Lamaiul

s6305854-mica1

Foarte multa lume este interesata de lamai atat ca fruct cat si ca pom(nu mai ziceti copaci,diferenta intre copac si pom este ca pomul face rod,poame,fructe comestibile,iar copacul(ex salcamul)face doar flori si seminte,neinvelite in pulpa de fruct..De aici cantecul …Un copaaac cu floooori…  (scuze,asta ar trebui sa-mi cenzureze nenea google).

UPDATE 29 DECEMBRIE 2009: posibil ca nu mai avem paduchi testosi,posibil ca sa-l fi scapat.In timpul verii,cat a stat afara l-am stropit si cu insecticid.M-as bucura sa fie scapat de bidiganiile alea scarboase cu crusta .

Insa i-au cazut fructele cele cat o aluna de mari.Mai are fructe cam 4 generatii insa din acelea cat o aluna are doar una sau doua.Apoi are doua cat nucile acelea mari si 5 coapte ,galbene si care incep sa fie moi la pipait.O sa le iau pe rand si le mancam asa ca pe portocale,ca nu-s asa de acre.

Update 7 februarie: ieri am inceput tratamentul cu emulsie de sapun in apa si l-am …imbaiat ,prin stropire,in apa cu sapun.Voi repeta 3 zile la rand,pauza o saptamana si iar 3 zile la rand.Controlul de azi mi-a aratat ca cei care au deja carapace nu s-au suparat,erau bine merci,asa ca i-am luat cu mana si pareau vii,nu uscati.Banuiesc ca sunt din cei mici, in faza de dinaintea carapacei si aceia vor disparea…de aceea trebuie repetata operatiunea atat de des(ca cei maturi se inmultesc incontinu).Sa vedem daca reusesc,daca nu…voi apela la insecticid.

Fiindca m-am interesat si eu despre cresterea lamaiului,am citit, pe doctorul plantelor ,niste raspunsuri,pe care le cam stiam,dar si fiindca tot timpul vad pe dosul paginii,acolo la motor de cautare,una alta desre lamai mi-am zis sa spun ce stiu.

Problema mare si grea a lamaiului sunt frunzele lipicioase,care inseamna ca are paraziti.Acestia se numesc paduchi testosi,sunt ca broastele testoase in miniatura,adica au carapace maronie la maturitate si alburie la inceput,iar sub carapace se afla probabil animalul-insecta  ( si de acolo se secreta un lichid de consistenta mierii de albine,incolor si tare lipicios,care cred eu ca reprezinta si germenii pentru generatia urmatoare,caci din acel lipici apare puietul.

Eu am incercat sa-l curat prin stergerea frunzelor si ramurilor cu spirt medicinal indoit cu apa,dar si cu emulsie de apa+sapun,dar nu prin stropire ci stergere.Nu am repetat asa cum trebuia procedeul si cum ei se formeaza si in puncte unde nu ajungi cu stersul au recidivat de fiecare data.Acum,am intrat pe un forum cu plante exotice si am aflat ca trebuieste stropit cu Decis trei zile la rand,pauza cateva zile si apoi iar 3 zile, consecutiv.Nu l-am tratat fiindca astept musafiri si nu vreau sa-mi puta in casa a Decis,dar o sa il tratez inainte de a-l scoate afara.

s6305864-mica Lamaiul are nevoie de apa tot timpul,insa daca il tinem iarna la 10 grade si lumina,atunci zice ca se odihneste si nu ii trebuie asa multa apa. La inceputul lui februarie el infloreste din abundenta,dar la mine a inflorit si dupa ce l-am adus in casa,in noiembrie,insa fructele rezultate au cam cazut.Are nevoie de lumina,cel mai mult insa ii place afara,la semiumbra.Ingrasamantul pe care i-l dau eu,doar vara cand este afara, este apa de gainat,pe care o preparam in butoi si o pastram in bidoane dupa ce s-a macerat si sedimentat.Dar si balegar de grajd,uscat si sfaramat,amestecat cu pamant de musuroi de cartita.Fiind pom fructifer si fiindca noi consumam fructele lui nu ii dau ingrasamant chimic.Sa vedem ce zic specialistii.

