Perele

Para – fructul parfumat al zeilor

Perele - fructul parfumat al zeilor

Fructele zemoase, parfumate si pline de savoare au calitati nutritive deosebite

Gustoase si aromate, perele sunt cunoscute inca din Antichitate – Plinius cel Batran numindu-le „fructele speranteii, iar Homer, „darul zeilori. Pot fi consumate ca atare, in stare proaspata, in diferite preparate – dulceata, jeleu, gem, marmelada, lichior, suc, nectar, gelatina -, dar si ca adaos la supele/ciorbele de carne. O para adaugata ciorbei ii confera acesteia o savoare deosebita, facand-o mai usor digerabila. Sunt perfecte pentru salate, prajituri si tarte. Dupa ce sunt culese, trebuie pastrate in punga de hartie, la temperatura camerei, intre 2-5 zile. Sub coaja parfumata a perelor stau ascunse resurse bogate de sanatate: fibre, vitamine – A, B1, B2 si C; contin potasiu, magneziu, sodiu, calciu, fier, fosfor, iod si o cantitate neglijabila de grasimi. 100 g de fructe dau organismului intre 40 si 80 de calorii. Perele au virtuti afrodisiace, de aceea indragostitilor li se recomanda o prajitura speciala, din pere si cirese.

Trucuri… parfumate!
* Cand le cumperi, perele trebuie sa fie putin moi.
* Se coc cel mai bine dupa ce sunt culese.
* Dupa ce le cureti, stropeste-le cu zeama de lamaie, ca sa nu se decoloreze.
* Cand le gatesti, pentru a evita innegrirea fructelor, tine-le 4 minute intr-o solutie din apa si suc de lamaie (3 lingurite de suc la un pahar de apa).

Sursa de calm
* Ceaiul din fructe si frunze de par ajuta la scaderea durerilor veziculei biliare.
* Aportul de celuloza da perei o deosebita valoare dietetica.
* Ajuta la scaderea hipertensiunii arteriale, calmarea emotiilor si protectia ficatului. Se spune despre pere ca aduc in sufletul fiintei umane blandetea si iertarea, fiind benefice in alimentatia persoanelor care se enerveaza foarte usor.
* Eficiente in tratamentul gutei si artrismului;
* Sunt benefice pentru functionarea glandei tiroide.
* Eficiente pentru hidratarea gatului, oprirea tusei, intarirea intestinelor si stomacului; laxative.
* Cateva felii de para, aplicate pe obraz, grabesc cicatrizarea si vindecarea acneei.

Delicatesa cu pere si cirese
Ingrediente: 1ceasca vin rosu, 1 ceasca zahar, zeama de la o lamaie, 1 kg cirese curatate de samburi, doua pere decojite si taiate, doua felii blat de tort, 50 g unt, frisca pentru ornarea prajiturii, 3 linguri pesmet.
Preparare: zaharul, vinul si zeama de lamaie se amesteca intr-o cratita, la foc mic, pana se dizolva zaharul. Se adauga ciresele si se fierbe compozitia, zece minute, la foc mic. Se adauga perele si se mai fierbe inca 5 minute. Se intinde un strat de unt si putin pesmet peste cele doua felii de blat si se adauga crema cu cirese si pere. Se serveste calda, ornata cu frisca.

Salata verde cu pere
Ingrediente: o salata verde mare, o salata cu frunze rosii, doua pere, doua linguri otet de mere, doua linguri ulei de masline, o lingura mustar, doua linguri nuci prajite tocate, un catel de usturoi, un praf de maghiran, sare si piper.
Preparare: Frunzele de salata se curata si se spala bine, se scurg, apoi se rup si se asaza intr-un castron. Se face un amestec din ulei de masline, mustar, usturoiul zdrobit si maghiran, care se toarna peste salata. Perele se curata de coaja si de seminte, apoi se taie felii subtiri. Salata se repartizeaza pe 4 platouri, se asaza feliile de pere imprejur si se presara cu nucile tocate.

