Varza la murat

Anul trecut am pus varza altfel decat toata viata,am pus-o eu,spre deosebire de pana atunci si anume asa cum am auzit, intr-o calatorie a mea,pe tren.Adica,nu am scobit cotorul sa umplu locul cu sare,asa cum  se face  pe aici .Fiindca de la o vreme in locul acela se inmuia,se degrada,se…ma rog, de acolo incepea sa nu mai stea bine.

Doamna care m-a invatat era bucuresteanca de la Deva,mergea la Deva la parinti si am facut asa cum am auzit de la ea si tare mi-a placut cum a stat varza pana la si dupa Paste .Nu   s-a transformat moarea in mucilagiu,ca  in   alti ani.

Deci,am facut asa:

Pe fundul butoiului am pus mult cimbru si marar ,uscate si pastrate in saci sa nu se prafuiasca fiindca nu le-am  udat acum.Nu am spalat nici varza ci doar am curatit-o de frunzele exterioare pana era curata.

Varza este de Dambovita,deci are frunzele de    deasupra putin rasucite si nervuri nu prea  mari.

Sarea este de cumparat la kilogram,varsata,deci netratata.

Hrean foarte mult,doua kilograme la 12 verze.

Cum am procedat?Dupa ce am asezat cimbrul si mararul pe fundul butoiului,avand  grija  ca sa nu astup gura robinetului,am asezat fiecare varza cu cotorul in sus.Dupa  primul  strat,adica 4 verze,am asezat o treime din hrean si am presarat pe fiecare varza cate o mana de sare.Apoi alt strat de 4 verze,alte radacini taiate pe lungime,de hrean si alti    pumni de sare.Apoi ultimul rand  si am suplimentat cu sare la sfarsit cu inca 2 pumni.Am acoperit si asteptam 3 zile pana se dizolva sarea apoi turnam apa rece si inchidem.

Dupa cateva(2) saptamani  ma uit in butoi si daca vad ca se formeaza o pelicula de  mucegai alb iau un tifon si adun cu el aceasta pelicula.Apoi sotul meu o pritoceste,adica scoate zeama in vailing si o toarna deasupra,de 3 ori.

Aceasta operatie de pritocire este necesara findca  varza  face gaze si deci  trebuie vanturata vanturata.Ea se face cam la 2 saptamani sau 10 zile depinde de cat de cald/rece este in pivnita.

varza

CIMBRUL

MARARUL

HREANUL

SAREA

IN BUTOI

Acest articol a fost publicat în Mancaruri, Retetele mele și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

28 de răspunsuri la Varza la murat

  1. Ninu zice:

    Ouauu ce fain, sa stii ca si vecina mea a zis ca de 2 ani de zile nu mai scobeste cotorul si zeama de varza nu se mai ingroase, si ea pune si doi ştiuleti de porumb in ea dar nu am intrebat-o de ce, m-a chemat sa iau foile de varza ramase cind a curatat-o si sa le dau la iepuri si atunci am vazut toata miscarea :)..e fain sa experimentezi, am auzit ca daca intotdeauna inainte de-a o pritoci spui poezia „căţelus cu părul cret” de 3 ori sta proaspata chiar mai multi ani..da nu stiu daca e adevarat 😦

  2. Shari zice:

    Vaaaai, ce mi-ar trebui si mie o varzuca pentru sarmalute.. :))

    Nu-mi arunci una peste munti?!? 🙂

  3. Elisa zice:

    Ninu,
    porumbul se pune pentru a ingalbeni culoarea moarei,asa cum s-ar pune sfecla rosie pentru a o face roz.Eu nu vreau asta.Nici mere si gutui nu pun deoarece….nu vreau.Vreau o varza cu gust de varza cu culoare de varza si acrita bine si care sa nu se strice la primavara.Atat.Si cu frunzele subtiri sa opot rula in sarmale.
    Cat desprepoezie,nuj…stiu din alea sentimentale insa varza nu cred ca selasa….impresionata la…TE DUCI…
    😛

  4. Elisa zice:

    Shari,
    dupa ce se mureaza iti arunc ,precis 😀
    Doamneeee..cate mancaruri ai postat deodata!!!Cand ai avut timp sa le prepari?Eu am 1,25 kg de pulpa de porc si nu m-am hotarat ,inca,ce sa gatesc din ea.Dar nu ceva elaborat si sa fie reincalzibila.

