Micul dejun

micul dejun

Am nuci,voi stiti,pe care le-am cules in coaja verde,care nu se lua usor,dar nici nu m-am chinuit sa le decojesc,fiindca atunci cand am batut nucul cineva,cred ca Matilda,mi-a spus cat de important este sa mancam nucile verzi fiindca ele contin Omega 3  ,acei acizi grasi care protejaza inima.Asa am  hotarat sa le mancam asa crude,sa nu le duc in pod sa se usuce si sa le pun de Craciun in cozonaci.Eu,insa,nu pot manca fructe pe stomacul gol,asa ca adaug una,doua felii de paine prajita si un mar(mai nou,de cand incep sa se ingalbeneasca).O felie de  sunca  si una de branza pot inlocui paine ,important pentru mine este sa mai fie inca ceva in stomac in afara de nuci.

Mama m-a invatat sa mananc fructe cu paine.,In copilarie imi amintesc ca-mi luam o bucata de paine si ma duceam in gradina unde aveam de toate,in vie.Mancam paine cu struguri ,de fapt struguri cu paine.Asa ca daca mi-e ceva de la fiere(ca ea da semne imediat,in cazul dischineziei biliare) imediat iau o coaja de paine si imi trece senzatia de rau.

Agenţia americană pentru controlul alimentului şi medicamentului (Food and Drug Administration) a hotărît ca în supermarketuri, pe ambalajele nucilor să se menţioneze că aceste fructe scad riscul de boli cardiovasculare. Pe bună dreptate, dacă ne gîndim că nucile conţin acizi graşi esenţiali omega 3 cu efect cardioprotector.

Atenţie la coajă!

Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne ajută să facem diferenţa între nucile verzi cu miezul încă neformat, nucile verzi cu miezul format şi cele uscate. Nucile verzi sînt folosite la pregătirea dulceţurilor şi lichiorurilor. „Pentru aceasta se folosesc nuci cu sîmburii neformaţi, cu aspect gelatinos, se curăţă de coaja verde pînă unde începe să se formeze coaja nucii propriu-zise, care este albă şi moale. Grijă mare la coaja nucilor verzi, deoarece aceasta conţine nişte substanţe toxice – naftachinonele. De aceea, coaja verde trebuie înlăturată obligatoriu”, ne atrage atenţia specialistul nostru.

Nucile verzi cu miezul format sînt mai bune decît cele uscate. Din păcate, de beneficiile lor ne bucurăm doar cîteva săptămîni în prag de toamnă, pentru că după aceea se usucă. Nucile crude sînt sursă bună de săruri minerale (potasiu, fosfor, calciu, fier, zinc, seleniu) şi vitamine (B, C, E). Vitamina C, cunoscută pentru efectul de stimulare a imunităţii, se găseşte doar în nucile verzi. Prin uscare, această vitamină dispare. De asemenea, prin uscare, în nuci scade conţinutul de apă şi creşte concentraţia de grăsimi. În vreme ce nucile verzi au în jur de 19%-20% apă, nucile uscate – mult mai puţină. Nucile verzi conţin aproximativ 57% grăsimi, nucile uscate au 70% grăsimi. Din cauza cantităţii mari de grăsimi, nucile uscate sînt mai grele decît cele verzi şi se digeră mai greu. Conţinutul dife­rit de grăsimi în nucile verzi şi cele uscate face dife­renţa şi în privinţa caloriilor. Astfel, 100 g nuci verzi conţin 580 de calorii, aceeaşi cantitate de nuci uscate – 690 de calorii.

Dintre grăsimile furnizate de nuci se remarcă în primul rînd acizii graşi esenţiali omega 3 cu lanţ scurt (acidul alfalinolenic). Aceşti acizi previn bolile cardiovasculare, îmbătrînirea precoce, degradarea fizică şi intelectuală, diabetul, cancerul. Acizii graşi esenţiali omega 3 nu pot fi sintetizaţi în organism, de aceea ei trebuie să pătrundă o dată cu hrana, ne spun nutriţioniştii pentru a ne convinge să mîncăm nuci.

