Lamaia

lamaileLamaile au un rol foarte important in aroma multor preparate alimentare. Chiar daca nu ati manca o tarta de lamaie ca fel principal de mancare, cu siguranta ati mancat peste cu lamaie, v-ati baut ceaiul cu o felie de lamaie, sau ati adaugat in aluatul de prajitura coaja rasa de lamaie. Pe langa faptul ca sunt foarte aromate, fructele lamaiului sunt pline de vitamina C. Lipsa vitaminei C din corp duce la imbolnavirea cu scorbut, o mare problema in America, pe timpul goanei dupa aur; atunci s-au inregistrat foarte multe cazuri iar lamaile proaspete se gaseau atat de rar, incat minerii dadeau chiar si 1$ pe o lamaie (cam 17$ in zilele noastre). De abia in 1932, cand a fost descoperita vitamina C, oamenii de stiinta si-au dat seama ca acest element, si nu lamaia in sine, protejeaza organismul impotriva scorbutului.

In afara faptului ca ofera o cantitate substantiala de vitamina C, principalul beneficiu al lamailor este legat de mancaruri. Sucul proaspat sau coaja rasa de lamaie adaugat in prepararea retetelor poate reduce sau chiar inlocui cantitatea de sare necesara pentru a da gust orezului, cartofilor, salatelor sau legumelor fierte.

tarta de lamaie

lamaile

ceai cu lamaie

Lamaile sunt probabil originare din subcontinentul indian, si s-au gasit reprezentari ale acestora in mozaicuri romane datand din secolele 2 si 3. Este foarte posibil ca lamaile sa fi fost aduse in Europa in timpul cruciadelor, iar Columbus sa fi luat cu el in Lumea Noua seminte de lamai si de lime, in una idn calatorii. Se stie ca arbori citrici, printre care si lamaii, au fost plantati in zona cunoscuta acum ca Florida in secolul al 16-lea.

Specii de lamai
Exista doua genuri principale de lamai – acide si dulci. Tipurile acide sunt cele intalnite pe piata; cele dulci, cum sunt lamaile Meyer, sunt cultivate de gradinari ca fructe ornamentale, desi de un timp si acestea se gasesc pe piata, primavara, in magazinele specializate. Lamaile acide se impart in doua varietati importante: Eureka si Lisabona – cele doua difera oarecum in dimensiune, forma si grosimea coajei, dar sunt in general la fel.

lamaile eureka Lamaile Eureka – sunt probabil cele mai raspandite in intreaga lume. Au gatul scurt la partea dinspre codita, au putine seminte, coaja este destul de subtire si contin mult suc.
lamai lisabona Lamaile Lisabona – sunt mult mai tuguiate, nu au seminte aproape deloc, iar coaja este mai groasa. Ca si Eureka, contin intre 26%-31% suc.
lamai meyer Lamaile Meyer – sunt si ele foarte raspandite, dar nu sunt in realitate 100% lamai, ci o incrucisare dintre portocala si lamai. Pentru ca sunt mai putin acide si mai dulci decat celelalte, aceasta varietate este cea mai cultivata ca arbust de interior.

Cumpararea lamailor
La cumparare, fructele trebuie sa fie ferme, lucioase, si destul de frumoase incat sa va poata decora bucataria. Culoarea trebuie sa fie stralucitoare, galbena, nu spre verde. Daca partea exterioara (coaja) este mata, mazarata, este foarte posibil ca lamaia sa aiba coaja foarte groasa, si

evident, putina pulpa si suc – lamaile mari au cu suguranta coaja groasa. Cele mai zemoase sunt fructele grele, cu coaja fina. Evitati sa cumparati lamai tari, grunjoase sau foarte fine.

Pastrarea lamailor
Daca folositi lamaile la scurt timp dupa cumparare, le puteti lasa intr-un cos, la temperatura camerei; se pastreaza chiar si doua saptamani fara sa stea in frigider. Lamaile puse intr-o punga de plastic, la frigider, tin sase saptamani.
Prepararea lamailor
Pentru a scoate tot ce este mai bun dintr-o lamaie, fructul trebuie sa fie la temperatura camerei sau chiar mai cald (il puteti pune in apa calda, dupa care rulati-l intre palme pana devine mai moale).

