Roşii uscate

Constantin spune:
august 20, 2009 la 3:22 pm modifică

ROŞII USCATE IN ULEI –

POMODORI SECCHI

(cu drag pentru Elisa şi prietenii săi)

Pentru această reţetă aveţi nevoie de :
*roşii bine coapte
*peperoncino,adică un soi de ardei mic,roşu şi iute,uscat
*oregano mărunţit,uscat
*busuioc frunze,uscat
*usturoi
*ulei de măsline(este de preferat,şi nu doar aici ,să evitaţi sticlele pe care scrie „OLIO di sansa DI OLIVA” pentru că acela e un ulei obţinut din turta care rezultă de la prima extragere şi din sâmburi)
*sare
*opţional ,impreună cu condimentele de mai sus sau separat, se mai pot folosi capere,pătrunjel frunze uscat,foi de dafin,piper boabe.

· Se spală roşiile,se indepărtează cotorul şi se taie in jumătăţi pe lungime(de obicei se folosesc roşii lunguieţe,de asta precizarea).Se indepărtează pe cât posibil seminţele şi zeama din tăietură.Se zvântă roşiile cu prosoape de bucătărie din hărtie apoi se aşează CU PARTEA TAIATA IN SUS pe o tava,un fund de lemn,lădiţe de lemn.Italienii(cei care mai au aşa ceva) folosesc un fel de coşuri impletite din nuiele.Se sărează roşiile uşor şi se aşează afară la soare pentru 4-5 zile.Protejaţi roşiile cu o plasă(tifon sau plasă pentru ferestre) impotriva insectelor.Seara sau atunci cand nu mai este soare ar fi bine să le băgaţi in casă pentru a nu absorbi umiditatea din aer de peste noapte sau roua dimineţii.In fiecare zi intindeţi(deschideţi) puţin roşiile pentru că uscându-se ele au tendinţa să se închidă.
· După această perioada(sau poate chiar mai devreme,totul e ca roşiile să fie uscate)se aşează roşiile in borcane curate ,alternând starturile de roşii cu usturoi tăiat feliuţe subţiri,bucăţele de ardei iute,oregano,busuioc,boabe de piper,dafin,capere,etc.Straturile se presează bine.
· Acoperiţi roşiile cu ulei de măsline şi sigilaţi borcanele.Pentru a evita bulele de aer se poate adăuga uleiul strat dupa strat.Roşiile trebuie să fie acoperite bine de ulei.
· Sterilizaţi borcanele pe bain-marin 25 de minute de cand începe să fiarba apa.

Preparăndu-le astfel,roşiile devin foarte gustoase.Sunt perfecte pentru a îmbogăţi sosuri şi salate sau pentru paste.Pot fi consumate şi ca aperitiv împreună cu peşte,brânzeturi,etc.

Borcanele se lasă in repaus câteva zile înainte de a fi consumate pentru a se contopi aromele.

BUON APPETITO ! @ C.R -IAŞI-2009

Acest articol a fost publicat în Mancaruri, Retete de la vizitatorii mei, utile și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

43 de răspunsuri la Roşii uscate

  1. Elisa zice:

    Multumesc mult de tot,Constantin 🙂 O sa le fac curand,dar voi incerca si cealalta reteta de care ziceai..uscate in cuptor.Vedem cum ies 🙂
    Am primit pozele insa nu-mi iese cu copy-paste asa ca nu stiu cum sa pun lapostare si as vrea ,macar 2,3…

  2. Constantin zice:

    In mesaj da clic pe fotografia dorita si deasupra ar trebui sa se deschida o fereastra cu denumirea fotografiei si alaturi un buton de download.Clic pe download si descarci poza intr-un folder unde sa o gasesti usor.De acolo faci ce vrei cu ea.Daca nu, incearca cu clic dreapta pe poza poate apare vreo optiune.Succes !

  3. Manole zice:

    Constantin, si eu iti multumesc! 🙂

  4. Andi zice:

    In sfarsit ceva ce stiu si eu sa fac si imi iese bine de tot! 😀 Eu am folosit si hasmatuchi si a fost suuuper 🙂

  5. Constantin zice:

    Cu placere!Manole,vezi ca am mai postat una,poate eşti interesată.