Anticolesterol

Chiar dacă sînt foarte bogate în grăsimi, nucile pot contribui la scăderea nivelului colesterolului în sînge. Bineînţeles, dacă sînt consumate în cantităţi modera­te şi fără sare! Vitamina E din nuci previne ateroscleroza, împiedicînd depunerea colesterolului pe vasele sangvine. În 100 g nuci verzi se găsesc 4 mg vitamina E, în aceeaşi cantitate nuci uscate – 24 mg.

Şi în privinţa conţinutului de proteine există o diferenţă între nucile verzi şi cele uscate: 15 g proteine/100 g nuci verzi, 21 g proteine/100 g nuci uscate. Conţinutul ridicat de proteine apropie aceste fructe oleaginoase de carne, de aceea nutriţioniştii ne spun că putem înlocui pentru scurt timp proteinele de origi­ne animală cu cele de origine vegetală din nuci, alune sau fistic.

Nucile, fie verzi, fie uscate, întăresc sistemul imunitar. Vitamina E, vitamina C, complexul de B-uri, potasiul, seleniul, zincul sînt elementele care conferă nucilor proprietăţi imunostimulatoare. Nucile verzi sînt indicate şi în cazurile de anemie, datorită fierului: 3 mg/100 g. „Necesarul zilnic de fier este de 10-15 mg. În condiţiile în care mîncăm cinci-şase miezuri de nucă, mai mîncăm şi un ou la micul dejun, atunci ne asigurăm doza zilnică recomandată de fier, fără să apelăm la suplimente nutritive”, arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Specialistul nostru recomandă nucile şi în problemele de fertilitate masculină datorită conţinutului de seleniu şi zinc. Sînt bune şi în prevenirea osteoporozei, fiind sursă foarte bună de calciu: 94 mg calciu/100 g nuci verzi, 100 mg/100 g nuci uscate. De aceea, patru-cinci miezuri de nucă sînt indicate atît tinerilor, adolescenţilor, cît şi adulţilor sau vîrstnicilor pentru întărirea sistemului osos.

RECOMANDĂRI. Nucile trebuie păstrate în condiţii de temperatură, umiditate, lumină redusă, care să nu permită oxidarea (rîncezirea) grăsi­milor. Nucile rîncezesc foarte uşor, mai ales cînd sînt decorticate. Miezul este mai sensibil la rîncezire decît nuca întreagă, de aceea prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne recomandă să nu cumpărăm miez de nucă direct de pe tarabă. Nucile pot fi păstrate de la un an la altul. Cele mai bune sînt nucile care au mai puţin de şase luni de la cules.

100 g nuci verzi
Calorii        580
Grăsimi       57 g
Proteine      15 g
Fibre           4 g
Calciu         94 mg
Fier             3 mg
Zinc             3 mg
Vitamina E    4 mg
Seleniu         18 microg
Acid folic       66 microg

100 g nuci uscate
Calorii        690
Grăsimi      70 g
Proteine      21 g
Fibre           4 g
Calciu         100 mg
Fier             3 mg
Zinc             3 mg
Vitamina E    24 mg
Seleniu         18 microg
Acid folic       70 microg

ŞTIAŢI CĂ   Şase nuci (aproximativ 40 g) conţin circa 2 mg vitamina E. Iar cantitatea zilnică recomandată de vitamina E pentru bărbaţi este de 4 mg, iar pentru femei – de 3 mg.

Nucile sînt bune în prevenirea aterosclerozei. Atunci cînd boala s-a instalat, nucile trebuie consumate cu moderaţie: între cinci şi şase nuci pe zi.

Un consum moderat de nuci duce la scăderea în greutate, datorită acizilor graşi esenţiali omega 3 care acţionează asupra metabolismului grăsimilor şi care reduc nivelul colesterolului în sînge.

