Zacuscă cu ciuperci-reţetă de la Ioana

ioana spune:

august 24, 2009 la 1:58 pm modifică

Elisa,iti dau acum reteta de zacusca cu ciuperci pentru toti prietenii tai carora le plac ciupercile de padure si care au de unde procura.

ZACUSCA CU CIUPERCI( HRIBI),

GOGOSARI SI

VINETE

1. 2 kg si jumatate de ciuperci-HRIBI ( cantarite dupa ce au fost fierte)
2. 4 kg de gogosari (cantariti dupa ce au fost curatati )
3. 2 kg si jumatate de vinete ( cantarite dupa ce au fost coapte )
4. 4 kg de ceapa ( cantarita dupa ce a fost curatata ).
5. 1 kilogram si jumatate de bulion facut in casa.
6. 1,750 litri ulei
7. o lingura buna de sare (dupa gustul fiecaruia )
8. 5 foi de dafin
9. o lingurita de piper macinat sau piper boabe tot dipa preferinta.
– eu nu am copt gogosarii si am procedat in felul urmator :

am dat prin masina de tocat gogosarii si i-am pus intr-o strecuratoare pe care am pus-o pe o oala ,am pus 0,5 litri ulei intr-0 cratita si am pus gogosarii la calit (sucul l-am pus deoparte),

am oparit ceapa am dat-o prin masina de tocat si la fel am procedat ca la gogosari ,am oprit sucul iar ceapa am pus-o separat la calit cu 0,5 litri ulei,

am dat ciupercile prin masina de tocat le-am pus la scurs dar sucul l-am aruncat,le-am calit in 0,5 litri de ulei separat,

vinetele le-am tocat prin  masina si acum am amestecat gogosari+ciuperci+ceapa+vinete+sucul obtinut de la gogosari si ceapa,1 lingura de sare si le-am pus pe aragaz la fiert,dupa o jumatate de ora de cand a inceput sa fiarba am pus cratita de 15 kg in cuptor pentru o jumatate de ora.

Apoi am pus cratita pe aragaz la foc si am pus piperul foile de dafin bulionul si restul de ulei (0,250 litri ) am mai potrivit de sare ,am fiert zacusca pe aragaz o jumatate de ora amestecand sa nu se prinda ,dupa o jumatate de ora iar am pus-o in cuptor iar dupa o jumatate de ora iar am pus-o pe aragaz .

de data aceasta dupa ce s-a racit cuptorul am pus borcanele in cuptor la sterilizat iar dupa o jumatate de ora am oprit focul si am pus zacusca in borcanele fierbinti le-am infiletat capacele si am pus 5 borcane la rand cu fundu in sus ia cand umpleam pe al saselea il puneam cu fundul in sus si intorceam pe primul cu fundu in jos si tot asa pana la ultimul borcan .mi-au iesit 26 de borcanele de 0,370 litri le-am pus in paturi si perne si asa stau de 3 zile.
Daca aveti intrebari va stau la dispozitie.

Acest articol a fost publicat în Mancaruri, Retete de la vizitatorii mei și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

37 de răspunsuri la Zacuscă cu ciuperci-reţetă de la Ioana

  1. Adinuca zice:

    Sa stii ca atunci cand sunt la casuta mea de la tara – unde internetul merge bine doar daca dau la pedale (si cum nu am gasit locul de infigere al pedalelor, inca…) – cel mai mult imi lipseste blog-ul tau. Cand ajung acasa, citesc ce ai postat. E primul lucru pe care-l fac inainte de masa, dus si alte chestii d-astea.
    Te pup si iti multumesc pentru tot ce faci pentru mine si pentru ceilalti!

  2. Elisa zice:

    Adinuca,
    ce-ti trebuie blogul meu la tara?Acolo iesi in curte,in gradina si respiri.
    Iti multumesc pentru cuvintele frumoase si eu te admir pentru ceea ce faceti in aceste vremuri grele si-ti doresc toate bune!Te pup si eu 🙂

  3. ioana zice:

    Mersi,Elisa ca ai postat reteta.

  4. Elisa zice:

    Ioana,eu iti multumesc frumos si te mai astept cu noutati si cu tot dragul ,tot ce este util -eu pun umarul 😀

  5. ioana zice:

    maine ma duc in cautarea fructelor de soc,e timpul sa fac o portie de dulceata.

  6. Elisa zice:

    Succes la gasit fructe de soc! Eu am unii in spatele gradinii si n-am vazut niciun fruct,poate s-au scuturat?

  7. Manole zice:

    Eli, dar daca n-am bulion de casa ce fac?

