Constantin spune:
august 20, 2009 la 3:22 pm modifică
ROŞII USCATE IN ULEI –
POMODORI SECCHI
(cu drag pentru Elisa şi prietenii săi)
Pentru această reţetă aveţi nevoie de :
*roşii bine coapte
*peperoncino,adică un soi de ardei mic,roşu şi iute,uscat
*oregano mărunţit,uscat
*busuioc frunze,uscat
*usturoi
*ulei de măsline(este de preferat,şi nu doar aici ,să evitaţi sticlele pe care scrie „OLIO di sansa DI OLIVA” pentru că acela e un ulei obţinut din turta care rezultă de la prima extragere şi din sâmburi)
*sare
*opţional ,impreună cu condimentele de mai sus sau separat, se mai pot folosi capere,pătrunjel frunze uscat,foi de dafin,piper boabe.
· Se spală roşiile,se indepărtează cotorul şi se taie in jumătăţi pe lungime(de obicei se folosesc roşii lunguieţe,de asta precizarea).Se indepărtează pe cât posibil seminţele şi zeama din tăietură.Se zvântă roşiile cu prosoape de bucătărie din hărtie apoi se aşează CU PARTEA TAIATA IN SUS pe o tava,un fund de lemn,lădiţe de lemn.Italienii(cei care mai au aşa ceva) folosesc un fel de coşuri impletite din nuiele.Se sărează roşiile uşor şi se aşează afară la soare pentru 4-5 zile.Protejaţi roşiile cu o plasă(tifon sau plasă pentru ferestre) impotriva insectelor.Seara sau atunci cand nu mai este soare ar fi bine să le băgaţi in casă pentru a nu absorbi umiditatea din aer de peste noapte sau roua dimineţii.In fiecare zi intindeţi(deschideţi) puţin roşiile pentru că uscându-se ele au tendinţa să se închidă.
· După această perioada(sau poate chiar mai devreme,totul e ca roşiile să fie uscate)se aşează roşiile in borcane curate ,alternând starturile de roşii cu usturoi tăiat feliuţe subţiri,bucăţele de ardei iute,oregano,busuioc,boabe de piper,dafin,capere,etc.Straturile se presează bine.
· Acoperiţi roşiile cu ulei de măsline şi sigilaţi borcanele.Pentru a evita bulele de aer se poate adăuga uleiul strat dupa strat.Roşiile trebuie să fie acoperite bine de ulei.
· Sterilizaţi borcanele pe bain-marin 25 de minute de cand începe să fiarba apa.
Preparăndu-le astfel,roşiile devin foarte gustoase.Sunt perfecte pentru a îmbogăţi sosuri şi salate sau pentru paste.Pot fi consumate şi ca aperitiv împreună cu peşte,brânzeturi,etc.
Borcanele se lasă in repaus câteva zile înainte de a fi consumate pentru a se contopi aromele.
BUON APPETITO ! @ C.R -IAŞI-2009
Rosiile potrivite sunt cele mai putin zemoase,cu putine seminte deci cele mici americane,la mine
Sunt culese demult,incepeau sa se stafideasca deja si sunt rosii bune care nu s-ar strica nici dupa o luna de la cules,ca nu au fisuri,ca cele mari.
Am umplut 2 tavi sa le pun deodata la cuptorul pe minim si le-am sarat si piperat.Am condimente pentru asezat in borcane(sper sa-mi iasa 2).
si dupa o ora de stat in cuptor
am schimbat pozitiile tavilor,ca cea de jos,de la foc se facea mai repede.
Deoarece vreau sa le trec si prin otet de mere fierbinte inainte de a le aseza in borcan nu am pus condimentele,busuiocul si restul,ca s-ar spala in baia de otet,asa ca o sa pregatesc busuioc uscat,oregano si rozmarin,toate uscate si fireste ulei de masline.
Fac astazi fiindca maine si poimaine trebuie sa continuam curatenia ca miercuri raman singura la treaba si asta-i..sa profit si eu cat mai mult,ori rosiile astea nu mai vroiam sa le aman,unele s-au inmuiat prea tare.Revin cu update cand e gata toata treaba,inainte de a le bierbe in baie de apa,ca sa nu le folosim imediat,sa fie pentru la iarna.
