Conservă de fasole,păstăi late

Am facut astazi conserva de fasole verde adunata de pe poci,dupa reteta Ioanei:

„asez in cratita doua randuri de rosii taiate felii cu coaja si seminte cu tot,peste ele asez un rand de fasole,un rand de ardei gras (nu rosu ca se inmoaie ),un rand de frunze de telina si unul de frunze de patrunjel tocate cat mai marunt,iar un rand de fasole,un rand de ardei ,un rand de verdeata si tot asa pana termin fasolea.ultimul strat il pun de rosii.deasupra presar 2 linguri de sare grunjoasa si ulei si le pun la foc ,scutur cratita din cand in cand,deci nu se amesteca sa nu se zdrobeasca.Cand fasolea este fiarta o pun in borcanele care intre timp le-am sterilizat in cuptor.trebuie sa fie si borcanele fierbinti si fasolea,le infiletez capacele si le pun in paturi groase 2 zile”

Eu am pus si tijele de la telina si ardei rosu si ardei iuti..Are un gust foarte bun.

CU SARE

ULEIULLa oala asta de 8-10 litri am pus cam 200 ml de ulei,se poate si mai mult,dar eu n-am vrut sa fie gretos.

DUPA 1 ORA DE FIERT

Dupa o ora a scazut de o palma

DUPA 2,5 ORE

Dupa 2,5 ore de cand am  aprins focul era gata(fasolea moale).

FIERBINTI

Fierbinti,  am  pus borcanele la perna,opt + unu cu zeama ramasa.

Este tare gustoasa,este o mancare gata facuta,doar ca n-are ceapa.La iarna o sa fac o ceapa calita si torn dintr-un borcan plus niste apa clocotita si-i gata ciorba.Sper sa nu borsasca ,,,,ca nu am pus conservant.


Anunțuri
Acest articol a fost publicat în legume, Mancaruri, utile și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

22 de răspunsuri la Conservă de fasole,păstăi late

  1. Amalia zice:

    Buna Elisa, ce harnica esti! Si mama pune asa fasolea in fiecare an si nu se strica (mama intradevar ca le pune la dunst cald in apa). E tare gustoasa fasolea in acest mod si foarte practica iarna (la ciorba sau mancare). Poate imi fac curaj anul asta si pun si eu.

  2. ioana zice:

    deci nu sant eu inventatoarea retetei!

  3. Manole zice:

    Asa ceva facea si mama! Erau grozave! 😀

  4. Ninulescu zice:

    Eu de cind nu mai pot consuma sare, nu mai prea maninc nimic conservat, am facut si castraveti murati, dar fara sare s-au inmuiat si aveau si un gust anormal, asa ca ma multumesc cu ardeii iuti pusi in otet, anul trecut am cumparat 2 kg de ardei iute de la piata, si cind am ajuns acasa am vazut ca nu era iute deloc :)…anul asta am vrut sa iau de la Real, si nici acela nu era iute, la piată se vindea la bucata 🙂 ..asa ca mai astept (oricum asta a fost cu o luna in urma 🙂 si o sa iau de la piată, da o sa gust inainte desi nu imi place, eu nu gust nici aluatul cind pregatesc ceva, decit dupa ce e copt 🙂

  5. De ani si ani pun si am dat reteta la multe din colegele mele!asa parca era ceva super bun!si era!Eu in loc de ardeii pun ceapa!

  6. Elisa zice:

    Amalia,
    pai.ce te opreste sa faci?Decat sa cumperi iarna conserve de legume din marketuri…cu cine stie ce fel de conservanti si adausuriprin borcane…Asa macar stim ce-ambagat acolo,nu? 🙂

    Ioana,
    tu sa-mi spui retete cu ciuperci si peste ca astea doua articole cam lipsesc ,cu desavarsire ,din retetele mele….Asa ca atunci cand plec undeva si comand mancare ia ghici ce cer eu sa-mi aduca? Ai ghicit…escalop cu ciuperci si …peste prajit,ha,ha,ha (vorba lui Badea 🙂 )

    Mariana,
    ardeii ,la mine nici iarna nu lipsesc din nicio mancare..mai ales aia iuti…dar si gras…in orice pun langa ceapa si gustul e mult mai …rafinat.Incearca o data la varza cu ciolan,de exemplu…;)

  7. ioana zice:

    Elisa,nu ai specificat ciuperci de padure?