Lumea satului zice:

Lămâiul, portocalul, mandarinul sunt plante citrice care provin din Extremul Orient, unde ating 6 m înălţime. În sud-estul Europei el se cultivă în zone cu climat călduros, fără variaţii mari de temperatură de la zi la noapte sau de umiditate.
La noi în ţară, lămâiul este doar o plantă de apartament, crescând până la 1,5 m. El se conduce ca tufă (arbust) şi se cultivă în vase cu amestec de pământ.

Date generale

Lăstarii lămâiului au într-un an 2-3 valuri de creştere. Frunzele trăiesc 2-3 ani şi se reînnoiesc treptat; dacă cad masiv este semn că modul de cultivare şi îngrijire este greşit.

Dacă din anumite cauze frunzele cad, planta formează alţi lăstari cu frunze, dar în anul următor lămâiul nu va rodi. Lămâiul este totodată o plantă remontantă; pe acelaşi lămâi poţi găsi flori şi fructe în diferite stadii de dezvoltare, inclusiv fructe coapte.

Pentru creşterea şi hrănirea normală a fructelor planta trebuie să aibă minimum 10 frunze sănătoase pentru fiecare fruct, iar alte frunze sunt necesare pentru hrana tulpinii şi a rădăcinilor.

În perioada înfloritului, dacă lămâiul nu este scos afară se deschid ferestrele pentru a intra albinele să facă polenizarea.

Florile apar pe ramurile anuale, foarte rar pe lăstari şi câte una sau mai multe la subsuoara frunzelor tot timpul anului, dar perioada principală de înflorit este primăvara, odată cu primul val de creştere a lăstarilor.

Începutul rodirii

Lămâii altoiţi încep să rodească la vârsta de 3-5 ani, iar cei proveniţi din sămânţă la 8-10 ani. De la căderea petalelor până la coacerea fructelor, în condiţii de apartament este nevoie de 180-220 zile.

După prima legare, fructele cresc foarte repede, apoi creşterea încetineşte treptat, iar în faza de pârgă creşterea încetează.

În primul an de rod pe un lămâi se lasă 2-3 fructe; în anul II, 5-8 fructe; în anul III, 10-15 fructe; în anul IV, 20-25 fructe.

Când facem răritul fructelor ţinem cont că pentru creşterea şi dezvoltarea unui fruct sunt necesare 10 frunze. Practic, pe o ramură lăsăm 2 fructe la distanţă de 15-20 cm între ele.

Căderea fiziologică a fructelor are loc în mai multe etape, fiind determinată de supraîncărcarea pomului. Căderea în masă a fructelor este de nedorit şi se poate evita prin afânarea permanentă a solului din vase, prin menţinerea umidităţii şi a fertilităţii la un nivel optim.

Cerinţe

Lămâiul are nevoie de multă căldură, fiind sensibil la temperaturi scăzute. Temperatura optimă pentru creşterea vegetativă este de 16-18°C. Lămâiul începe vegetaţia când temperatura aerului este de 10-12°C, iar a solului de 11-12°C. În perioada înfloritului temperatura trebuie să nu fie mai mare de 18°C, întrucât florile avortează.

Pentru creşterea şi coacerea fructelor temperatura optimă este de 19-22°C.

Cerinţele faţă de lumină variază cu fenofaza şi temperatura aerului din apartament.

La lumină insuficientă frunzele cad, dar la temperaturi de 4°C lămâiul suportă întunericul 3-4 luni. Pe această particularitate se bazează păstrarea lămâiului la întuneric peste iarnă în camere sau pivniţe unde temperatura nu trebuie să scadă sub 0°C.

Citty news zice:

Lamaiul – aliment si medicament

Lamaile sunt fructe citrice din familia hesperidelor (alaturi de portocal, mandarin, grapefruit etc.) cu o valoare alimentara si terapeutica de exceptie. Ele sunt bogate in vitamina C (30-100 mg la 100 g), care se pastreaza intr-o forma activa stabila, pe de o parte, datorita continutului ridicat in acid citric (3,7-7,0 %), care este factorul protector al vitaminei C, iar pe de alta parte, absentei enzimei ascorbicoxidaza, care inactiveaza acidul ascorbic (vitamina C), transformandu-l in acid dehidroascorbic.

