Am bătut nucul

Se zice ca ,daca vrei sa rodeasca si anul viitor, nucul se bate.Se bate sa cada nucile,toamna.Si l-am batut,caci decat sa le gaureasca ciorile pe toate…Saracutele de ele,cat se vor fi chinuit sa gaureasca 15 nuci  dintr-o suta?!!!Asa ca sa nu se mai chinuie ciorile am batut eu nucul.Grea treaba.  Prima data am facut aceasta treaba in viata mea,ca anii trecuti a facut doar cateva nuci  pe care le-am luat cu mana.Acum,ia uitati ce de nuci am!Cele intregi ca cele gaurite le-am lasat sub nuc sa ma justific (e cam devreme de cules nucile,dar m-au fortat ciorile,ce sa fac si eu pe caldura asta!)

NUCILE

Se pot numara?  😛

EFECTUL DE CIOARA

LE.DIN JURNALUL NATIONAL.RO

Inimii îi plac nucile verzi
Agenţia americană pentru controlul alimentului şi medicamentului (Food and Drug Administration) a hotărît ca în supermarketuri, pe ambalajele nucilor să se menţioneze că aceste fructe scad riscul de boli cardiovasculare. Pe bună dreptate, dacă ne gîndim că nucile conţin acizi graşi esenţiali omega 3 cu efect cardioprotector.

Agenţia americană pentru controlul alimentului şi medicamentului (Food and Drug Administration) a hotărît ca în supermarketuri, pe ambalajele nucilor să se menţioneze că aceste fructe scad riscul de boli cardiovasculare. Pe bună dreptate, dacă ne gîndim că nucile conţin acizi graşi esenţiali omega 3 cu efect cardioprotector.

Atenţie la coajă!

Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne ajută să facem diferenţa între nucile verzi cu miezul încă neformat, nucile verzi cu miezul format şi cele uscate. Nucile verzi sînt folosite la pregătirea dulceţurilor şi lichiorurilor. „Pentru aceasta se folosesc nuci cu sîmburii neformaţi, cu aspect gelatinos, se curăţă de coaja verde pînă unde începe să se formeze coaja nucii propriu-zise, care este albă şi moale. Grijă mare la coaja nucilor verzi, deoarece aceasta conţine nişte substanţe toxice – naftachinonele. De aceea, coaja verde trebuie înlăturată obligatoriu”, ne atrage atenţia specialistul nostru.

Nucile verzi cu miezul format sînt mai bune decît cele uscate. Din păcate, de beneficiile lor ne bucurăm doar cîteva săptămîni în prag de toamnă, pentru că după aceea se usucă. Nucile crude sînt sursă bună de săruri minerale (potasiu, fosfor, calciu, fier, zinc, seleniu) şi vitamine (B, C, E). Vitamina C, cunoscută pentru efectul de stimulare a imunităţii, se găseşte doar în nucile verzi. Prin uscare, această vitamină dispare. De asemenea, prin uscare, în nuci scade conţinutul de apă şi creşte concentraţia de grăsimi. În vreme ce nucile verzi au în jur de 19%-20% apă, nucile uscate – mult mai puţină. Nucile verzi conţin aproximativ 57% grăsimi, nucile uscate au 70% grăsimi. Din cauza cantităţii mari de grăsimi, nucile uscate sînt mai grele decît cele verzi şi se digeră mai greu. Conţinutul dife­rit de grăsimi în nucile verzi şi cele uscate face dife­renţa şi în privinţa caloriilor. Astfel, 100 g nuci verzi conţin 580 de calorii, aceeaşi cantitate de nuci uscate – 690 de calorii.

Dintre grăsimile furnizate de nuci se remarcă în primul rînd acizii graşi esenţiali omega 3 cu lanţ scurt (acidul alfalinolenic). Aceşti acizi previn bolile cardiovasculare, îmbătrînirea precoce, degradarea fizică şi intelectuală, diabetul, cancerul. Acizii graşi esenţiali omega 3 nu pot fi sintetizaţi în organism, de aceea ei trebuie să pătrundă o dată cu hrana, ne spun nutriţioniştii pentru a ne convinge să mîncăm nuci.

Anticolesterol

Chiar dacă sînt foarte bogate în grăsimi, nucile pot contribui la scăderea nivelului colesterolului în sînge. Bineînţeles, dacă sînt consumate în cantităţi modera­te şi fără sare! Vitamina E din nuci previne ateroscleroza, împiedicînd depunerea colesterolului pe vasele sangvine. În 100 g nuci verzi se găsesc 4 mg vitamina E, în aceeaşi cantitate nuci uscate – 24 mg.