Nucile amestecate cu miere sînt un bun adjuvant în perioadele de convalescenţă, în cazurile de anemie, în osteoporoză, în sterilitatea masculină. De asemenea, sînt un produs necesar femeilor care alăptează, pentru stimularea secreţiei lactice.

Nutriţioniştii ne recomandă să mîncăm nucile crude, în nici un caz prăjite. Prin prăjire sînt distruse unele dintre vitamine şi minerale şi sunt eliberate substanţe toxice.(Jurnalul.ro)

Acest articol a fost publicat în utile și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

30 de răspunsuri la Micul dejun

  1. yo yo zice:

    nucile verzi, imi plac cu must…

    fructele, nu le-am mancat niciodata cu paine…pt ca nu-mi place aceasta combinatie…
    mi se pare ca painea le strica gustul…

    am o vecina care mananca pepenele verde( lubenitza) cu paine :))

    cam multe calorii pt 100 g de nuci…dar, daca luam in calcul celelalte proprietati enumerate..cred ca putem trece cu vederea … 😀

    sunt innebunita dupa cozonacul cu nuca…shi dupa sarmalele cu nuci…ai mancat vreodata???
    mmmmmmmmmm…o nebunie…

    te pup!

  2. Elisa zice:

    Draga yo yo,stii de ce mananca femeia lubenita cu paine?Din acelasi motiv cu al meu,are dischinezie biliara si numai asa poate manca fructele,ca doar nu mananca sa se sature,ceea ce n-ar fi exclus,pe saracia asta 😦
    Da,au calorii,dar le consumam,sunt calorii care nu se depun,cred eu,ci care se pot consuma prin efort fizic,ca si alte calorii,din alte alimente
    Ei,acum sa nu crezi ca mananc paine la orice,doar la nuci verzi,dimineata,cat ‘or tine verzi 🙂 dupa aia facem si cozonaci si te invit cu mare drag 😉

  3. carmen zice:

    esti teribila cu explicatiile tale!
    de la un timp, am remarcat ca fructele imi produc o senzatie neplacuta de balonare…am incercat la mere si struguri de exemplu, paine-cu-seminte (de floarea soarelui, de bostan, de susan…);de cand combin fructele cu paine, ma simt bine. Acum stiu si de ce! 🙂

  4. Andi zice:

    Imi plac la nebunie nucile verzi si dulceata de nuci verzi. Nu stiam ca au atat de multe calitati.
    Azi am descoperit biscutii cu rozmarin marca Pan Colussi si sunt incantata, cred ca renunt la paine! 🙂

    Weekend placut

  5. Amalia zice:

    Mama mea manca des in tinerete struguri cu paine si zicea ca erau o delicatete…si acum plange cand isi aduce aminte ca pentru dansa era cea mai buna mancare saptamani intregi. Mie sincer nu imi place combinatia, insa ma bucur pentru tine ca te delectezi cu un mic dejun asa bun. Imi plac tare mult nucile verzi, le mananc cu pofta cand cumpar (eu nu sunt norocoasa ca tine sa am nuc in curte… . Iti doresc draga Elisa un sfarsit de saptamana frumos!

  6. Manole zice:

    Nuci cu sare si cu paine… hmmm, pe vremurile buunicii…, dap era bine 🙂

  7. Elisa zice:

    Carmen,
    poti inlocui painea cu o felie de sunca sau branza,important este sa fie si ceva alcalin in stomac in timp ce mancam multe fructe.Eu din experienta zic,crede-ma asa am constatat si toate aproape cate le zic sunt din ce-am constatat eu(nu mai zic pe pielea mea,este un slogan urat 😀 ).