In coaja lamailor, continutul de acid ascorbic este mai ridicat decat in suc (163 mg la 100 g), iar in varful lastarilor ajunge pana la 800 mg la 100 g. In afara de vitamina C, lamaile mai contin cantitati mici de provitamina A, vitamine din grupa B (B1, B2, acid pantotenic, vitamina PP, vitamina E s.a.

De la lamai se foloseste uneori si coaja (bine spalata in prealabil cu apa calda, pentru a indeparta eventualele urme de insectofungicide). Lamaile dau suc mai mult (se storc mai bine) daca se tin in apa calda timp de 5 minute. Obisnuit, sucul reprezinta circa 30 % din greutatea lamailor.

Invelite in servetele, lamaile pot fi pastrate in frigider timp de mai multe saptamani. Ele se mai pot pastra in borcane, taiate in felii subtiri, intre care se pun un strat dublu de zahar. Borcanele se inchid ermetic si se tin la rece.

In dioterapie, lamaile se folosesc pentru numeroasele lor efecte asupra bunei functionari a organismului uman: sunt puternic alcalinizate, diuretice, depurative, antianemice, hemostatice, hipotensoare, uricolitice, antigutoase, antisclerogene, febrifuge, antireumatismale, vermifuge si antiveninoase. Totodata, sucul de lamaie fluidifiaza sangele, activeaza globulele albe in apararea organismului, previne obezitatea, are actiune tonica asupra inimii, vaselor si nervilor, stimuleaza secretiile gastrohepatice si pancreatice.

In scopuri medicinale se folosesc:

Sucul de lamaie, amestecat cu miere si apa, se foloseste ca gargara in amigdalita cronica, afte, stomatita, anghine etc. De asemenea, are utilizari si in alte afectiuni, ca: guturai si sinuzite (cateva picaturi in nari, de mai multe ori pe zi); hemoragii nazale (tampon de vata imbibat cu suc de lamaie); otite (suc de lamaie in urechi); migrene (comprese cu suc de lamaie pe frunte, sau felii de lamaie aplicate pe frunte); rani si plagi infectate (spalare cu suc de lamaie pur sau usor diluat in apa); degeraturi (frectii); intepaturi de insecte (frecarea locurilor intepate cu felei de lamaie); negi  sau veruci vulgare (badijonare de doua ori pe zi cu coaja de la doua lamai macerate 8 zile in 200 ml otet); diabet zaharat (suc de lamaie cu zaharina, sub forma de limonada, cate 200 ml pe zi); obezitate (se incepe cu zeama unei lamai pe zi, crescand zilnic ca cate o lamaie, pana se ajunge, in ziua a 10-a, la 10 lamai consumate sub forma de limonada cu putina zaharina; apo se descreste in fiecare zi cu cate o lamaie, pana se ajunge din nou la o singura lamaie pe zi; se face, deci o cura de 20 de zile); litiaza urinara (cura cu sucul a 2-4 lamai pe zi). Alte boli in terapia carora se recomanda lamaile sunt: dischinezia biliara, litiaza biliara, insuficienta hepatica, hepatita epidemica, pancreatita, hiperaciditatea, ulcerul duodenal, aerofagia, dispepsiile, voma, ateroscleroza, fragilitatea capilara, varicele, flebita, hipertensiunea arteriala, hiperviscozitatea sanguina, hemofilia, starile febrile, infectiile pulmonare si gastrointestinale, guta, reumatismul, artritismul, dizenteria, febra tifoida, icterul etc.

Cura cu suc de lamaie este, de asemenea indicata in: anemie, astenie, convalescenta, senescenta, astm, cefalee, bronsita, blenoragie, pecingini s.a. Apa de baut, provenita din surse incerte sub raportul calitatii, se poate dezinfecta in cateva ore, daca se toarna in ea suc de lamaie (1-2 lamai la litru de apa).

Decoctul de lamaie (fruct intreg) se foloseste ca vermifug.

Infuzia de lamaie este indicata contra aerofagiei si a obstruarii hepatice; se folosesc 3 lamai taiate seara, peste care se toarna apa clocotita; lichidul rezultat se bea dimineata urmatoare, pe nemancate.