Şi în privinţa conţinutului de proteine există o diferenţă între nucile verzi şi cele uscate: 15 g proteine/100 g nuci verzi, 21 g proteine/100 g nuci uscate. Conţinutul ridicat de proteine apropie aceste fructe oleaginoase de carne, de aceea nutriţioniştii ne spun că putem înlocui pentru scurt timp proteinele de origi­ne animală cu cele de origine vegetală din nuci, alune sau fistic.

Nucile, fie verzi, fie uscate, întăresc sistemul imunitar. Vitamina E, vitamina C, complexul de B-uri, potasiul, seleniul, zincul sînt elementele care conferă nucilor proprietăţi imunostimulatoare. Nucile verzi sînt indicate şi în cazurile de anemie, datorită fierului: 3 mg/100 g. „Necesarul zilnic de fier este de 10-15 mg. În condiţiile în care mîncăm cinci-şase miezuri de nucă, mai mîncăm şi un ou la micul dejun, atunci ne asigurăm doza zilnică recomandată de fier, fără să apelăm la suplimente nutritive”, arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Specialistul nostru recomandă nucile şi în problemele de fertilitate masculină datorită conţinutului de seleniu şi zinc. Sînt bune şi în prevenirea osteoporozei, fiind sursă foarte bună de calciu: 94 mg calciu/100 g nuci verzi, 100 mg/100 g nuci uscate. De aceea, patru-cinci miezuri de nucă sînt indicate atît tinerilor, adolescenţilor, cît şi adulţilor sau vîrstnicilor pentru întărirea sistemului osos.

RECOMANDĂRI.

Nucile trebuie păstrate în condiţii de temperatură, umiditate, lumină redusă, care să nu permită oxidarea (rîncezirea) grăsi­milor. Nucile rîncezesc foarte uşor, mai ales cînd sînt decorticate. Miezul este mai sensibil la rîncezire decît nuca întreagă, de aceea prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne recomandă să nu cumpărăm miez de nucă direct de pe tarabă. Nucile pot fi păstrate de la un an la altul. Cele mai bune sînt nucile care au mai puţin de şase luni de la cules.

100 g nuci verzi
Calorii        580
Grăsimi       57 g
Proteine      15 g
Fibre           4 g
Calciu         94 mg
Fier             3 mg
Zinc             3 mg
Vitamina E    4 mg
Seleniu         18 microg
Acid folic       66 microg

100 g nuci uscate
Calorii        690
Grăsimi      70 g
Proteine      21 g
Fibre           4 g
Calciu         100 mg
Fier             3 mg
Zinc             3 mg
Vitamina E    24 mg
Seleniu         18 microg
Acid folic       70 microg

ŞTIAŢI CĂ Şase nuci (aproximativ 40 g) conţin circa 2 mg vitamina E. Iar cantitatea zilnică recomandată de vitamina E pentru bărbaţi este de 4 mg, iar pentru femei – de 3 mg.

Nucile sînt bune în prevenirea aterosclerozei. Atunci cînd boala s-a instalat, nucile trebuie consumate cu moderaţie: între cinci şi şase nuci pe zi.

Un consum moderat de nuci duce la scăderea în greutate, datorită acizilor graşi esenţiali omega 3 care acţionează asupra metabolismului grăsimilor şi care reduc nivelul colesterolului în sînge.

Nucile amestecate cu miere sînt un bun adjuvant în perioadele de convalescenţă, în cazurile de anemie, în osteoporoză, în sterilitatea masculină. De asemenea, sînt un produs necesar femeilor care alăptează, pentru stimularea secreţiei lactice.

