Azi seman dovlecei

Varietati

Dintre soiurile de vara, cu coaja subtire, cele mai des plantate sunt: „Early Prolific Straightneck” (galben), „Zucchini Elite”, „Fordhook Zucchini”, „Cocozelle Bush” (verde), „White Bush Patty Pan” si „Scallopini Hybrid”.

Soiurile de toamna si de iarna mai populare sunt: „Royal Acorn”, „Bush Buttercup”, „Bush Acorn”, „Table King” si „Bush Gold Nugget”. Un soi nou si interesant este „Spaghetti” care si-a primit denumirea datorita aspectului de spaghetti ce il capata miezul cand este gatit si scos din coaja.

Cand alegeti un soi, luati in considerare spatiul necesar, perioada pana la recoltare, cantitatea recoltata si rezistenta la boli.
Early Prolific Straightneck White Bush Patty Pan
Scallopini Hybrid


Plantarea

Daca aveti un spatiu limitat, alegeti sa plantati numai soiuri tufis, sau cresteti soiurile agatatoare pe un suport vertical. Pregatiti pamantul cu compost sau gunoi bine putrezit. Adaugati apoi si ingrasamant din comert. Plantati dovleceii in movile de pamant cand solul s-a incalzit. Semanati cate 6 seminte pe o movila la distanta de 5 cm una de alta. Daca locuiti intr-o regiune rece si cu umiditate ridicata, acoperiti pamantul cu un strat protector din folie de plastic neagru sau transparent.

Ingrijirea

Cand incep sa incolteasca , rariti pana la 3 plante pe o movila. Daca nu folositi deja folia de plastic, aplicati un strat protector gros din material organic. Udati plantele in mod regulat.

Irigati daca se poate cu un sistem de picurare, dar daca nu aveti udati mereu la baza plantei fara a stropi frunzele. Adaugati ingrasamant odata la 10 zile pentru a asigura o crestere sanatoasa. Daca planta creste pe vertical prea mult, taiati varfurile ca sa incurajati ramificarea pe lateral.

Urmariti cu atentie eventualii daunatori. Folositi o solutie speciala pentru legume. ( urmati intocmai instructiunile de pe ambalaj.) Prin distrugerea gandacilor de castravete puteti preveni una dintre cele mai rele boli ce ataca dovleceii.

Recoltarea

Dovleceii de vara se dezvolta rapid, deci verificati zilnic fructele pe masura ce se formeaza. Chiar daca multi obisnuiesc sa ii manance mari, acesti dovlecei de vara sunt mult mai dulci si fragezi cand sunt mai mici. Taiati zucchini si alti dovlecei cu forma alungita cand au doar cativa cm in lungime. Ceilalti cand au diametru de aproximativ 25 cm. Culegetii chiar daca nu ii veti manca pe toti. Oferiti-i in dar sau puteti sa ii prelucrati in ingrasamant. Daca ii veti lasa sa creasca pe planta si sa ajunga la maturitate, planta va elibera un hormon ce va opri cresterea altor fructe.  Culegeti constant pentru a incuraja productia de noi fructe. Florile de dovleac sunt comestibile. Alegeti doar florile de gen masculin ( acestea sunt produse primele si sunt florile care nu au la baza un mic dovlecel)

Daca dovleceii de vara trebuiesc culesi de mici, cei de iarna se lasa sa creasca pe planta pana se maturizeaza complet iar planta incepe sa se usuce. Taiati dovleceii lasand atasata o codita de 3 – 5 cm. Lasati dovelceii afara la soare sa se usuce pentru cateva zile apoi depozitat-i intr-un loc caldut si uscat pentru cateva saptamani. Acest proces ajuta la intarirea cojii. Depozitati apoi fructeleintr-un loc intunecat cu temperaturi intre 10 – 15 grade. Unele soiuri cum este „Acorn Squash” ( dovlecelul ghinda) trebuie depozitat din start intr-un loc rece.(Gradina online)