  6. Manole zice:

    Am vazut-o! Credeai ca-mi scapa….neeeeee! Am un consumator de pizza…termita la 12 ani! 😀

  7. Constantin zice:

    Manole,cunosc modelul 🙂 am si eu unul fix din `97.Sa ne traiasca !

  8. Manole zice:

    ’97 si 1 februarie, livrat cu funda rosie! 🙂
    Asa sa dea Dumnezeu! 🙂

  9. Elisa zice:

    Sa va traiasca! poate aveti fata si baiat si se vor intalni la studii superioare…colegi 🙂

  10. Elisa zice:

    Andi,
    tu cum le faci,in cuptor,3 ore? 🙂

  11. Manole zice:

    Mai stii? 🙂

  12. Elisa zice:

    Constantin,te rog sa postezi aici reteta cu zarzavat..eu ma duc sa ud gradina,pe curand si multumesc frumos.Esti o comoara la camara omului, 😆

  13. Constantin zice:

    Ştiam, 🙂 dar azi sunt darnic.De modest nici nu mai spun. :)).Revin cu reţeta.

  14. Constantin zice:

    Manole,al meu e băiat,dar chiar dacă ai avea fată,totul e in zadar.Băiatul e „cuplat” 😡 (offf! a câta o fi??) 🙂 .Hai,c-am luat-o pe arătură şi o să ne bată Elisa 🙂

  15. Constantin zice:

    ESENTA DE ZARZAVAT(RADACINOASE)
    (Pentru Elisa si prietenii sai)

    INGREDIENTE :
    · 2 kg de rosii
    · 3 kg de morcovi
    · 1 kg de patrunjel radacina
    · 2 ţeline potrivite(cam 1,5 kg în total)
    · 10 ardei grasi mari
    · 250 g de sare (cam 10 linguri sanatoase)
    Se spala bine roşiile si ardeii,se curata celelalte radacini,se spala si se toacă toate la robot sau prin masina de tocat.Omogenizati bine,adaugati sarea si puneti compozitia presat in borcane curate si fierbinti,lasând liber un spatiu de vreo 2 degete.Adaugati in borcane si sucul lasat de legume iar deasupra puneti putin ulei.Sigilati borcanele si fierbeti-le pe baie de aburi timp de 25 de minute(din momentul in care apa incepe sa fiarba).Dati borcanele la pături si mai umblati la ele dupa vreo 3 zile când le puneti in cămară.

    POFTA BUNA ! C.R – IASI – 2009

  16. Elisa zice:

    Oauu…sarea ne omoara,e mult prea multa,dar poate ca altfel nu se tine 🙂 ar veni 1lingura/kg de de zarzavat.Facem rabat la gramajul asta,ca doar suntem in criza 😉 😛

  17. Elisa zice:

    Eh,uite ca primul comentariu nu l-am vazut din prima…imi place ca glumesti,ne mai relaxam putin printre rosii si zarzavaturi…cel putin eu in luna august sunt prinsa ,fara sa vreau, cu treburile astea…se umple camara si trebuie s-o eliberez de cruditati.Cu dovlecei nu stii ceva…vreo conserva? 😛

    Hai…c-am glumit…caut eu pe net ceva sau ii mancam salata din fasii subtiri,e grozav de buna! Ai facut vreodata?Am postat-o la Mancaruri 🙂

  18. Constantin zice:

    Poti sa nu pui sare deloc,sau doar de gust.Bine sterilizat,eu cred că ţine.Compotul sau nectarul nu are sare ,eu nu-i pun decat 1 kg de zahar la 3 l de apa si ţine fara probleme,fara nici un fel de conservant sau aspirina.

  19. Constantin zice:

    Dovleceii imi plac doar in ghiveci sau pane.Si sincer,dintre toate legumele cel mai mult imi place carnea. 😀 Păi de ce crezi că mă pricep la muraturi?

