Spanacul


Asa cum exista mai multe soiuri de ardei si rosii si dovlecei…asa exista si spanac de mai multe soiuri.Anul acesta,ca si altadata,dar cu totul intamplator am semanat din soiul gras,carnos,de-un verde special si cu frunza groasa.MATADOR este soiul acesta si este foarte spornic.

1.

S6300195 SPANAC GRAS

Iata plicul cu seminte de acest soi

S6300171 seminte de spanac

SPINACEA ALERACEA…SC AGROSEM IMPEX.S.R.L.Tg.Mures.

2.

Spun asta si-i fac reclama gratuita fiindca iata,vecina a semanat din alt soi si este mica frunza,subtire si face fus repede,adica infloreste inainte de a culege prima oara.

S6300190 ALT SPANAC

Spre deosebire de celalalt acesta are frunzele alungite si subtiri si provine din seminte de astea

S6300176 ALT SPANACSpanac,Scorus este firma  si zice ca-i tot matador,insa nu-i asa.

3.

Eu mai am un soi in gradina care seamana cu sfecla,este o planta care creste inalta de 1 metru si ceva,se ramifica pe masura ce face inflorescente,iar pe ramificatii apar frunze noi,tinere,tot timpul verii pana la toamna,asa ca acesta imi este foarte necesar sa adaug o mana de spanac la ciorbe,cand sting focul,impreuna cu usturoi si marar sau partunjel,frunze.El se scutura prin gradina si rasare de la sine primavara,asa ca eu doar il culeg.In locul unde am plantat ardeiul era atat de mult cat pentru 5 mancari.Arata asa,acum

S6300187 SPANAC CA SFECLA

Iata ce denumiri am gasit pe net pentru soiuri de spanac:MATADOR,SMARALD,VIROFLAY,NORES.

Legat de preparare,eu cand clocoteste apa,il introduc repede pe tot a data si il si scot imediat dupa ce-l intorc cu paleta.Nu-l fierb,n-are rost si apoi tocat nu prea marunt ci mai mare.In 3 cepe calite,2 linguri de faina si apoi spanacul si lapte cu smantana,caimac.Clocoteste de doua ori si adaug o capatana…da,capatana mare de usturoi si nu usturoi de import ci romanesc din acela cu foite violet,camasa cateilor,adica.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în legume, utile și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la Spanacul

  1. gina zice:

    Zici ca-i mai gustos cu usturoi? Am sa incerc, poate reusesc la batranete sa-i dau de gust, hahaha. Dintre toate „verzaturile” de primavara doar stevia imi place dar nici cu ea nu ma omor sa fac mancare, doar sarmalute si ciorbe. Stiu ca nu-i bine dar am supravetuit si fara.
    Spanacul tau in schimb arata nemaipomenit si mai mai ca tind sa cred ca e mai gustos 🙂
    Sfarsit de saptamana bun, iar ma „preumblu” asa ca voi absenta putin.

  2. Gabrielle zice:

    tocmai am pierdut mesajul ce ti l-am scris, dintr-o eroare ? habar nu am, dar acum am si uitat ce am scris, iti scrisesem ca imi place sa port si rochite de toate culorile si in orice sezon si cum ma descurc eu de stangaci fara mama si chiar mi-as fi dorit mai degraba gemeni, decat asa 2 bebelusi, unul se culca, altul se trezeste,dar mai rau, se trezesc unul pe altul, o aiureala, elisa, de abia astept sa mai creasca destin un pic :-))
    am invenat saptamana trecuta o reteta cu spanac, a fost delicioasa: am oparit si eu spanacul k si tine, k imi pare rau sa il fierb, am fiert cartofi noi cu tot cu coaja separat si am calit ciuperci cu un pic de sos de soia special ptr mancarea chinezeasca, tot separat. dupa ce am considerat eu ca ciupercile s-au rumenit un pic, am adaugat o ceapa verde ( tu poti cu usturoi, dar eu nu, k alaptez), cartofii scursi de apa si spanacul tocat doar mare, un pic de apa si sare de mare cu verdeturi si am mai lasat 2-3 minute, a si am pus si un pic de smantana. a iesit ceva senzational!
    te imbratisez cu drag, G

  3. Elisa zice:

    Gina,
    ce fain de tine ca pleci mereu de acasa!!As pleca si eu… Excursie frumoasa si ai grija ,nu sta la soare 😛
    Spanacul mi-a iesit super fain,atat de freagede erau frunzele,se topeau in gura si am pus multa smantana de pe laptele fiert,caimac…mmmm,m-a laudat si al meu,desi nu-i sta in obicei 😛 Te rog sa faci dupa reteta asta,in plus am pus in ceapa de la inceput,delikat,ca sare nu pun.Pa pa!