Dovlecelul Patison

Dovlecelul Patison (Cucurbita pepo var radiata) face parte din familia Cucurbitaceae. A fost cunoscut in meleagurile banatene din anii 60. Se intrebuinteaza fructele tinere la prepararea diferitelor mancaruri, in special pentru dovlecei pane. Fructele contin cantitati mari de saruri minerale, vitamine. Este o planta anuala. Tulpina are o lungime cuprinsa intre 50-100 cm. Florile sunt unisexuale si sunt grupate la subsoarea frunzelor. Fructul este de culoare verde deschis, mai tarziu albicioasa, cu o forma specifica. La maturitate fructele au un diametru de 20 cm. Dovlecelul Patison revine pe accelasi suprafata de teren dupa 3 ani. Cultura se poate infiinta prin semanare direct, sau prin rasad. Semanatul in camp se face in luna aprilie, la o temperatura de 10-12 grade Celsius, la adancimea de de 10 cm. Adancimea de samanat seminte este de 3-4 cm. Norma de samanta este de 8-9 kg seminta pe hectar. Distanta dintre randuri este de 70 cm. Distanta dintre plante pe rand este de 35-40 cm. Rasadul este bun pentru plantat dupa 30 de zile de la semanat in rasadnita. Recoltarea se face manual. Prima recolta se face la 35-40 de zile de la plantare.p Pentru consum dovlecelul Patison trebuie sa aiba diametrul de 5-6 cm. La hectar se realizeaza productia de 10 Tone/ha.

Dovlecel COCOZELLE BUSH
Dovlecel

Prezentare:

Caracteristici: Fruct carnos, voluminos. fara cavitate centrala. Fruct cilindric, lung si drept de culoare verde sau neagra, lucios. Buna consistenta. Unele varietati prezinta striatii longitudinale mai mult sau mai putin clare in comparatie cu fondul.

Calibru: P (7-14 cm) / M c (14-18 cm) / M 1 (18-21 cm) / G (21-30 cm)

Paletizare: 40x30x14 cm: pe europalet (150 cutii)
40x30x20 cm: pe
europalet (88 cutii)

Dovlecel Zucchini

Eu stiam ca astia galbeni sunt Zucchini,se pare ca si cei verzi sunt..Azi am semanat de mai multe soiuri,printre care si unguresti lungi si subtiri.

s6308761-micas6308759-micas6308765-mica

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Gradina si gradinuta, legume, Uncategorized și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

42 de răspunsuri la Azi seman dovlecei

  1. codeus zice:

    Eliza ce bine nimerii pe aici.sunt pasionat si eu de gradina din pacate acum stau intr-un bloc da pe viitor cand s-o debloca piatza asta imobiliara o sa ajung eu si la casa mea unde o fi aia asa ca vreau sa pastram legatura.

  2. Elisa zice:

    Codeus,
    sa-ti ajute Dumnezeu !Si daca vrei neaparat,daca vrei cu toata puterea gandului tau o sa ajungi sa stai la casa,important este sa nu renunti orice-ar fi..la aceasta dorinta si sa faci ceva in acest sens.Si eu am stat la bloc de la 23 la 39.Tinem,tinem legatura 🙂

  3. starsgates zice:

    Elisa, dar de cei de-un kilometru nu ţi-ai pus???
    Eu am insistat pe lângă maică-mea să pună şi de aceia, nu ştiu cum se numesc dar cresc şi de un metru lungime sunt subţiri şi sunt buni de dovlecei pane.:)

  4. Elisa zice:

    Starsgates,
    aia sunt agatatori?Nu am gasit seminte,dar mi-ar placea,desi habar n-am unde i-as pune si pe aia…poate la vecini 🙂

  5. starsgates zice:

    Asta era si problema mamei.:)
    I-am sugerat să-i pună pe gardul găinilor.:)
    Dacă mai are si vrei pot sa-i pun in plic la posta.:)

  6. ialomiteanca zice:

    hmmmmmm =)))uite asa imi facusi o pofta de dovlecei cu maionezà ……Si totusi aia mici rotunzi , sint comestibili ? Nu am vazut pina acum ?!

  7. Elisa zice:

    Stargates,multumesc mult dar daca intreb pe aici prin piata sigur au satencele si chiar nu merita atata deranj.O sa caut,de fapt cred ca am un fel catarator si o sa-i pun suport,o poce cu noduri,desi pe gard e bine,dar eu am atatea pe langa garduri..plus gardul viu din hibiscus.Multam inca o data..Sanatate mamei tale…Te pup 🙂

  8. Elisa zice:

    Ialomiteanca,
    am vazut la Jamie Oliver un episod numai cu si despre dovlecei si sunt comestibili.Eu am tot timpul in frigider dovlecei,dar nu-i gatesc prajiti ca absorb f mult ulei… 🙂

  9. Manole zice:

    Revenind…ce de dovlecei!!!!Nah, ca nici nu sunt toti!
    Mai, Elisa….iar strangi cu ligheanele, galetile si alte plase si sacose!