  20. Elisa zice:

    😛
    asa deci,esti si tu leu? 🙂
    Sa stii ca zaharul este ca si sarea,un ingredient care tine conservele.Si eu faceam sirop din fructe cu zahar doar si nefiert si sta mai multi ani…dar nu mai fac pentru ca nu vreau sa consum dulciuri in mod sistematic,dar faceam sirop din zmeura,foarte fain.Asa ca,daca nu pui nici sare si nici zahar si nici hrean,nu stiu cum va sta,insa asa cum zici o sapun mai putina sare,dupa gust.Cate linguri se pun la 5 litri de ciorba,de exemplu?
    Eu pun zahar si in castraveti murati,mai mult decat sare si se tin f tari…Castravetii ii oparesti direct in borcan ca mine sau in lighean ,ca Ioana?

  21. Constantin zice:

    Una.Dar cate linguri din aceasta compozitie se pun la o oala de supa?Ha?Ia faceti o socoteala sa vedeti cam câtă sare ar ajunge in oală 😉 .Eu zic ca nu e multa,daca nu mai adaugati sare in mâncare.Si nu,nu-s leu.Sunt fecioară :p .

  22. Elisa zice:

    Draga…cum una??Acest zarzavat nu este tot ce pui in ciorba sau supa pe langa carne sau oase??Atunci de ce sa-l mai pun la borcan daca nu ma scuteste iarna de curatit zarzavaturi,ha?
    OK…ziceam si eu un carnivor 😛

  23. Constantin zice:

    Imi cer scuze.Am gresit.Am inteles ca intrebarea era :cate linguri de sare se pun…?Sigur ca zarzavat pui mult mai mult.Recunosc asta chiar si eu,asa carnivor cum sunt 😀 =)) Dar tot nu cred ca e multa sare..Presupunând ca pui o jumatate de kilogram de zarzavat,asta ar insemna jumatate de lingura de sare.E aşa?

  24. Elisa zice:

    Stiu,vad si pe la televizor ca se pune sare in draci…in orice mancare,insa toata lumea va ajunge sa nu mai manance cu sare,din motive lesne de inteles…vream sa traim si nu cu probleme de sanatate.Voi,pe la 40 de ani,nu luati prea in serios chestia asta,fara sare,zahar si grasimi..insa pun pariu cu cine vrea ca toata lumea ,dupa o varsta, va fi obligata”””” s-o faca din motive lesne de inteles.
    Si ma gandesc ca am atatea borcane de zarzavat-legume cu prima reteta a ta incat mie cred ca-mi ajunge sarea de acolo,nu mai pun si in acest zarzavat.Apoi,eu mai cumpar si afumatura pentru ciorbe si aia iar este sarata…ma rog,ti-am expus doar ingrijorarea mea legata de conserve.Unde mai pui ca iarna mancam muraturi care au o gramada de sare,deci…se pare ca zicala aia ca ne sapam groapa cu lingura si furculita este adevarata 😛

  25. Constantin zice:

    Daa,stiu cum e,ca mai gustam si noi din cand in cand câte-un aspacardin.Dar mi-am adus aminte acum de un banc : Doi,sot si sotie,destul de in vârstă au un accident si mor.Oameni de treabă fiind la viaţa lor,ajung direct in rai.Şi îi întâmpină Sf.Petru si le prezinta imprejurimile şi le explică faptul ca au acces în orice parc,la orice bar,restaurant,terasa,totul gratuit si non-stop.All inclusive cum s-ar zice.Si atunci soţul are o revelatie si-i spune soţiei: Vezi,dacă nu erai tu cu toate fibrele,cu tărâţele,cu vitaminele,cu mancarea fără sare,fără grăsimi,fără zahăr si alcool ,aveam parte de toate astea de cel putin 15 ani. 😀

