Avem si nuci

S6300320 NUCI

S6300319 NUCI

S6300317  NUCI

S6300321 NUCI

S6300323 NUCUL

si sub nuc dovleci de placinta

S6300316  dovleci portocalii

pepeni galbeni

S6300312 PEPENI GALBENI

si un fir a rasarit,doar un fir de pepene verde,cu coaja verde’nchis

S6300310  PEPENE VERDEUN FIR

Acest articol a fost publicat în pomi și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

39 de răspunsuri la Avem si nuci

  1. mariana zice:

    Bine te-am gasit!f.bun blogul dragut si util!vin destul de des pe la tine,ca-mi place!am si eu un nuc in curte de o viata!!mare ,bogat face parte ce mai din familie!dar e f.bolnav si trebuie taiat(este in pericol,casa,garajul(tocmai vrem o masina noua)si nu mai pot risca MA DOARE SUFLETUL DUPA EL!stiu ca-mi va lipsi enorm el si mai ales umbra lui!(sub el am o masa si bancute si aici imi faceam munca de curatire,spalare,taiat si portionat legume,fructe, carne una alta)Si intrebarea mea este:cind e bine de taiat nucul?(eu stiu ca in lunile dec+ian cind nu este in vegetatie!si daca este adevarat ca taierea nuculului aduce mari necazuri???e adevarat????astept raspunsul tau!cu stima

  2. Andi zice:

    Sper că sunteți cât se poate de bine…am trecut doar să vă salut 🙂

    Și plec visând la o dulceață de nuci verzi…

  3. SuKăRiT zice:

    Aşa! Vin mintenaş la numărat… 😛

  4. Victoria zice:

    Buna seara.Stii ca eu am si uitat de nucul din fata casei?Asta pentru ca este chiar pe linia gardului dintre noi si vecini,iar intre el si casa mai este si pivnita ,care are si deasupraconstruit ca un hambar din nuiele si cu acoperis.Ai vazut-o vazut tu la mine pe blog(pivnita).
    Cand se culeg nucile de dulceata?Ca parca as mai incerca o data.Anul trecut nu am nimerit perioada.Era cam spre sfarsitul lui Iunie,deci tarziu.
    Eu nu am mai apucat sa pun dovleci de placinta,insa mi-au iesit aproape toate cuiburile de pepeni galbeni si verzi(din care am pus de trei feluri: verde deschis lunguiet,verde inchis rotund si verde cu dungi tot rotund).

  5. CELLA zice:

    nuci am voie după salată
    dacă nu, iau doar frunze … pentru noanţat părul
    merci 😆

  6. Manole zice:

    Sukarit…ce faci dumneata acolo? 😛

  7. SuKăRiT zice:

    Dădacă, şi ‘mneata acuma, no. Mă fofilez (cum pot şi io) de la muncă. (De-o vedea Eliza ce prins mi-s cu numărarea, o trece sapa altuia… 😛 )

  8. Elisa zice:

    Mariana,
    imipare rau sa-ti spun ca nu stiu despre nuci aproape nimic,legat de superstitii,daca crezi in ele se adeveresc,iar daca nu…nu.atata stiu.Faci cum iti spune subconstientul,ca-ti spune,doar sa ai grija sa-l asculti.
    Poti doar sa-i micsorezi coroana,sau sa tai doar ramurile care va pun in pericol,care s-ar rupe la furtuni,desi nici asta n-am auzit…sa se rupa nucii la furtuni,neeee…nucul este lemn de esenta tare si de constructie vanjoasa,asa ca…
    M-ai facut sa ma simt ca mama omida hahahaha.Trebuie sa precizez ca nu stiu despre gradinarit decat din propria experienta si de la parintii mei,de invatat din carti,fie ele si despre superstitii,nu am avut prilejul.Te mai astept si iarta-ma ca n-am reusit sa te lamuresc 😦

