Sirop

Duminica ne-a ajuns din urma batranelul de vis-a vis  cu care mai imi fac si eu pomana si invitandu-l in casa,pana sa-i  pregatesc eu niscai  prajitura,punga cu mere si niste capsune ce erau pe masa,l-am servit cu sirop de coacaze.

Am tinut un blid cu coacaze mai bine de-o luna in frigider caci eu asa fac,nu pot  arunca nimic decat dupa ce se strica.Insa coacazele se incapatanau si nu se mucegaiau asa ca intr-o zi din saptamana trecuta am scos bolul  am turnat continutul in sita metalica deasa,am zdrobit fructele dupa care mi-a iesit o cana de suc.

Reteta este asa:

1 cana/pahar/alta masura de suc de fructe

3 cani de apa rece

3 cani de  zahar.

Se amesteca pana se dizolva zaharul(daca-i o cantitate mare se lasa pana a doua zi,la rece,dar se amesteca de cateva ori. Cand nu se mai simte zaharul cristalizat este gata de  pus in sticle insa inainte de asta se zdrobeste 1 aspirina(la cantitatea ce-am zis-o-300 ml de suc),se dizolva intr-o canita cu  2 linguri  de  sirop,prin frecare si se adauga la sirop amestecand sa se uniformizeze.

Se toarna in sticte -pot fi ude- curate si se insurubeaza dopul cu filet bine-bine.Se pastreaza in pivnita,camara sau la alt rece,nu neaparat in frigider decat dupa ce se incepe sticla. Se bea amestecand siropul de o grosime de deget in pahar cu apa minerala sau sifon.Rece.

Azi am cules iar o galetusa de capsune  si zau daca mai  putem manca,deci le-am facut sirop.Am avut 3,5 cani de suc.Maine il trag in sticle.

Inghetata de anul asta este groaznica sau nu mai nimeresc eu.Aloma,ca asta gasesc.De-acum ma racoresc cu sirop de capsune.

Faceti si voi.Si nu fierbeti sucul,pe garantie ca nu fermenteaza daca respectam reteta.Mai este bun cel de zmeura (dar nu am facut),de  visine si de  fructe de padure.In general din fructe moi care lasa mult suc.

Din mere nu am incercat dar mai am cateva kile de mere care acum sunt grozave,mari si foarte gustoase.Am hranit si o familie de  grauri cu ele.

A…ce legatura are batranelul cu siropul?Pai,el,saracul,mi-a zis  ca daca s-a terminat asta de coacaze pot sa fac de capsune.Mie nu-mi trecea prin cap.

Reclame
Acest articol a fost publicat în bauturi, Retetele mele și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

16 răspunsuri la Sirop

  1. Pingback: Final « Caius

  2. Pingback: Final « Ioan Usca

  3. g1b2i3 zice:

    Si batranii sun buni la ceva…macar la dat sugestii.
    Siropul natural de fructe e cel mai bun.Imi placeau vremurile cand beam sirop cu sifon de la tarabele de pe strazile copilariei.

  4. Pingback: Morile de vânt de la Kinderdijk « my heart to your heart

  5. Pingback: 3 august, Ziua Timişoarei « Supravietuitor's Blog

  6. Theodora zice:

    Imi place la nebunie siropul de visine.
    Vara cand este foarte cald il combin cu apa minerala si beau 2- 3 litri de sirop.
    Sirop de coacaze nu am baut niciodata dar o sa incerc pentru ca daca tie iti place atunci sigur este foarte bun.
    O zi buna!

  7. Pingback: Deci presedintele THR ne crede idioti « Hai ca se poate!

  8. Elisa zice:

    Da,Gabi,dac-ai vedea ce simpatic este…zici c-a dat in mintea copiilor,asa povesteste de mamuca si tatuca lui de parca ei ar fi adulti si el copil.Doamneee si l-am ascultat ca zicea ca-i asa de singur si n-are pe nimeni,asa ca=l ascultai fara interes,doar ca el sa se descarce sa-l asculte si pe el cineva.E tare greu sa fii singur 😦
    Si eu imi amintesc ce fain era siropul acela,servit in strada,la Bucuresti,in toiul caldurii…era coada dar trecea repede,vanzatorii erau mai indemanateci…acum daca erau doar 2 persoane inaintea mea,la RT am stat treisferturi de ora…Stiu de ce…este cu computer,epoca vitezei,hahahahaha!

