Conopida si brocoli

conopida

Conopida provine din Cipru şi este cunoscută de 2.500 ani. Conţine potasiu, magneziu, calciu, mangan, fier, cupru, zinc, fluor, caroten şi vitaminele C, K, B1, B2, B6. Această legumă este recomandată pentru prevenirea bolilor de cancer.

Pentru că are o valoare calorică destul de scăzută (34 kcal/100 g), conopida este indicată persoanelor care urmează o cură de slăbire. Consumul ridicat de conopidă, se asociază cu o incidenţă scăzută a bolilor de inimă şi a atacului cerebral.

Enzimele care se găsesc în conopidă ajută la detoxificarea organismului. Compuşii toxici, dacă nu sunt eliminaţi la timp pot duce la deteriorarea celulelor, ceea ce poate cauza cancerul. Enzimele specifice, împreună cu vitaminele şi mineralele conţinute în conopidă dau acestei plante proprietăţile sale anticancerigene. Oamenii de ştiinţă au descoperit, de asemenea, că un alt compus chimic din conopidă, numit sulforafan, este benefic pentru combaterea cancerului de plămâni ori prostată. Nu în ultimul rând, biotina, o vitamină solubilă din conopidă, este eficientă în combaterea mătreţii. Consumată înainte de culcare, conopida poate calma ticuri nervoase, precum scrâşnitul din dinţi, în timpul somnului.

Conopida are proprietăţi analgezice, decongestionante, energizante şi antireumatice. Deoarece conopida conţine substanţe care interferează cu sinteza de hormoni tiroidieni, persoanelor care au această problemă le este recomandat să evite consumul legumei în cantităţi mari. Conţinutul bogat în vitamina C ajută la refacerea organismului printr-o acţiune puternic antioxidantă şi antiinflamatorie.

Noi mancam toata iarna conopida cruda,la cina.Se gaseste   pe  piata  si dupa aceea la market asa ca,fiindca sta bine in lada de la frigider, consumam cate o conopida pe saptamana(cateva buchetele pe zi).Ne place.Nu   am  stiut  ca are astfel de proprietati,insa fiindca ceapa rosie este tare iute si trebuie pregatita cu sare si cum noi evitam prea multa sare trebuie sa mancam ceva crud si iarna.Este conopida si din cand in cand si cate-o inflorescenta   de brocoli,tot de la Plus.

Cand cumpar conopida sunt foarte pretentioasa,vreau sa fie si alba si tare,adioca proaspat adusa,neofilita si doar atunci cumpar.

Puteti incerca si voi sa o mancati asa ca pe mere.Fiarta,sotului meu nu-i  place mirosul,deci fac foarte   rar paneul din conopida,iar budinca sau sufleu sunt mancaruri elaborate si eu nu-s chiar asa de  vrednica  😀 (am gatit la nepoata mea in America,le-a placut,m-au laudat dar nu am retinut reteta,era intr-o carte a ei,scria in engleza  si …hahaha…poate de aceea  mi-a iesit buna).

Retete culinare cu conopida

1.Conopida ardeleneasca

1/2 kg conopida
500 g sunca afumata, impanata cu grasime
200 g smantana
100 g cascaval
2 cepe
2 catei de usturoi
1 lingura ulei
2 oua
sare, piper

//
// Modul de preparare a retetei:

Se incinge uleiul si se caleste ceapa si usturoiul. Se adauga sunculita si, dupa ce se rumeneste un pic, conopida desfacuta in buchetele. Se pune 1/2 lingurita de sare si se acopera, lasandu-se conopida sa fiarba 10 minute. Se adauga la conopida ardeleneasca piper, ouale batute cu smantana si cascaval, apoi se da cratita la cuptor. Conopida ardeleneasca se tine la cuptor 20 – 30 minute, pana cand incepe sa se rumeneasca pe deasupra.(Retete mancare.ro)

2.Ingrediente pui cu conopida:

1 kg conopida
1 ceapa
1 piept de pui
1 lingura faina
5 rosii sau 150 g bulion
1 legatura patrunjel
sare, ulei

//
// Modul de preparare a retetei:

Ceapa se toaca marunt si se pune la calit. Se adauga pieptul de pui taiat fasii si sare. Se acopera si se lasa sa fiarba carnea 20 – 30 minute. Se adauga conopida spalata si desfacuta in buchetele. Cand conopida si carnea sunt fierte, se adauga rosiile curatate de coaja sau bulionul dizolvat in putina apa. Se mai lasa 3-5 minute, se dizolva faina in 2-3 linguri de sos si se adauga la mancare. Se lasa pe foc inca 2-3 clocote sa se lege sosul, apoi se stinge focul, se presara patrunjelul tocat marunt peste puiul cu conopida si se acopera.

3.Conopida lacuptor

Timp de preparare:
45 min (complexitate redusa)

Ingrediente:
2 buc. conopida, 200 gr. cascaval razuit sau brinza, pesmet, 2 oua, smintina, sare, piper

Mod de preparare:
Se fierbe in apa cu sare conopida desfacuta. Se unge cu ulei un vas nu foarte adinc (si marginile) si apoi se tapeteaza cu pesmet.

 

Se pune un strat de conopida peste care se pune pesmet, cascaval si apoi cite doua linguri de smintina. Se condimenteaza stratul cu sare si piper dupa gust si se continua sa se puna straturile asa cum am descris mai sus pina se termina conopida.

Se pune la cuptor (incalzit 5 min. la 220 grade) vasul si se lasa 10 minute. In acest timp se bat ouale cu putina sare si cu 2 linguri de smintina. Se scoate vasul si se toarna deasupra acest amestec si apoi se mai lasa la cuptor pina compozitia formeaza deasupra o coaja aurie.


4. Salata deconopida

Conopida este o sursa importanta de proteine, vitamina C, vitamina B6, calciu, fosfor, fier, magneziu si zinc, fiind, de asemenea, o importanta sursa de fibre. Este o leguma care nu contine foarte multe grasimi saturate si, ca si planta, nu are colesterol. Cred ca te-am convins deja ca aceasta reteta de salata de conopida pe care ti-o propunem astazi este buna pentru sanatatea ta… Nu iti ramane nimic altceva de facut decat sa te ocupi de prepararea ei (crede-ma, nu iti va lua foarte mult timp!) si apoi sa o savurezi. Pofta buna!

Ingrediente si cantitati:

250 g conopida rasa fin;
2 mere mici rase pe razatoarea mare;
70 g alune date prin masina sau nuca de cocos rasa.

Sosul:

2 linguri branza de vaci;
1 lingurita miere;
3 linguri smantana;
2 linguri de smantana acra;
sare de mare.

Mod de preparare:

1. Intr-un castron, se amesteca cele 250 g de conopida rasa fin, merele si alunele sau nuca de cocos.

2. Separat, se prepara sosul, prin amestecarea ingredientelor specificate mai sus. Cele doua compozitii se amesteca si se decoreaza, dupa preferinta.

Brocoli

Brocoli, denumit si conopida verde, este un aliment cu proprietati terapeutice foarte eficiente. Bogat in vitamine (C, complexul B), minerale (calciu, magneziu, zing, mangan, fier, potasiu, zinc, seleniu, fosfor) poate preveni afectiuni dintre cele mai complicate.

Datorita continutului sau mare in glucoza intervine in combaterea cancerului pulmonar, de prostata si de vezica urinara. De asemenea, este recomandat pentru tratamentul cancerului esofagian si la stomac. In urma cercetarilor in aceasta privinta, brocoli este considerat leguma numarul 1 din categoria celor mai bogate substante anticancerigene.

Cercetatorii din cadrul Universitatii Berkeley din California sfatuiesc sa se consume cat mai des brocoli si alte legume asemanatoare (varza, conopida) caci ele ajuta la intarirea sistemului imunitar. Brocoli impiedica inmultirea celulelor bolnave si contribuie la multiplicarea celulelor albe care protejeaza organismul impotriva infectiilor.