  10. zincabeiu zice:

    Pa langa ca sunt buni, mai sunt si estetici !

  11. Lulutza zice:

    Ah, ce pofta de sufleu de dovlecei mi-ai facut! Ma duc sa cumpar, chiar si turcesti! 🙂

  12. Lulutza zice:

    Ai pus moderare… Sper ca nu te-a suparat cineva. 😦

  13. floris zice:

    Eu am orimit acum cativa ani 2 borcane de dovlecei patison murati.O minuantie au fost.
    Am mancat si compot de dovlecei.DAca nu mi s-ar fi spus ce e as fi jurat ca e compot de ananas.

  14. Elisa zice:

    Manole,
    sa te-auda Cel De Sus…Dar tu nu ai vazut ca eu strang recolta cu corfele?Alea din rachita cu toarta..ca niste cosuri…Doar fructele de pe jos le strag in galeti,insa ce iau cu mana, de pe plante, pun in cosuri..am stil soro…ce sa fac? 😉 😆

    Zinca,
    da,nu-i asa ca-s frumosi?Cred ca de aia i-am si luat 😛

    Lulutza,
    nu am pus moderare dar te-a pus la spam…nuj de ce ca doar prima data pune pe cineva la spam,apoi daca-i dau eu aprobare,dupa aia,trece direct.Pune te rog reteta aici si aminteste-mi ce reteta mi-ai mai dat(cineva in afara de Gina,mi-a dat o reteta de…ceva ) s-o caut sa o salvez..Daca e de post maine o fac,dar banuiesc ca-i cu branzeturi si oua..nu?

  15. Elisa zice:

    Floris,
    nu vrei tu niste compoturi de pere,mere,visine,caise..ca mai am o gramada…numai de dovlecel n-o sa mai fac.Nu avem voie dulce…doar dulcele din legume si fructe crude…Stii ce dulce imi iese mancarea de dovlecel? Astept o reteta de mancare cu dovlecel…crud..salata,ceva… 🙂

  16. Victoria zice:

    Buna seara Elisa.
    Eu nu am avut timp sa pun dovleceii inca.Ii voi pune in acest weekend intre randurile de vie.Asta pentru ca maine avem infatisarea la tribunal,iar poimaine punem aracii la vie si varuim pomii.
    Si noi mancam multi dovlecei.Vecina mea mi-a dat cateva seminte din cei la metru.Abia astept sa ii pun in gradina.Astia ii poti pune si langa tulpina unui pom si se agata de el

    Astazi am pus trei cuiburi cu dalii regale grena.Asta pentru ca anul trecut s-a triplat numarul bulbilor de la ele.I-am dat si vecinei mele din fiecare.Mai am vreo 4 feluri pe care vreau sa le pun maine dupa amiaza,dupa ce imi vine sotul de la tribunal.
    Aseara mi-a dat vecina mea cateva radacini de leustean,pentru ca din semintele mele(3 plicuri) nu a iesit inca nimic.La fel am patit si anul trecut.
    Intre timp,am mai pus in gradina zilele astea niste ridichi,de vreo 3 feluri,seminte de ceapa,usturoi si inca o parcela cu morcovi.In seara asta am fost la vecina mea cu alte seminte de rosii,varza,telina,varza de Bruxelles,praz si ardei gras sa le punem in rasadnita ei ca la mine nu mai am loc.
    Hai ca te-am ametit.Te imbratisez si iti doresc o seara minunata.