  5. Lia zice:

    Waw! trebuie sa pun shi eu varza la murat saptamana viitoare..
    cred ca maine dimineatza mergem in piatza s-o cumparam…
    eu n-am scos niciodata cotorul, ca n-am shtiut de ac procedeu..dar, intotdeauna mi-a ieshit buna varza..iar zeama e limpede pana primavara..

    pun o sfecla roshie in butoi, intotdeauna, pt ca-mi place ca zeama sa fie putin rozalie…

    un sfarshit de saptamana perfect, iti doresc, draga mami!!! 😛

  6. ioana zice:

    Elisa, eu am pus varza 9 capatani mici intr-un bidon de plastic cu capac de 9 zile , am scobit coceanul si l-am umplut cu sare,noi asa facem totdeauna,am pus cimbru si marar uscat altceva nimic,am tinuto o zi fara apa apoi am pus apa si am tinut-o in bucatarie la cald 4 zile.dupa 4 zile am dus-o in balconul cel fara caldura dar inchis si zilnic am dat bidonul dea dura spre disperarea vecinei de sub balconul meu care la un moment dat l-a intrebat pe jumatatea mea daca ne-am cumparat rotile,i se parea dumneaei ca ma dau pe rotile prin balcon,hahaha.Azi am desfacut butoiul si surpriza acum stau la calculator cu un pahar mareeeee de moare ,e super buna si limpede ca ,cristalul si un pic sifonata.asta a fost prima tura de varza ca sa o am la indemana iar in butoiul de 60 kg numai luni cumparam varza si aceea o sa o punem direct in beci.
    nu lasam varza mult fara apa pentru ca am patito ca s-a inegrit.

  7. Elisa zice:

    Lia,
    este timp destul,nu-i tarziu,altadata doar prin 15 noiembrie am pus.
    Eu nu vreau s-o amestec cu nimic altceva,nici pentru culoare nici pentru gust,iar daca o vanturam va fi limpede.Spor la treaba ,draga mea 🙂

  8. Elisa zice:

    Ioana,
    o fi zis vecina ta ca ..nu ti-e bine 😀 asa cum am patit eu cand am scris undeva ca ma dau pe role(din acelea de lemn pentru masajul talpilor) si s-a crezut ca ma dau pe role ca si copiii pe afara 🙂
    Mai draga,mie-mi place varza cruda,asa ca mi-au ramas vreo 6 verze si le pastrez in camara,se vor tine pana la Craciun,asa deschise nu in pungi.Iar la moarea ta nu ravnesc fiindca nu pot bea nimic asa de sarat ca moarea…doar o pun in ciorbe la iarna,cate putina.
    Hai,mai ispiteste-ma cu ceva… 😛
    O seara placuta si tot ce-ti doresti 🙂

  9. ioana zice:

    Elisa doar nu crezi ca am sarato ocna,pai de ce crezi ca o plimb prin tot balconul ,am sarato normal si ca sa-mi stea o plimb ca nu ma costa nimic.deci nu am pus sare mai multa decat cat a intrat in cocean.la cea care o pun in beci o sa presaram sare si peste ia ca sa-mi stea pana la Pasti.

  10. Elisa zice:

    Eu zic de cum stiu ca este moarea noastra,sarata,nu ocna,insa pentru mine care nu pun sare la mancare poti sa stii ca este prea sarata,deci nu beau moare de ani buni,de candstiu ca n-am dreptul la sare 😀
    Daca nu-i destulasare varza se inmoaie si n-am facut nicio branza,deci trebuie sare multa ca sa stea.
    Toata ziua am frecat prin bucatarie,mi-am rupt unghiile si acum fac mancare pentru maine si la caini.Of,of,of nanaaaaa…dar acum straluceste in bucatarie 😛

  11. Shari zice:

    Pai, Elisa, sa o luam cu inceputul..:P

    -emoticoanele, dragele de ele – cam 1h
    -supa de rosii cu galuste-in jur de 40 minute
    -piureul de cartofi – cam 30 minute
    -papiotele de pastai cu bacon-vreo 20 minute
    -pestisorii prajiti-15 minute
    -tarta cu pere-1 ora si 20 minute

    plus ca le-am facut in zile diferite :)) :))

    Liuta, ce faci dom’le? N-ai pus inca varza?!?

    Ntz, ntz, ntz…

  12. Elisa zice:

    Deci asa?Eu ziceam ca le-ai facut in aceeasi zi si pozatul,pe asta nu-l pui la socoteala?Ca tre sa ma spal pe maini inainte de fiecare poza.
    Recunosc ca cea mai buna varza murata am luat-o de la o tanti din piata(era toamna si eu trebuia sa fac 200-300 de sarmale si de aia)…avea frunzele ca pergamentul de subtiri si ca urechile de elefant de mari,faceam 4 sarmale dintr-o frunza.Abia astept sa apara femeia cu varza murata si anul asta si s-o intreb cum face.Da,era si gustoasa.

