Must de-o zi

S-a cules si via.Mult mai devreme decat in anii precedenti,dar asa stam cu vremea,din ce in ce mai cald vara si din ce in ce mai devreme culesul.

Multi struguri au fost anul acesta,dulci din cale-afara si multi.Seceta,de la seceta sunt dulci,iar multi….de la Dumnezeu  .Noroc ca stugurii nu-i pastram  ci-i  zdrobim si apoi stoarce si facem intai mustul,dupa zdrobit.Nu-s nici 24 de ore de la zdrobirea strugurilor ca mustul s-a si limpezit.

Va invit, pana este must,sa gustati  cu mine si sa va bucurati de licoarea  pentru copii,femei si alti nebautori de tarie.Cu caldura asta nu cred ca maine va mai avea acest gust desi doar maine il voi conserva in sticle,ca azi este Duminica.Sa speram ca n-o sa-mi para rau ca nu l-am fiert azi.

Procedeul   de conservare a mustului o sa-l postez maine.Nimic complicat,ii tai fermentatia prin fierbere pe foc,il torn fierbinte in sticle si la pat cu el,sa se raceasca treptat.

STRUGURII

CULESI

MUST

Ma duc sa umplu un bocal(ulcior de sticla) si va astept cu drag  🙂
UpDate: conservarea mustului pe iarna

curge in oala

gata

Nu am umplut oala ca nu imi trebuie atat de mult.Dupa ce se incalzeste si parca incepe sa fiarba,dar fara clocote,apare spuma pe care o iau cu lingura de spuma,mereu.

iese spuma

Cam jumatate de ora l-am spumuit,iata si spuma

spuma culeasa dedeasupra

Cand spuma devine roz intens inseamna ca e gata,o adun toata si dau focul incet in timp ce torn mustul ,cu palnie,in sticle.Le stragem capacele si le ducem la perna,bine invelite cu pene de gasca si patura de lana.

sticlele

Metoda este garantata de sticlele de acum doi ani care nu numai ca arata bine dar  si gustul este la fel.Anul trecut nu am pus,ca nu eram acasa la vremea mustului,deci asta este din 2007.

must din 2007


Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Gradina si gradinuta și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

69 de răspunsuri la Must de-o zi

  1. mihaella1 zice:

    Hm…ce bine suna. Vreau si eu un pahar de must :).

  2. Mariana zice:

    Vai Elisa de ai sti tu ce mi-as dori un pahar mare de must!
    Sa-l beti sanatosi!
    Da la-s ca-l pun pe al meu sa-mi faca:avem ceva struguri-putini-pa,pa

  3. yo yo zice:

    mmmmm..parca-i simt gustul…al tau, are shi-o culoare f frumoasa…
    shtii ce-am facut eu??
    cand am avut must( de capatat, ca struguri, ioc..la bloc :)))n-am avut nuci verzi…
    azi, cumparai nuci verzi..da’ verzi( se decojeshte pielitza)..buneee…da’ s-a terminat mustul…
    of!
    o sa-l beau pe cel de la tine…
    pup, mami!

  4. ioana zice:

    stiti cum se opaceste mustul sa nu fiarba?no ca iar m-am trezit scriind cuvinte cu dialect ardelenesc ( OPACIT = OPRIT )Eu pun salicilat si de sarbatori am must dar cumpar struguri negrii ca e mai bun si nu cumpar sa fac vin asa 5 kg pentru must.

  5. STEFAN zice:

    la must nu prea ma pricep dar imi place fmult,anul trecut am baut eram acasa, anul asta nimic,pe aici nu este,si nici struguri de vin nu gasesc sa cumpar
    sunt din acea mari de masa dar nu cred ca ese must gustos,dar ma revanse cu o stickla de vin bun si asta e

  6. Victoria zice:

    Buna seara Elisa.
    Hehe,am nimerit tocmai unde imi place mie.La mine s-a terminat mustul.Am baut vreo 2 saptamani in fiecare zi. 🙂
    Sa il beti sanatosi,ca tare este bun si sanatos mai ales.Am citit pe net.