  17. Elisa zice:

    Victoria,draga mea,tot ce este important acum,am simtit asta si imi dau seama ca e asa…este ca maine sa aveti o zi buna sa aveti castig de cauza sau cum se numeste,ca nu stiu ce-i aia tribunal…nici macar teoretic…sunt afoana rau in acest domeniu.Mult,mult noroc si de judecator drept si omenos sa aveti parte!
    Draga mea,dovlecelul se seamana si-n luna mai asa ca eu am exagerat si sper sa nu mai vina bruma dupa ce o sa rasara,sau daca se strica voi repeta,ca mai am seminte.Da,am gasit si eu un plic din aceia lungi si am pus un cuib langa marul de vara.Iti doresc o stare buna atat inainte cat si dupa infatisare.Te imbratisez si Doamne-ajuta! 🙂

  18. floris zice:

    Compot de pere vreau.Ca tare imi place.
    NU stiu sa se foloseasca dovlecei cruzi.Cel putin nu am auzit.
    Ziceam de compotul de dovlecei doar pentru a arata in cate moduri se pot folosi dovleceii.
    Bunica mea facea si supa.Era tare buna vara.

  19. Elisa zice:

    Si cum facem?Vii tu la mine sau io la tine? 😉 Te cred…eu pun in ciorbele mele si cate un sau jumatate de dovlecel si o jumatate de gulie ,pe langa zarzavaturi,ceapa ardei si rosii(din conserva)si-mi place gustul ciorbei asa…,apoi la sfarsit o capatana de usturoi tocat aruncat si marar verde..O dreg cu zeama de la ardei iuti din muraturi si poti sa mori mancand,de placere…bineinteles 🙂

  20. Manole zice:

    Soro, stiu deja cum e cu stilul tau! Si parca te si vad, inconjurata de corfele tale! D-alea avea si bunica, strangeam la vie…ehehe, nah, ca ma ia cu amintirea, deci revenind la tine, ai de munca…si acum si cand s-or da la tine cu toatele! 😆 😆

  21. floris zice:

    Ne intalnim la mijloc.
    Supa lui maica e mai simpla.
    Dovlecelul razalit pe razatoarea mare pus in apa care fierbe,sare piper .Un rantas rapid,dar cu faina foarte putin carcalita ,stins cu laptele prins nesmantanit pus peste dovlecelul care fierbe extrem de repede.La sfarsit marar si cimbru proaspat cules din gradina.
    Era foarte buna si calda si rece.Dulce acrisoara…
    Deja imi ploua in gura.

  22. Elisa zice:

    Ma,voi v-ati vorbit de „editarati” frazele hahahahah..in acelasi moment? 😛

  23. floris zice:

    NUUUUUUUUUUUUUU.Am vazut si eu .
    Am venit impreuna in vizita.
    Daca tot am venit,pot merge la camara sa imi iau compotul.
    Numa un borcan…adica …borcanul ti-l las ca o sa gasesc eu o cana sa imi pun compotul.
    🙂

  24. Elisa zice:

    😛 hihihihi mai intrebi?Drumul spre camara e pazit(ca are fotoliu langa usa de la camara),dar faci tu cumva sa treci..hahaha

  25. floris zice:

    Saru’mana ca bun a fost.
    Ai crezut ca ma opreste pe mine un fotoliu?hihihihi ;))

  26. Elisa zice:

    Da,vazui ca l-ai adormit 😛 Are si fotoliu secretele lui… 😛

  27. Elisa zice:

    Multumesc de companie Floris 🙂 Noapte buna si pace-n suflet! Te imbratisez.

  28. codeus zice:

    Mai fetelor eu cand eram copil tot la bloc stateam acolo unde stateam inainte ca din 2000 m-am mutat in jibou da inainte stateam la suncuius in bihor.aaa si sa revenim la gradina noastra aveam langa bloc o maica gradina si fiind mica la noi se facea agricultura intensiva atat de intensiva incat cand treceai de pe trotuar (ca aveam un trotuar pe mijlocul gradinii)trebuia sa casti bine ochii unde puneai pasul.ase si va spun de data asta numai o faza spre exemplu noi straturile de ceapa(eu cu mama)le faceam in felul urmator puneam ceapa foarte deasa nu la distantza normala pt a creste si mama toata primavara o rarea si avea ceapa verde,buun deci o puneam in asa fel incat daca scoteai o ceapa verde ramanea distantza intre celelalte exact cat trebuia sa creasca pt iarna.mai departe din loc in loc pe straturile de ceapa raream un spatiu cam cat faci un cuib si puneam rosii(rasad) ca pe cand se „stingea”ceapa rosiile erau dezvoltate pe pari ramaneau ele pana toamna asa ca nu era pustiu pamantul dupa ce scoteam ceapa in august..a si sa nu uit pe cararile dintre straturi intotdeauna puneam rasad de varza.mai vreti intrebati-ma.si Elisa nu prea stiu de mancarurile de dovlecei pt ca eu nu prea sunt ahtiat dupa ei da cine stie gusturile sa schimba.Apropo de compoturi da de dulceatza de dovleac furajer ati mai auzit pana acum sau de miere facuta din flori de dovleac furajer..Acrituri de dovleac am mancat in atatea feluri ca le-am uitat nr.chiar si acritura de lebenitza verde nu coapta adica pusa inainte de a se rosi miezul..va las