  9. Elisa zice:

    Andi,
    nu am mancat si nici nu fac dulceata de nuci verzi din motivul ca-mi pare rau sa stric nucile in faza de..verzi.Am facut dulceata de capsune verzi deoarece le-am cules cand a dat bruma si nu se mai coceau,doar asa…si ,pe urma,imi plac tare mult nucile coapte,as manca zilnic cate-un pumn 🙂 dar n-avem timp sa le spargem 😦

  10. Elisa zice:

    Victoria,
    asa cum am mai spus nu fac si nici nu stiu cand,doar presupun ca atunci cand sunt atat de mari cat sa intre in inelul facut cu degetul mare si aratator.Draga mea,am vazut gradina ta si tot spatii goale am vazut,nu le mai pune atat de rare ca se usuca repede pamantul si degeaba uzi ca se crapa si…ma rog,eu iti spun din a mea experienta.Intr-un an,demult,cam pe cand am inceput sa cultivam ardei,i-am plantat rari si asa am patit,cum zic.Nici toamna nu era acoperit complet pamantul dintre ei si udam de zor,apoi se usca,se crapa,iar trebuia sa sap..si tot asa.Tu fa cum stii ca ai spatiu destul insa uita-te si pe plantatiile de ardei si vinete,ca la maturitate nu se mai vede pamantu,deoarece ramurile lor se unesc.
    Spor la treaba si te mai astept 🙂

  11. Elisa zice:

    CELLA,
    treaba cu nuantat parul te-as ruga frumos sa mi-o zici si mie,ca n-o stiu.Ei…???

  12. Elisa zice:

    Manole,
    isi bate joc de productia mea de nuci…auzi la el,cica se pot numara…Pai uita-te si tu ce micut este bietul pomisor…are doar cativa…7…8 anisori,nu mai stiu,dar anul trecut a rodit prima oara ca sa iau un pumn de nuci 🙂

  13. Elisa zice:

    Cavalere,draga….cand ai terminat de numarat sa te dai jos din pom ca-i tare cald 🙂

  14. Gabrielle zice:

    SOS, elisa, stii cumva cum se face sufleul de vanilie? azi este ziua lui andy si sunt de belea k pana acum nu pregatit nimic. saracutul are curs astazi si vine acasa cam pe la 23.30, dar el este nascut intr-o Duminica,la 23.45, putin inainte de miezul noptii, asa ca daca ii fac surpriza cu sufleul va fi impresionat si nici nu se va prinde, k am fost pe ultima suta de metrii. te rog, help me!!! sau poate prietenii tai stiu ceva, k eu stiu doar de lapte de pasare, ce imi facea matusa, cand eram mica si asta era desertul meu preferat cand mergeam la ea, dar sufleu…habar nu am… astept raspuns.G

  15. Elisa zice:

    Sa ma uit pe culina..si-ti zic…eu nu am facut,nu stiu,dar revino ca voi gasi reteta.
    LA MULTI ANI SOTULUI TAU!Sa fie sanatos si sa aiba grija de voi toti 😛
    Asteapta…plz

  16. Elisa zice:

    1.Sufleu de vanilie

    150g faina, 2 1/2linguri unt, un litru lapte, sare, 4oua, 2 1/2 linguri zahar, 1/2 baton vanilie.

    Mod de preparare (timp estimat: 1 h, complexitate: redusa)
    Se freaca bine untul si se amesteca cu faina, sarea, vanilia si laptele pus cate putin si se amesteca, pe foc mic, pana se ingroasa. Se lasa sa se raceasca, se introduc galbenusurile si albusurile batute spuma. Se coace intr-o forma, in care se serveste la masa .
    Mod de servire
    Se serveste unsa cu unt.