In magazine se gasesc o gramada de aparate de stors fructe, dar cel mai simplu este sa o faceti cu mana. Daca nu aveti nevoie de tot sucul unei lamai, puteti intepa fructul cu o scobitoare, stoarceti cat va trebuie si apoi „sigilati” lamaia, infigand scobitoarea la loc.

De asemenea, exista multe retete care includ coaja rasa de lamaie. Inainte nu uitati ca trebuie sa spalati lamaia.

O lamaie mare contine cam 3-4 linguri de suc si 2-3 lingurite de coaja rasa.

(Gradina mea .ro)

Informatii nutritive – 1 lamaie (medie)
Calorii 22
Grasimi in total (g) 0.3
Fibre (g) 5.1
Proteine (g) 1
Carbohidrati (g) 12
Colesterol (mg) 0
Sodiu (mg) 3
Vitamina C (mg) 8
Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Mancaruri, utile și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Lamaia

  1. Laura zice:

    Mi-a lasat gura apa 🙂

    Cum e tarta de lamaie ca fel principal? E sarata? E cu carne? Cum e, ca-mi imaginez vrute si nevrute 🙂

  2. Laura zice:

    Lasa, am recitit si m-am lamurit. Dar oricum, oare cum ar fi daca ar exista) 🙂

  3. g1b2i3 zice:

    Draga Elisa,am patit la fel ca si Laura,mi-a lasat gura apa.Asa patesc de cate ori vad lamai sau alte acrituri. 🙂
    Tarta cu lamaie n-am mancat,dar prajitura sau tort cu crema de lamaie,da,chiar si eu am facut. 😉
    Scriu si tot am apa in gura.Mi-am amintit o chestie legata de lamaie.Cica daca vrei sa-i faci o gluma (proasta) unui muzicant la trompeta sau alt instrument de suflat,mananca o lamaie in fata lui cand canta.L-ai aranjat.
    Ce minti diabolice au unii de le trece asa ceva prin cap.

  4. starsgates zice:

    Oare cat ,,traieste,, un lamai?
    Are maica-mea unul de pe vremea lui Ceauşescu?

  5. Elisa zice:

    Dragele mele,pai voi credeti ca de aia am postat lamaia…sa va ploua-n gura??Nu,ci ca sa consumati lamai acum,ca sa nu va mai imbolnaviti,pe cuvantul meu daca nu!
    Star,am cautat informatia asta si am descoperit un forum,asa ca fiindca era si cu lamai,m-am inscris,am postat si acum astept raspuns,legat de paduchii testosi ce-i are al meu lamai,ca de varsta…am uitat.Acum ca am revazut intrebarea ta pot sa-ti spun ca traieste si 30 de ani si de ce n-ar trai mai mult.Am vazut livezi de lamai in California si zau daca erau asa mici ca al meu(care are 15 ani) asa ca puteau sa aiba 50 de ani,dupa grosimea tulpinii.Asa si portocalii.Acum pe forum am vazut lamai cu tulpina mult mai groasa ca al meu si e o incantare sa-i privesti,cu podoaba lor galbena si verde,de toate marimile…un deliciu de priveliste.
    Va pup dragelor si poftiti la supa-crema,la un etaj mai sus.Asta chiar e delicioasa,merita efortul… 🙂

  6. Lia zice:

    Coaja de lamai este recomandata la multe retete si e foarte buna dar atentie mare!
    Nu folositi coaja de la lamaiile din comert!
    Pentru ca toate citricele din import sunt tratate cu substante chimice antimucegai care sunt otrava pentru organism.
    Se va folosi doar coaja lamailor crescute de noi in casa.

  7. Elisa zice:

    Marian,
    imi pare rau dar asta nu-i un forum si nu pot sa-ti public interventia kilometrica despre lamaie si lamai.Poate esentializezi doar utilitatea fructului dar fara sa repeti ceea ce deja este la acest articol si la altele despre acest pom si fruct.Bine?
    La multi ani!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s