Caderea plantutelor de rasad

Este o boala cauzata de niste ciuperci,din pamantul netratat si din alte motive.Insa ,plantutele pot fi salvate prin stropirea prima data,chiar inainte de a rasari,cu MERPAN(asta am folosit noi),asa cum am scris acum cateva zile cand am stropit eu rasadurile mele,cele rasarite si cele nerasarite inca.Apoi,a doua stropire se face cu o saptamana inainte de repicare(mutare in ghivece) .

Iata ce zice specialistul:

Cele mai frecvent întâlnite ciuperci de sol sunt Rhizoctonia solani, Fusarium spp. si Pythium debaryanum, atacul lor individual sau în complex provocând boala numita „caderea plantutelor” sau „caderea rasadurilor”. Pythium debaryanum este ciuperca cea mai frecventa si cea mai pagubitoare care afecteaza producerea de rasaduri, ea fiind comuna pentru cele mai importante specii legumicole (tomate, castraveti, vinete, varza, ardei etc.).


Sunt mai multe metode de evitare sau limitare a atacului de P. debaryanum în rasadnite, însa cea mai importanta ramâne combaterea bolii prin tratamente fungicide la patul germinativ înainte de semanat sau dupa semanat, în diverse stadii de dezvoltare a rasadului. Aceste tratamente pot fi continuate si dupa transplantare, atât timp cât rasadurile sunt înca sensibile în fata patogenilor de sol.

Fungicidul Previcur Energy, pe lânga combaterea foarte eficienta a bolilor de sol, ofera un efect important de stimulare a sistemului radicular, care duce la o înradacinare mai profunda a plantelor, vigoare sporita, rezistenta mai buna la seceta, aprovizionare mai buna cu substante nutritive din sol. De asemenea, combinatia celor doua substante active din compozitia lui Previcur Energy face din acest fungicid unul dintre cele mai active produse pentru combaterea manei prin tratamente în vegetatie, la tomate si castraveti.(Bayer)

Sunt mai multe substante care au acelasi efect,depinde din ce parte a tarii suntem.La noi se gasesc o parte din acestea,dar trebuie stiut ca se foloseste doar un singur produs din toate cele indicate.

Si altcineva:

22. Tomate


Tratamentul semintei Tachigaren 70 WP, Apron 35 SD, Orthocid 50 WP

caderea plantutelor Zineb 80, Perozin 80, Previcur 607 SL, Tachigaren 70 WP

mana, alternarioza Acrobat Mz, Amistar, Antracol, Befran LF, Bravo 500, Champion 50 WP, Zineb 80, Curzate R, Dithane M-45,Forum R, Kocide 101, Kasumin 2L, Mikal C64 WP, Policarbacin, Previcur 607 SL, , Oxiclorura de cupru 50 WP, Ridomil MZ 72 WP, Score 250 EC, Sandofan C, Sandofan Z, Sandofan M8, Topas 100 EC, Vondozeb, Cuzin 15 SC, Brestanid
putregai cenusiu Rovral 50 WP, Ronilan Fl

Bacterioze Onefung 50 PU, Cobox 50 PU, Kasumin 2L,Oxiclorura de cupru 50 PU, Cuzin
Acest articol a fost publicat în legume, Rasaduri, utile și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Caderea plantutelor de rasad

  1. Pingback: Semănat ardeii şi florile « Elisa-gradina mea de vis

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s