  7. Elisa zice:

    Buna seara ,Victoria.O sa bem,eu pun siin frigider vreo 6 litri si la sticle pentru iarna.Oare ce n-o fi sanatos?Matraguna,poate 😦 😆

  8. Elisa zice:

    Mihaella1,
    estiservita draga mea,chiar imi pare rau ca nu ma pot teleporta cu cate-un pahar sau pet in mana la fiecare dintre voi,asa ca-n star trek 🙂

    Mariana,
    multam frumos si voi sa fiti sanatosi in casa innoita 🙂

    yo yo,
    o sa maiprimesti tu ca sezonul abia a inceput…pastreaza nucile 😆

    Ioana,
    opacit,doamneeee de cand n-am maiauzit cuvantul asta!!Mama mea il spunea cand ii stateai in cale si ea avea treaba…maopacesti,este din Banat regionalismul,deci da,stiu.
    Cu conservant nu-mi place gustul,deci il fac cum stiu eu,ca-s specialista in pus must pe iarna,am si de 3 ani,limpede de veziprin el…deci sta…sta ca nici nu prea bem 🙂 iarna,ca-i frig si ne incalzim cu vin fiert,ha,ha,ha!

    Stefan,
    nu tre sa te pricepi,tre sa-l bei 🙂

  9. Manole zice:

    Ai, ai, ai! Must! Vreau!
    Maine sunt in cercetari, pun un afis pe usa biroului…se deschide numai cu must! :)))))))

  10. carmen zice:

    Sa-l beti sanatosi Elisa! Faina culoare mai are! immm, imi inchipui ce aroma! si parfum! Super! Pacat ca locuiesc mai aproape!:-)

  11. Elisa zice:

    Manole,
    asa sa faci,este sezon demust,asta-i lamoda acum 🙂
    Si zici ca la tine intra lumea sa-ti ceara cate ceva?Ho,hohohoho….in cazul acesta 😉

  12. Elisa zice:

    Multumesc Carmen.Da are culoare faina ca-i din struguri negri.Azi trebuia eu sa fierb o parte din el si sa pun la sticle insa s-a infundat,m-am straduit sa drenez si nu am reusit,asa ca pana dupamasa 😦

  13. Adinuca zice:

    Chiar ma innebunea al meu ca noi nici anul trecut n-am baut must, nici anul asta… zicea el cu naduf. Stai ca acusica ii trimit link-ul sa se sature…

  14. ioana zice:

    Elisa,vindene si noua secretul cum opacesti MUSTUL!!!!!!!!

  15. Elisa zice:

    Ioana,
    dar am spus mai sus in comentariul raspuns tie,nu citisi? Il fierb,il spumez si-l torn fierbinte in sticle,apoi la perna.Asta trebuia sa fac acum insa nu curge… :(((( s-a blocat desi a pus niste site acolo,asa ca astept sa vina domnul acasa sa faca sa curga 🙂

  16. Elisa zice:

    Adinuca,
    ha,ha,ha…ii dai linkul,ha?Pai atunci stai sa maipun un pocal sa fie destul…:)

  17. ioana zice:

    da am citit Elisa dar cat il fierbi?

  18. Elisa zice:

    ei,uite ca nu vad unde-am scris,insa precis am mai scris undeva cum il conserv.Oricum o sa pozez actiunea,sper 🙂

  19. Elisa zice:

    Ioana,
    il fierb pana nu mai iese spuma.cam 25 de minute

  20. Dumi zice:

    Buna ziua Elisa.
    Trecui pe la tine, la poarta sa te salut, ca nu intru. Ma duc spre casa ca sunt obosit de atata blogoreala. Istetime peste tot. Se sparg oamenii in limba, ceva de speriat. Bine ca am scapat neatins de vreo limba ratacita, ca nu m-am bagat. Ma duc acasa si pun pe o hartie, in perete, sloganul “ Spartul in limba”, ma odihnesc si-l ascult pe Tudor Gheorghe sa ma mai linistesc putin. Apropo de TG. Stii cum se recunosc Romanii de peste hotare? Au ei p parola, i-si baga degetul in nas. E tipic romaneste. E gaselnita lui Dumi, unicat mondial. Si daca nu ma crezi vin cu proba mintenas. Cu respect.