Nutriţioniştii ne recomandă să mîncăm nucile crude, în nici un caz prăjite. Prin prăjire sînt distruse unele dintre vitamine şi minerale şi sunt eliberate substanţe toxice.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Gradina si gradinuta și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

30 de răspunsuri la Am bătut nucul

  1. Andi M. zice:

    Ai cam avut treaba 😛

  2. Lilick zice:

    Ce faci cu ele? 🙂

  3. Elisa zice:

    Mai,voi v-ati vorbit sa ma faceti sa rad? Lilick,ce sa fac cu ele,deocamdata le usuc la soare,o sa le crap sa se usuce si desfaca coaja cea verde si apoi le duc in pod sa se usuce normal.
    A…ma intrebai in ce le pun?In cozonaci,in cornulete,mai fac si o crema cu nuca pe un blat de tort,mmmmm,grozav de buna,cu rom si n-am mai facut demult.
    Dar mai am de anul trecut insa daca nu mi le sparge al meu,mie mi-e greu ca acelea au coaja groasa.Astea ale mele au o coaja asa de subtire ca si cu o mana le sparg…ca o gaoace este coaja…

  4. Dumi zice:

    Bine ca ai razbit in lupta cu ciorile. Da nu ai fotografiat trofeele sa ne bucuram si noi. Cred ca zburau penele in dreapta si stanga mai rau ca la Rovine.

  5. ioana zice:

    Elisa,mi-ai adus aminte de nucul din copilaria mea,era foarte batran iar in scorbura lui a gasit fratele meu un sarpe si bineinteles ca din acel moment nu mai furam nuci pe ascuns si ajungeau saracele la maturitate.

  6. Manole zice:

    Auzi, da’ cu ce le-ai udat??? Cu apa de elefanti???? 😀 😀 😀
    Ce gigantice sunt! Asta daca nu cumva cosul pozat e vreunul pentru papusi! 😀

  7. Elisa zice:

    Manole,
    vezi ce dovleac mare este in cos,de 3 kile…deci da,nucile sunt din alea mari cu coaja subtire si poate mai cresteau daca le lasam in pom/arbore.
    Mi s-a descarcat celularul si oricum plecam ca tartorele lucra de zor in timp ce u huzuresc pe net…nu-i corect 😆

  8. Elisa zice:

    Ioana,
    eu nu apuc nucul batran,asta este…iar serpi s-au vazut pe aici prin zmeurisul vecinilor,chiar pe langa carare…sper sa nu fie vipere…

  9. Manole zice:

    Nu, nu e, dar e placut! 😀 😀

  10. Elisa zice:

    Dumi,
    tot o cioara ni l-a „semanat” aici si de aia acum isi iau ele dividendele 🙂 O sa le pozez ca trofee sipe alea…dar deocamdata joaca nu are loc printre activitatile de acum… 😦
    Ai stat cam mult in munti 😛

  11. carmen zice:

    îmmmm Elisa, mie cel mai mult imi place mirosul nucilor proaspat batute! mi-ai facut pofta!:-)
    Despre petele pe care le lasa pe maini…O-O-O! Sper ca ai avut manusi!

  12. matilda zice:

    Elisa, Nichita Stănescu are o poezie în care spune „nu-l mai bateţi pe el, pe bătrînul nuc „… Şi mie mi-e milă de el, îţi dă fructe minunate şi tu îl baţi, sărăcuţul…
    Să mănînci nuci crude, adică nepreparate în aluaturi sau altcumva, sunt un izvor de Omega3 şi minerale grozav.

  13. Elisa zice:

    Carmen,
    nu le-am desfacut din coaja verde,le crap si las sa se usuce asa si apoi…deci nu ma chinui cu manutele mele sensibile(hahaha) de pianist.Deocamdata sunt in aceeasi stare ca-n poza,nici timp nu am pentru ele,azi pregatesc mancaruri pentru cateva zile-ardei umpluti si muchiuleti la cuptor ,vre-o supa si salat (doar pentru azi)si musai sa ajung la ardeii de conservat,musai…

    Stii cum este?Cand vedem, de departe, aceste activitati ne apuca nostalgia dar crede-ma ca am atatea pe cap acum ca nu le pot razbi,vreau sa ma odihnesc si ziua,trag nitel de timp pe aici,cat beau cafeluta si si apoi treaba multa,prea multa,caci unde-s produse este si multa treaba.Te imbratisez si-ti doresc weekend frumos din toata inima 🙂

  14. Elisa zice:

    Matilda,draga mea,am gresit rau de tot? 😦 Am ascultat si eu de vorba populara doar acum sa vad daca pot demola mitul(la anul voi vedea…)
    Uite ce se-ntampla daca nu am cultura! Sau daca l-am uitat pe Nichita,chiar acum cu emotiile astea de toamna 😉 😛
    Stiam ca-s bune asa crude dar nu stiam de ce.Bine,voi manca 5 pe zi…ajung? 🙂 Multumesc Matilda,multam’ frumos 🙂

  15. ioana zice:

    Atentie Elisa,NUCILE INGRASA!!!!!!!!!