Proprietati:

– antioxidante care previn aparitia unor forme de cancer, leucemii, prin inhibarea inmultirii celulelor tumorale si in inducerea apoptozei acestora
– antivirale si antibiotice
– cardioprotector, mentine controlul tensiunii arteriale
– previne formarea cataractei
– fortifica sistemul imun
– intarirea oaselor
– sursa de vitamina A, B2, acid folic, vitamina C, fier, calciu si potasiu
– actiune remineralizanta asupra organismului in perioada de toamna

Indicatii uz intern:

– vindecarea gastritelor si a ulcerului gastric
– osteoporoza prin continutul crescut in calciu
– protectia ochiului, impiedicand formarea cataractei datorita continutului de antioxidanti din familia carotenoizilor

Mod de folosire – uz intern:

– cruda: in salate sau cu sosuri. Cu cat este mai frageda si neinflorita cu atat continutul in substante benefice este mai mare. Nu trebuie sa aiba urme de lovituri sau taieturi.
– fiarta: fierberea in aburi pastreaza cel mai bine proprietatile nutritive ale acestei legume. Gatirea la cuptorul cu microunde duce la pierderea a 80-90 % dintre compusii antioxidanti.

O cana de broccoli fiert contine 74 mg de calciu si 123 mg de vitamina C care imbunatateste semnificativ absorbtia calciului, cu doar 44 calorii.

Broccoli se poate pastra la frigider, intr-o punga de plastic inchisa ermetic, pentru maxim 4 zile. Pentru o perioada mai lunga (circa un an), desfaceti buchetele, le puneti in apa clocotita si le fierbeti 3-4 minute. Apoi le clatiti cu apa rece, le lasati sa se usuce si le impachetati in pungi ermetice la congelator.

Persoanele cu probleme tiroidiene existente sau netratate ar trebui sa evite consumarea acestei legume, deoarece broccoli contine subtante goitrogene.

Brocoli, denumit şi conopida verde, este un aliment cu proprietăţi terapeutice foarte eficiente. Bogat în vitamine, minerale (calciu, magneziu, zinc, mangan, fier, potasiu, seleniu, fosfor) poate preveni afecţiuni dintre cele mai complicate.

Datorită conţinutului bogat în glucoză, intervine în combaterea cancerului pulmonar, de prostată şi de vezică urinară. Persoanele care consumă zilnic 70 de grame de muguri de brocoli timp de două luni sunt mai protejaţi împotriva gastritei, ulcerului şi cancerului la stomac. În urma cercetărilor, în această privinţă, brocoli este considerat leguma numarul unu din categoria celor mai bogate substanţe anticancerigene.

Foştii fumători, dar şi cei care fumează zilnic peste 20 de ţigări, ar trebui să consume brocoli pentru a-şi micşora şansele de a se îmbolnăvi de cancer. Efectele sunt mai mari în cazul fumătorilor înrăiţi, potrivit unor cercetători. Brocoli n-ar trebui să lipsească din meniul unui actual sau fost fumător, cel puţin până când reuşeşte să se lase de acest viciu.

Consumul de brocoli ar putea fi soluţia cheie împotriva diabetului, conform unor oameni de ştiinţă britanici. Cercetările anterioare au arătat că un consum ridicat de brocoli reduce riscul survenirii unor atacuri de cord sau accidente vasculare.

Brocoli este un adevarat depozit de vitamina K, aceasta ajută la fixarea calciului în oase, făcându-le mai puternice. Cu cât oasele vor fi mai tari, cu atât întregul tău organism va fi mai rezistent şi vei avea mai puţine şanse să cazi, să te răneşti, iar spatele să te doară.(Realitatea.net)

Brocoli se gateste corect asa:

-se introduce in apa care clocoteste si se lasa doar 2 minute

– se scurge si se trage la tigaie in putin ulei,presarand peste el piper macinat.Se intoarce cu o paleta si nu se tine pe foc mai mult de 5 minute.

Se serveste ca si garnitura.

Se consuma cruda de cate ori avem ocazia.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Mancaruri, utile și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

33 de răspunsuri la Conopida si brocoli

  1. matilda zice:

    Bună conopida ! Ca şi brocoli şi varza. Toate fac parte din familia cruciferelor, legume recomandate a fi, pe cît posibil, consumate crude. Nora mea m-a convins să mănînc conopidă crudă, şi chiar mi-a plăcut! Mai învăţăm şi noi de la cei tineri…
    Multă sănătate îţi doresc, Elisa !