    2.Sufleu de vanilie

    Timp de preparare:
    70 minute (complexitate redusa)

    Ingrediente:
    * 1 l lapte dulce
    * 100 g faina
    * 250 g miere
    * 4 plicuri zahar vanilat
    * sare
    * 7 oua
    * scortisoara
    * 100 g frisca
    * kiwi

    Mod de preparare:
    – In laptele rece se amesteca foarte bine faina.
    – Albusurile se bat spuma si se adauga zaharul vanilat.
    – Galbenusurile se freaca bine cu un praf de sare.
    – Laptele se pune pe foc si cand incepe sa fiarba se trage de pe foc si se adauga galbenusurile amestecand mereu si apoi albusurile si se amesteca iar pana la omogenizare.
    – Compozitia se toarna intr-o forma si se baga la cuptor la foc potrivit circa 25 de minute.
    Se lasa sa se raceasca, apoi se adauga un praf de scortisoara si frisca dupa gust si se baga la frigider.
    Se serveste cu Kiwi taiat feliute subtiri.

    3.Sufleu de vanilie (6 portii x 100 g).

    Ingrediente: lapte 200 ml, vanilie ½ baton (zahar vanilat 2 plicuri), unt 30 g, oua 6 buc., zahar tos 100 g, zahar farin 20 g, faina 25 g, eventual frisca 100 g.
    Laptele, vanilia, zaharul tos, 10 g unt, 3 galbenusuri si vanilia (zaharul vanilat) se pun pe foc si se amesteca pana se ingroasa; se racoreste putin si se adauga si celalalte 3 galbenusuri. Albusurile se bat spuma tare si se amesteca cu ompozitia, cat aceatsa este calduta inca. Se toarna intr-un vas uns cu unt si se da la cuptor, la foc moderat, cu 15 min. inainte de servire. Se rastoarna pe un platou si se pudreaza cu zahar farin. Se poate servi cu frisca.
    Calorii: 230/portie

    4.Sufleu de vanilie

    Ingrediente reteta
    20 gr. faina, 1 litru lapte, 200 gr. miere, 2 pliculete zahar vanilat, un praf de sare, 6 oua
    Mod de preparare (timp estimat: 1 h, complexitate: redusa)
    Se incorporeaza faina in laptele fiert si racit in prealabil si se adauga mierea, zaharul vanilat si sarea. Se pune totul pe foc moale amestecind continuu. Cind incepe sa fiarba se ia de pe foc si se adauga galbenusurile. Se amesteca bine si se adauga si albusurile batute spuma. Se toarna totul intr-o forma si se pune la cuptor 20 minute. Se lasa sa se raceasca
    Mod de servire
    Cind se serveste se pudreaza cu zahar

  17. Elisa zice:

    Gabrielle,
    acum alege care vrei…si o s-o fac si eu intr-o zi…:)
    Pup.

  18. Victoria zice:

    Eu le pun dese Elisa dar pe rand.Intre randuri am lasat ceva spatiu sa ma pot misca.Oricum rasadurile mele sunt mici inca,de aia ti se pare tie ca e loc mult.

  19. MIRA zice:

    Buna ziua,Doamna!Invoci mereu experienta,desigur ca pe baza ei,de regula, ne furnizezi sfaturi din cele mai diverse si pentru asta iti multumesc din nou.Regret ca n-am privit suficient de atent in gradina ta astfel incat sa observ la timp ceea ce remarci in gradina Victoriei,adica spatiul prea mare lasat intre rasadurile de legume.Cel putin la vinete cred c-as mai putea intercala cate un fir…nu mai,asa ca cu ce sa le invecinez? Conopida am alternat-o cu telina,asta pentru ca,ocupata cu florile din fata casei,al meu,oarecum grabit,mi-a dat o mana de ajutor si a pus-o cum a vazut la vinete…prea rar!N-am cartit,poate-l „mai prind” dar am fost nevoita sa-i gasesc loc si telinei.Am gresit? Iar rosiilor le-am mai adaugat catorva cate un fir mai plapand ca pana la proptele…ho,ho,ho!Asta pentru ca m-am incapatanat sa-mi populez gardina numai din…ferestre!Am cumparat doar ardei iuti,de care am uitat in prealabil.Imi pun mereu semne de intrebare cand ma aflu intre ele cand sunt acasa,insa,ma rusinez de ridicolul care l-ar provoca…s-apoi dupa cum esti de ocupata…

  20. Elisa zice:

    Victoria,
    sper ca nu mai sunt in faza de rasad..sper ca le-ai sadit pe loc.Daca m-as pricepe sa trimit un mail mai departe ti-as trimite solariile unei doamne foarte harnice care m-au lasat masca….sa vezi acolo ardei si vinete…de toata frumusetea 🙂

  21. Victoria zice:

    Le-am plantat,dar nu sunt asa de mari ca ale tale.Asta am vrut sa spun.