  8. Elisa zice:

    Andi,
    e buna si painea,asta cu sa mancam numai integrala ca cea alba nu-i buna,ma indoiesc ca este altceva decat reclama .Imi amintesc ce paine alba mancam la mama,era alba ca laptele si crescuta de 40 cm inaltime,avea o palarie-coaja de deasupra si sub ea…dontz,era ceva deosebit si se facea la brutaria din comuna noastra.Eu imi aduceam faina alba in saculeti speciali de la mama din care faceam niste cozonaci si placinte deosebit debune.Ma rog,uite ca mi-ai amintit…
    Cred ca trebuie sa mancam si paine,dar nu prea multa.In biscuitii aceia defabrica ai citit ce substante au pus?
    Multumesc si eu iti doresc un sfarsit de saptamana care sa te bucure 🙂

  9. Elisa zice:

    Amalia,
    nici nucul nostru nu-i prea batran,de cativa…2 ani face vad ca din ce in ce mai multe,dar de unde cumperi tu nucu verzi?
    Draga mea,weekend placut si tie! 🙂

  10. Elisa zice:

    Manole,
    eu fara sare,nu pot fructe cu sare,cred ca au ele destul potasiu si alunele ce le cumparam ,la punga, tot fara sare fiindca nu putem exagera cu sarea la hipertensiune.E destul ca-mi inghit bumbii si apoi beau cafea… 😆
    Sa fii vesela in weekendul asta! 🙂

  11. ioana zice:

    am si eu un nuc……..in fata blocului dar nu ajung nucile la maturitate ca le bat saracii copii de cum incep sa isi formeze samburele.spun saracii ca chiar sant saraci si de multe ori ii vezi cu un codru de paine in mana spargand nuci si mancand.

  12. Elisa zice:

    Ioana,
    cred ca este cazul sa invatam de la saraci,ca de la bogati ne umplem de E-uri,din supermarketuri ha,ha,ha!
    Ce faci tu astazi,Ioana draga?

  13. ioana zice:

    ce sa fac Elisa , am facut o ciorba de ardei umpluti iar sotul meu acum face tocana de carne de oaie cu cartofi deci nimic cu e-uri.Elisa am fost ieri la marchet la koufland cu o prietena asa sa ne mai clatim ochii si sa ne mai uitam la preturi la conserve pentru iarna si sa stii ca un borcanel de dulceata indiferent de ce costa 6,29 lei deci calculand pretul de cost la dulceata facuta acasa am iesit la jumatate,incredibil dar adevarat si unde mai pui ca noi punem fructe de calitate iar in acele borcane nu stii cati viermi si cata stricaciune au pus si mai ales cat conservant.

  14. ioana zice:

    ce sa mai fac azi Elisa ,dupa masa vreau sa cobor in beci pentru ca sotul a fost responsabil cu caRATUL IN BECI SI ASEARA CAND A DUS PREPARATELE DIN GUTUI m-a atentionat ca el nu mai are unde sa le puna daca mai pun alte conserve si trebuie sa cobor sa vad cum l-ea asezat.

  15. zincabeiu zice:

    Ciorba de ardei umpluti ?
    Elisa, imi pare bine ca tu mananci ce trebuie.Eu incep cu o cafea(ha,ha,ha), apoi paine prajita cu ce gasesc.Cu fructele, mai putin,nu aveam gradina, nu aveam livada, nu aveam nici babi sa cumparam fructe.Aveam doar de paine…Dar acum recuperez, mananc toate prostiile(ha,ha,ha 2).

  16. Elisa zice:

    Azi am cules si noi o parte din mere,cele mari ,iar cele mici,din acelasi pom,le lasam sa mai creasca 🙂
    Am facut si gogosarii in sos,din 2,5kg,vreau sa fac prajitura cu piersici,dar acum al meu m-a servit cu o cafea cu frisca si ma dau pe net 😆
    Bineinteles ca am gatit si eu,pentru pranz salata lui Jamie Oliver,pe care ,pana mai sunt piersici, o prepar zilnic si la felu’doi brocoli.
    Dupa ce fac praji gata cu treaba ma ocup doar de mine 🙂
    Ce ti-am spus eu ca nu mai ai unde sa lepui?Eu am dus ieri gemul de piersici in pivnita si abia le-am mai gasit o margine de raft.Maivreau sa pun castraveciori mici reteta bulgareasca si sa tai varza sa o indes intr-un borcan,cu sare si sa olas aici in bucatarie sa se mureze.Imiplace tare varza murata,dar taiata fideluta inainte….Vezi,mi-am amintit ca am si asta defacut.Nu-i nimic,le pot face pe toate,deodihnit ne vom odihni pelumea aialalta :))))) Numai ca ma gandesc ce-oi faceca nu pot sa ma intorc depe-o parte pe alta ha,ha,ha!