  21. Elisa zice:

    Mai,dar tu ai job „la blogareala” ? Unii sunt obositi de munca 🙂

    Am eu vreo legatura cu ce-ai scris ori doar te-ai confesat ca stii ca-s inima buna si stiu s-ascult,ha?
    Cat priveste semnul de recunoastere de care spui imi pare rau sa-ti spun ca nu frecventam aceleasi medii,in sensul ca eu nu am vazut asa ceva,peste horate,la romanii pe care-i cunosc eu…
    Stii bancul ala…”…dar tu stii cine-i van Gogh? Ei vezi,fiecare cu gasca lui ” 😛

  22. Dumi zice:

    bine zis

  23. Dumi zice:

    hai baga mare

  24. Dumi zice:

    Hai Elisa cat sunt pe meterereze, ori spargi tavanul (sau mai pe romaneste sari parleazul) ori dai cu flit.Tu( pot spne si asa fara ofense?) hotarasti. ca eu sunt comentatorul. (na ca era sa scriu Elisa cu e mic). Eu asteptam dela tine o promovare, adica, asa un Dumi sloganistu, ca nu na deranjaza sa strige lumea dupa mine asa

  25. Dumi zice:

    Si daca pui Spam te dai invinsa

  26. Dumi zice:

    Atentie ” limbisti” ca eu tin la Elisa

  27. Dumi zice:

    Pentru „limbisti”. vin peste voi dragilor, si daca nu eu, se gaseste. ca nu mor caii cand vor cainii

  28. Dumi zice:

    Dumi mai spune; si nu accept tacerea. Tacerea nu e acceptare, e lasa ca ne intelegem noi. Nehhhhhh

  29. Dumi zice:

    Dumi. Elisa, tu ma-ai invatat

  30. yo yo zice:

    te pup, mami! ai avut dreptate, azi mi-a trimis mama must, dar a inceput sa fermenteze…pishca putin la limba..
    noroc ca mi-au ramas nuci..asta seara, le am, in sfarshit, pe amandoua 😉

  31. 🙂 hop si eu !! (_)>
    cheerssss Elisa, ca bun-ii!

  32. Dumi zice:

    Elisa, uite ca Yo Yo are dreptate. Acum cativa mai multi ani am plecat eu cu jumatatea la Focsani sa iau niste struguri dela via verisoarei mele pentru matusa mea foarte batrana si cazuta la pat. Si era tot in vremea mustului. Am luat eu direct dela teasc cateva sticle de must. La intoarcere jumatatea a vrut sa cumpere niste vinete depe drum iar eu de plictiseala am nmai baut must dintr-o sticla. Asa cam la o ora de drum ca eu merg incet cand am responsabilitatisi in masina cald. Ajunem acasa unde era fiul meu de 2-3 ani e vremea aceea si ia la tata papa bun. Ea era la bucatarie, neastamparata. Cand se intoarce cu ce facuse pe acolo, odata ia infatisarea de mama zmeilor si ma intreaba? Ce i-ai dat ma cupilului de sare ca iedul? pai must ca e bun. da nu puteai ma, jumatate, sa-i dai dintr-o sticla nedesfacuta ca ce atingi tu se urca pe pereti?

  33. Elisa zice:

    Dumi,
    nu te-nteleg.

  34. Elisa zice:

    yo yo,
    ai vazut c-a aparut mustul? Nu-i nimic ca pisca,se numeste rampash 😛 si ameteste un picut:)
    Te pup si eu.