  22. Elisa zice:

    Draga mea,eu printre vinete,orice-am pus nu le-a mers bine,asa ca de la o vreme le las singure.Poate mai iei rasaduri din piata si completezi spatiile mari.
    Telina eu o pun pe carari,ca nici n-am loc,dar se si face mare pe carari..o s-o arat cand mai cresre ca era mica de tot.
    Conopida,ca si brocoli se dezvolta si in general la varzoase,cum le zice Victoria,e bine sa fie rare,nu dese.Uita-te la postul cu lucrari agricole ca e o poza si cu varza.
    Nu-i nimic ridicol sa intrebi,insa mult mai eficient sa intrebi inainte de a face o lucrare,nu dupa…Eu ma odihnesc la computer,nu ma intind niciodata ziua,asa ca no problem am timp si pentru asta si daca stiu,de ce nu?Insa nu prea stiu nici eu ca …mama omida hahahaha
    Am mai scris undeva asocierile pe care le stiu,parca tu ai zis ca fasolea cu cimbru(eu stiam ca doar in cratita, 😉 )
    ceapa cu galbenele
    varza cu menta
    ceapa cu morcovi
    dar ceea ce intrebi tu e ca si ceapa cu morcovi,alternand,ca restul sunt pentru protectie.
    uita-te aici…
    http://www.infogradina.ro/intretinere-gradina/coltul-incepatorului/asocierea-legumelor-in-gradina/119/

  23. Gabrielle zice:

    multumesc mult, elisa. incerc prima varianta, mi se pare cea mai ok. maeditez acum (profund) oare in ce forma ar fi bine sa pun compozitia, in yena sau forma de silicon? ca in tava normala nu cred ca se pune pb . si nu cred ca mai trebuie unsa cu unt,k doar se afla in comp, nu?
    pup harnicutele de pe site
    la mine cresc bebelusii, destin in faza de rasad creste de nu-i mai sunt bune hainutzele si il trec direct la nr 64 :-))
    citesc cu drag cum va merge voua bine si veti avea pe masa numai bunatati din propria gradina, ce minunat !
    G

  24. Elisa zice:

    Gabrielle,
    in yena,zic,dar ca sa se desprinda cand e coapta,sa nu ramana prins pe forma in care o coci,trebuie unsa,musai.
    Eu as bate cu mixerul albusurile si la sfarsit,cand este tare spuma,as adauga galbenusurile,sa fie spuma spuma si sa se-nfoaie,la copt…hahahah
    Dar de necazuri cu cartite n-ai citit…ce bucurie!!!???? :(((((((

  25. Manole zice:

    Elisa, mai numara mult colo sus, in copac, cavalerul SuKaRiT? Nu de alta, da’ zau ca se farama copacul …de la armura! 😀 😀 😀

  26. Gabrielle zice:

    ba da , am citit, draga mea prietena, dar eu vad partea plina a paharului, chiar daca este aproape gol :-))si credeam ca ai si uitat si gasesti solutiile :-)) ma bazez pe tine. G

  27. Elisa zice:

    nu mai pot de nervi!!cartita asta se joaca cu nervii mei,chiar acum vin din gradina unde iau la pas,toate parcelele si tasez pamantul,acolo unde mai ieri am sapat,acum batatoresc sa nu se usuce plantele mici… :(((( Si al meu nu mai rezista sa-i spun de astea cand apare…asa ca azi nu vorbim,ca altceva n-am ce-i spune…
    Gabrielle,nu am solutie,nu stiu de unde sa iau carbit sau ALUPHOS ,pastile sa le arunc in gurile lor…
    Ma si prapadesc de necaz…am o gradina asa de avansata,frumoasa si isi bate joc de mine o …underground ??! 😉 Pup.

