Prajitura cu mere

Toata vara m-a batut al meu la cap ca nu fac prajitura cu mere pe cand am avut zeci ,chiar sute de   kile de  mere,considerandu-le si pe cele de vara.Asta-i  prima pe anul acesta,cu mere si cu aluat facut de mine.

Iaca …i-am facut pe plac,desi saracutul de el se uita la ea ca am lasat-o pe masa chiar in fata lui(are diabet) si are taria sa nu-si ia singur decat ce-i tai eu.I-am dat doua straturi(ca-n gradina) unul cand am scos-o din cuptor si un strat acuma.Este atat de   buna cu untura…mult mai buna decat cu alte grasimi.Incercati.

Inspirata din reteta de aici cu modificarile pe care   le fac dintotdeauna,adica:

merele le rad cu coaja,le opresc din oxidare cu zeama de  la jumatate de lamaie(merele mele sunt foarte dulci si gustoase,parfumate) si din albusurile de la 2 oua fac spuma,apoi crema cu 4linguri de zahar,adaug merele stoarse in pumn si apoi praf de scortisoara.Amestec usor.

alta deosebire este ca nu adaug grisul   in mere ci il   presar pe prima foaie de prajitura ca  sa retina zeama care mai este in merele rase pe razatoarea mare.

niciodata nu calesc merele  pe foc cu zaharul(atunci mai bine fac din gem,nu?  ) asa ca sa mai  ramana ceva vitamine in mere si oricum nu-mi place umplutura fleasca.

GRIS PE DEASUPRA

MERELE RASE

SPUMA CU ZAHARUL

MERELEIN TAVA

UNSA CU OU

GATA

am mai modificat la reteta asa:

faina doar 500 g si nu 700g

untura am folosit ca am cumparat special

2 galbenusuri in loc de 3

3 linguri de zahar in aluat in loc de 5

4 linguri de zahar in mere in loc de 10.si este chiar dulce,suficient(am spus ca si merele sunt tare dulci)

smantana am pus 5 linguri mari,pline dar caimacul de pe lapte fiert (noi ii spunem tot smantana)

Acest articol a fost publicat în Mancaruri și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

18 răspunsuri la Prajitura cu mere

  1. Shari zice:

    Tot asa o fac si eu, fara sa calesc merele…frumoasa ti-a iesit!

  2. Ninu zice:

    O singura data am mincat placinta cu mere, unde merele erau corect puse asa cum zici, adica necalite, nu stiu cine a venit cu ideea sa calesti merele cu zahar si sa le distrugi total in felul asta…dar a fost o idee total neinspirata, este super, super… ai observat ca zic placinta :)) din cauza ca eu consider prajitura doar savarina, clementina, cremsnitul, eclerul..etc…adica care au crema si frisca..si pupici daca se poate 😀

  3. mona zice:

    Asa o fac si eu ca in reteta dupa care te-ai inspirat.Intr-adevar parca iese mai bun aluatul daca-l faci cu untura.La fel se poate face si prajitura cu branza dulce (scoaca).Oricum a iesit grozav…

  4. sanda zice:

    Pusilica, Elisa.
    Ai lipsit de la convocarea de vineri si am venit sa vad de tine.
    Ma bucur sa te gasesc bine si daca m-am nimerit la prajitura cu mere, vin si eu cu o parere.
    Oma mea folosea aluatul acesta la aproape toate prajiturile; de la biscuiti spritati, la prajiturile cu gemuri, branza, etc.
    Atat doar ca prima operatiune, (pe care am preluat-o si eu) intai incorpora untura in faina. Putem face asta intr-un lighenas, sau pe scandura de lucru, obligatoriu cu mana, nu cu lingura sau alte ustensile.
    Secretul: iese mult mai fraged, aluatul.
    O seara placuta, iti doresc, pusilica. 😀