  26. Elisa zice:

    Constantin,
    stii ceva?Dupa parerea mea este un semn de cultura si civilizatie sa te ingrijesti,din toate punctele de vedere,sa nu faci abuzuri si sa nu devii un chin pentru cei apropiati atunci cand excesele te vor termina.Ca se poate intampla si daca nu avem grija,asta-i adevarat,dar atunci,n-o sa am nimic de reprosat mie insami si n-am sa pot sa spun/gandesc „daca as fi avut grija poate nu mi s-ar fi intamplat”.
    E bun bancul,este o exceptie sa traiesti 100 de ani si sa-ti aprinzi tigara de la zerourile alea de pe tort.Tot ce mi-am propus ,de cand am ramas acasa, a fost sa fac tot ce-mi sta in puterea mintii si trupului sa nu ajung de necaz pe capul nimanui…ma tratez 😆
    Deci no salt,no fat,iar sugar..mai rar 😉 😛

  27. Dumi zice:

    Asa e. Si daca mai adaugi, ,No honey no money,totul e perfect

  28. Elisa zice:

    Ete,nah! 😛 Intre honey si money nu-i nicio legatura,doar rima 🙂

  29. Ninulescu zice:

    Minunata reteta, multumesc si eu tare mult, si eu am mincat rosii uscate conservate in ulei de masline, si sint superbune, acum o sa fac si eu 🙂

  30. Elisa zice:

    Bine,fa-o ca si eu tot zic c-o fac sinu m-am apucat…Rosiile mele cele mici stau si o luna fara sa se strice,doar se deshidrateaza,taman bine 🙂

  31. Victoria zice:

    Am facut rost de seminte de rosii Cherry ,asa ca la anul voi face din astea.
    Acum le-am cam consumat pe alea coapte,dar cum se coc altele o sa incerc si eu.

  32. Andi zice:

    Elisa
    Exact-exact reteta asta, doar am adaugat frunze de hasmatuchi 🙂

  33. Elisa zice:

    Andi,
    la rosii uscate te referi,da? Voi face luni,ca azi am avut treaba cu lalelele si gradinuta asa ca luni continuam conservaritul 🙂
    ce-i aia hasmatuchi? se gaseste la market?

  34. Ioan zice:

    Multumesc pentru reteta de rosii uscate. Am in gradina rosii San Marzano iar anul viitor sigur incerc sa usuc din ele si sa le pastrez in ulei. Cu stima Ioan

  35. Elisa zice:

    Ioan,
    ai maipostat la mine,de ce ai ramas la spam? Sau era alt Ioan?
    OK.De cew nufaci sianul acesta? Ti s-au terminat rosiile?Ca eu tocmai din astea mici sirotunde am ,astea nu se crapa si se tin foarte mult.
    Sunt f gustoase,le-am trecut siprin otet de mere si-s nemaipomenit de gustoase,asta fara sa fi deschis inca borcanul…dar dupa ce-l voi deschide!?Hmm…voi mai face macar inca un borcan,sau doua mai mici,dar acum am cu perele si piersicile treaba…sa le pun la congelator 🙂

  36. ioana zice:

    NU AM GASIT IN PIATA ROSII DIN ACELEA LUNGUETE CARE AR FI MERS USCATE DAR LA ANU CAUT DIN TIMP.

  37. Elisa zice:

    Ioana,poti face si din alte rosii,important este sa fie mai tari nezemoase si sa nu fie goale in interior.Sunt cele lunguiete pe piete…la voi nu?

  38. ioana zice:

    nu am mai gasit cica s-au terminat.

  39. Elisa zice:

    Nah,nici alte rosii nu mai sunt?

  40. romeo zice:

    Vand seminte tomate verzi,bicolore si negre. Deosebite crestere nedeterminata. Pret: 50 seminte = 50 lei. Tel.0769983503

  41. Elisa zice:

    romeo,romeo…nu puteai sa zici si doua vorbe despre ce vezipe blog?Cum este sa vin eu la tine si salipesc un afis pe casa ta sau pegeamul casei tale,ha? Ntz,ntz,ntz!

  42. ioana zice:

    eu credeam ca ni le ofera asa gratis ca pentru prieteni dar dumnealui face afaceri cu noi.

  43. Elisa zice:

    auzi tu,o samanta-un leu,o samanta-un leu,hahahahaha si ce rosii,negre? si verzi?brrrrr…nu vreau nici gratis 😛
    Bune ca ale mele n-are nimeni,ce mai….ma laud si eu cu ce am,ca ma laud gratis hahaha

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s