  28. Elisa zice:

    Manole,
    nu-i in pom,asta sigur..dar nu-l vazui nicaieri ca azi nu m-am deplasat nicaieri”””

  29. Gabrielle zice:

    chiar si o picatura daca mai ramane in pahar, iti poti imagina ce mult este ptr o furnica? 🙂
    multumesc mult ptr ajutor, am gasit si pe net ceva, am vazut si cateva foto, eh, incep sa prind curaj…si daca ar veni si mama lui, sa presare peste sufleu cu un pic de praf de stele…ar deveni magic si putea intoarce timpul inapoi…andy a iubit-o enorm pe mamica lui cu maini de aur si ii este dor de ea, spunea ca doar ea stia sa faca sufleul asta perfect. ce mult imi doresc sa aibe acelasi gust si sa ii daruiesc savoarea copilariei…

  30. MIRA zice:

    Buna ziua,Gabriela!Regret ca nu reusesc sa relationam mai des…poate la iarna! Fara nici o aluzie rautacioasa,vreau sa-ti relatez o intamplare care a devenit in timp proverbiala…O tanara casatorita,preocupata mereu sa-i faca sotului pe plac,cititoare ferventa a cartilor de…bucate,dornica de-a deveni(era romanca,precis)o buna gospodina,nu reuseste spre disperarea ei si nemultumirea lui, sa-i satisfaca papilele gustative.Intr-o zi,cand sotul revine de la munca mai devreme decat de obicei,o gaseste usor iritata,cu ferestrele larg deschise si flamand nu mai are rabdare sa fie servit,infulecand dintr-o cratita pusa deoparte!”In sfarsit,exclama el,ai nimerit gustul de care mi-era atat de dor!!!!!

  31. Elisa zice:

    Gabrielle,
    tocmai netul asta nenorocit mi-a pierdut o pagina de comentariu in care-ti ziceam ca nici eu nu stiu sa fac bulz ca bunica lui si de aia nici nu-i mai fac.Copilaria fuse si se duse…acum sa aprecieze cremesul meu,laptele de pasare ,salatele mele si ciorbele…mii de ciorbe i-am facut in astia 36 de ani,asa ca…gata cu amintiri din copilarie,ca eu sunt in prezent si cine stie cat mai sunt!?
    Deci,inca o data La multi ani Andy!Sa traiesti si sa fii sanatos sa te bucuri de familia ta frumoasa!
    Te pup Gabrielle si petrecere frumoasa de ziua sotului tau! Pa,pa!

  32. Elisa zice:

    MIRA,
    eu stiam asta cu laptele prins si afumat…da-i buna,nu??Ca sa vezi ce-nseamna obinuinta?

  33. CELLA zice:

    Eliza,
    fierbi frunzele de nuc şi faci un decoct care are o culoare maronie
    îţi clăteşti părul, după spălare în el
    după cîteva de-astea se nuanţează foarte frumos culoarea părului
    dar şi la prima se observă
    era metoda mea „de vopsire” naturală hahahaha
    asta înainte să mă fac blondă 😆
    dacă treci în seara asta pe la mine,poate faci şi tu un vagon la trenul cu poeme 😉
    este o idee minunată a lui SkyRain
    dai clik pe numele lui la mine-n articol şi vezi dacă-ţi place, mie mi-a plăcut mult de tot 😆
    tepup şi te aştept cînd ţi-o da răgaz grădina

  34. Elisa zice:

    CELLA,
    draga mea,eu am nuanta aluna si nu vreau culoare inchisa.Zeama asta inchide culoarea mult?Se nuanteaza,se nuanteaza,dar care-i nuanta?
    Acum ma uita la finala,ca vreau sa vad cum arata fotbalul profesionist :P.Insa o sa trec cat de curand sa ma uit mai atent ca doar am frunzarit zilele astea blogosfera,n-am apucat mai mult.Si eu te pup si multumesc frumos 🙂

  35. g1b2i3 zice:

    Draga Elisa,acum am vizitat-o pe CELLA si Secret Garden si imediat am venit fuguta la tine sa vad ce mai faci si,bineintees ,sa vad gradina ta de vis.
    E minunata,asa cum era de asteptat,iar nucii sunt foarte tineri,dupa cum vad.
    Are si soacra mea un nuc batran de tot care face nuci din alea cu coaja tare de tot.
    Vad ca ai si dovleci pentru placinta.Ce buna e placinta cu dovleac facuta cu foi din alea de la magazin,cu zahar si scortisoara! 🙂
    Acum plec si pe la Isabellelorelai sa nu creada ca am uitat-o!
    Noapte buna!

  36. Ninu zice:

    Contra cirtitelor e destul sa infigi in fiecare musuroi cite o crenguţă de mesteacan , dar sa fie infipta bine sa ajunga pina in galerie, eu am folosit crengute dintr-u fel de matura ţăraneasca care se numeste maturoi..am pus cam 15 crengute in tot atitea musuroaie si au disparut toate cirtitele…am citit ca Francezii in cimpurile cu cirtite planteaza cite un mesteacan la 1000 de mp. si gata toate pleaca, am incercat asa cum ti-am spus si a avut efect… garantez pentru asta

    Ps… Dulceta de nuci foarte buna facea ce-a de-a 5 mea mamica ( tatăl meu a avut 7 sotii)dar ea punea nucile in zeama de var sa stea.. era foarte elaborata, si tare greu de facut..dar si de consumat o consumam doar cite putin ca anafura, si musai doar cind aveam musafiri..uite si reteta..
    Ingrediente:
    pentru 100 gr. nuci se iau 1 ½ kg. zahar, ½ baton vanilie, 1 lamiie, 3 pahare apa

    Mod de preparare:
    Nucile verzi se curata de coaja verde de deasupra si se pun la inmuiat in apa rece timp de 48 de ore, schimbind apa de 3-4 ori pe zi. Dupa aceea, apa se scurge si nucile se pun pentru 24 de ore in apa de var, scuturind din cind in cind vasul.

    Fructele se spala apoi cu apa rece, se inteapa fiecare nuca in citeva locuri cu furculita si se pun din nou in apa rece pentru 48 de ore.

    A sasea zi nucile se scot din apa rece, se scufunda in apa clocotita, se fierb timp de 10 minute si apoi se rastoarna intr-o sita.
    Se face un sirop din zahar si zeama ramasa de la nuci ( cele 3 pahare ), in siropul fierbinte se pun nucile, vanilia si zeama de lamiie apoi se pun pe foc din nou

    Dupa ce dulceata a dat in clocot se ia de pe foc. Cind s-a racit, se fierbe inca o data si aceasta operatie se repeta de trei ori. apoi se pune in borcane.

  37. Victoria zice:

    Buna dimineata.
    heheeee,Ninu multam de reteta dar cred ca ma las pagubasa.Fara sa mai pun la socoteala curatatul si innegritul pe maini(caci manusile e musai sa se rupa in timp ce curat) sa pierd atata timp pentru cateva borcanase parca e prea mult.Si nici nu stiu sa prepar apa de var. Asa ca…………
    Multumesc oricum.O s-o notez pentru orice eventualitate.

  38. Ninu zice:

    Cella dece crezi tu ca femeile din Ro ori asculta manele ori se vopsesc blonde….ca să ce ???…
    Eu caut mult o femeie gen Victoria Lipan, Fefeleaga ori Cati Teodoroiu… crezi ca mai exista asa ceva ?

  39. Elisa zice:

    Gabi,
    multumesc pentru vizita 🙂 Eu nu prea mai am timp sa si comentez,doar rasfoiesc de la o vreme, blogosfera si mai mult nu mai pot.Scuze…las’ca vine ea si iarna brrrrr… 😛

    Ninu,
    n-am mesteacan in gradina doar un castan…si ala mic de 3 ani hahaha,dar am aflat azi 2 metode si le zic pe post daca se adeveresc…Deocamdata e pe pastile si sper sa-i placa 😛

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s