  5. Elisa zice:

    Sanda,asa fac si eu,faina cu untura,apoi galbenusurile,zaharul si smantana…cam in ordinea asta.Nu mai stiu ordinea la reteta de inspiratie.Am eu una aproape la fel pe care o faceam pana acuma cu orice fructe,branza,nuca si mac,cu orice si este asa:
    300 faina/150 zahar,150 grasime/4galbenusuri/praf de copt/si mirodenii si il intind cu mana in tava,prima foaie.
    Sunt bine,nu mai pot cu nepemistele,pur si simplu nu m-am uitat decat fragmentar.
    Compu ma va lasa curand,este deja in sucombe periodice,chiar acum ma mir ca ma lasa sa scriu raspunsurile.Te pup 🙂

  6. Elisa zice:

    Mona,
    este si usor de facut,dar ne-am invatat cu foile cumparate,is si alea bune,nimic dezis… 🙂

  7. Elisa zice:

    Ninu,
    noi,in Banat,zicemplacinte doar la cele cu aluat dospit ,cu drojdie,deciasta-iprajitura 😀

    Se face asa deusor capoti sa-ti faci situ :)Succes !

  8. Ninu zice:

    Elisa…Elisa, placintele facute cu mina mea nu mai au nici un farmec..cui ii spun dupa aceea „sarut mîna pentru masa ” ?..si pe cine pupacesc drept multumire ?…OF..:(, crezi ca cei care merg in vizita pentru mincare merg ?..merg sa socializeze, fara viata sociala însasi viata nu are rost, de aceea refuz sa imi fac vreodata prajituri si placinte… fara „social” nu au nici o valoare, am mincat odata la o cofetarie in Arad o savarina (asta e prajitura preferata :)a fost superba, si ca gust si ca prezentare, insiropata exact cit trebuie si peste motul de frisca cu o visina, problema a fost ca desi a fost ce-a mai buna savarina pe care am mincat-o vreodata, toata viata voi fi frustrat ca nu am putut saruta mina celei care a preparat-o …merita asta din plin.

  9. Victoria zice:

    Minunata placinta Elisa.Maine fac si eu ca mi-ai facut pofta :))

  10. Elisa zice:

    OK Ninu,in virtual oricum nu simtim gustul prajiturii,doar socializarea ne ramane.Daca eu pun pe blog mancaruri este pentru ca am produsele din gradina mea si oricum dau si reteta pentru ca este oribil sa arati mancarea doar pentru privIt.De asta ziceam ca poti sa ti-o faci singur si a;poi sa-ti chemi croitoreasa vecina sa socializezi 😛

  11. Elisa zice:

    Victoria,
    tu pune nitel mai mult zahar in mere ca nu-i bai 🙂

  12. cammely zice:

    of, dulciurile astea,numai pofta imi faceti ,relelor 😆
    foarte buna reteta, felicitari!

  13. Elisa zice:

    Cammely,
    draga mea,pai in 20 deminute este in cuptor,se face asa desimplu,zau ca merita”efortul” hahaha!
    Nu stiu dece ai stat la spam ca doar aimai postat o data la mine,sau gresesc?
    Pofta buna 🙂

  14. Victoria zice:

    De ce sa pun mai mult zahar??
    Nu pun,ca nu ne place prea dulce.Si,mai ales acum ca sunt gravida si trebuie sa am grija la calorii. 🙂

  15. Elisa zice:

    Victoria,
    pentru ca dupa gustul meu ar fi trebuit mai mult nitel,insa mananca si al meu si de aia pun putin zahar sau deloc daca se poate pe ici pe colo 🙂
    Sa fii sanatoasa,scumpa mea 🙂 Sa te simti bine,saduci usor si la termen sarcina si bucuria sa fie la voi 🙂

  16. Pingback: Mă dau pe blog: România veselă « brushvox

  17. Elisa zice:

    brushvox,
    intentionat am lasat-o in tava,fiindca daca vroiam sa saliveze cei care se uita o aranjam frumos pe farfurioara sau faceam mmmmmm,ce buna este! 😛

    Cred ca va trebui sa schimb denumirea blogului,caci da,doar visul e al meu 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s