Meniu dictat de grădină

PRÂNZUL

Supă-cremă de dovlecel cu crutoane

* 1 dovlecel mare cu pulpă groasă,dar nu aspră ci crudă,care se rade pe răzătoarea mare.(dovlecelul tebuie sa fie mare de 2,3 kg ,sa aiba pulpa groasa si seminte care se arunca,insa sa nu fie copt sau aproape de copt ca nu mai este bun.Stiti cum incercati un dovlecel daca nu-i prea batran?Incerci sa intepi cu unghia coaja si daca intra usor,coaja e cruda deci si pulpa este cruda,il luam,daca nu intra unghia atunci il lasam pe tejghea.)

*ulei şi făină

*unt

* usturoi

*crutoane

* lapte

După ce sfârâie puţin făina în uleiul încins se adaugă dovlecelul ras şi stat jumătate de oră cu 2 linguri de oţet de mere stropi în prealabil.Se acoperă.Se face pe plită,se amestecă mereu să nu se prindă.Dovlecelul lasă zeamă care cu făina va face un sos.După ce gustăm şi dovlecelul este fiert,adică moale(am pus şi Delikat) se adaugă o cană de apa şi se dă în clocot.Apoi se pasează,sau se pune în blender.Eu n-am încă blender. Am  pasat o grămadă de timp până m-a durut mâna dreaptă,apoi mi-a venit ideea să nu arunc la câini resturile de la pasat şi să fac  ceva cu ele şi aşa nu am insistat să storc şi ultima picătură de lichid din el,mai ales că mă durea mâna dreaptă.

Crema obţinută am pus-o din nou pe foc,cu o cană de lapte şi 2 căni de apa(să nu rezulte prea subţire) şi un cub de unt.Când a clocotit am pus usturoiul pisat,adică tocat mărunt şi am acoperit.Apoi am făcut crutoanele în tigaie cu ulei că untul mi s-a terminat.Crutoanele le-am adăugat doar în farfurie.

SUPA CREMA DE DOVLECELFelul doi era mâncărică de fasole păstăi,primele culese anul acesta,nişte păstăi mari lungi şi late şi grase şi bune,bune.Boabele -sămânţa aveau culoarea cafelei cu lapte.Dimineaţă trebuie s-o ud că se vor usca frunzele pe caniculă,deşi am semănat-o sub meri,mai la umbră.

Înainte de masă trebuia să mâncăm salata aia de roşii cu pătrunjel şi usturoi ,cura pe care am început-o ieri,însă azi nu am mai avut timp să o prepar.

Pentru că am copt şi vinetele,toate şi ardei,vreo opt pentru cină,iar supa-cremă asta este o mâncare cam elaborată,nu-i chiar simplu de făcut,mai ales dacă n-ai blender.

CINA

Salată de vinete(în timp ce eu udam în grădină soţul meu a tocat vinetele scurse de zeama lor)N-am mai ornat-o că am venit din grădină la 9 jumate şi apoi am frecat-o cu mâna dreaptă cu care am ţinut furtunul şi care mă durea de dimineaţă de la pasat.Însă am pus în ea şi usturoi pisat şi o ceapă rasă mic şi niţică sare.Uaaau,are un gust nemaipomenit,că-i din grădina mea.Până nu ne săturăm pofta de salată de vinete nu fac altă mâncare din ele.Ardei copţi

Două roşii move

Pârjoalele pe care le-am făcut din ce mi-a rămas după pasat dovlecelul de la supă.

SALATA DE VINETEPARJOALEDIN DOVLECEL

ARDEI COPTI

PARJOALEAceste pârjoale,de fapt le-am făcut simplu,să nu mă murdăresc pe mâini,să nu folosesc făină şi atunci am spart nişte ouă,adăugat lapte,ca la papară şi am turnat o peliculă pe tigaia încinsă şi unsă,apoi am întins restul de dovlecel rezultat de la pasat,după care am turnat iar ou.Am lăsat mai mult până s-a rumenit bine şi apoi am ras parmezan şi am întors.Bineînţeles că am făcut cruce,deci am tăiat-o-n patru şi apoi am întors.Nu am pus niciun condiment dar dacă puneam piper sau mai ales ardei iute,sau praf de curry,era şi mai bună mâncarea asta rece,lângă vinete,ardei copţi şi o roşie de jumătate de kilogram.

ROSIIROSII

Acum,despre ardei gras pentru copt.Dacă  vreţi să cumpăraţi din pieţe uitaţi-vă să aibă formă ascuţită puţin la vârf şi tot la vârf puţin vineţii.Acesta-i soiul care-i special pentru copt căci pe lângă că are peretele foarte gras are şi pielea groasă care se desprinde intreaga după ce l-am copt şi acoperit sărat,să se înmoaie.

Ceilalţi ,mari şi graşi au pielea subţire şi se desprinde greu după ce i-am copt şi în plus se ia şi din pulpă dacă a stat mai mult pe o parte la copt şi rămânem cu nimic.Căutaţi din aceştia şi o să va amintiţi de mine la fiecare înghiţitură de ardei copţi.