  8. ioana zice:

    Acum s-a oprit ploaia ,a plouat o ora bine de tot si dupa cum se arata o sa ploua si la noapte iar luni chiar ma duc in padure dupa ciuperci cu toate ca am un sertar la congelator plin care asteapta gogosari ca sa devina ZACUSCA.Am sa-ti dau si retete cu ciuperci dar nu de acelea din supermarchet (chanpinion sau altele),eu culeg acum hribi sau manatarci cum li se mai spune iar in septembrie ghebe.mai gasesc si de cele vinete-vivisoare dar din pun pt tocanita si pt pane.

  9. Elisa zice:

    Pai, conteaza? Ca eu nu iau de padure din piete,nu am incredere si iau de astea de cultura,palarii albe.Dar,in afara de la tigaie si tocanita-ciulama nu stiu…ba da si prajite pe plita cu un pic de sare in ele sa lase zeama…atat stiu cu ciuperci.Mai e si ciuperci cu maioneza,de sarbatori,cu oua umplute..
    Am eu o reteta de ciuperci cu maioneza(din astea din conserva,dar bucati mari nu ciopartite) si-mi amintesc cum mancau invitatii mei de odinioara…cu lingura…asa era de bun sosul…Puneam in maioneza mustar,castraveti murati taiati …invizibil…si nu mai stiu ce,aaa..smantana si sare si zeama de lamaie,cam asa si ciupercile taiate pe lungimea cozii,sa aiba forma de ciuperca si fiecare bucata…N-am mai facut de-o vesnicie 🙂 🙂

  10. codeus41 zice:

    Daca ai pus suficienta sare, avand in vedere ca o sa folosesti conserva pentru ciorba nu cred ca o sa ai probleme, dar sora mea orice pune pe iarna dustuleşte si borcanele umplute si infiletate pe foc in cratita cu prosop pe fund apa si prosop ud deasupra, asa e sigura ca nu i se strica nimic,nici ei nu-i place sa foloseasca conservant,eu nu am probleme sa-l folosesc. Sa ai pofta buna la iarna

  11. Elisa zice:

    Codeus41,
    asta cu fierbinte si apoi la perna inlocuieste bain marie.Eu fac asa compoturile, le pun reci in apa,borcanele si…ma rog.Nu trebuie sa exageram nici cu fierberea materialului ca-si pierde orice proprietate nutritiva si apoi iar nu-i bine.
    Multumesc pentru comentariu si te mai astept… 🙂

  12. A da,nici la mine nu lipsesc ardeii!!si pe categorii!!nu pot fara ei!dar..cu ardei iuti :am avut o reteta f.f.buna de la o emisiune demult care o prezenta Corina Chiriac!!!!!!nu o mai stiu!!!atita stiu si tin minte ca avea si miere de albine!!!!Erau grozavi!daca stie cineva o reteta de ardei iuti(care sa contina miere de albine)va rog!

  13. ioana zice:

    Uf Elisa ca nu esti mai aproape ca sa-ti dau ciuperci de padure,sa stii ca noi le cunoastem si niciodata nu am patit nimic.Eu renunt la carne pentru ciuperci,fac drob (gusita )cum ii spunem noi aici si cred ca se poate face si din cele de cultura,uite chiar iti dau reteta:500 gr ciuperci,300 gr carne de porc macinata,200 gr ficat de porc (eu nu pun ficat ca nu imi place)3 legaturi de ceapa verde daca ai daca nu pui uscata 2 cepe mai mari,3 legaturi sanatoase de patrunjel verde,6 oua crude,3 oua fierte,piper sare ,optional usturoi,100 ml ulei,200 gr slanina cruda neafumata.
    – ciupercile le speli le tai in patru si le calesti in 50 ml ulei pana scade toata apa si incep sa se friga apoi le lasi la racit.
    – ficatul de asemenea il prajesti in 50 ml ulei un pic pana se inchid porii si nu mai lasa suc.
    – dai prin masina de tocat carne: carnea de porc,ciupercile,ficatul,ceapa,patrunjelul si slanina cruda.
    – in aceasta compozitie adaugi sare,piper si cele 6 oua crude.
    – ungi o tava de cozonac cu ulei ,pui o coala de celofan in loc de prapure ungi cu un pic de ulei si celofanul pui jumatate de compozitie in tava si pui cele 3 oua fierte tari eventual taiate in doua ,pui cealalta jumatate de compozitie ,ungi cu un pic de ulei deasupra ca sa nu se lipeasca de celofan la copt si pui tava in cuptorul incalzit dinainte.Eu o las o ora .