  29. Victoria zice:

    Buna dimineata Elisa.Multumesc.Sa te auda Dumnezeu.Chiar avem nevoie de noroc,dar mai ales de un judecator drept,asa cum spui si tu,care sa vada care este adevarul.Atat ne dorim.
    Ma doare stomacul incontinuu;cred ca de stres si emotie.Acum a plecat si sotul meu.
    Te imbratisez si iti doresc o zi minunata.Si tie si lui Cymbi

  30. floris zice:

    Buna dimineata,Elisa.
    Mi-a ramas gandul la compoturile tale.
    O zi spornica sa ai.

  31. Elisa zice:

    Codeus,bre…dar nu crezi c-ai descoperit tu roata,hmm??Eu nu-s gradinareasa de ieri de azi..asa ca tot ce spui tu am facut dintotdeauna,ca si eu am o gradina mica,iar cei care o au mare…balariile o manca 🙂 Asa ca sa-ti spun si eu..ceapa de tinut pe iarna din arpagic o pun asa de des cat trebuie iar printre randurile de ceapa se fac f bine morcovii,asa ceapa cuplata cu morcovul fac casa buna.De mancat din vreme punem ceapa aia crescuta in pod…na,ca primavara ceapa creste si in pod hahahaha.Ase…,mai departe…pana pun rosiile in pamant am semanat salata si varza chinezeasca=tot un fel de salata…si pe cand voi pune rosiile voi muta salata pe alt strat sa se faca in capatana.
    Da,am seminte si din dovleac furajer si de pepene verde,voi pune cate-un cuib din fiecare…dar unde sa le pun sa nu ma intrebi,ca nu stiu inca…si de dovleac portocaliu de placinta am de 3 feluri seminte…M-am gandit acum,tre sa-mi gac gradinile suspendate ca Semiramida…asa o sa fac 😆
    No…multamim de vizita si mai spune-ne ca eu am replica la mine intotdeuna…si sper ca-ti place asa…cu replica la purtator 😉
    A,da sa-ti mai spun ca printre randurile de usturoi aveam semanat mac si dupa ce scoteam usturoiul,ramanea sa se coaca macul si dupa ce culegeam macul in iulie-august semanam salata de toamna??adica 3 culturi pe o parceluta? He he…stie maica Elisa,stie dar inca mai vrea sa invete…Pa pa!

  32. Elisa zice:

    Victoria,m-am gandit la voi si ma rog Lui D-zeu sa aud vesti bune.Te imbratisez si ai grija…distonocalmul mai tempereaza emotiile.
    Eu azi am inceput sa tai via,dar acum e prea cald si in soare nu mi-e asa de bine…am tensiunea mica 10 de vreo cateva zile..zice al meu ca de oboseala acumulata de o luna incoace.Voi continua diseara.Sotul meu stropeste azi piersicii,ca sunt in faza de BUTON ROZ asa ca e momentul.O sa fac post cu astea..cu pomii.In rest toate merg bine,rasadurile le-am terminat sunt toate in balcon la soare,le-am si sapat=racait fiecare ghiveci in parte,cam 2 ore mi-a luat.Ieri am schimbat pamantul la muscate,care au dat verde si care n-au facut radacini…la gunoi,la compost adica.Am sadit si petuniile direct in ghivecele facute din peturi si astept sa se prinda si sa le scot afara in ferestre,la soare si lumina se dezvolta mai repede.Si inca ceva…am pus alaltaieri varza in grdina..12 fire,restul sta inca in ghivece,daca se strica in gradina(desi varza rezista la frig) atunci sa o inlocuiesc.
    Cymbi isi ia ramas bun de la mine..cate-o floare incepe sa se ingalbeneasca si apoi ofileasca…era timpul…Iti doresc o zi minunata si sa te bucuri azi de vesti bune.Pa!