    Theodora,
    asa-i ca-i fain?Si de zmeura la fel,toate-s bune doar fructe sa ai si gata siropul.Si stiu ca nu-i niciun aromat-element chimic prin el,decat zaharul,nah,altadata,daca ne-ao permite oi pune in loc de zahar miere de albine sa vad cum este 😀
    Sa stii Theodora ca cel de coacaze e bun pentru vitamina C si fier si multe altele…trebuie sa caut un material despre coacaze negre,neaparat si la anul,daca om mai trai,oi avea grija sa leculeg petoate si sa le fac sirop.
    Nu stiu ce s-a intamp-lat cu mine ca sunt lucruri pe care eu in tinerete le faceam,chiar cumparand fructele si uite ca acum uitasem de sirop.Vorbesc foarte serios,m-am dilit,probabil 😦

  9. zincabeiu zice:

    Siropul tau e mai mult decat un medicament.
    Si eu am nostalgia siropului la pahar de sticla, vandut pe stada, la pretul de 0,5o lei.

  10. Pingback: Inocentul – XXIII « Ioan Usca

  11. Theodora zice:

    Eu nici nu pot sa beau decat sirop natural. Imi fac rau toate chimicalele astea care sunt in bauturile racoritoare din comert.
    Si cu laptele din comert am cateodata probleme. Prefer laptele proaspat muls si … ramane intre noi… cateodata nici nu il mai fierb 🙂
    Nu iti face griji, probabil ca ai prea multe griji pe cap.
    Eu am ajuns sa imi fac liste cu problemele de rezolvat zilnic, ca sa nu uit

  12. Elisa zice:

    Zinca,
    da,mai ales daca-i devisine.Visinele sub orice forma conservate sunt un medicament pentru fiere,de aia nu intru in iarna fara compot sau ceva de visine 🙂

    Theodora,
    fain daca poti sa ai sau sa gasesti produse naturale.Da,eu as bea laptele nefiert insa riscul este prea mare,totusi.Acum ,cu fructele,nu mai beau lapte deloc.Nu prea stiu eu sa combin lactate cu fructe cum aud ca pun unii iaurt peste salata de fructe,ma rog,maine o sa incerc iaurt amestecat cu capsune.
    Draga mea,nu imi fac griji sunt doar in faza de ma mir io de mine,hahaha!
    Asta cu listele,he-he,e veche,insa uite,lista de care ziceam mai ieri nu am reusit s-o intocmesc,am lucrat si dupamasa toata si cand sunt obosita nu mai pot nici sa gandesc,asa ca…am cam multe pe cap dar cea mai grea este aceea ca nu stiu exact ce sa pun pe lista aia,asta-i o mare problema si ma oboseste.

  13. Victoria zice:

    La anul poate fac si eu siropuri.anul asta a fost doar de mancat fruncte crude,ca au fost prea putine ca sa le mai si conserv.Chiar ma intrebam ce reteta sa folosesc.Daca aveam timp culegeam mure ca sunt o groaza pe marginea drumului.Poate reusesc totusi.

  14. Elisa zice:

    O…din mure iese excelent,pai culege draga,ce mai stai?Copilasul acum este cel mai usor de crescut ca nu se misca si il poti lasa cu tatal o ora ca tu sa culegi mure.Am zis ca si din fructe de padure este fain de tot.Deci,spor la treburi!
    Nu pot sa cred ca nu mai ai timp de postat pe blog 😦

  15. delica zice:

    am facut eu sirop de mure, chiar in seara aceasta, mi-au iesit doar doua sticlute de 330 ml. am sa mai culeg ca duminica m-a alungat furtuna din camp. eliza, ziceai ca nu ai facut sirop din mere…nici eu si nu cred ca iese sirop, dar la noi aici in bihor, mai sper Cluj intr-un sat de munte am un prieten care face suc de mere, la care da garantie 6 luni daca e ambalat in peturi si nelimitat daca e ambalat in sticla. precizez ca nu foloseste conservant si nici zahar iar la sfarsit sucul iese limpede si transparent ca vinul galbui spre roz. in timp face si niste depuneri de pulpa pe fundul sticlei. operatiunea are randament de 50-60%, adica daca i duci 100 kg mere, iti da 50-60 l suc. pe langa mere trebuie sa-i duci peturi curate, de preferabil de apa minerala sau plata. iese o bautura foarte buna la gust, racoroasa si mai ales o minune pe timpul iernii cand stam mai prost cu acumularea vitaminelor. in primele zile de consum organismul reactioneaza si se detoxifica, putandu-se ajunge chiar la reactii digestive si biliare de tipul diareea, crampe, etc…dupa care totul intra in normal si poate fi consumat cu regularitate.

  16. Elisa zice:

    Da,Delica,stiu cum se face,puteam face si eu,ca mustul din struguri,se fierbe,se spumuieste si se toarna fierbinte in sticle.Am si de 2 ani must conservat asa,fara conservant si sta,uit de el,este si prea dulce si de aia nu prea bem.
    Acum nu mai am mere de vara,la anul o sa vad daca voi face.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s