Asa pastrez eu cimbrul verde pentru iarna

S6302020 cimbruAm smuls cimbrul crescut prin capsunil-am spalat la partea inferioara(dupa ce i-am taiat radacinile) de pamant si dupa cateva ore s-a svantat.Apoi am cules frunzele de pe crengi si varfurile sunt bune cu tot,ca tija la varf nu-i lemnoasa si asa arata cules.

Apoi l-am indesat in pungulite mici,in fiecare punga a intrat cam de vreo 5 mancari,am scos aerul prin presare si am inchis sina pungii.Daca este uscat,nu ofilit,doar sa nu aiba apa pe frunze atunci cand il voi scoate sa-l folosesc va fi ca si proaspat,nu se lipeste,nu se macereaza,ramane intact…asa cum l-am pus.Iau cat imi trebuie,repede,repede si inchid repede si pun punga la loc in congelator.

S6302022 la congelatorAsa am pus si mararul verde,ca acum gata..s-a trecut mararul,trebuie sa seman altul…asa pun si frunze de patrunjel ,la toamna si busuioc,insa pana acum am taiat frunzele asa cum le tai pentru mancare.Pe astea le voi taia cand le folosesc.

Nu conserv nimic in borcane cu sare,nu avem liber la sare,in primul rand si apoi nici nu-mi place gustul ramas dupa desarare.Nu-i sanatos.

Doar tarhonul il pun in borcan cu otet deasupra…

Reclame
Acest articol a fost publicat în Mancaruri, plante, utile și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Asa pastrez eu cimbrul verde pentru iarna

  1. penecolorate zice:

    Super idee si multam pentru demo! Aplicam si noi, musai!

  2. Mariana zice:

    Sint intru totul de acord cu tine,si eu m-am lasat de zeci de ani de pus cu sare!nu au gust !si sint naspa si fara vitamine!eu le pun in pungulite simple si le leg!dar spune-mi unde gasesc pungi cu sina(mi-a adus fiica-mea din state si nu cred ca mai am)

  3. Elisa zice:

    Penecolorate,
    cu placere si cu drag…tot ce stiu si fac si cred eu ca este bine…si pentru altii.
    Duminica frumoasa,printre carti(ca ploua ca toamna 😦 )

  4. Elisa zice:

    Mariana,se gaseau la selfgros la Timisoara,de toate dimensiunile.Si eu mi-am adus di America Zipler,iar din selfgros am luat 2 dimensiuni pentru legume..asa pentru o singura mancare,iar astea mici mi le-a dat sora mea…s-o intreb ..
    Dar,daca cauti pe unde umbli prin toate marketurile..intreaba pe angajati,ca eu asa fac daca nu gasesc sau nu vad un produs.
    A propos de asta sa vezi ce-am patit de curand,la Plus.Il intreb pe un angajat daca au spirt=alcool pentru visinata si imi arata,apoi zic de vodka si ma duce la raft,erau 2 feluri..Petersburg si Bellusow si-mi arata preturile..Petersburg la 700 era 25 si ceva si astalalta…9,99 lei Ma uit la grade..era cu 2 grade mai slaba,dar in loc sa ma gandesc ca ce pisoarca o fi daca-i asa de ieftina…o pun in carucior.La casa,fiind singura,trebuia sa-mi pun eu in carucuir si nu ma uit la preturile afisate,cum fac de obicei..asa ca doar acasa uitandu-ma pe bonul de casa vad 25;99.In primul moment am vrut sa ma duc imediat inapoi sa verific si sa-mi dea banii inapoi,apoi gandul cel bun mi-a zis sa stau sa-mi vad de treaba 😀 ca nu putea fi 10 lei 700 ml…asa ca,altadata o sa casc ochii in toate partile..ca alta traba nu am la ce sa ma gandesc asa ca…mai bine luam Petersburg,ca aia macar stiu cum este.Ma rog,am luat si Cinzano si Prigatsau Cappy pentru cocktail…
    Mariana,in legatura cu seminte de galbenele..sigur ca-ti trimit,daca imi amintesti corespunzator 🙂
    Duminica faina,draga mea 🙂

  5. starsgates zice:

    De obicei verdeţurile le toc mărunt si le pun in loc de cubuletele de apa din congelator.
    Apoi le aşez în punguţe.:)