  2. Elisa zice:

    Asa este,Matilda draga 🙂 Vezi cum se adevereste zicala:”vai de parintii care nu asculta de copiii lor” ? 😀
    Sanatate si tie si copiilor tai.Si nu te necaji cu basdoi asta ,ca vom gasi noi resurse sa-l ignoram 🙂

  3. Lulutza zice:

    Ador conopida si broccoli, dar si varzucile de Bruxelles. Totusi, cica… I am a Daffodil! (narcisa) Si eu care credeam ca as fi o lalea sau floarea soarelui! 🙂

  4. Elisa zice:

    Lulutza,
    pai si eu am iesit acum altceva…ca sa vezi cum Galilei a avut dreptate: e pur si muove ha,ha,ha !

  5. Vania zice:

    Ieri am avut ciorbă cu ambele legume în compoziţie.

  6. Elisa zice:

    Vania,
    bun si asa,insa crude…incearca si crude,chiar la micul dejun langa omleta cu sunca,in loc de muraturi .Foarte bun gust au,ambele.

  7. ba_laura zice:

    uite-acuma am citit mai cu atentie.
    de care cancer zici ca combate brocoli? ( 😛 )

  8. Elisa zice:

    Ba_Laura,
    pai ai citit?nu zic eu,am copiat articolele,am precizat sursa…(de ce razi,iubita mea??nu mai crezi nimic din ce se spune?:lol: )
    Zice ca de prostata,de plamani,de stomac,devezica sieu cred ca de toate felurile.Uite ce se mai spune despre asta:

    Consumul zilnic de broccoli poate sa ofere o protectie eficienta impotriva cancerului stomacal, potrivit unui studiu recent al cercetatorilor americani, publicat in revista Cancer Prevention Research.O substanta din broccoli, sulforafan, poate activa un numar de gene antioxidante si enzime din celulele sistemului imunitar. Aceeasi substanta stimuleaza producerea in intestine a unor enzime care asigura protectie impotriva substantelor inflamatoare care provoaca distrugerea lantului ADN. Cantitatea zilnica de broccoli recomandata de cercetatorii de la Scoala de medicina a Universitatii John Hopkins este de 70 de grame, scrie Gandul.

  9. Vania zice:

    Crude nu merge. Am renunţat la dinţi încă de la 20 de ani, iar proteza-i mai cu mofturi…

  10. Elisa zice:

    Oau,n-as putea sa nu musc….din mar 😀
    Atunci facute la aburi,nu fierte ca sa-si mai pastreze proprietatile,zic si eu 🙂

  11. gina zice:

    Si eu sunt consumatoare de conopida e drept nu am incercat niciodata cruda (daca cea murata nu e considerata cruda). Anul asta s-a facut multa si e relativ ieftina, sa speram si ca nu are multe chimicale, ca acum nu mai poti fi sigur pe nimic ca e 100% natural.

  12. carmen zice:

    În primul rând vreau sa te felicit pentru nominalizarea la Premiul Festivalului Blogurilor Gustoase si sa-ti spun ca meriti si votul meu il ai.
    În legatura cu Brocoli: este o garnitura pe care noi o folosim deseori, potrivindu-se lânga orice carne;
    Dupa ce brocoli fiebe scurt în apa cu sare (trebuie sa fie moale dar sa nu se dezbine), se scurge si se portioneaza pe farfurii; se pipereaza usor si se presara nucusoara rasa; într-o tigaita, se rumeneste unt (se poate pune putina sare) si cu o lingurita se picura peste Brocoli.
    Probeaza 🙂

  13. Elisa zice:

    Gina,
    dac-ai incerca precis ti-ar placea si cruuda fiindca este ca marul,doar nu-i dulce.Acuma…ce sa facem,cate chimicaleare atatea luam si noi din ea,desi artrebui si aceste produse sa fie testate sa nu intre pepiata daca nu-s in norme,dar maistim noi daca seface asa ceva???
    Seara buna, draga Gina 🙂