  17. Elisa zice:

    Zinca,da draga mea,asa se fac ardeii umpluti in Ardeal si eu cand am venit aici soacra-mea facea ciorba de ardei umpluti,adica la fel doar ca nu erau in sos ci in zeama mai multa si se mancau cu lingura.
    Draga ,acum am timp sa vad de mine,ce naiba sa fac altceva? Daca as avea ocupatii serioase care mi-ar lua tot timpul n-ai grija ca nu m-as gandi eu ce sa mananc la micul dejun,cum am facut o viata…ma duceam laservici fara sa mananc nimic,acolo nu mancam iar nimic,iar la 2;30 cand aju8ngeam acasa trebuia intai sa prepar si apoi sa mananc.Cred ca-ti dai seama ca eu acum ma rasfat,asa pe ultima suta de metri 🙂
    Zinca,azi am facut gogosarii tai in sos,dar cred ca-i prea mult zahar,am respectat reteta,poate ca o sa-si traga gogosarii din dulceata sosului…Mi-au iesit…o sa fac un post c-am pozat toata treaba .Multam frumos de reteta 🙂

  18. ioana zice:

    Zinca te refereai la mine la ciorba mea de ardei umpluti? Nu ai facut niciodata? incearca si nu vei regreta dar neaparat sa o acresti cu suc de rosii facut in casa si sa o dregi cu un galbenus de ou si vreo 3 linguri de smantana tot de casa.

  19. coca zice:

    imi place foarte mult toate retetele tale si cu totate pozele care la-i pus sint de nemai pomenit de frumoase,acum eu incerc sa fac mincaruri dula retetele tale sint foarte bucuroasa ca-m gsit programul asta,va multumesc din suflet ca lati pus in compiter cu mult respec (Coca din America)daca vreti sa-mi scrieti adresa mea in internet este ciuchita@aol.com Sper sa primesc scrisori de la dumneavoastra ,cu respec Coca,si multa sanatate la toti ai casei la revedere

  20. coca zice:

    su nu intele raspunsul

  21. zincabeiu zice:

    Ioana, aici la noi,la ” mitici”, ardeii umpluti se fac cu sos normal, chiar scazuti la cuptor. Dar , voi incerca asa cum spui tu.Sunt sigura ca sunt gustosi.Si eu sunt cam gurmandutza …

  22. mona zice:

    Eiiiiiii, bune rau nucile verzi!As minca si eu in prostie daca ar fi cineva sa mi le dea jos din nuc!

  23. Elisa zice:

    Monica,
    iei o poce,un bat de 3…4 metri si dai cu el in nuc.In nuc nu trebuie sa ne urcam,el este pomul pentru coliva si…asa sezice,nu ne urcam in nuc ci il batem.
    Batutul nucului face ca la anul sa aiba mai multe flori si deci rod,asa ca da fara mila,caluiasta ii trebuie.
    ps.la noi un baiat de liceu s-a urcat in nucul vecinei lui la rugamintea acesteia si ,desi visase inainte ca a cazut in cap si a intrat in pamant totusi nu credea in vise,s-a urcat,a alunecat si chiar in cap a cazut.Deci,nu-s doar coincidente si vorbe,trebuie sa tinem seama de tot ce se petrece si se spune in jurul nostru,eu asacred 🙂
    Duminica placuta si maine spor la batut nucul 🙂

  24. mona zice:

    Pai asta e si problema mea, in sensul ca nucul e al vecinilor de peste drum….si nu-mi permit sa-l „bat”, ca mi-e frica sa n-o iau eu pe cocoasa!Ha ha ha