  16. Elisa zice:

    Ioana,
    totul ingrasa,dar nu despre gasimea vizibila mi-e mie teama ci de aia din acizii grasi care se duce direct,cica,pe vase :((((
    Chiar am auzit azi ca uleiul din orice,daca este gatit se transforma in acizi grasi,deci zacusca mea trebuie aruncata.Trebuia sa pun ,cica ,ulei de masline doar cand o consumam,cand deschid borcanul.De ce n-am stiut asta inainte?Sta si fara de ulei,cica da,ca se pasteurizeaza prin fierbere?Ma rog,de retinut pentru la anul viitor,daca Doamne,Doamne ne mai da un an sa haladuim pe aici 🙂
    Ioana,eu am fost toata viata subtire,subtire,mancam mult si nu se punea nimic pe mine,doar in vacante ma mai intremam un picut.Mi-am dorit toata viata sa fiu mai grasa(si frumoasa) asa ca acum nu pot decat sa ma sperii de grasimea de pe artere(stau bine cu colesterolul,inca) ca-n rest…pana incap in hainele mele…e bine rau! Esti online,te vad pe harta,numai tu vii la mine din Alba Iulia… 🙂

  17. ioana zice:

    Da Elisa sant online,am pus perele si strugurii sa fac compot ,sant deja la duntulit! iar jumatatea mea face mancare ca sambata el gateste,a cumparat o gaina batrana!!!!!si cica face bors si friptura cu cartofi,si eu o sa fac un cozonac cu nuca daca tot veni vorba de nuci.

  18. ioana zice:

    si eu am fost mai silueta dar de vreo 3 ani incoace am inceput sa ma implinesc cum zice mnealui!dar am pus prea mult vreo 7 kile.

  19. ioana zice:

    stii Elisa se zice ca kilogramele in plus sant TRAIUL BUN SI NESIMTIREA.

  20. Elisa zice:

    Ioana,
    sotul tau e o comoara…stiai asta desigur 🙂
    Pe mine nu ma inlocuieste nimeni la bucatarie,ca poate de asta ma urnesc asa de greu catre incolo,dar face destule si el,munceste pe bani la jobul lui,bani cu care poate ma va ingropa(e groaznic de zgarcit hahahaha).Acum vopseste o fereastra din camera unde voi depozita o parte din plante,la iarna si cu asta i s-a terminat concediu,de luni voi huzuri fara sa ma stiu in vizor(oricum fac doar ce vreau,chiar daca ies scantei pe nari…hahaha

  21. Elisa zice:

    Draga mea,la varsta mea egalitate intre centimetri si kilograme,centimetri peste un metru zic,reprezinta idealul…asa ca paine nu mananc,zahar doar in cafea,grasimi,doar uleiuri…ce sa mai fac??Obsedata nu am fost niciodata,iar nesimtita,da…asta cat cuprinde ha,ha,ha!

  22. ioana zice:

    STII elisa prin anii 80 cand erau copii mici ca sa ne descurcam pe langa servici mai lucram si croitorie acasa si a fost nevoit sa invete sa gateasca ca eu nu mai aveam timp.

  23. ioana zice:

    acum o face din placere,dar mai fac eu nazuri si atunci promite ca nu mai gateste dar pana a doua zi ca nu se poate abtine,nu mananca o mancare 2 zile.

  24. Elisa zice:

    Ioana,
    noi incalzim mancarea,cel putin ciorbele..oho…fac in kukta asa ca …De aia mi-amluat si microunde pentru incalzit felul doi…daca nu este corect,Dumnezeu cu mila…ca eu nu vreau sa traiesc o suta de ani,doar cat mi-e ata 🙂

  25. Elisa zice:

    Multumesc Ioana pentru chatuiala si te las ca la mine nu gateste nimeni in bucatarie,deci musai sa plec acolo,ma asteapta niste treaba,pe diseara revin ca am niste pisici(pisicii!!!!) de postat Pa,pa! si weekend placut draga mea!

  26. ioana zice:

    Multumesc Elisa , la fel.

  27. Pingback: 2 scrisori importante « Andi Bob

  28. Elisa zice:

    Andi,
    ce trebuie sa fac,imi spui mai mult?Sa fac un post sau ramane aicila comentarii sa fie vazut link? Te roog 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s