UPDATE:
RETETE CU DOVLECEI
1.MANCARE DE DOVLECEI MICI
Ingrediente:
* 3 dovlecei mici
* 2 cepe
* 1 gulie
* 2 ardei iuti(care nu erau prea iuti)
* 2 rosii
* 2 linguri faina
* 2 linguri smantana
* marar verde
* otet de mere sau usturoi 3 catei
2.DOVLECEI CU PENE
Reteta de la JAMIE OLIVER
*…2 dovlecei cruzi
*….200 g costita afumata
*…..1/2 punga paste -pene
*….. 1 pumn de busuioc verde din congelator
*…..2 oua
*….. 50 g parmezan ras (cascaval)
*…..1 ardei iute
*…. sare si piper
3. SALATA DE DOVLECEI
dovlecel taiat benzi plate,
ulei de masline
zeama de lamaie
sare,piper,busuioc
4.CREMA DE DOVLECEL CU FASOLE NEAGRA
Ingrediente:
pt. 4 persoane:
200 gr dovlecel
100 gr fasole neagra
1 praz
1 cescuta de ulei de masline
1 felie de paine prajita
1/2 pahar de vin alb
2 iaurturi naturale
2 foi de dafin
1/2 ceapa
1/2 supa de carne
sare
piper
Preparare:
1. Fasolea se lasa la inmuiat timp de 12 ore. Se pune la fiert in apa rece impreuna cu ceapa, dafinul si un strop de ulei de masline. Se sareaza dupa ce au fiert.
2. Prazul se taie in rondele, iar dovlecelul in cubulete. Se pun la calit intr-o tigaie cu putin ulei, se adauga painea prajita, supa si vinul. Se fierbe totul timp de 10 minute.
3. Din acest preparat se face o crema peste care se adauga piperul si iaurturile. Se amesteca bine si se da la fiert cateva minute.
4. Se scurge bine fasolea si se pune peste crema.
5. SUPA -CREMA DE DOVLECEI
Supa-crema de dovlecel
ianuarie 21, 2009
-0,5 kg devlecel ras mare;–3 linguri de ulei si de faina; –5 catei de usturoi; –200 ml lapte; –1.5 litri de supa de zarzavat,carne,oase sau apa; –1 lingura unt; –6 felii bacon; –2 felii paine taiata cuburi pentru prajit.
Faina peste ulei sa sfaraie,se adauga dovlecelul si o lingurita de delikat.
Dupa jumatate de ora rezulta cum este in poza stanga sus.Se paseaza ,se adauga lapte,supa sau apa si se aseaza pe foc.Se lasa sa dea in clocot,se stinge focul si se adauga usturoiul.
Crutoanele prajite in unt,sau ulei.Bacon ptajit pe ambele parti,usturoiul tocat marunt.Crutoanele si sunculita prajita se adauga doar in farfurie.De regula 5..6 crutoane la portie,insa mie-mi plac,deci am pus multe.
Pofta buna!
–––––––––––––––––––––––––––––––
1 ALBI SI MARI
Aoleuuu,n-am vazut cand au crescut asa de mari si nu stiu daca mai pot face pane din ei…ma gandesc sa las unul sa creasca mare,cat de mare vrea el si pe celalalt il fac maine pane.Oricum,eu in cuibul acela sigur am semanat din aceia verzi si mici (nuuu,nu martieni…Zuchinni 🙂 )
2. dovlecei verzi,deocamdata mici,insa nu se stie cat or creste
Ce-mi place de ei!Abia astept sa vad cum si cat cresc.
3.dovlecei galbeni,tot Zuchinni
Ii vedeti??Sunt aceia mici,mici si galbeni cu bobocul de floare in varf…oauuu,ce ma bucur de astia!!Nici din astia nu am avut niciodata,dar am vazut in gradina la oprietena si mi-am dorit si eu…Acum am.
Recunosc ca le-am dat ingrasamant de curand.Poate de aia au crescut asa de mult cei albi,nu stiu,dar maine o sa scot tot mararul si tot cimbrul dintre ei,dintre cuiburi si o sa aiba mai multa lumina.
Foarte frumosi.Eu nu am din cei mici,insa am la metru,care au facut niste flori albe superbe,pe care,din cauza ploilor astea,am uitat sa ajung la ei sa ii pozez.
Eu fac cam la 2-3 zile dovlecei prajiti pe care ii bag la frigider si ii mancam reci cu mult usturoi.
Cei verzi,daca ii lasi,cresc la fel de mari ca si cei albi.
Stii ca nu ma omor cu mancatul lor, dar asta nu inseamna ca nu stiu sa-i apreciez ca plante! Imi plac foarte mult si mi se pare extraordinare florile lor, planta in sine prin cat este de viguroasa, si nu in ultimul rand cum cresc, vazand cu ochii!
Sa-i manaci/mancati sanatoasa/sanatosi! 🙂
Am semanat si eu din aceia lungi,lungi (au semintele dreptunghiulare si maronii???)si nu mi-a rasarit nimic din ei.Cum ii prajesti?adica cum ii tai?nu rondele?
Victoria,cred ca nu se fac mari,ca anul trecut am avut un soi mici si albi si asa mici s-au maturizat,deci nu au crescut ci au imbatranit :).Am seamant si din aceia mari si albi,autohtoni ca mi-a dat vecina seminte,insa mai tarziu si sunt mici .
Manole,
trebuie sa te bat eu pe tine ca uite ce constat eu: aia nu mananc…aialalta nu-mi place…pai cee??!!Crezi ca e bine sa nu mananci sistematic anumite legume?Eu cred ca ar trebui sa mananci de toate si dovleceii se fac si salate,asa cruzi,taiati in fasii fine,fine de tot si …ma rog,reteta lui Jamie.Draga mea,azi am mancat salata aia cu piersici…e asa de sanatoasa…si ne si saturam,mai ales cand e cald nu-ti mai trebuieste mancare calda.Am sa trec toate retetele cu dovlecei pe care le fac eu aici la acest post si te rog sa incerci ceva si tu 🙂
Alta „mincarica” cu dovlecei, preferata mea:
Budinca de dovlecei
Se dau dovleceii (curatati) pe razatoare, se storc un pic. Se adauga cascaval/branza rasa si/sau branza dulce, iaurt sau smantana, 1-2 oua si se da la cuptor cam 30 minute, in tava unsa cu unt/pesmet sau faina. Se poate pune si marar in compozitie.
Totul e cam „ochiometric”, se face usor si este bun de tot! 🙂
VICTORIA,spune-mi te rog este adevarat, dak tai din ei ,cresc mai departe??(vb de cei pe care ii ai tu la 1 metru,cu flori albe).Am gatit si eu si umpluti si sunt gustosi.Anul acesta am pus si eu in gradina si deja au inflorit,intr-adevar sunt superbe!!! SUNT CURIOASA SA VAD DAK ESTE ASA CUM AM AUZIT ….(TAI DIN EI SI CRESC MAI DEPARTE ..)
Lulutza,
multumesc de reteta,o sa fac desigur.E ca o budinca 🙂
Lumi_lumi,
Victoria nu ti-a raspuns inca fiindca cred ca are probleme cu netul…o sa-ti raspunda negresit 🙂