Inghetata cu pere
Ingrediente: 240 g ciocolata zdrobita,1/3 cana apa, 1/4 cana zahar,1/4 cana nectar de pere, 4 pere mici, 3 linguri unt, doua linguri zahar, 250 g inghetata de vanilie.
Preparare: Intr-un tuci se amesteca ciocolata cu apa si 1/4 din cantitatea de zahar. Ingredientele se topesc la foc mic, amestecand continuu. Se toarna nectarul de pere. Dupa aceea se lasa sa se raceasca putin. Se decojesc si se taie perele in sferturi. Intr-o tigaie se topeste untul, se adauga perele si se lasa la foc potrivit pentru 10-12 minute, pana devin maronii; se intorc din cand in cand pe ambele fete. Se adauga doua linguri de zahar, amestecand usor pana se dizolva si perele sunt acoperite cu glazura de zahar.
Se pune inghetata in 8 cupe, apoi se adauga cate doua bucati de pere si sos de ciocolata.

Protejeaza impotriva cancerului

Perele sunt o sursa excelenta de vitamina C, E si cupru, elemente care au o actiune puternic antioxidanta si care protejeaza celulele organismului de actiunea nefasta a radicalilor liberi. Vitamina C distruge unele bacterii si virusuri, imbunatateste capacitatea celulelor albe de a lupta cu infectiile si are proprietati de regenerare a celulelor si tesuturilor. Mancand pere te protejezi de maladiile cardio-vasculare si de unele tipuri de cancer, impiedici distrugerea celulelor, ajuti la refacerea tesuturilor si incetinesti procesul de imbatranire.(Felicia)

s6305498-mica

s6306585-mica

Compotul

Interesant

ca nimeni, din cati au scris mai sus despre pere, nu  a amintit de compot.He he,in Banat n-ai ce cauta iarna in in casa daca nu ti-ai facut compoturi si daca nu poti servi pe cine-ti intra-n casa,cand stati la o poveste la gura sobei,nu esti apreciata ca o gospodina si femeie de casa, buna.

Si sa va spun de ce.Pentru ca se presupune si sigur este asa,ca daca ai facut compot atunci asta este in ultimul rand,este un moft,un rasfat si bineinteles ca ai facut multe altele care ti-s de trebuinta,tie si familiei tale.Sa nu mai vorbim de copii,care adora sa manance compot de casa.Iar Duminica,la masa de pranz,cand langa friptura de gasca cu piure de cartofi aveam in loc de salata,ca era iarna,compot de caise,de pere,de cirese,sau de prune…era un adevarat festin.

Imi amintesc cum sora mea cea mare,careia ii placea doar zeama de la compoturi,le desfacea,bea zeama si lasa restul acolo ,in camara ,pana descoperea cineva pozna.Fructele ramase,insa ,nu se stricau ci se stafideau,deci nu era nicio paguba.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Mancaruri, utile și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Perele

  1. Draga elisa.Nu ma mai joc asa,mi-ai facut o pofta de pere zemoase ca cele de aici… 🙂
    Sa stii ca am muscat din para aia mare.
    Imi place si compotul de pere.
    despre compotul si gospodinele,poate ca e valabil la tara si acum,cu conditia ca gospodina sa aiba fructele pentru compot.
    De obicei fiecare are cativa pomi fructiferi:ciresi,pruni,meri si struguri.

  2. gina zice:

    Da cu perele m-ai „nimerit” imi plac f. mult indiferent de soi, si dintre compoturi tot cel de pere imi place cel mai mult. Pe acelasi loc sunt strugurii, fragii, zmeura si pepenele rosu, daca ar fi posibil numai fructe as manca, necazul e ca ma ingras de la oricare chiar si de la mere acre 😦

  3. Elisa zice:

    supravietuitor,
    asa am si spus,ca asa era la noi,normal la sat,unde aveam o gradina cu sute de pomi,dar si livada cu ciresi si vie cu pomi prin ea(am scris undeva despre asta,pe la inceputul blogului celalalt.Daca nu sti de acel blog,poti sa-l rasfoiesti…este in blogroll aici cu titlul Primul meu blog cu gradina…)
    Ceea ce zici tu este adevarat,dar vezi ca ne intoarcem la natura,treptat ,treptat lumea foloseste tratamente naturiste,iar compoturile si gemurile de cumparat,sunt atat de scumpe si nu se compara cu cele facute cu retetele mele,nici la gust nici la compozitie,deci…eu zic ca merita sa cumparam fructele,atunci cand sunt in sezon,ieftine,sau cum toata lumea aveti masini,sa mergeti la tara,sa le luati direct din gradini,sau din livezi .Pana si eu am cumparat visine si caise,ca nu aveam si-am facut cateva borcane.Visinile sunt chiar de leac.Deci,exista solutii,doar dorinta sa fie.Te rog sa-mi raspunzi daca am sau nu dreptate si multumesc din suflet ca mi-ai lasat mesaj.Te mai astept .Duminica faina! 🙂