  14. Elisa zice:

    Draga mea Ioana,asta-i drob de ciuperci toata ziua buna ziua 🙂 Pai,nu? O sa-l fac cand am chef sa prepar mancaruri elaborate,cum ar fi si lasagna sau cum ii zice…aia la cuptor di conopida…imi scapa,dar cred ca stii ce vreau sa spun..cu oua si branza… 🙂

  15. ioana zice:

    Fa-l Elisa e foarte bun si spornic,poti sa-l servesti cu o garnitura de cartofi,orez sau pur si simplu cu rosii mancat asa cum zicem noi ardeleni din brisca.

  16. Elisa zice:

    Ioana,bine,o sa-l fac odata si-o data,il copiez in retetar,merci.

  17. Elisa zice:

    http://noa-felie-de-liliac.blogspot.com/,
    acuma-ti vad postarea,scuze,nu-mi amintesc ce-i cu ea,era la spam sau nu…
    Bine-ai venit si sa stii ca am sa caut printre retete de ardei iuti murati cu miere de albine,am sa caut chiar acum 🙂
    sper sa mai treci pe aici…

  18. ioana zice:

    Elisa,coserva mea de fasole pastai sta foarte bine dar nu apuc sa fac ciorba ca sotul meu caleste o ceapa ,adauga fasolea din borcan si mai pune doua linguri de smantana de casa si sa te tii nu-ti trebuie nici carne. pentru ciorba am pus fasole tot lata numai in apa care am oparit-o bine ,si aceea sta excelent.

  19. Elisa zice:

    Da,si la noi sstau f bine toate conservele.Fasolea o folosesc la felul 2 fara sa-i fac nimic,doar o incalzesc la microunde si o asez pe farfurie langa o bucata de ceva….
    Insa zarzavatul pentru adaugat la mancaruri nu am folosit decat 1 borcan.Ghiveciul este fain de tot,de bulion nu mai zic,iar muraturi inca suntem la castraveciorii de anul trecut 🙂

  20. Maryanne zice:

    trebuie sa incerc si eu.Reteta ta pare foarta gusoasa.Am intrat aici ca am fasole verde multa si deja ma gandesc s-o fac conserve pt iarna.

  21. Elisa zice:

    Maryanne,
    ai semanat asa de multa fasole oloaga?Sau deja s-a facut si aceea urcatoare?
    La mine abiade-o salata de-am cules,o s-o fac maine cu usturoi si maioneza.
    Vaaaaiii…cereteta faina am aflat de la euforia,parca,o budinca de dovlecel cu branza telemea,smantana,oua ,usturoi si alte condimente,marar si patrunjel si ulkei de masline.
    Facea maioneza din vreo 3 galbenusuri,apoi introducea toate celelalte,branza sfaramata,smantana,iar dovlecelul l-a tocal cu mixerul impreuna cu 2 catei de usturoi.Se adauga sare(daca e nevoie) ,piper,marar si patrunjel si se adauga albusurile spuma.Se toarna intr-o yena mica la cuptor cam 25-30 minute dar nu a spus la cate grade,banuiesc ca intre 180 si 200 .
    Am atatia dovlecei,Maryanne… insa multi din cei mici se putrezesc.
    Azi am adunat cu greu fiecare floare cazuta pe cuib caci se facea fleasca si strica fructele si pe ce cadea de atata ploaie,erau florile cazute deja feasca,se descompun.
    Draga mea,ce mai faci tu?La noi ploua incontinuare,simt ca-mi crapa capul de insatisfactie,mi-a stropit gradina cu piatra vanata si a spalat-o toata… 😦
    …si seminte de chimion,le-a pus lasfarsit ca uitasera si ele ca si mineacum 😀

  22. Maryanne zice:

    Am fasole oloaga multa si e f incarcata.Asa e soiul asta.Foarte buna si frageda.Am si din aceea cataratoare 3 soiuri.Ne place fasolea verde mult.Fiica-mea ma pune sa-i fierb cate un castron si la mananca goale,ca pe chips-uri.
    Ce sa fac draga Eliza?sunt trista din cauza ploilor.Ploua zilnic.Am stropit si eu sambata dupa amiaza,am sperat ca nu va mai ploua ,am riscat,dar sper ca a avut timp sa intre in circulatia plantei pana duminica dimineata cand a plouat din nou.Am stropit cu Ridomil si via si rosiile.Si acum iar sta sa ploua.Deja sunt disperata de atata umezeala.Tare nu e bine.Mi se strica visinele in copac de la atata ploaie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s