  8. Elisa zice:

    Manole,ca doar n-o fi greu sa iei niste kile de rosii zemoase si sa le tai si fierbi vre-o ora si apoi le dai prin sita…asa se facea bulionul inainte…nu?
    Manole,am scris un lilometru de comentariu la tine,despre paine si cand dau click sa despart 2 cuvinte…mi s-a dus….:((((

  9. Manole zice:

    Multam de reteta, am inteles 🙂
    Da si tu varianta scurta, da, si mie mi s-a intamplat…cunosc senzatia de catifelare…de atunci, cand scriu un comment mai lung, dau mai intai copy ca sa fiu sigura ca daca-l pierd , am de unde sa-l recuperez 😀

  10. ioana zice:

    Elisa,fructele de soc sant negre ca afinele si probabil ca ai cules toate florile astaprimavara si nu ai lasat si pentru fructe.Eu am plecat azidimineata in cautare de soc ca stiam pe unde gasesc tocmai la 15 km de oras dar am cules si acum am gatat de separat bobitele de crengute l-am cantarit si am 6 kg deci 4 kg le pun cu zahar si le las 8 ore sa-si lase sucul iar 2 kg le-am pus deja in damigeana pentru socata de fructe.

  11. ioana zice:

    Din cele 4 kg fac dulceata.

  12. Elisa zice:

    Ioana,ma duc chiar acum sa vad,fiindca nu am rupt anul acesta flori de aici si au fost multe…ma duc sa vadsi-ti spun.
    Am cumparat ciuperci de la Penny,ha,ha,ha…prima mea vizita acolo fara…penny 😛

  13. Elisa zice:

    E clar,Ioana ca exista specii de soc cu fructe si fara fructe.Nu are nici urme,ceea ce inseamna ca florile s-au scuturat cu totul,insa nici in alti ani nu am vazut 😦
    O sa fac inca o dulceata de trandafiri,ca petale am acum,nu asa de multe,dar cate sunt,decat sa se scuture mai bine…

  14. ioana zice:

    Elia,da iama pe la vecini poate au ei.

  15. Elisa zice:

    Pai stiu un loc cu soci dar nu am chef acum sa ma duc,cred ca pe aici, pe la noi ,toti socii sunt asa ,fara fructe :(.
    Lasa ca am destule dulceturi din fructele mele si iata,urmeaza perele si piersicile..ce crezi…cine manca atatea? NIMENI! 😦

  16. mihaella1 zice:

    Elisa, chiar maine vruiam sa fac zacusca cu ciuperci.
    Sper sa iasa buna, multumim de reteta :).

  17. Elisa zice:

    Mihaela,
    garanteaza Ioana pentru ea,eu n-am facut-o inca si mai mult,eu fac altfel,o am postata pe blogul celalalt,dar tu fa cum vrei si cum ai inspiratie :).Bine-ai revenit!Sper 🙂 sa-ti iasa cum iti place 🙂

  18. papagigli zice:

    ioana
    Eu nu ma pot hazarda in a incerca o reteta pe care n-am mai folosit-o. De aceea te-as intreba, cind ma inviti sa-ti incerc zacusca? 😀

  19. papagigli zice:

    Don’soara Elisa, ce mincam diseara?

  20. Elisa zice:

    Papa,
    diseara …iahnie de fasole- boabe mari cu ciolan(fiindca avem gogosari copti in culoarea specifica mancarii :D).Asta tu.Eu mananc capsune si pere(fasolea o las pentru pranzul de maine :))
    Da’ce-ti veni cu mancarea?Esti in pauza de masa? 😛

  21. papagigli zice:

    Elisa
    Cum ce-mi veni? Imi veni ca trebuie sa si maninc deseara, ca sa nu ma anemiez 😀 si speram intr-o idee geniala si facila. 😉 Ce-ai zice de o crema de legume si o salata de varza cruda cu nuci si stridii afumate? E afla ca asta am sa pregatesc! 😀

  22. Elisa zice:

    Bine,in afara de stridii am tot ce trebuie 😀 Ma facusi sa iau somon,acum las-o mai moale cu molustele ca molustele de pe la noi dorm in front 😆
    Nu pot sa-ti zic decat sa-ti iasa si …pofta buna! O seara cu bucurii,Papa! 🙂

  23. ioana zice:

    Papagigli,oricand ai drum prin Alba Iulia.

  24. papagigli zice:

    Elisa
    Am postat ceva la la mine ca sa-ti fac concurenta, numai ca eu i-am dat o tenta sexoasa 😉 te mira? 😀

  25. papagigli zice:

    ioana
    Am glumit, dar multumesc mult pentru invitatie.