  4. Elisa zice:

    Gabrielle,draga mea,reteta ta ma unge pe…intentie,asa ca la proximul cules de spanac o sa fac cum ai zis tu,cu ciuperci si cartofi fierti.Doar ca nu stiu daca acei cartofi fierti nu se vor zdrobi prin amestecare,ca ai mei sunt asa de sfaramiciosi,ca asa-mi plac cartofii si am gasit deja din astia noi.
    Draga,cand Destin va merge de-a busilea,sau in premergator tu crezi ca-i mai usor pentru tine?Acum este cel mai usor ca doar mananca si doarme,nu cade din pat 🙂 deci nu-ti dori sa treaca viata mai repede…traieste fiecare clipa in compania bebelusului cuminte 🙂
    Iti doresc sa-ti organizezi timpul asa ca sa fii si libera sa mergi si la plimbare si la coafor si…ma rog,sa te relaxezi.Dar imi dau seama cat de greu trebuie sa fie cu doi copilasi mici .Te pup si mai vorbim 🙂

  5. SuKăRiT zice:

    După ce i-ai dat ideea, s-o dus în fras bunătate de friptură (ce-o aveam în minte cam de luni, da?) aşa că m-am zbătut (greu am putut) să iau porţia de fier cu gând că, măcar îl dau gata pe bravu’ marinar. La golirea blidului, ce să vezi? Nici vorbă! Nu ştiu ce n-o funcţionat, zău! Ori s-o greşit reţeta (sper să n-o repete!) ori o fost publicitatea mincinoasă (şi doară bine i-am spus!). 😛

  6. Gabrielle zice:

    ai mare dreptate si chiar ma bucur de copilasi, iar timpul nu sta pe loc, nu ne da sansa de a se repeta ca un episod la tv, sorb cu nesat fiecare clipa, chiar daca sunt moarta de oboseala, in special seara…Destin este un minunat, sunt fascinata de frumusetea si finetea lui, eneas este plin de energie, invata fantastic de repede si este din ce in ce mai incapatinat… dar cand amandoi se apuca pe zbierat, imi vine sa imi iau o bucata de pita cu paine si sa ma duc unde-o vedea cu ochii :-)) hihihi, mama se plange de dor, de Eneas, super, se pare ca va reveni cat de curand :-)pup

  7. Elisa zice:

    SuKaRiT,
    dar friptura cu spanac nu merge?Eu pot sa fac spanac cu …orice,ficatei,pulpe,cotlete,etc…in loc de cartofi Ma rog,vad ca te-am pus in incurcatura 😉 si numai io-s de vina,io si Popey 😀 Hai ca maine trec la dovlecei cu pene,hahaha..iar fara carne,doar niste costita afumata acolo…insa este o mancare delicioasa.Mi-am luat si parmezan,ca asa-i reteta,insa cand nu aveam radeam orice branza ce se rade.Ei,ce zici?Fomezi si maine??Friptura-i pentru Duminica,desigur 🙂

  8. Elisa zice:

    Gabrielle,
    eu il stiu pe Eneas cat este de dulce si frumos…cum poate fi Destin si mai frumos?Maine poimaine face 2 luni dragutul de el…cum trece vremea…!Ma bucur sa vina mama ta mai repede la voi,dumneaei cu cel mare tu cu cel mic,mai merge asa :)Te pup si poate ca va duceti undeva la plimbare in weekendu asta 🙂 Pa,pa!

  9. zincabeiu zice:

    Am descoperit salata de spanac in urna cu cativa ani.Ii pun usturoi si…un pic de leustean.Ii da un gust extraordinar. Imi place spanacul sub orice forma.
    Elisa,Regina florilor si a…legumelor, sa-ti dea Dumnezeu sanatate, meriti fara dubiu acest titlu.

  10. ioana zice:

    da,o friptura de pui la tava in cuptor ,cartofi natur ca garnitura,salata de spanac cu usturoi si leustean si nu uitati un pahar mare de…….SOCATA!!!

  11. Elisa zice:

    Zinca,
    da,imi place si fac si eu salate din spanac,dar impreuna cu salata verde,ca este asa de multaaaa…:)
    Ei nah…sunt doar ingrijitoarea lor.As vrea eu sa nu am nicio treaba ci doar sa le admir 😛

  12. Elisa zice:

    Ioana,
    noroc c-ai zis de friptura,ca scrum mi se facea..merci frumos 🙂 Esti Ioana cu care am vorbit despre urzici? 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s