙂

  6. Elisa zice:

    Ioana,
    nici chiar deloc ca stii bancul cu oleanul si moldoveanu pe tren…? cu oasele depeste? 😉

  7. SuKăRiT zice:

    Da, tare bolunzi îs ăstia daţi drept staruri. Şi cam netoţi, ai observat? Ia-le prompteru’ din faţă ş’au rămas muţi. Că-şi experimentează inepţiile (nu numai alea culinare!) pe propria piele, zău de-mi pasă, de cei care le urmează exemplul mă mir io.

    P.S. Legat de inepţii… Am citit undeva (nu întreba!) că, Tom Cruse nu-şi lasă fetiţa să se joace decât cu copiii care provin din familii de religie scientologică. Faima, le ia minţile, dar copiii lor ce vină au?!

  8. Elisa zice:

    SuKaRiT,
    Jeremy asta nu-i show-man?,actor de comedie,ma roog,nu stiu la ce te referi cu prompteru’dar ai dreptate,cand exersezi doar sa citesti repede si corect un prompter nu mai poti fi flexibil .Eu inteleg fiindca eu sunt convergenta,cand ma concentrez pe o problema nu pot sa mai am in vedere restul,dar aia musai sa iasa bine.Ma rog,dragule sa stii ca n-am inteles la ce te referi 😦
    Omul a facut ceea ce a auzit si auzim si noi in ultimii 20 de ani, din media.Si eu am incercat la un moment dat sa mananc numai cruditati,era nebunia cu enzimele,intelesesem si eu cum lucreaza acestea si…ma rog,era mai demult,insa bila-fierea ,nu mi-a dat prea mult timp pt a experimenta pe pielea mea,m-a ravasit rau de tot .Am ajuns,in timp,ce-i drept,la concluzia,zic eu pertinenta,ca un echilibru in toate este calea.Nu am scos total nimic din alimentatia noastra,dar nimic,chiar si sare si grasimi mancam dar in cantitati tolerante.Fara grasime cred ca am avea probleme digestive,fara sare am avea un dezechilibru metabolic si asa mai departe.Totul este sa nu fim hulpavi,sa nu mancam pana pleznim deci sa pastram masura in toate.
    Da,faima sau faptul ca ei cred ca stiu mai multe decat oamenii de rand dar si fixurile…. 😦

  9. Dumi zice:

    De, daca stiai atunci ca e bine as inveti si pe pielea altora,alta era situatia

  10. yo yo zice:

    dap..din nefericire pentru noi, gradul de poluare a depashit, de multa vreme, limitele admise..

    in alta ordine de idei, nu sunt de acord cu ideea de a consuma ,in exclusivitate, doar o categorie de alimente…indiferent cat ar fi ele de sanatoase…
    parerea mea ! 😉
    ashadar, draga Elisa, subscriu opiniei tale: ”un echilibru in toate este calea”

  11. Elisa zice:

    Asa zic si eu 🙂 Draga mea,sincer,abia astept sa nu fim noi doua de acord in vreo problema si problema aia sa fie minora(vorba lui base,hahahahahaha).Sunt sigura ca noi putem trece peste vreo …divergenta 😉
    A propos,ce culoare preferi? 😛

  12. yo yo zice:

    culorile toamnei 😛 …sunt in topul preferintelor…

    dar imi place shi roshul…

    iar negrul,doar in combinatie cu aceste nuantze 😉

  13. Dumi zice:

    Elisa. Recunosc ca am fost needucat, necuvincios, nepoliticos si rautacios prin cele ce am spus. Dar daca aveam eu in scoala, la vremea potrivita, un curs obligatoriu sau optional, platit sau voluntar, care sa ma invete cum sa ma port, cum sa invat, cum sa traiesc frumos , etc,etc,etc, crezi ca daca in scoala as fi primit si astfel de educatie as fi fost eu cel de acum? Ca tot e la moda educatia. Asa ca cer scuze, dar nu promit nimic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s