  14. Elisa zice:

    Carmen,
    am scris cum pregatesc eu brocoli,am scris cu verde.Am citit undeva cum se face si respect asta-nu mai mult de 2 minute la fiert ca-si pierde tot.Deci eu il las crocant,il mai dau prin tigaie cateva minute si asa ne place si rece si cald.
    Azi iar am gasit in gradina,am cules 2 pumni si l-am mancat unu io si altul i l-am adus sotului meu 😀

  15. Ninu zice:

    Ai dreptate, astazi am mincat si eu morcov crud si ridiche neagra, (care de fapt e o inselatorie ca a mea a fost alba) a fost super … mi-a facut pofta pisica mea.. si ei ii plac mauşii nefierti, asa ca incet incet cred ca o sa maninc si eu mincarea cruda, e si mai ieftin. ca la mine nu este gaz si buteliile sint scumpe.
    Pentru masa de miine am peşte… o sa-ti spun cum a fost… cred ca cel mai dificil de consumat crud este porumbul de floricele 😦

  16. ba_laura zice:

    Elisa, ieri am cam avut probleme cu tehnica asta, asa ca n-am mai putut intra pe la tine.
    Era vorba despre :
    „Brocoli, denumit si conopida verde, este un aliment cu proprietati terapeutice foarte eficiente…Datorita continutului sau mare in glucoza intervine in combaterea cancerului puloman, de prostata si de vezica urinara…”
    Asta ca sa nu crezi ca am inceput sa rad ca prostu-n targ.
    M-am prins ca nu e dactilografia ta.

  17. ioana zice:

    Eu daca ar fi sa aleg intre carne si conopida as alegeo pe cea din urma.Nu stiu ce sa cred dar in afara de peste nu ma omor dupa nici un tip de carne.O fi rau o fi bine?

  18. yo yo zice:

    imi place mai mult brocoli..mai ales gratinat..dar folosesc shi conopida in bucatarie..
    o prefer murata… insa, citind postul tau, imi vine sa incerc shi varianta cruda…
    te sarut, mami!

  19. Elisa zice:

    Ba_Laura,
    hahahaha…ce ma bucur ca mi-ai spuuuus!Am corectat.Sa stii ca mare parte din text,daca nu chiar tot,am citit insa nu observai.Mintea citeste nu ce vede ci ce vrea ea hahaha.Pup,Laura 🙂

  20. Elisa zice:

    Ioana,
    nu este nici rau nici bine,mananci ce-ti pica bine .Mie „organismul imi cere” cateodata ceva,cum ciugulesc gainile varul de pe peretii cotetului,hahaha…deci manca orice,cat mai variat,nu mereu aceleasi alimente si la o masa cat mai multe feluri.De ex langa ciuperci poti pune si alte 3 legume ca si garnitura.Eu asa am inteles ca trebuie sa mancam cat mai variat si ce ne pica bine.Tu crezi ca eu sunt persoana care mananca ceva fiindca-i musai???Ca pe medicamente?? Neee,nici vorba!Mie imi plac cruditatile.Atat.Fructele fac parte din ele.
    Azi am facut salata Jamie Oliver,ca am salata in gradina si am adaugat si 2 oua fierte tari,taiate rondele si piersici din compot,cum altfel…si a fost super buna,nu mai vroiam si felul 2 care era mazare cu snitel…iar la 12 am mancat 4 mere ,un strugure si branza aia de-am invatat de la tine s-o smantanesc…e asa de fain ca nu se amareste ca si cand lasam smantana la scurs…:) Multam fain ca m-ai invatat.Te pup,Ioana :).A inceput sa ploua.E bine,pamantul este insetat.