  6. Elisa zice:

    Starsgates…ce idee faina?,dar nu se umezesc asa deschise in congelator?si cuburile se aseaza mai rau…ca nu-s plate…Fiecare cu metoda lui,dar fa o data si asa si vezi cand scoti sunt ca si culese atunci din gradina…cel putin la mine asa sunt.
    Duminica placuta ,draga Starsgates! 🙂

  7. Laura S. zice:

    Hallo Elisa!
    Tocmai cautam prin Netz cum sa pot pastra cimbrul pentru iarna si am dat de pagina ta, cu informatiile care-mi sint intr-adevar folositoare.
    Cum am invatat de de la mama si bunica mea, cimbrul toamna tirziu il taiam si-llegam buchet si-l agatam in camara.Cind imi trebuia luam cite o crenguta doar.Dar parca aaa cit este inca verde si crud, uleiul eteric si mineralele din el , sint mai bune la gust si sanatoase pe deasupra.de aceea asa voi face si eu cu cimbrul miine.
    Doar ca eu o sa-l pun vintat bine de apa pe tava de cuptor si asa o sa-l inghet.Dupa vre-o doua ore , cind deja este inghetat o sa-l pun ori in punga, ori intr-o cutie de plastic cu capac.
    In acest fel fac si cu legumele, fructele…si mai cu tot ceea ce congelez.
    O sear placuta in continuare si pentru miine o zi plina der succese iti doresc!!!
    Cu respect si prietenie
    Laura S.

  8. Elisa zice:

    Draga Laura,bine-ai venit! Si bine m-ai gasit 😉
    Nu inteleg cum svinti ierburile in cuptor??? Nu,Laura,nu fa asa…Nu stiu daca ai si citit ce-am scris,cum fac eu,dar nicio picatura de apa ,nicio molecula de apa nu ramane pe ierburi cand le toc si le pun in pungute si asa nu se lipesc la congelare.Cand scot punga si o deschid el,cimbrul se imprastie ca si cand atunci l-am cules.Dezvolta te rog procedeul folosit de tine,ca mi se pare ca nu am inteles exact cum faci.Multumesc si toate bune!

  9. Laura S. zice:

    Elisa, te rog sa ma scuzi daca m-am facut neinteleasa.
    Mi-se intimpla tot mai des in ultimul timp.
    Si asta din cauza ca de 20 ani traiesc in Austria iar limba germana a denenit limba materna.
    Nu am romani deloc in preajma decit aici in netz scriu/vorbesc lb. RO.

    Uite eu vroiam sa-ti spun ca, cu tava de copt introduc ierburile in congelator, nu in cuptor.
    Deci le congelez nu le usuc si dupa ce sint congelate le pun in punga sau cutie de plastic si la fel nu se lipesc unele de altele deloc.

    Elsa multumesc mult pentru primire si cu siguranta o sa mai trec pe la tine,deoarece sotul meu a devenit un pasionat gradinar, doar ca ne lipeste gradina (hi,hi) nostim nu-i asa!
    Avem un picut de gradinuta , nu cine stie ce, dar anul acesta a fost prima data cind am sadit si culivat si noi ceva ierburi si legume.
    Si vazind ca functineaza, ne-am propus la anul sa facem si alte experiente.
    Dar cum zice proverbul acela; „Mai bine inveti din experienta altora”- o sa incerc sa preiau experienta ta in practica.
    Multumesc mult ca existi si impartasesti si altora experieta si timpul tau!!!
    Cu respect si prietenie
    Laura S.

  10. Elisa zice:

    Laura,deci spui ca pui in congelator verdeata deschisa,fara punga?Interesant,insa eu la ora asta am cam plin congelatorul de la combina,musai sa-l pun in functie si pe celalalt ca incep sa pun vinete,ardei tocati si ce mai am prin gradina si se congeleaza.As incerca si eu asa cu frunzele de patrunjel,ca de astea inca nu am pus.M-am uitat pe site-ul tau si am vazut ca traiesti in Austria,draga de tine…acolo unde se duc romanii la schii.Si copiii mei au venit din Australia in concediu prin Europa si au schiat la voi o saptamana…dragii de ei,acolo nu au zapada iarna ci ploi.
    Ma bucur sa stiu ca voi fi de folos cu gradina mea,asa ca,draga mea,sa ne vedem cat de curand 🙂 Te imbratisez si -ti doresc ca viata ta sa fie asa cum ai visat!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s