  25. Elisa zice:

    Daca-i asa atunci multumeste-te cu ce pica pe partea ta ha,ha,ha!Indicatiile scrise mai sus sunt pentru toti cititorii,oricum e bine de stiut chestii cu nucii,nu-i asa? 🙂

  26. Victoria zice:

    Elisa,eu am auzit pe aici(in satul in care stau) ca daca cineva pune o nuca in pamant ca sa rasara un nuc,atunci cand acesta va face tulpina groasa cat gatul persoanei care a pus nuca,acela va muri.Si cica s-a intamplat.Coincidenta……sau nu.
    Asa ca,am zis ca voi pune o nuca in pamant cand vad ca mai am putin :),ca sa mai traiesc inca ceva ani.hihihi
    Asta daca nu cad si eu in cap…de pe undeva.
    Si sa stii ca m-am gandit de multe ori si m-am intrebat cum o fi…dincolo.Numai ca nu mi-a trecut niciodata prin cap sa imi fac griji ca nu ma voi putea intoarce de pe-o parte pe alta.Si eu o fac de zeci de ori pe noapte.Offf,grea problema. :))

  27. Elisa zice:

    Victoria,
    hai ca ma prapadesc de ras ha,ha,ha! Deci vei calcula tu cand sa-ti fie sfarsitul? ha,ha,ha…
    Noi nu am semanatnucii,noua ne-au rasarit fiindca stii cine le seamana,cineva care traiesc doua sute de ani-ciorile.Toti nucii aparuti in gradina noastra au rasaritpelanga garduri,din ciocurile ciorilor,asaca….chiar nu ne gandim la asta,cu omoarte toti suntem datori,mai devreme sau mai tarziu,dar tu sa nu pui nuca in pamant,poate or fi si pela voi ciori cu nuca-n cioc 🙂

    Lanoi la parintii mei nu s-a respectat aceasta zicere,tata a murit cand nucii erau cat bratul unui copil de grsi,iar tata care ne-a crescut a pun un nuc care a facut o tulpina enorma si atta inca traia.Cei trei nuci insa dupa ce a murit tata nu mai erau,nu-mi amintesc ce s-a’ntamplat cu ei,aveam 4 ani.
    Deci,cum ne-o fi norocul,vorba unei prietene referitor la faptul de a muri in patul nostru…”cum ne-o fi norocul” 😉

  28. Elisa zice:

    coca,
    draga mea,inteleg,da te inteleg,am stat si eu cateva luni in America departe de ai mei si mi-a fost si greu.Ma bucur ca-ti place blogul meu,dar sa stii ca blogul meu nu-i doar cu retete 🙂 Daca dai click pe alta categorie,de ex pe Sarbatorim…vei vedea pe cei dragi ai mei sarbatoriti de zilele lor de nastere prec um si de sarbatorile religioase si acolo am pus cele mai frumoase flori ale mele.
    Deci,pana o sa-ti trimit eu un mail mai bine citeste tu la categoriile zicerea Elisei,etc si ma vei cunoaste mai mult decat dintr-un mail.Pe de alta parte blogul mil-am facut pentru comunicare cu lumea,deci scre-mi tu aici si eu iti voi raspunde tot aici.Sper ca ma intelegi,nu sunt divergenta,nu ma stiu imprastia pe multe canale deodata,draga Coca din America.
    Unde,mai exact, traiesti,in ce stat sau suburbie?

  29. Andi zice:

    Biscuitii astia sunt buni de tot …dar cam scumpi 😀
    Cu ulei de masline si rozmarin, iar punctul lor forte pare sa fie(dupa reclama supradimensionata de pe ambalaj) faptul ca aluatul a fost lasat sa dospeasca 24 de ore! 🙂
    Deocamdata nu imi permit sa imi iau zilnic, sunt de 5 ori mai scumpi ca o paine 🙂

    Saptamana buna

  30. Elisa zice:

    Andi,
    hai ca m-ai convins,o sa caut si eu.Sa ma uit cum ai zis ca se numesc 🙂
    O saptamana reusita si tie,sanatate si de toate!:)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s