  21. Elisa zice:

    yo yo,
    te imbratisez si eu si mabucur de vesti bune.Lia,important este sa inveti copiii sa manance morcovi,telina,mere si alte cruditati asa la o masape zi(poate chiar inloc de bomboane 😀 sau aluaturi,desi nepotul meu zicea ca pastele au nuj ce si-i f bine sa manance copiii paste,dar si fructe.Pup. 🙂

  22. Elisa zice:

    Ninu,
    m-ai omorat cu umorul tau.Daca ai fi leu as intelege,ca leilor cand le dai cruditati iti zic:”bine ca nu ma trimitila pascut!”
    Da’cu focul cum faci?Ti-am fost macar un pic defolos? 🙂
    Sa ai parte de bine,Ninule!Sa-mi dai adresa ta de acasa pe mail,aici elisavasu@gmail.com fiindca e vremea sa scot semintele din busuioci si o sa-ti trimit acum,nu la iarna 🙂

  23. Ninu zice:

    Elisa, mie imi plac mult salatele si verdeturile, problema este ca de multe ori chiar nu gasesti asa ceva in zona mea, stiu ca e greu de crezut.. dar de 2 saptamini la mine in localitate nu mai sint la magazin nici morcovi..Duminica am facut supa cu porcarie din ala de praf… asa ca e dificil..uite o intimplare… mie imi place tare mult leurda, si asta primavara cind a aparut am tot zis si la unu si la altul sa-mi cumpere si mie niste leurda de la piata.. si nimeni nu a reusit.. Zefi a tot uitat cind venea sa ia..si la fel si altii…si anul asta nu am gustat deloc :(..pentru cineva in situatia mea a locui la sat e dramatic… nu ai nici o sansa… la fel cum e dramatic si sa fii nevoit sa te tot rogi de altii, ca eu daca vreau sa merg la oras pot doar cu taxiul si de la Rapoltu-Mare (unde stau) si pina la Deva imi ia 50 lei…

    Cu focul mi-ai fost de mare folos… acum fac strategia pentru iarna, si voi informa pe blog rezultatul :))

  24. Elisa zice:

    O-of-of-of… 😦 Pai pune-i lu’Zefi semn la inel,sa-si aminteasca ,sa citeasca lista(deci tre sa faci lista,crede-ma) inainte de a veni la tine.Si noi umblam cu liste de cumparaturi fiindca acum gasesc ca imi trebuie ceva si pana cand plec de acasa cu treburi nu mai stiu ce am descoperit ca n-am,asa ca scriu pe lista.Mai mult,Zefi are atatea pe cap incat mi se pare normal sa uite daca nu i-ai dat lista.Deci,Ninule,asta-i solutia:LISTA,asculta-ma,nu-i rusine si nici de jena sa pui o lista pe masa cu ce ai nevoie.
    Cat despre leurda,la noi nu s-a gasit in piata,oamenii nu stiu ce-i aia,deci nu-i cunosc gustul,sunt atatea altele,nici ghimbir si alte de vad pe la tembelizor nu am gasit niciodata si uite ca traiesc…inca 😀

  25. Ninu zice:

    Si eu traiesc..da as putea si mai bine 😀

  26. Elisa zice:

    😀 si eu,la fel

  27. ba_laura zice:

    elisa draga,
    HELP!
    problema este urmatoarea:
    toata gradina mea se rezuma la vreo 40 mp.
    si nu pt.ca nu am teren destul, ci pt.ca atata s-a indurat un meserias pe care l-am avut prin curte cu alte treburi sa-mi sape si sa-mi organizeze niste stratulete.
    nu se pune problema de munca bruta.
    am descoperit ca-mi place sa sap.
    de fapt am descoperit ca-mi plac toate operatiile legate de munca pamantului (indiferent ce fac nu suport manusile, trebuie sa simt pamantul si cu mainile 😉 ).
    citesc si recitesc in reviste, pe net… modul in care trebuie sa destelenesc o noua bucatica de pamant (nu m-as lansa la prea mult, ca nu am suficient timp pt.agricultura extensiva 😀 ), dar informatiile sunt de multe ori contradictorii.
    indura-te, zana buna a gradinilor fermecate, si da-mi si mie sfaturi.