  26. Elisa zice:

    Papa,
    am vazut si m-am amuzat tare 😛 Stii,eu prefer sa admir mancarea decat s-o mananc,mai ales acum cand sunt de toate si nu le mai dau rand 🙂
    Ai sarbatorit ceva?

  27. papagigli zice:

    Elisa
    Nu, eu tin la aspect si-mi face placere sa mi le aranjez dupa propriul gust, asta daca nu-s rupt de foame 😀

  28. Elisa zice:

    Papa,
    din pacate eu prefer sa mananc oriice aspect ar avea mancarea,doar la gust nu fac rabat,iar privirea mi-o arunc pe …natura vie ha,ha,ha..
    Nu-i ce crezi…ma uit pe fereastra,simplu 😀

  29. Elisa zice:

    Ninu,
    asa deci,stiam eu de ce nu cumpar, de la tiganci, urechiuse…instinctul criminal este ascuns in cel mai deschis si credeibil om de bine 😛
    Pe primar cred ca-l astepti cu restul de ciuperci..vrei o reteta ametitoare sa nu te refuze? 😀

    Manole,
    ieri am invocat de nenumarate ori: femeia desteapta este aceea care cumpara cate-un borcan atunci cand ii trebuie !Cat as fi vrut si eu sa ma fi nascut…desteapta! 🙂 Manole draga sa stii ca nu merita decat daca prepari dupa alta reteta,sa nu le coci…
    Oricum,sa nu te aud ca aprinzi iarasi focul,ai inteles? 😆

    Victoria,
    draga mea,ai mare grija cu ciupercile,fa ca Ninu, testeaza pe dusmani 😆
    nu aven Real aici,decat Plus si Penny…dar eu nu ma prea uit decat la calitatea marfii.Totusi ,in piata este 3 lei/kg la noi este piata scumpa ,deja…

  30. pufi zice:

    mia placut reteta te de zacusca eu vreau sa fac cit de multa anu asta

  31. Elisa zice:

    pufi,
    asta reteta nu-i a mea,este a Ioanei,dupa cum am spus si in titlu.Eu o fac altfel .
    Vrei zacusca?Cred ca noi mai avem 25 de borcane,n-am prea mancat si i-am dat doar batranelului, care n-are pe nimeni, de pomana.Noi mancam mai mult alimente crude de aia suntem asa de tineri… 😀
    Bine-ai venit,Pufi ! Mi-ai amintit ca cineva a zis ca blogul meu este cu indicatii de spre gardinarit si din cand in cand cate-o rabufneala politica…sau asa ceva a zis,uitand de posturile cu retete de mancare,ale mele,ale altora si ale lui Jamie Oliver .Dar si categoria Amintiri a uitat-o si multe altele….Se poate vedea daca studiem categoriile de pe blogul meu 🙂

  32. pufi zice:

    buna elisa eu sint o mare mincatoare de ciupercute sa ma exprim asa ,le maninc si crude ,pe gratar in tot felu si tot odata sint culegatoare de retete cred ca nu va deranlez va multumesc ca ma primiti in clubu vostru

  33. pufi zice:

    eliza cum intru la tine pe blogu tau te rog spunemi si mie

  34. Elisa zice:

    Elisa gradinameadevis.wordpress.com
    si numai cu search pe google ma gasesti la gradinameadevis

  35. popescu edit zice:

    cea mai buna reteta de zacusca de ciuperci este a mea si sa imi spuneti dupa ce o preparati si gustati……ceapa rosie 2 kg, ardei capia 3 kg, 5 cutii ciuperci taiate, bulion,ulei,piper,sare,foi dafin,cimbru, putin busuioc. se caleste ceapa taiata pana se aureste, se adauga ciupercile strecurate, se calesc in continuare pana se inmoaie, apoi se pune capia taiata pe lung si apoi cubulete,se pun condimentele dupa gust,apoi bulionul .se mesteca mereu sa nu se prinda,pana iese uleiul la suprafata. se pune in borcane fierbinte si sa fierbe 15 minute la baie marie. este grozava! va pup si spor la treaba!

  36. popescu edit zice:

    marele secret este sa ai rabdare sa calesti legumele pe rand sa devina pastoase va pup

  37. Elisa zice:

    OK popeasco 😀 o sa facem si reteta ta,desi nu ai spus cat ulei,dar pentru experimentate nu-i bai,mai rau este de incepatoare,de tinerele care incearca pentru prima data.
    Mie-mi place la zacusca sa simt bucati de legume si nu doar o pasta nedefinita acolo….deci,la anul viitor caci acum nu-s acasa 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s