Sarmalele

s6306912-micas6306915-micas6306914-mica

s6306916-micas6306918-micas6306920-mica

3 verze murate,2,5 kg carne tocata de porc,o bucata de slanina,1 kg costita afumata,1 kg ceapa (7 cepe mari) ,1 litru bulion (1 cutie pasta de rosii) ,1 cana de orez alb,marar bete uscate,condimente pt sarmale,piper negru,foi de dafin,boia paprika dulce.

s6306923-mica1s6306925-micas6306924-mica2

s6306928-micas6306930-micas6306927-mica1

Foile de varza trebuie sa fie subtiri,ca pergamentul,sa nu se rupa la invelit si se taie in doua pe langa vena care se scoate.

Ceapa se toaca marunt,ca la ciorba,si se caleste in putin ulei,in cratita cu capac,nu in tigaie,ca nu are voie sa se arda,nici macar sa se coloreze.

Bulionul se desface in tot atata apa.

Orezul se spala.

Frunzele rupte,venele si mijloacele verzelor se toaca marunt.

Costita se taie in lung, fasii.

Slanina se toaca mica cu cutitul,nu prin masina.

Carnea se amesteca cu ceapa calita,orezul,slanina tocata,condimente fucs,piper,boia,cam 5 minute,cu lingura de lemn,nu cu mana.

Se invelesc si se aseaza direct in cratita,pe fundul careia am pus betele de marar si frunzele de la suprafetele verzelor,acelea rupte.Se pot aseza asa,in picioare sau culcate,nu stiu daca conteaza.

Printre sarmale se aseaza feliile de costita afumata, sau carnati afumati.Cand s-a umplut cratita,sau oala se presara boia (desi am pus si inauntru,ele trebuie sa fie rosii,cand sunt gata),se adauga varza tocata,apoi se toarna bulionul desfacut in apa.

Foile de dafin le-am pus printre ele si prin varza tocata de deasupra.

La sfarsit am acoperit cu frunze de varza .Le-am bagat la cuptor acoperite cu un capac,iar dupa ce am vazut ca ,,,,condensul se scurge afara am inlocuit capacul cu folie de aluminie.pe care am presat-o pe buza interioara a cratitei,asa ca va curge inauntru.  🙂

Focul trebuie sa fie mic.

UPDATE 22 DECEMBRIE 2009:

Azi am facut sarmalele.In ceapa tocata am pus si bucatile de slaninuta foarte mici , pe foc cu capac si putin ulei  ca sa nu se prinda ceapa de cratita pana incepe sa se topeasca slanina..

In compozitia lichidului turnat peste sarmale in oala am pus pe langa bulion desfacut in apa si moare=zeama de varza care s-a scurs din cele 2 verze,fiindca nu era chiar asa de acra varza.Au iesit f bune,dar cel mai mult imi place costita afumata in bucati mai mari printre sramale si cateva felii de slanina crestata.Sarmalele deca nu-s grase nu-s bune.Facem macar o data exceptie si mancam sarmale adevarate,delicios de grase.

Acest articol este in top zilele acestea ceea ce ma bucura.

SARBATORI FERICITE!


Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Mancaruri, Mancaruri traditionale de sarbatori, Retetele mele și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

14 răspunsuri la Sarmalele

  1. Vezi, cand ti-am zis ca esti ca la armata….!!!! Si pe sarmale le pui in picioare! 🙂

  2. Laura zice:

    Asta sa imi fie invatatura de minte sa nu mai vin la tine la asa ore tarzii. Mor de foameeeee… Arata asa de bine sarmalele tale de ma ling pe degete numai privindu-le. Sunt fierte macar? Daca nu, bune-s si asa, numai trimite-mi si mie 🙂

    Apropos, ai facut/mancat vreodata sarmale moldovenesti, din alea fierte cu vin?

  3. paul zice:

    In timp ce gatesti,asculta si varianta germana a frumosului colind.
    Esti o adevarata gospodina! Sunt convins ca,multora ne este pofta!