Maceratul de lamaie, preparat dintr-o lamaie intreaga, zdrobita impreuna cu semintele ei si tinuta la macerat timp de doua ore, dupa ce se strecoara prin stoarcere si se indulceste cu miere, da rezultate bune ca vermifug; se bea seara, la culcare. Maceratul de lamaie cu musetel se recomanda contra obezitatii (in cura de slabire); se toarna seara o ceasca cu apa in clocot peste o lamaie taiata in rondele (cu coaja) si cu putin musetel; se lasa la macerat peste noapte; dimineata se strecoara, iar lichidul se bea pe nemancate.
Citronada (limonada) este indicata in stari febrile, voma, hemoragii, dischinezie biliara etc.; se prepara dintr-o lamaie taiata in felii (rondele cu coaja) sau sucul unei lamai, puse intr-un pahar cu apa. Limonada pregatita din acid citric (18 g), carbonat de magneziu (11 g) si apa(300 ml), aromatizata cu tinctura de lamaie, are efect purgativ.
Semintele de lamaie, pisate si amestecate cu miere, consumate dimineata, dau rezultate contra oxiurilor.

Acest articol a fost publicat în pomi, utile și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

24 de răspunsuri la Lamaiul

 1. Alex zice:

  Ce abundenta de informatii! Numai de drag sa cultive omul flori si tot felul de bunatati si frumuseti!

  Mi-am amintit de un sfat pe care mi l-a dat un batran agronom, cand a vazut ca la anumite flori aveam paduchi testosi. Mi-a zis sa pun la macerat niste frunze de tutun (sau macar niste tigari! ca sa nu le mai fumeze nimeni) apa se coloreaza in maro inchis si cu ea se sterg frunzele afectate. Cica are efect garantat. Am dat la trandafirii japonezi (hybiscus) cu decis si mi s-au uscat varfurile la lastari si au cazut bobocii de flori. O fi fost prea tare solutia?
  Ma duc sa-mi fac un suc de lamaie 🙂 ca mi s-a facut pofta!

 2. Elisa zice:

  Da Alex,am stiut si aplicat acest procedeu dar fara efect.O sa incerc cu zeama de ardei iuti…sa vad,unde gasesc acum ardei iuti,ca cei ce-i cumparam sunt doar …parati hahaha

 3. maryanne zice:

  la lamaiul meu i-au cazut toate frunzele,nu stiu ce are ,toata vara nu ia- mers bine ,dar acum e chel.dar verde.Poate ii dau frunze noi,ca nu as vrea sa-l pierd.Are 4 ani si e altoit.Nu stiu cu ce am gresit la el.Il tratez la fel ca pe cei din samburi,aia sunt superbi ,asta toata vara a bolit.Am tot citit ce ,am pus in practica dar nu vrea sa fie frumos,ca celelalte plante ale mele.PS.Impatiensii mei s-au acomodat cu noua locatie,deja infloresc unii din ei.

 4. claudia capraru zice:

  Am primit anul acesta de Craciun un mandarin cu fructe insa au inceput sa cada atat fructele cat si frunzele desi sta la lumina(la fereastra)si are si caldura.Ce sa fac ?Este normal?

 5. Elisa zice:

  Asa se intmpla la schimbarea climatului/locului/conditiilor cu care a fost obisnuit.Asa pierde si lamaiul meu fructele dupa ce-l aduc in casa toamna.Si,nu stiu daca este normal.Mie mi se pare ca nu-i normal mai ales daca nu are multe fructe pe el.Ar fi trebuit sa-l insoteasca un talon cu indicatii de intretinere.