  28. Elisa zice:

    No,draga mea,aici chiar m-ai incuiat 😀
    De destelenit a facut sotul meu pe o portine din fundul gradinii,acolo unde am eu acum „gradina dejucarie „cu nucul si stiu cat de greu i-a fost,el totusi fiind atunci tanar de tot,dar si acum 2 ani a mai destelenit o bucatica la o prietena singura si bolnava.Ne-am dus sa-i ducem boabe de fasole urcatoare si nu avea terenul pregatit si atunic,nah…ce era sa facem decat sa puna al meu mana pe harlet,pe care i l-a si indoit .Oricum,este f greu asa ceva.Trebuie sa scoti glia,s-o scuturi de pamant,ca altfel ramane groapa acolo si ,ma rog,nu-i treaba de femeie,asta iti spun sigur.Deci,daca ai platit omu sa-ti aranjeze straturile,daca l-ai chema sa-ti sape glia vei vedea ca-ti cere inzecit,ca el stie desprece-i vorba,insa merita.Nu-ti rupe oasele,nu te apuca tu sa faci asa ceva…mai ales ca tu nu ai ,adica nu faci zilnic eforturi mari sa-ti fie corpul obisnuit.
    Te-am lamurit? 🙂 Sper sa ma asculti,ca stiu ce zic(cred ca am incercat si eu,insa mai mult de 2 harlete si fara sa scutur pamantul nu a mers).Te pup.

  29. ba_laura zice:

    elisa, ca pt tolomaci:
    tradu „sa scoti glia,s-o scuturi de pamant”.
    (pe meseriasul initial nu-l mai prind, macar sa stiu ce sa cer altuia.)

  30. Elisa zice:

    Draga…ai zis ca locul pe care vrei sa-l faci arabil este intelenit,adica cu iarba,degazon,poate in orice caz cu iarba cu radacini adanci si dese,nu-i asa?
    A desteleni inseamna sa scoti, prin sapare cu tractorul,hahaha…sau cu harletul, o portiune unde nu a mai fost sapat de multa vreme,unde s-a intelenit iarba de tot felul si aceasta are radacini care nu se smulg.Ai inteles?
    Bagi harletul in pamant si intorcandu-l vei vedea un cub de pamant cu multe radacini.Hai, mai…mi se pare ca razi de mine 😦 .Si pe urma daca dai cuiva care va vrea sa faca asta sigur ca stie nu tre’ sa-i spui tu,asta daca stii ce sa-i ceri.Adica,simplu-destelenit-asa cum ai spus si mie 🙂

  31. ba_laura zice:

    vezi?
    cateodata e greu si sa-ti definesti gradul de tolomac!
    m-ai bagat in ceata cu „s-o scuturi de pamant”.
    automat m-am gandit: tulai doamne daca scutur pamantul ce mai trebe sa ramana?”
    acuma am inteles: iarba trebe sa ramana!
    ceata s-a instalat si pt ca in unele locuri in care am studiat eu problema (nu ma intreba exact care anume) ziceau ca trebuie sa intorci brazda cu roatele la deal, adica cu iarba dedesubt, si s-o lasi asa pana la primavara.

    ideea de baza e ca iti voi urma sfatul cu „uite omule pamantu’, uite harletu’ fa bine si desteleneste”.
    numa’ ca, cu toata criza care-a dat in noi, ii greu de gasit omul care se pricepe.

  32. ba_laura zice:

    iar sotul meu e domn superior care, nu numa’ ca nu se pricepe, da’ se mai si uita la mine ca la o nebuna ;D

  33. Elisa zice:

    Ba_Laura,
    ai dreptate cu asta,cu brazda-n sus si iarba-n jos,ca-i toamna acum si pana la primavara din iarba se face compost.Eu,in graba gandurilor de azi am uitat ca ce ti-am spus era facut primavara,cand…adica inainte de semanat,insa acum toamna…asa tre sa faca cum ai aflat din alte locuri.Iarta-ma,dar daca imi spuneai de la bun inceput asta imi aminteam si nu mai era nicio confuzie intre primavara si toamna hahaha.Insa tu,smechera cum esti,ce ti-ai zis…lasa sa vad din mai multe locuri…ca omu intelept care inainte de a se taia consulta mai multi doftori,nu?
    Asadar,am zis io ca-i mai bine sa-i zici omului doar ce vrei sa-ti faca nu si cum,ca el e specialistul,daca se baga,nu?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s