  4. Elisa zice:

    Gina,
    urmeaza aici,acum pe vreme de iarna toate celelalte fructe pe care eu le-am cules din gradina mea,dar stai asa..usor,usor,in afara de pepeni,pe care n-am unde-i cultiva,din pacate.
    Cu ocazia acestor articole,mai folosesc si eu din rezerva care ne-ar ajunge cativa ani,ca uit pur si simplu de ele.Acum vreau sa incep(sotul meu a inceput deja..)cura cu otet de mere…..ai citit acolo ce simplu slabesti cu 2 lingurite de otet diluat in pahar cu apa,si baut inainte ci o ora de mese.Ia incearca si apoi sa-mi spui daca e doar poveste.Insa,cred ca sti ca trebuie perseverenta,o luna zilnic.Te pup Gina si odihna placuta in zi de sarbatoare. 🙂

  5. gina zice:

    Asa am sa fac draga mea, daca iti promit trebuie sa ma tin de cuvant 🙂 Nu stiu cat e de eficace e asta din comert, daca nu da rezultate musai vin la tine sa-mi dai de-al tau 🙂 te pup

  6. g1b2i3 zice:

    Draga Elisa,n-am stiut ca nu ma recunosti in supravietuitor.Nu mi-am dat seama,eram pe celalalt cont. 🙂
    Ai dreptate cu fructele.Nu mai fac nici gemuri decat rar pentru ca nu se manaca la noi si nici prajituri sau clatite nu mai fac ca altadata.
    In ceea ce priveste compoturile,cred ca alea s-ar manca,doar sa-mi cumpere ei fructele si le fac compot. 🙂
    Am fost azi dimineata si pe celalalt blog al tau.
    Gabi si supravietuitor in acelasi timp.

  7. Elisa zice:

    Draga Gina,haide vino,te astept cu drag,numai sa nu ma iei prin surprindere,ca nu va fi sters praful hahahaha.Acela de la naturisti pe care scrie ca-i din miere de albine cred ca-i ca al meu,asta in caz ca vrei chiar sa cumperi. Te pup. 🙂

  8. Elisa zice:

    Gabi,habar n-am avut,dar zi si tu….am fost nepoliticoasa cu cineva nou venit?Zi tu cum ai simtit primirea,ca ..sa mor io””” daca am banuit ceva hahahaha!Si mai esti de 2 ori la blogroll, 😆 cu doua denumiri diferite plus acela pe care-l stiu.Daca stiam,draga mea,nu crezi ca postam si pe acela??Si ma uitam mai des pe el.Hai,te pup si ma bucur ca am aflat. 🙂

  9. g1b2i3 zice:

    Elisa,mi-ai facut o primire foarte frumoasa.M-am simtit o persoana foarte importanta si nu exagerez deloc cand spun asta.Iti multumesc in numele celor nou veniti. 🙂
    Iti multumesc si pentru ca m-ai trecut in blogroll cu blogurile mele,nu stiam.
    Am fost nevoita sa-mi mut supravietuitorul pe wordpress pentru ca erau probleme mari cu Weblog-ul si nu mai puteam posta,am si specificat ca Supravietuitor Blog e o dublura a blogului de supravietuitor!Ha,cred ca te-am zapacit de tot cu iegzplicatiile mele.
    Acum rad de ma prapadesc cand ma gandesc cum e cand afli ca pisoiul zburlit e o femeie mai babeta,grasa si cu ochelari. 🙂
    O saptamana minunata,Elisa.sa stii ca iarasi am muscat din poara aia dulce si zemoasa. 🙂

  10. Elisa zice:

    Gabi,
    pai na,am pledat si eu..pro domo,ce era sa fac? 🙂 Mi-a parut bine ca ai postat si nu-mi prea plac mitzele,sau ele pe mine haha…asa ca n-are-a face si nu te mai ….ca arati f bine.Te pup. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s