 6. leizeriuc_ana zice:

  am un lamai si un mandarin , sunt foarte frumosi sunt chiar si infloriti dar pe funzele lor suntpicaturi de zahar tot timpul le sterg dar apare mereu va rog ajutatim va multumesc

 7. leizeriuc_ana zice:

  va multumesc din suflet

 8. Elisa zice:

  leizeriuc_ana,
  nu sunt picaturi de apa ci secretiile paduchilor testosi.Trebuie sa te uiti mai atenta pe ramurile din varfuri,pe dosul frunzelor si chiar pe fructe si vei vedea niste pete maronii care sunt carapacele acestor insecte daunatoare.Si al meu a avut,l-am tratat cu tot ce-am auzit dar acum in casa poti sa faciasa:
  1. iei un lighean cu apa cu clabuci de sapun de casa si cu o carpa inmuiata si stoarsa stergi frunzele pe fata si pe spate cat poti de bine luandu-le jos aceste insecte,aceste carapace,apoi continui cu ramurile,te uiti mai ales spre varfurile lor si iei usor si bine toate astea,speli repetat carpa la robinet,vii si o inmoi iar in sapun cu apa si tot asa.Eu mi-am pierdut o jumatate de zi facand asta,cu multa rabdare,anul trecut.
  2.Apoi l-am stropit cu emulsie de sapun de casa in apa,fiindca cu mana nu reusesti sa iei tot.Faci trei stropiriin 3 zile,lasi o saptamana si repeti 3 stropiri in 3 zile si inca o data.Deci, in 3 saptamani stropesti 3 zile la rand,ai inteles?
  3..Daca nici dupa asta nu dispar vei stropi cu insecticide chimice de la magazinele de protectia plantelor
  E ceva de lucru dar merita 🙂
  Al meu vad ca nu mai are anul acesta.Vara sa-l tii afara in curent,lor nu le place in curent-paduchilor adica.

 9. Bungardean Ana zice:

  Si eu am un lamai primit anul trecut de 8 Martie, cu fructe pe el. Acum am productia a doua de fructe , 5 lamai.Inca de cand l-am primit pe o parte nu avea frunze erau crengute mai golase, iar frunzele nu sunt de un verde inchis cum am tot citit, parca sunt putin ruginite. l-am intors pe toate fetele , nu are cred, nici un fel de deunatori, acum iar este in floare dar este la fel de golas si frunzele noi crescute sunt la fel de cernute parca cu faina.Este clar ca ceva nu-i place, dar nu-mi dau seama ce. Ajutati-ma cu un sfat va rog, nu as vrea sa-l pierd. Va multumesc.

 10. Elisa zice:

  Bungardean Ana,
  asta cu faina pe frunze la lamai inca nu am auzit-o,am cautat si pe net dar nu apare nimic,deci nu stiu.Mai bine fa-i o poza sau mai multe,de aproape si clare si trimite-mi la elisavasu@gmail.com
  Despre frunze pot sa-ti spun ca si al meu are cam putinew.I-au crescut ramuri si frunze noi cand l-am scos afara in curte anul trecut.Acum este pe balcon,a infruntat frigurile care-au fost,este inflorit si are vreo 4 lamai destul de mari,pe cele coapte i le-am luat.
  Nu pot sa-ti descriu ce gust au lamaile din pomul meu,le mancam asa felii,se desprinde miezul de coaja foarte usor si gustul…ahhh..este minunat.Da.Astept pozele tale sa vedem ce are lamaiul tau sa nu-l pierzi.Pa,pa!

 11. Bungardean Ana zice:

  Cred ca nu m-am exprimat corect, propriu zis nu este faina, dar la pipait frunza este aspra ca faina uscata.Oricum multumesc am sa fac poze si o sa le trimit la adresa indicata, intai sa cer ajutorul cuiva ca nu sunt asa de priceputa in ale calculatorului.O zi buna.

 12. Elisa zice:

  Bungardean Ana,
  daca la voi e mai cald poti sa-l scoti deja afara si sa-l stropesti cu apa,sa-i faci dus,tii furtunul de capat cu un deget si faci stropitoare din el si ii faci baie lamaiului.Eu asa fac cand il scot in curte.Apoi daca ai lupa uita-te cu lupe pe frunze,pe dos si pe ramurile tinere,pe varfuri si vezi daca are insecte.Apoi,daca are ia un insecticid si stropeste-l.Apoi,mai vorbim 🙂

 13. Bungardean Ana zice:

  Pe un alt blog?,ma exprim bine?, la muscate cred, tocmai am scris ca am doar un balcon la bloc dar le merge tare bine florilor mele, au lumina buna si caldura suficienta, doar balconul este prelungirea dormitorului cum ii la moda acum, una-ntruna ca la Băla hahaha. Este un banc: cica la Băla s-a facut primul bar nonstop si lumea de pe acolo spunea ca-i deschis unantruna. Umor negru, doar sunt ardeleanca chiar din Morosvasarhely (Tg.Mures). Multumesc pentru sfaturi.