  13. gata , Elisa, sa vina Craciunul :):)
    eu bag hreanul in scobitura de la cotor…si nu se flescaieste;:)
    stii si Tu cum este ,: „cate bordeie atatea obiceiuri” :0) important e sa se mureze pana la Craciun 🙂

  14. @ Shari !
    multumesc mult pentru musica !!
    mi-a sfasiat sufletul…
    n-am putut sa-ti las comment 😦 sorry 😦 de aceea apelez la bunavointa Elisei, ( cine nu-i obisnuit cu ” commisioanele , nu stie cum e ) 😉
    Thx all! ladies!!!

  15. Elisa zice:

    Windwhisperer,
    am vazut ca ai avut Happy Halloween.Da,acolo asa este,am fost si am vazut.
    La noi pare ceva nefiresc.Aseara ne intra in curte o clasa,da ,o clasa intreaga de a VI a ,strigand facand harmalaie mare de tot.Al meu se uita pe fereastra si recunoaste pe nepotul prietenilor nostri,eu ma agit,n-am bomboane…da-le mere zice el…sa-mi stea inima-n loc ,nu alta.Larma trece pe langa noi si se duce in gradina unde cu dovlecii -felinare sperie….habar n-am ce sperie,poate au speriat lenea si puturosenia celei care i-a dus acolo,careia nu-i place sa lucreze in gradina ,doar sa aiba ii place.
    Ma rog,nu stiu daca ai inteles ceva din ce-am zis,doua lucruri sunt importante:
    1. la noi sunt atat de neobisnuite aceste manifestari incat chiar te sperii ca de o aratate(ceea ce mi s-a’ntamplat mie)
    2.copiii erau adusi de fetita fostilor vecini care au vandut casa din fata noastra.
    Si al treilea…mare-i gradina TA DOAMNE si bine ca ma intalnesc cu unii din ea foarte rar ca sa suport existenta.
    T e pup.

  16. Elisa zice:

    Ma bucur de mesajul lasat pentru Shari,oricand si cu tot dragul… 🙂

  17. Shari zice:

    Windwhisper, te inteleg atat de bine, nici nu iti dai seama!…Si eu plang uneori cand ascult muzica asta, sunt atatea motive ..Iti multumesc pentru vizita ta, chiar daca nu ai putut sa lasi mesaj..Poti sa o faci oricand, daca vei vrea mai tarziu.Am scris din inima cuvintele acelea pentru voi..Special pentru voi..

  18. hello !
    Elisa, asa se intampla cand se ” copiaza” traditii. N-au nicio noima:( Parca noi n-avem destule ..hmmm dar ce sa zic, cand aud limba romengleza…. ma crucesc . Asa ca asta cu valentine’s day or halloween…sunt mici necazuri. Romanii au incercat in alte timpuri si franceza …si-am ramas cu ” furculisione” :)…
    Aici halloweenul..e de cand se stiu ei, celtii au venit cu ea, iar faptul ca America e rezultatul contopirii atator natii, l-au asimilat ! E haios, caci dintr-o traditie macabra , s-a ajuns la o veselie a copiilor , la un contest de costume. Si apoi nu poti sa te excluzi singur , facand abstractie cand e vb mai ales de copii.
    Asa o vad si tratez eu.
    A fost cam o ora de …sunat la usa, zambete mascate ,fericite ,ale alor mici , ( caci e si : cine are mai multe bomboane ) care vin insotiti de parainti . mai mult iti ia… pregatirea, , costum ( daca vrei ) sa ai dulciuri , ambalate individual ( higienic) bostanii,, cu care te-ai „jucat” din timp 🙂
    Intr-un an, la inceputul vietii mele aici, cand ma plictiseam sa tot deschid usa…am lasat afara un cos de rachita MARE , care avea cam 5 kg de dulciuri . Dupa 1/2 de ora…. dus a fost , cu cos cu tot :):) Intai au venit ” copiii ai mari , teenagers ( derbedeii nosti) „, caci ai mici vin dupa ce parintii ajung acasa de la slujbe , deci mai pe inserat. Noroc cu vecina Madallena ( italianca)… a impartit cosul ei cu mine, sa dreg busuiocul , cand au venit ai mici 🙂
    zi buna tuturor !
    xxx,j