  35. Elisa zice:

    Chersssss, Windwhispirer! 😛

  36. ioana zice:

    Elisa, am facut rost de doua kg si jumatate de must de struguri rosii asa cum se zice ” cine cere rusine nu are „si eu chiar nu am avut pentru ca in pelegrinarile mele m-am oprit la o poarta intr-un sat unde puneau strugurii in teasc si iesea mustul si initial le-am spus oamenilor ca nu plec pana nu imi vand si mie 2 litri de must.oameni s-au uitat la mine ,s-au aruncat priviri intre ei si intr-un final au chemat o nevasta!!!!!! probabil sa aduca o sticla si banuiesc ca nu a avut decat pet de 2,5 litri si mi-au umplut-o iar cand sa le platesc mi-au spus sa merg sanatoasa ca ei nu mi-au dat pt bani.Le-am multumit frumos le-am urat sanatate si spor la treaba.ce s-o fi comentat in urma mea chiar ca nu sant curioasa.Elisa am fiert mustul asa cum am citit la tine este deja la locul lui in beci dar altceva vreau sa-ti zic.Mirosul mustului fiert mi-a adus aminte de copilarie si am stat in delung si am cugetat.cand eram copii mama facea dulceata de must banuiesc ca nu trebuia zahar mustul fiind foarte dulce si stii cu ce ingrosa mustul? cu GRIS.iesea o dulceata zaharisita dar pe vremea aceia foarte buna.Da amintiri din copilarie.

  37. Elisa zice:

    Ioana,
    ma prapadesc de ras.Pai ce,daca venea cineva la mine sa-i dau ii dadeam si acum am o galeata in camara,care n-a incaput in damigeana si nu l-am lasat sa cumpere inca una pentru o vadra de must,asa ca…fermenteaza in galeata,ha,ha,ha
    Cum sa nu dai cuiva care cere,eu dau si daca nu cere,numai sa se potriveasca sa fie la mine la momentul potrivit 🙂
    Si vroiai tu neaparat sa-l pui pe iarna??Nu ati gustat ce bun era ?

  38. ioana zice:

    Ba da Elisa am gustat o jumatate de kilogram ,iti dai seama sotul meu nu-si dadea rand la baie eu nu am avut nimic,depinde de stomacul fiecaruia.Doua kg le-am opacit pana in ianuarie atunci o sa vina fica mea din Spania acasa si o sa stea aproape doua luni.

  39. Elisa zice:

    Las’ca-i bine.La noi anul acesta nu au prea fost mustele pe ei fiindcanu am puiat via,amlasat lastarii peste struguri si asa au scapat mare parte din ei neatinsi demuste si pasari,caci asa se infesteaza strugurii,mai ales ca nu-i spalam inainte de a-i stoarce….
    Noi bem in continuare pana mai sta in frigider si are gust bun.Este atat de dulceee…. 🙂

  40. huni zice:

    Felicitari pentru articol! Am ajuns cautand ceva despre capsuni pa pagina asta, insa ma bucur foarte mult ca v-am gasit. Eu inca nu am cules via, tocmai pentru ca eram in cautarea unei metode de conservare. Anul acesta voi incerca cu metoda asta, sunt curios cum va iesi.

  41. Elisa zice:

    huni,
    si la capsunii mei remontanti nu ai ajuns?Hai ca-s curioasa,ce cautai despre capsuni?Poate ca ce am eu iti va folosi.
    Despre must,sa strangi bine capacele si sa-l torni fierbinte in sticlelepuse pe o tava metalica.Nu se sparg daca faci asa.
    Te mai astept si altadata sa vorbim despre gradina ta 🙂

  42. huni zice:

    Elisa: am vrut sa vad daca ar fi prea tarziu acum daca as replanta capsunii pentru ca sunt deja ‘pictisiti’ de locul unde sunt acuma, si ar cam fi necesara mutarea lor, insa ma tot gandesc sa aman la primvara insa atunci cred ca nu o sa prea am ce recolta, iar nici nu pot acuma sa sap locul unde sunt acuma, de asta ar fi de prefereat sa le mut acuma, iar de aici ajungem inapoi la problema mea initiala: este prea tarziu sau nu 🙂