Soluţia de la ardei are oţet de mere,zahăr,usturoi,apa şi ulei,amestecate să dea un gust care-mi place.

S6302479 ARDEI GRASAcum văd că azi n-am mâncat fructe decât vreo 10 căpşune când le udam…din alea mari,mari şi vreo 4 mere după ce m-a trezit o bubuitură când aţipisem pe hamac,căci vecinii-şi izolează termic casa şi bubuie şi zdringaie că au ajuns la prins în şuruburi.

Ahhh,ce fain se doarme în miros de mere!  deasupra,mere dedesubt,cele adunate grămadă…supeeer!

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în legume, Mancaruri, Retetele mele și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

17 răspunsuri la Meniu dictat de grădină

  1. starsgates zice:

    Elisa, în salata de vinete răzuiesc o jumate de ardei.
    Are un gust şi mai bun.:)

  2. g1b2i3 zice:

    Am facut si eu salata de vinete,iar dovlecel am mancat de cateva ori sub forma de ghiveci cu alte legume si sub forma de pasta de uns pe paine.
    Ce frumos miroase la tine,draga Elisa!
    Bubuituri din alea se aud si la noi peste tot.Azi e mai liniste,pesemne din cauza caniculei!
    O zi racoroasa!

  3. sanda zice:

    :)))))))))))))) ceee-mi place asta…,,meniu dictat de gradina”!
    Draga mea, racoare! iti doresc foarte multa racoare! 😆

  4. Manole zice:

    Frumoase rosii, frumosi ardeii, mama, mama ce salata buna de vinete! Nup, pe dovlecel tot nu-l am la burtica!
    Oricum, meniul dictat este super in general si in special pe caldurile astea! Nici ca-ti doresti altceva! 🙂

  5. Andi zice:

    Ah!O sa reusesti sa ma inveti sa gatesc!!!Ce minune…
    Plec salivand…

  6. Victoria zice:

    Bine te-am regasit Elisa draga.Tare bun meniul tau.
    hahaha si ce m-am mai distrat cu tinutul minte.Asta mi-a adus aminte(nu e nici o aluzie la tine) de o batranica din piata acum vreo 7-8 ani de la care am cumparat eu lapte proaspat.Mi-a zis:”Maica,sa stii ca o sa ma pomenesti cu laptele asta al meu.”Si asa a fost,dar nu de bine.Si in ziua de azi o pomenesc ,caci am aruncat laptele la canal de urat ce mirosea a vaca nespalata.
    In mod sigur nu este cazul tau,insa mi-ai amintit de batranica aceea si m-am amuzat tare.
    Am si eu in gradina ardei din aceia.Ce bine…

  7. Fab zice:

    Mmm, suna extraordinar! 🙂

  8. Andi zice:

    Si revin tot asa 🙂

  9. MIRA zice:

    Te salut,Elisa,cu tot dragul!La mine-n bucatarie e insuportabil asa ca m-am retras putin la umbra pomilor tai si-adulmec acelasi miros(?),de vinete(am copt azi din prima recolta(in bucati de 6 🙂 ),dovleceii-s la sare(numai mie imi plac,asa ca am tot dat,mamei si vecinei…)sa-mi satisfac si eu pofta,dupa ce-i prajesc,probabil pane,o sa le torn un sos cu mujdei si iaurt rece;ardeii sunt departe de maturitate asa ca am cumparat si sunt gata copti,urmeaza dresingul(lipseste uleiul de masline – din atatea sortimente nu stiu ce sa mai aleg…)iar in meniu am introdus pentru seara(recunosc ca am curatat prea multa pentru ciorbica,asa ca…)fasole cu sos de maioneza de data asta cu tarhon,ca la ciuperci.
    Ce vant s-a pornit,surprinzator,imi flutura perdelele…Acum nu-mi mai bate soarele si parca aerul a devenit mai suportabil!Maine mergem la nunta,nu stiu de ce dar mie nu mi-au [placut niciodata nuntile,afaceri contabilizate meschin…o fac pentru ca viitorul mire mi-e drag tare … provenit dintr-o familie mai mult decat modesta ,prin forte proprii, si-a depasit conditia.nu am nici o obligatie,suntem doar vecini care se saluta si doar atat,invitatia e protocolara,al meu chiar s-a mirat de intentia mea dar,repet,simt,pentru prima data o pornire din suflet spre astfel de ceremonii.Ma duc acum sa-mi consult garderopa,ce ma va incapea ? 😉

  10. Elisa zice:

    Starsgates,
    am retinut si aplicat,azi,la chiftelute 😆

    Gabi,
    stai sa vezi ca pe toti i=o apucat sa-si repare casele…acum ,n-a terminat cel de la sud cu izolatia ca a inceput cel de la nord cu zugravitul,raschetatul ma scartaie cand e dechis geamul de la baie si e mereu asa,ca stam in curent cu aerul nordic””” pe noi,hahaha Unde mai pui ca si la celalalt vecin,dincolo de cel cu izolatia i-a venit un baiat din America si repara acoperise…Maaaaamaaaa…eu cand o sa stau in curte???Noroc ca este cald si tot mai bine-i in casa