  19. Elisa zice:

    Windwhisperer,
    ma bucur ca mi-ai impartasit trairile tale si peripetiile de Halloween.Am prins si eu unul acolo la mama lui dar aveam otita si am stat acasa sa deschid usa si sa spun „more” copiilor care luau cate una..hahaha
    Pe urma cand s-au intors ai mei din…colindat fiecare din copii avea cate-o mare punga cu bunatati care pungi au intrat in grija mea la un moment dat ca altfel copiii mancau doar dulciuri la fiecare masa,daca era dupa ei.M-am infruptat si eu din ele ca si dupa 2 luni inca mai erau in pungi.Darnici americanii 🙂 Amintiri mai frumoase am de la Thanks giving cand am fost intr-o statiune montana,era zapada mare si curcanul la fel 🙂

  20. Sorin_us zice:

    Doamna Elisa,

    Scuzele mele ca intru aici unde „varza” este subiectul
    preferat al „our half”,dar m-a lasat memoria.Cer explicatii: ce este aia/ala un „vailing”.Este de datoria mea sa vantur varza…..dar daca n-am vailing…..o sa faca mucegai……………gaze…
    ……si miros…..si nema sarmale.
    Am auzit de acest termen prin Ardeal multe secole in urma.
    (vecinul lui Windy)
    Sorin

  21. Elisa zice:

    Sorine,
    merci pentru apreciere.Cu siguranta ca optiunea ta electorala este „alta varza” si atunci iti inteleg bascalia.
    Salutari inmiresmate din gradina cu flori!!! 😀

  22. Elisa zice:

    Vecinul lui Windy,
    pe bune???Am raspuns la dashbord si nu am vazut poza de la avatar…si de aceea am luat-o asa cum am raspuns,in bascalie.Dar acum imi dau seama ce parere aveti voi despre „jumatatea voastra”…:D Preferam doar subiecte”varza”,ha? 😛 😛 Ce bine ne cunoasteti voi?
    Vezi,de aia nu sunt eu de acord sa fie femeia presedinte de tara 😀
    Acum si raspunsul…vailing,in Banat,este un lighean mare,mare cu deosebirea de lighean ca are 2 toarte de care apuci.Se foloseste la taierea porcilor pentru a pune in el tot felul si a aduce in casa,la framantat colaci si placinte,la preparat muraturi si ,iata,la pritocit varza fiindca incape sub robinetul de la butoi care-i jos.

  23. adina zice:

    eu am pus varza cum ma invatat mamaie.sa o tai in cruce la cotor sa presar sare acolo si apoi sa pun in apa cate o lingura la fiecare varza toate bune si frumoase doar ca nu am prea vanturat o si acum e apa groasa.ce fac acum?

  24. Elisa zice:

    Adina,
    e cam devreme sa se faca mucilagiu in toata zeama .Ai pelicule pe suprafata,ia-le frumos cu o carpa din tifon si daca chiar toata zeama este groasa poti s-o inlocuiesti cu alta saramura,insa inainte vantur-o de acum’nainte.Daca nu ai robinet la butoi poti face asta cu o teava introdusa la 3/4 de la suprafata si sa sufli tare tare,cam 5minute incontinuu.Daca aveti barbat in casa este de preferat sa faca el asta fiindca poti sa-ti desprinzi dureros obrajii de pe maxilarul superior(eu asa patesc daca suflu tare)

  25. Elisa zice:

    Pana acum am pritocit-o de 3 ori,cam la 10 zile o data.Zeama deja este colorata in galbui,miroase a moare de varza iar varza nu stiu ca nu se vede si nu am rascolit sub bolovan,Avem un bolovan special care tine varza sub niste scandurele si sub zeama.
    Am scris fiindca vad ca zilnic se uita cam 20 de vizitatori la acest post.

  26. Elisa zice:

    Ieri am pritocit-o a IV-a oara.Avea deasupra pelicula aceea alba,am luat-o cu lingura de spuma,sau cu tifonul si apoi cand era suprafata curata a vanturat-o .Are butoiul robinet in partea de jos.

  27. bitus zice:

    daca se ingroasa zeama la varza ce tebuie sa fac …..sau nu se mai poate face nimic

  28. Elisa zice:

    bitus,
    daca s-a ingrosat deja inseamna ca a fost prea cald,s-au facut niste bacterii sau ciuperci care nu trebuia sa se dezvolte si iaca-ta ca nu stiu daca se poate face ceva.Poate stie cine citeste pe aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s