  43. Elisa zice:

    huni,
    poti sa-i muti insa nu fir cu fir ci o tufa intreaga scoti cu harletul si cu tot cu pamantul de pe radacini o muti.Asta fiindca nu stim cat mai tine vara asta prelungita si daca ii scoti si replantezi fir cu fir s-ar putea sa sea inghetul inainte de a se prinde radacinile,intelegi?Deci zic sa muti din loc in loc scotind cate o tufa si atunci poti sa-i sapi si pe cei care raman si i-ai mutat si pe cei care au fost desi.Asa zic si asa as faceeu.Ai din aceia remontanti?
    Spor la treaba iti doresc 🙂

  44. ioana zice:

    da,capsuni,capsuni si iar capsuni ,la sfarsitul lui august am plantat si eu in jardiniere in balcon fragute de cultura de la o cunostinta care ii are prin mijlocul curtii,ea zice ca nu i-a plantat au rasarit asa din „oficiu”si de doi ani imi da si mie de fac cate 4-5 borcanele de dulceata,sant mari aproape ca , capsunile dar cu gust de fragute de padure.Cand o da inghetul am sa-i invelesc in paturi ca deja au frunze .

  45. huni zice:

    Nu stiu exact de care sunt pentru ca nu au fost planatate de mine, dar am observat o a doua runda incercare de fructificare insa fara prea mult rezultat…Problema este ca nu am pus accent suficient pe parcela cu capsuni (cu toate ca in anii precedenti am avut o productie acceptabila pentru cunsum si cateva borcane), si asta s-a si vazut…nici nu se compara cu ce ai tu, insa sper ca relocarea lor va fi benefica

  46. Elisa zice:

    S-ar putea sa fie de prea multi ani in acelasi loc,ai mei unii sunt de 4 ani si totusi au fructificat si aceia,chiar mai mult decat cei mutati in primavara caci si-au tinut umezeala fiind desi si vara secetoasa.
    Daca ar fi remontanti ar trebui sa ai si acum flori si fructe,eu asa am,ii culeg la 2,3 zile 🙂

  47. Elisa zice:

    Ioana,
    m-ai omorat cu cultura ta in balcon,doamne…semeni asa de bine cu mine care as face din casa gradina botanica,doar sa vad verde in jurul meu 🙂

  48. huni zice:

    vad ca s-a format o discutie despre capsuni la postul despre must 😀

  49. huni zice:

    Elisa, cred ca este ceva problema cu notificarea de mail despre reply la comentariu, ca eu inca nu am primit nici un mail, desi am bifat casuta cu notify me…
    Nu ai cumva RSS pentru posturi sa vedem si noi cand scrii ceva nou?

  50. Elisa zice:

    huni,
    te rog sa-mi spui pas cu pas unde trebuie sa activez,la setari…ca nu stiu.
    nu-ti fa probleme,noi discutam despre orice la orice postare,nu ne formalizam,iar daca cineva este suparat pentru asta …nu sunt eu aceea 🙂 Daca imi scriai la postare cu capsuni iti raspundeam acolo,nu-i asa?

  51. huni zice:

    Deci, am facut un cont pe wordpress.com ca sa vad cum se face: te duci la appearance->widgets ai acolo un widget care se numeste „RSS links” (Links to your blog’s RSS feeds) pe asta trebuie sa pui in sidebar. Dupa asta ar trebui sa ai o casuta cu linkuri la RSS posts si comments.

  52. ioana zice:

    Stai Elisa ca nu e tot,acum fac experienta cu rosiile cheri ,seminte trimise de fiica mea din Spania,doamne 15 seminte am semanat si 15 fire de rosii au rasarit,saptamana viitoare le repic in pahare de unica folosinta acum ziua le scot in balcon si cand se insereaza le bag in casa ca tot e prea rece afara noaptea pentru ele ca inca sant plapande.

  53. Elisa zice:

    huni,
    nu ma pricep,nu am gasit cum se face asa ca lasam asa,daca ai timp te uiti si vezi ca ti-am raspuns,dar eu nicodata nu las un comentariu fara raspuns decat daca imi scapa,sau daca ma enerveaza si nu l-am spamuit…atunci,altfel raspuns in aceeasi zi sau cel tarziu a doaa zi dimineata.Toate bune.
    ps. de doua zile ai aceeasi postare,cu trandafirii.Nu scrii zilnic?