De abia astept sa vina mama la mine sa ma apuc de legumele pentru iarna ca pana acum nu am avut timp. O sechestrez la mine sa stea cu Andrei si eu ma voi ocupa de muraturi,suc de rosii si..offf…multe vreau sa fac:).Dupa ce am vazut ce ai facut in mod cert voi incerca si eu ca tare bine arata.
Migaloase rau!dar merita?eu nu am facut inca da ma tenteaza!
Miine primesc rosii multe de la draga mea nasa Livia,pe care nu as schimba-o niciodata!sa fac?nu am timp si rabdare pe santierul asta!of,of!
Trebuie miercuri sa fac si bulion!
De ce ziua nu are 48 ore Elisa???
Ai grija Elisa termina-ti azi treaba ca maine e sarbatoare e SFANTA MARIE MICA,SI parca ziceai ca gata cu pusul pe iarna ,te-ai razgandit?Si eu am fost la tara la o prietena sambata si am venit incarcata ca un magar si azi m-am apucat din nou de facut bulion si compoturi din pere,piersici si struguri dar ma ajuta si al meu ca el e cu mancatul la compot.
Ioana,
stiu,am rectificat deja,maine merge la servici si miercuri ramane acasa al meu sa continuam,sau sa terminam,depinde cum ma misc eu azi.Pana acum am facut o parte din sufragerie,sertare si ferestre si dulapu si am obosit.Dar,aud ca de joi va fi iar cald si soare,deci pana sambata am tot timpul.
Ziceam de conserve ca nu mai fac,dar asta cu rosiile restante…reteta e din 20 august doar ca am lasat sa se usuce si culese rosiile mici,dar data viitoare o sa-mi iasa si mai bine,stiu unde am gresit,asta-i important si sa recunosc e important ceea ce la mai marii nostri nu se-ntampla,din pacate 😦
Atunci,hai…la treaba cu tine si cu mine la fel 😛
Mariana,
printre picaturi facem ce putem si mai ales daca eu vreau ceva cu tot dinadinsul atunci FAC.
Spor la treburi si tie in faza in care ai ajuns,sa vezi ce fain o sa fie cand va fi gata…ha,ha…atunci o sa savurezi roadele muncii.Da-i ‘nainte ca altceva nu avem ce face,pe noi nu ne plateste nimeni sa facem reclama turismului romanesc ha,ha,ha,ha,ha!
Catrinel,
era mai bine sa-l duci pe copilas la mama ta,sa fii singura si atunci ai avea spor la treaba,asa …parca vad ca tot pe langa tine se va invarti nazdravanul tau dragalas 🙂
O saptamana reusita sa ai!
tare fain arata, eu am facut de mult, de cind a aparut reteta prima data pe blogul tau, am taiat vre-o 10 rosii din acelea mai mici, (putin mai mari decit o nuca) de la supermarket, le-am pus intr-o tava, le-am acoperit cu un tifon si le-am asezat la soare, au stat acolo vre-o 4 zile, intr-o seara vine prietenul mea la mine,( cel care are crescatorie de iepuri la mine ) si imi zice.. mai prost eşti, nu stii ca semintele de rosii se scot din rosii si apoi se usuca ?…. Atunci am ingheţat :))..îl intreb..da da..dar ce ai facut cu alea puse cu totul la uscat.. păi..zice le-am aruncat ca aratau rau..si o sa punem numai semintele curate spalate la uscat ca asa face mama !…Asa am ramas io fara rosii uscate :))
Elisa, am voie la cuptor? 😀
Ninu,
ha,ha,ha! am inteles,prietenul tau credea ca tu usuci semintele pentru semanat la primavara,ha,ha,ha…
Tot n-am inteles ceva,de ce l-ai lasat sa ti le arunce?
Sa stii ca la cuptor este mai safe,din cauza de insecte si alte bidiganii cate am eu pe aici,puteam sa ma pomenesc si cu un limax printre ele,asa ca la cuptor,asta-i sigur,dar cu hartie dedesupt sa nu se arda/prinda de tava.
Manole,la cuptor da,la plita nu…si nu cu ulei incins,nimic 😉 😛
Ei, asta e raspunsul pe care-l asteptam, acum am motiv sa nu ma ating de nimic! Faci mai multe borcane, nu ? 😀 😀 😀
Elisa,mi in gand sa usc si eu rosii ca arata foarte bine,maine avem piata de saptamana si ma duc poate oi gasi ceva rosii de alea lunguiete ca sant carnoase si nu au apa prea multa,iar miercuri ma mai inham inca odata la corvoada.Eu am sa incerc cu ulei de floarea soarelui presat la rece ,nu cred ca no sa iasa bune.