  4. Elisa zice:

    Dragilor,dar eu nu pentru a va face pofta le-am postat ci pentru reteta….ca nici nu-s fierte,adica nu erau :))))))
    Asa,daca aveti chef sa modificati ceva in propriile retete,cum am facut eu.Nu puneam foi de dafin si am aflat asta ,acum de la Vel..asa-i zic eu,care-i specialist rau de tot. 😉

    Manole,ideea este ca incap mai multe si se fierb uniform,asa cred eu,dar nu-i brevetul meu,crede-ma ca am invatat totul de la altii…sunt o buna eleva, toata viata 🙂

    Laura,nu,dar mai am o punga mare nefierte,in congelator,asa ca …spune-mi tot,cum se face??Numai in vin sau ….diluat?Si nu mancam noapte,am zis…doar bem…lapte fierbinte pentru somn linistit,OK? 😛

    Paul,multumesc frumos si acum..ascultam colinde 🙂

    Paul,eu mai postez si mancaruri deoarece ele sunt produsele finite ale gradinii mele,nu de alta…caci nu ma consider gospodina,nu ma pasioneaza,doar in masura in care stiu cata bucurie aduce si numai mirosul de sarmale.Bulionul si mararul sunt de la mine…hahahaha.

  5. floris zice:

    Din trei verze murate ai facut sarmalele?
    Heheeeeeeeee din 2 jumate’ ca am mancat eu o jumatate.
    Facuta cu ulei si cu paine de casa prajita.
    Of topic:prioripost livreaza rapid si DHl si Cargus.Le-am incercat pe toate trei si sunt serioase.

  6. Elisa zice:

    Floris,
    am facut fo 75,sa fie acolo,la nevoie,poate mai plec eu pe undeva si sa fie de mancare gata facuta,dar nu le-am fiert toate,ca n-au incaput.
    Si noua ne place varza murata cu ulei putin,dar si fara ulei.Acum este asa de buna,nu-i nici prea acra si nici sarata tare,ca am folosit niste sfaturi de la o doamna din Deva,de fapt din Bucuresti,care mergea la parinti si mi-a spus cum face ea si asa am fact si eu…anul acesta.E super faina varza mea…n-o sa stea prea mult prin butoi :)))))
    Draga mea,multumesc,cu DHL am vazut ce program au,o sa sun dimineata,prioripost este al postei romane,dar mi-au spus ca nu ajunge mai repede de 3 zile,sa vad Cargus daca trece pe aici..

  7. g1b2i3 zice:

    Si soacra-ma pune sarmalele in picioare.vad ca esti tare priceputa si la facutul sarmalelor.
    Cu varza ai dreptate.Foile sa fie subtiri si infasuratul merge repede.
    Ce bune trebuie sa fie sarmalele astea cu atatea ingrediente si multa dragoste! 🙂
    Pofta buna la sarmale!

  8. Elisa zice:

    Draga Gabi,
    drept sa-ti spun le-am gustat,ca …nah!Sunt bune,mai am si alte feluri de care numai in Banat se stie,o sa le postez atunci cand le fac..in Ajun.Ma refer la ceva cu hrean 😉
    Multam Gabi! 🙂

  9. zinca beiu zice:

    Taci ca-mi adusesi aminte: am uitat sa cumpar costita!Multumesc, Elisa.Ma duceam la razboiu cam fara dinamita. Maine e ziua cea mare, a Sarmalelor!!!!

  10. Elisa zice:

    Zinca,
    ma bucur ca ti-ai amintit si iti doresc spor la treburi si pofta, invitatilor la masa ta, pe masura. 🙂
    Eu am cumparat carnea atunci si n-am vrut s-o congelez,asa ca de aia le-am facut imediat a doua zi.Azi am umblat prin magazine pana am facut carcei,la intoarcere,iar de maine ma apuc de o gramada de treburi,printre care sa sterg si praful 🙂 nuuu,nu de pe toba,de pe computer 😆
    Ale mele n-au iesit prea grase,asa cum se fac ele,ci potrivite.

  11. ŞuKăRiT zice:

    Bună dimineaţa, la Moş Ajun.
    Sărbători fericite!

  12. Laura zice:

    Nu stiu draga, ca nici eu nu am mancat dar am citit pe net o reteta si mi-a facut cu ochiul 😉

  13. johnny zice:

    N9d4xK Thanks for good post

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s