 14. Elisa zice:

  Nu,n-ai scris bine,la o alta postare pe acest blog ai scris,la tratamentul florilor di casa.Am inteles,dar ce face lamaiul??nu sta deloc vara afara? Saracutul de el!!! :(Deci,cum sa-i faci dus in balconul care-i unantruna cu dormitorul?Poate iti intra in vana si il dusuiesti acolo,doar vezi sa nu-l confunzi …sa-l stropesti cu apa potrivita,la temperatura camerei.

 15. Bungardean Ana zice:

  Afara-i frig si ploua asa ca am suficient timp sa trec prin toate postarile tale, de-aia nu mai stiam pe unde am fost. Din pacate nu am unde sa-l scot afara. Acum este inflorit si am si lamai mature pe el, pot sa-l dusulesc? Il bag in cada si il stropesc cu pompa pentru ca apa sa fie la temperatura camerei.

 16. Elisa zice:

  Sigur ca poti insa sa tii dusul sus de tot sau lateral la distanta ca sa nu strici cu jetul florile,intelegi?Doar cand ploua afara si este inflorit cum e? e bine.

 17. Bungardean Ana zice:

  Iarta-ma ca te tot sâcâi mai am o scurta intrebare.Lamâiul se poate tunde adică, se pot scurta ramurile care cresc inalte si subţirele ca abia stau lămâile pe ele şi când. Mulţumesc.

 18. Elisa zice:

  Da,este chiar indicat,insa este o tehnica speciala la tuns deci ar trebui sa o faca prima data cineva care stie si de la care sa inveti ,uitandu-te,altfel poti taia rodul.Si al meu are doua ramuri lungi pline de rod si d’aia nu pot sa le scurtez,nu le prind deloc fara flori sau fara fructe si uite asa…atarna.

 19. Bungardean Ana zice:

  La fel si cu al meu. Multumesc mult, noapte buna. O sa mai trec prin gradina ta.

 20. Elisa zice:

  Noapte buna 🙂

 21. doru zice:

  buna
  am si eu o intrebare
  -am un lamii de 6 ani dar nu infloreste care ar fi cauza

 22. Elisa zice:

  Doru,
  daca mi-ai fi spus mai multe despre ce i-ai facut in astia 6 ani atunci as fi fost mai „precisa” 🙂
  1.i-ai pus pamant de care-i place lui?
  2.i-ai dat ingrasamant de vreun fel?
  3. este in ghiveci mare sau mic?
  4.este la lumina sau la semi…
  5. vara sta afara sau nu?
  6.i-ai udat/stropit frunzele cu papa vreodata?
  ……..
  deci ,as mai avea intrebari dar te las sa-mi raspunzi deocamdata,punctual,la astea si apoi….deliberam,da?

 23. valeria zice:

  Am un lamai de 5 ani ,nu a inflorit niciodata si as vrea sa stiu de ce sau daca infloreste daca nu este altoit.Este mare si verde ,dar atat…O rugaminte as avea daca cunoaste cineva metoda de altoire si isi doreste sa mi-o impartaseasca as fi recunoscatoare.Multumesc anticipat!

 24. Elisa zice:

  Valeria,
  stiu ca dupa 3 ani pomii altoiti infloresc ,iar dupa 7 ani cei nealtoiti.
  Tocmai am demolat acest …mit fiindca eu am un mandarin de mai multi ani,e pom maricel si nu a inflorit niciodata fiind nealtoit,iar anul acesta mi-a facut o floare altul de doar doi ani,mic de 15 cm inaltime si a avut floare.Sa vad daca s-a polenizat poate-mi face si fruct.
  Deci,altoitul nu-i lucru greu insa trebuie sa ai mana,cum se zice,ca sa se prinda.Pe mine m-a invatat tata insa nu am mana de altoit,am incercat o singura data 🙂 Tu poti reveni sa vezi daca iti va raspunde cineva care stie exact etapele,ar fi bine sa gasesti instructiuni si cu poze 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s