..Pai le aruncase deja cind mi-a zis, ca e invatat, sa mai faca curat pe la mine din cind in cind… asa sint eu, mai mult imi place la computer decit sa fac treaba, asta nu inseamna ca nu imi place sa fiu curat si aranjat :).. daca nu ar fi asa nu m-as chinui sa-mi fac timp si sa fac baie si sa ma schimb de fiecare Revelion si de Paste :)..sînt prea finuţ să mă neglijez 🙂
Duminica trecuta am mancat rosii uscate preparate de cineva din Spania. Indecent de bune! 😀
Manole,
bizuie-te pe mine 😀 O sa mai fac dupa ce termin curatenia de toamna 🙂 Cam cate vrei? 😛
Ioana,
sigur ca sunt bune cu oric e fel de ulei,caci condimentele conteaza si neaparat sa le trecu prin otet de mere fierbinte,pentru sterilizare,dar si pentru gust.
Ninu,
asa?Nu crezi ca baiatul respectiv isi depaseste atributiile aruncand diverse fara sa te intrebe?Ia\ fa tu niste lectii de instruire cu el,ca poate ramai si fara mobila-n casa 😀
Asta e şi părerea mea elisa, e aur, tocmai de aceea nu apuc ,,să-l fabric,,.:)))
Numa’ doo…s-apoi om mai vedea 😛
Andi,
eu nu le-am facut cu tot dichisul,nici condimente mediteraneene nu am asa ca ale mele au alt gust,cu siguranta,decat cele din Spania 🙂
Cu ce se mananca ele,rosiile astea uscate,poate-mi spui, ca nici cum se mananca nu stiu decat cu branza pe tost… 🙂
Starsgates,
am vazut cat de incarcata ai sosit…si cu imagini in suflet,de care iti vei aminti la iarna.Intotdeauna i-am invidiat pe cei care aveau parinti in jurul FagarasuluiEu nu aveam penimeni la …tara si asa a trebuit sa-mi fac tara mea aici 🙂
Manole,
😛
draga Elisa,
nu numai ca ai o gradina gen Claude Monet, mai esti si o gospodina desavarsita! si ca totul sa arate ca in pozele tale imi inchipui ca esti deosebit de harnica si activa! sau poate ai 2-3 gradinari angajati si…poate 2 menajere?! 🙂 Esti fantastica!
Carmen,
bine ai venit.Afirmatiile tale ma magulesc de-a-dreptul 🙂
Ce sa fac cu produsele? si asa am acum atatea fructe,se si strica unele,oricum treaba din gradina acum este culesul si conservarea roadelor,iar gospodina sunt doar de nevoie 😛
Eu mi-as lua o ajutoare la curatenie dar nu ma lasa almeu 😦 zice ca sa-i dau lui banii aia ca face el 😛
El oricum face gratis ha,ha,ha!
Am mancat rosiile cu somon afumat, cascaval, midii, stridii si calamar in sepia lui proprie. Apoi gazpacho si paella. N-o sa uit prea repede festinul.
Acasa la mine mananc cu mozzarella sau telemea de Sibiu si ton. Cred ca se pot asorta cu orice, exact ca rosiile neuscate…
Multumesc Andi,am retinut 😉 Puteai sa nu-mi spui prima parte,dar atunci unde era satisfactia ca niciodata n-o sa pot manca rosii uscate asa….ha,ha,ha!
M-am hotarat sa ma imbogatesc cu orice pret: ca sa pot manca zilnic calamar 🙂
Vad eu cum o sa fac…
Calamar in sepia lor proprie…ia sa ma uit pe imagini sa vad la ce te referi,ca eu nu-s animal marin,parol! 😆
nu m-am lamurit,dar mai am timp ,nu-i nicio graba 😛
o reteta extraordinara dar eu sugerez ca procesul de deshidratare sa se faca natural , la soare si pentru operativitate , folosirea a doua rame de geam , bine curatate, puse una peste alta , si in interior , rosiile pregatite ca mai sus pentru cuptor.