CIORBA DE LEGUME
Azi mi-a fost mult mai usor sa prepar o ciorba de zarzavat si legume stiind ca cineva se uita si ii va fi de folos.Sunt incantata de gustul ciorbei mele,dreasa cu zeama de la ardei iuti si putina smantana.
Am avut in casa urmatoarele(cand am avut si dovlecel crud am pus si dovlecel si avea un gust si mai bun):
-1 ceapa mare
– 1 ardei gras
– 1 ardei iute
– 3,4 morcovi
– 1 pastarnac
– 1/2 gulie si dovlecel
– 4 cartofi
– 1 rosie mare sau 3,4 mici
– 2,3 linguri de ulei
– 1 lingurita delikat
– 1/2 capatana de usturoi
– verdeata tocata(patrunjel,marar,leustean)
– zeama de ardei iuti pentru dres
– 1 lingurita de smantana
Incep cu ceapa tocata marunt(sau cum reusim,n-are importanta) +2 linguri ulei_+ 1 lingurita delicat(caci nu pun sare).Pun capacul dupa jumate de pahar de apa,ca sa se caleasca ceapa cateva minute.In acest timp toc ardeiul si-l adaug dupa doar cateva minute
Apoi,pana toc zarzavatul si curat cartofii sta asa la capac,mai amestec o data daca e nevoie (focul mic)
Dupa cca 10 minute este asa
si adaug morcovii taiati rondele si gulia
dar si cartofii si pastarnacul tocat.Cartofii ii adaug intregi ca sa-i pot sparge cand s-au fiert(nu-mi place sa-i tai inainte cuburi fiindca raman tari,ori asa se zdrobesc si dau si consistenta ciorbei).
Cartofii pe care mi i-a adus laptarul trebuie sculptati la curatit,au asa ceva ca-i musai sa fac grote prin ei,din pacate.
Pun capacul si inainte inca o jumatate de pahar de apa,ca nu trebuie sa se prinda,doar sa se caleasca incet.Apoi pun pe alt foc un litru sau un litru si jumatate de apa ca sa se incalzeasca pana la fierbere.
Inainte de apa adaug rosiile si dovlecelul(daca am),taiate bucati.Eu am folosit rosiile din conserva de anul trecut.
Apoi torn apa fierbinte,acopar si trebuie sa fiarba ,incet,pana cand o furculita intra usor in cartof.Atunci sfaram cartofii,adaug verdeata(patrunjel,marar,leustean sau altceva) si usturoiul tocat si STING FOCUL.
In farfurie adaug zeama de ardei iuti murati si smantana.Daca am un rest de costita afumata,o tai bucati si o introduc de la inceput deodata cu ceapa…primeste gust de afumatura.
Timp delucru de cand ai toate pregatite si aprinzi focul..cam o ora ca sa fie fierti calumea cartofii.
Daca in loc de cartofi pun pastai crude de fasole,tot asa.Sau se poate face mai multa si intra si cartofi si fasole pastai verzi sau galbene.
Daca luam fasolea din conserva o adaugam deodata cu rosiile,sa mai clocoteasca doar 10 minute.
POFTA BUNA,DRAGII MEI!
eu numesc reteta asta „ciorba de adunare generala”.
o practic si eu si-mi place mai mult decat oricare alte „zama”.
mai putin smecheria cu cartofii…pe care, cu voia ta, o s-o aplic de-acuma incolo.
Ba_Laura,
draga mea,sm invatat tarziu acest amanunt despre cartofi si intai l-am aplicat la tocana de cartofi.Da,imi place cum se sparg ei cand ii strivesc usor de marginea cratitei si apoi cum au asa o textura matasoasa in gura,pe cand daca aceiasi cartofi ii adaug cuburi,desi fierti parca simt toate colturile lor inca din lingura ha,ha,ha!Folosesccartofi albi din aceia de piure care sesparg la fiert,nu roz.Te pup si unde-mi umbli de nu mai aterizezi si prin gradina mea? 😀 Mi-era dor sa te aud….
da, teoretic e buna ideea cu cartofii, practic…voi vedea!
Incercarea moarte n-are 😀
Draga Eliza, am avut o incercare nereusita. Voi insista pentru ca tin la o textura mai rustica a ciorbei dar voi fierbe cartofii separat (le trebuie totusi, mai mult timp de fierbere decat legumelor maruntite)
Depinde ce fel de cartofi ai folosit.Eu folosesc albi care sesparg usor,depiure.Separat fierti n-are nicio noima..mai bine taie-i 🙂
Poti pune cartofii de la bun inceput,deodata cu ceapa si nu le ajunge 40 de minute?Sau,macar taiati doar in doua