  54. huni zice:

    elisa,

    intre timp am gasit feedurile tale cu toate ca nu sunt afisate pe pagina ;), si deja esti in google reader cu https://elisagradinameadevis.wordpress.com/comments/feed/ la posturi si https://elisagradinameadevis.wordpress.com/comments/feed/ pentru comentarii.

    Din pacate nu am destul timp sa scriu in fiecare zi, targetul meu este un post pe saptamana, sper ca dupa ce intru un pic in rutina atunci voi posta mai des.

  55. ioana zice:

    ce faci Elisa razi de rosiile mele cheri?fac experienta,azi am mai semanat si niste ardei iute de ala carleontat.Ei acum sa te vad daca stii cum arata.

  56. Elisa zice:

    huni,
    foarte bine,dar eu n-as putea citi de acolo,m-ar lua ameteala 😆

  57. Elisa zice:

    Ioana,
    pai sa vezi si tu cum e,ca eu am vazut…din 25 de fire am ramas cu 2.Noroc de astea 2 fire crescute in gradina,dar pana sa le mut intr-un ghiveci mare(cel din care scot panselutele si le pun intr-o groapa sa nu inghete) vad ca infloresc .
    Sa-ti traiasca,ce sa zic…ma bucur ca-ti face placere sa te joci, ca mine, cu plantutele.Vezi Ioana daca noi nu avem nepotei…? 😦

  58. huni zice:

    Elisa,
    Apropo, de intrebarea legata de postari, mi-ai dat ideea sa postez si eu despre culegerea viei, si must :)!

  59. Elisa zice:

    huni,
    am vazut.Foarte bine ai facut.Mustul tau o sa fie champanie cand il vei deschide,asa cred eu.

  60. huni zice:

    Sper sa n-ai dreptate 🙂

  61. Elisa zice:

    Daca-i puneai aspirina poate nu te durea capul 😉
    Iti tin pumnii desi eu cred ca pentru o cauza pierduta. 😦 Gandeste-te ca bacteriile nu au cum sa fi murit daca mustul nu a clocotit 🙂

  62. huni zice:

    Pai o clocotit apa in care erau sticlele, deci au ajuns la 100 de grade. Oricum este un experiment, cred ca in maxim o saptamana voi sti daca a functionat. Nu am cules tot tocmai ca sa am rezerve daca metoda nu functioneaza, si daca trebuie tura urmatoare fac cu metoda ta ;).

  63. Elisa zice:

    Bine.Am vazut si pe aici struguri neculesi si ,culmea,nu erau mancati de albine,inseamna ca nu erau dulci 🙂

  64. tody zice:

    Am o rugaminte: tocmai am conservat must dupa reteta de mai sus si am respectat procedeul insa dupa ce s-a racit de tot, sticlele au spuma si parca ar fi intrat in fermentatie..o sa deschid una sa verific..nu stiu ce sa fac..

  65. Elisa zice:

    Tody,
    spuma este de la turnat in sticle si chiar daca ramane nu este de la fermentat.
    Eu torn mustul fierbinte-fierbinte,el clocoteste si eu il torn in sticle.Daca il lasi poate fermenta.Am vazut la cineva ca turna bulionul aproape rece in sticle si se mai mira ca nu i se tine.Deci,nu stiu ce sa-ti spun,sper ca nu ma consideri vinovata daca-ti fermenteaza,eu am must de doi ani in pivnita si sta bine merci ca nu are cin’sa-l bea 🙂
    So,daca a intrat in fermentatie se face rampas si il beti asa acum,,insa tot banuiesc ca spuma este de la bun inceput,ma mir ca nu ai vazut cum se fac clabucii cand torni prin palnie in sticle!Eu tot astept sa se micsoreze spuma ca sa mai torn inca sa nu ramana sticlele in final de treisferturi pline.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s