  33. Elisa zice:

    Floris,
    asta este…cine are nu-i trebuieste si cine n-are le doreste…asa a fost de cand lumea…Daca nu ar fi in sticla chiar ca ti-as trimite pe posta…Te pup si sa ai o zi frumoasa si spor in tot ce faci 🙂

  34. floris zice:

    Mi-am facut de dimineata un compot.Mi-am cumparat 2 pere.
    Simteam nevoia de dulce.Diabetul meu o ia razna in perioada postului.
    Multumesc oricum pentru gandul tau.AM facut si eu in toamna dar s-a terminat.
    Si tie spor ca ai treba nu gluma.

  35. Elisa zice:

    Da Floris,am treaba dar daca nu o las sa astepte…ma termina ea pe mine si nu io pe ea…asa ca m-am hotarat sa ma duc deseara in parc 🙂
    Tu ai diabet?Doamneee…mai este lume sanatoasa in tara asta? Ai grija de tine si sora mea are caderi de glicemie ca trebuie sa ia ceva dulce imediat…off…stiu ca-i rau,de la al meu…care se uita cu jind la dulciuri…si daca au ramas atatea neconsumate este si fiindca singura nu-mi iau numai mie…si …
    Multumesc draga mea si tie o zi faina 🙂

  36. codeus zice:

    pai noi salata o puneam doar pe marginea straturilor de ceapa de morcovi un start era cu patrunjel si alte frunzoase adica leustean.marar era cam peste tot in gradina ala nu trebuia sa-l samanam ca iesea el prea mult cateodata.pai poti sa faci pe garduri treaba cu gradina suspendata doar ca atunci tre sa ai tot timpul grija cu apa sa nu le lipseasca.am vazut la cineva capsuni pusi pe suportul de la vie in peturi.nu am inventat eu roata nici macar gradina da no am zis ce am zis sa stii ca nu numai ca ma pasioneaza gradina ci si am practicat-o si sper sa o mai practic cat de curand

  37. Elisa zice:

    Codeus,
    doar nu te fi suparat ca am glumit si eu,na…am inteles tot ce ai spus,iar despre salata pot sa-ti spun ca asa ca mine nu are nimeni pe aici si tot asa pun altii pe marginile straturilor de ceapa.Pot sa-ti spun din experienta mea ca nu se facea nici salata calumea si nici ceapa din imediata apropiere.Eu rasadesc salata si se face capatana,dar stii ce ma deranjeaza la tine???Ca nu ai timp sa te uiti pe blogul meu de anul trecut sa fi vazut inainte de a-mi zice..cum am lucrat eu gradina si daca gasesti ca ceva ar putea fi mai bine,abia atunci…intelegi ce zic,draga Codeus?Poate vrei sa-ti dau un link cu salata capatana,cu mararul iesit de capul lui prin toata gradina si mai ales prin pastarnaci,de cimbrul care iese peste tot fara sa-l seman…ma rog,astea toate sunt pe PRIMUL MEU BLOG CU GRADINA…pe care-l gasesti in blogroll la mine.Toate bune si da-i bataie cu gradinaritul ca vie…a venit vara 😆

  38. papaleon zice:

    cum se mureaza dovleceii patison ?
    in otzet sau in saramura ? ca si castravetzii ?! …

  39. Elisa zice:

    papaleon,
    Am semanat pentru prima data asa ceva,mi-a rasarit cu greu un fir si acela nu a facut inca fruct,doar flori masculine…Am citit ca se mureaza ca si castravetii sau se gatesc umpluti ca si ardeii…si ca si cei lungi.Astept sa vad daca prinde ceva pana la toamna,macar unul sa-l vad in natura cum arata,nu doar in poze…Insa cei zuchinni,galbeni,sunt splendizi,acolo la tufa…acum am alta serie de cativa…si-i fac cruzi,salata Jamie Oliver…foarte buna.Cauta la categoria Mancaruri si vei gasi reteta…

  40. Maria Sorina zice:

    Foarte interesant si instructiv,dar as vrea sa stiu daca si din ce seminte se poate face,dupa uscare LUFA.

  41. Elisa zice:

    Maria Sorina,
    iarta-ma ,dar nu inteleg intrebarea/intrebarile.Poti sa fii mai explicita?Te rog…. 🙂

  42. Pingback: Blog Okidochi.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s