    Sanda,
    nu te plang eu pe tine ca am vazut ce treaba buna-i la Timisoara…mergi pe aleile dintre blocuri si ai acoperis verde deasupra si-i racoare,fain de tot…La noi tot taie teii astia de pe strada mea de parca vor sa-i faca pitici ca intelijenta lor de edili,lua-i-ar naiba sa-i ia…
    Sanatate 🙂

    Manole,
    ma gandeam asa ,acum,daca eu am vre-o leguma sau ceva care nu-mi place si nu gatesc si nu gasesc nimic…
    Sa vezi azi contunuarea…ca doar nu-ti inchipui ca la lei (leilor 😉 )le place dovlecelul gol??!!

    Andi,
    n-ar fi rau sa incerci cate ceva,ca ce-i facut de mana ta macar stii ce-ai pus in ea 😀

    Victoria,
    ai mei au frunzele deschise la culoare,verde deschis,insa vad la vecini tot asa galbeni si ascutiti nite si cu frunzele verde inchis…deci is soiuri diferite.Cateodata am vazut si in piata din astia…chiar aici la noi.
    Si laptarul nostru ne-a adus de cateva ori lapte cu corasta,de la vaca gestanta sau…eu stiu,dupa fatare…ma rog,nu mai stiu insa stiu ca nu l-am putut manca,dar are ferma si mulgatoare automate,aparate de muls,insa si asa daca vaca nu-i curata…ca sa nu zic altfel 😛

    Fab,
    bine-ai intrat la comentarii! Da,asa este mai ales cand plegumele nu-s de cumparat…e minunat si gustul si tot.Merita tot efortul…

    MIRA,
    te salut si eu si ma bucur ca ai o mina buna si preocupari de gospodina:) Fain tot ce ai facut.Mai zi si mie ceva cu fasole din asta de pe poci,lata si buna..ca ciorba si scazuta am facut…as vrea altceva si nu slata cu maioneza si nici ghiveci.Stii ceva? mie nu prea imi place ghiveciul nici sa-l prepar nici sa-l mananc…desi parca-l vad pe al meu ca acusi cere 😦 La mama faceam doar din rosii,ardei si ceapa ghiveciul si-l numeam icre de paradaise,iar salatei crude ,din astea ,i se spune si acum,icre vii…sa vezi daca nu zice cineva din Banat ca-i drept 😉
    Cat priveste nunta iti doresc sa te distrezi precum speri si fa-te faina de tot,traznet..ca atunci ne simtim noi bine,cand atragem privirile…mai ales ale celorlalte..hahahaha

  11. Elisa zice:

    MIRA,
    ce m-ambucuraaat!!Minunati trandafiri,iar muzica…un deliciu.Multumesc ,draga mea,multam fain de tot! Dar,ce-ti veni?Ca m-ai surprins… 🙂

  12. MIRA zice:

    Ei,urme usoare de nostalgie 😦 😦 O mare de trandafiri, sa ai ce pune-n locul sidefatilor,pana-ntr-un „17(n+1)” si peste ei ” balada de yesterday”,bine strunita,susura ca o binecuvantare pentru neostoita ta mirare 😉

  13. Manole zice:

    asa mai merge! daca avem motiv sa catam in adancurile dovlecelului dandu-l gratios la o parte….atunci deja e alta poveste 😀

  14. Elisa zice:

    MIRA,
    iti multumesc inca o data,imiplace tot la videoclip,tot,tot,tot…si te pup si sper ca te-ai distrat si la …zama acra 😆

  15. MIRA zice:

    Buna ziua,Elisa!”Zama acra”s-a servit in prima zi si am ratat-o 😉 gandind c-o fi supa!De distrat am facut-o,nesperat,am dansat ca in tinerete 😛 ,ma si mir ca nu m-am ales cu febra specifica 😀 ,muzica putin cam tare pentru urechiusele mele(si nu numai),aparatele de aer conditionat oscilau intre 28-30 de grade chiar si in miez de noapte…una peste alta a fost OK.
    UF,n-am reusit sa t5e parcurg,plec la tara intr-o vajaiala…pe deseara,sper.

  16. Elisa zice:

    MIRA,
    fain!Eu ,la nunti,pun vata in urechi,adanc,nu se vede,dar asa faceam si la balul bobocilor cand mergeam…Altfel m-as fi simtit ingrozitor… 😦
    Deci,la gradina pe caldura asta??Eu am muncit de dimineata desi mi-am luat concediu de azi,am gasit niste urgente si…culesul,bineinteles si udatul…asa ca doar la cratita am vacanta :)Imi ajunge si atat,deocamdata 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s